Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Δρόμοι, έργα και τεχνικά θέματα κυρίως, στη συνεδρίαση, προ ημερήσιας

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Δρόμοι, έργα και τεχνικά θέματα κυρίως, στη συνεδρίαση, προ ημερήσιας

Με την ενημέρωση του δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη για τις επισκέψεις του στην Αθήνα και τις συναντήσεις του με το γενικό γραμματέα Δασών περί της διαδικασίας χρηματοδότησης για τον καθαρισμό περιαστικών δασών την επόμενη σεζόν καθώς και με τον γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών αλλά και με τον ίδιο τον υπουργό εσωτερικών κ. Λιβάνιο για τα οικονομικά του δήμου, ξεκίνησε η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας το απόγευμα της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου. Δυστυχώς όμως, όπως όπως ο δήμαρχος, ο υπουργός τον ενημέρωσε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, ενώ με τη νέα σεζόν θα επισκεφτεί και πάλι το υπουργείο. Επίσης ενημέρωσε και για τη συνάντηση που είχε στην πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα για την προσπάθεια επανασύνδεσης της Βέροιας με την Dongcheng του Πεκίνου καθώς η διαδικασία αδελφοποίησης των δυο πόλεων «πάγωσε» με την πανδημία του κορονοϊού.

Ενδιαφέρον είχε και η είδηση που γνωστοποίησε ο δήμαρχος για την πρόθεση της Μιμής Ντενίση να συμπεριλάβει τη Βέροια και τους παραδοσιακούς οικισμούς Μπαρμπούτας και Κυριώτισσας, στα γυρίσματα της νέας της δουλειάς, μια μεγάλη τηλεοπτική παραγωγή με τίτλο «Madre-Μάνα», για την ιστορική περίοδο 1923 – 1943.

 Με αφορμή την είδηση ο Θεόφιλος Κορωνάς, έθιξε την αρνητική εικόνα διατηρητέων σπιτιών στην παλιά πόλη που είναι καλυμμένα με λαμαρίνες, όπως και οι λακκούβες στους δρόμους, ενώ, ενόψει της παρουσίας της ΠτΔ στην πόλη, σχολίασε την «θετική επενέργεια της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας που ξεκίνησε πριν από τον ερχομό της, με το ως δια μαγείας συμμάζεμα των εργασιών στην Περικλέους και την απομάκρυνση της λινάτσας στα κτίσματα της Παλιάς Μητρόπολης».

«Προφανώς και δεν ολοκληρώθηκαν τα έργα στην Περικλέους, δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό, απλά δεν θέλουμε την ημέρα της επετείου να έχουμε σκόνη από εργασίες στην περιοχή. Όσο για τις λαμαρίνες στους δρόμους και στα διατηρητέα το κάνουμε όχι για τους ιδιοκτήτες αλλά για να προστατέψουμε τον κόσμο ώστε να περνάει με ασφάλεια», απάντησε ο κ. Βοργιαζίδης.

Στην τοποθέτησή του ο Κώστας Παλουκίδης ενημέρωσε για την δημοτική αποστολή στο Ούζιτσε της Σερβίας στην οποία συμμετείχε και στη συνέχεια έκανε λόγο για έλλειψη μέτρων ασφαλείας σε σχολείο του δήμου και επικινδυνότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καλώντας τον δήμαρχο να κάνει ότι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των παιδιών. Με αφορμή, εργασίες κατασκευής νέου οδοστρώματος και κρασπέδων στα Γιοτζαλίκια εκτίμησε ότι δεν τηρείται από τον εργολάβο το υψόμετρο της μελέτης, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η αξία των ιδιοκτησιών, καθιστώντας τα ημιυπόγεια. Ο δήμαρχος ρώτησε ποιο σχολείο εννοεί ώστε να ελέγξει την αναφορά και ζήτησε από τον κ. Παλουκίδη «να μην απευθύνεται κυρίως σε τεχνικά θέματα, με δασκαλίστικο ύφος απέναντί του».

Ο Παναγιώτης Χατζησάββας ζήτησε να ενημερωθεί για τις τεχνικές παρεμβάσεις και εργασίες που έγιναν στα σχολεία του δήμου και αναφέρθηκε στα παλιά δικαστήρια της πλατείας Ωρολογίου. «Η παραχώρησή τους από την κυβέρνηση στο δήμο έγινε με ενοίκιο χιλίων 1.800 ευρώ, για χρήση κτιρίου και χωρίς χρηματοδότηση για την αποκατάστασή του. Το κτίριο δεν αξιοποιείται και ρημάζει», τόνισε, ρωτώντας τι σχεδιάζει ο δήμος για αυτό. Ο δήμαρχος απάντησε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν στα σχολεία ήταν αυτές που επέτρεπαν τα οικονομικά, δηλαδή 220.000 ευρώ για πάνω από 70 σχολεία, ενώ για τα παλιά δικαστήρια επανέλαβε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη που πρέπει να ολοκληρωθεί για να υπάρχει ένα ποσό προϋπολογισμού ώστε να κατατεθεί φάκελος χρηματοδότησης. «Πραγματικά το πήραμε με ελάχιστο κόστος, αλλά προτιμούμε αυτό παρά να γκρεμιστεί αύριο μεθαύριο», πρόσθεσε ο δήμαρχος

Για ένα επικίνδυνο, όπως το χαρακτήρισε, σημείο μπροστά στη δημόσια βρύση των οδών Καραϊσκάκη και Αφροδίτης στην περιοχή Παπάκια, έκανε λόγο ο Ευθύμης Τρίγκας. «Παρά την διαπλάτυνση του δρόμου μετά την κατεδάφιση του Κωσταλάρ, το σημείο παραμένει επικίνδυνο καθώς τα οχήματα λόγω της κλίσης αναπτύσσουν ταχύτητα αλλά με περιορισμένη ορατότητα. Η κίνηση είναι δύσκολη και για τα οχήματα αλλά και για τους πεζούς και τους μαθητές που κινούνται στο δρόμο, λόγω της έλλειψης πεζοδρομίων. Χρειάζονται άμεσες επεμβάσεις», είπε και ρώτησε εάν υπάρξει σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Για τα προβλήματα στους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τις λακκούβες, ο αντιδήμαρχος Αλέκος Τσαχουρίδης απάντησε ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί να καλύψει ό,τι μπορεί με δικό της ελάχιστο προσωπικό και με χρήματα που δεν υπάρχουν, ώστε να γίνουν αναθέσεις έργων. «Αν ήθελε η διοίκηση να κάνει απλά επικοινωνία θα είχε αφήσει την ασφαλτόστρωση πολλών χιλιομέτρων που γίνεται στα χωριά και θα έριχνε άσφαλτο σε όλο το κέντρο της πόλης», σχολίασε.

Στην αγορά του  σχολείου Τσαλέρα από τον δήμο αναφέρθηκε η Πολυξένη Ντάγκα ρωτώντας αν υπάρχει μελέτη στατικότητας  και χρονοδιάγραμμα εργασιών, διότι «η κατάσταση του σχολείου προκαλεί άσχημη εντύπωση», επεσήμανε.

Ο Γιώργος Μαλούτας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το γήπεδο της Βεργίνας δεν έχει νερό, ενώ υπάρχουν δύο ηλιακοί που είναι χαλασμένοι εδώ και 15 χρόνια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν μπάνιο οι αθλητές. Γι αυτό ζήτησε να μεριμνήσει η δημοτική αρχή για την εγκατάσταση ενός νέου ηλιακού. «Καλά κάνατε και το αναφέρατε, θα το δούμε και θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε», απάντησε ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Τζαφερόπουλος.

Την απουσία αντιδημάρχων από τη συνέλευση στην Καλλιθέα από την Κοινότητα Βέροιας, που συγχάρηκε για την πρωτοβουλία, σχολίασε αρνητικά ο Χρήστος Μακρίδης, εκτιμώντας ότι τέθηκαν θέματα και προβλήματα από τους κατοίκους που τους αφορούν και χρίζουν απαντήσεων Επ΄ αυτού, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Βασίλης Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε προσβολή την παρατήρηση του κ. Μακρίδη και αφού συγχάρηκε και ο  ίδιος τη δημοτική κοινότητα για την πρωτοβουλία,  πρόσθεσε ότι: «η δημοτική κοινότητα είναι ένα αυτόνομο όργανο και δεν χρειάζεται από κανένα πατρονάρισμα. Όταν έρθουν στο mail μας οι παρατηρήσεις, τα παράπονα και οι ερωτήσεις των κατοίκων της περιοχής που κατέγραψε στη συνέλευση η Κοινότητα, τότε βεβαίως θα απαντήσουμε σε όλα».

Τη θέση του για το θέμα εξέφρασε και ο δήμαρχος: «Ο σκοπός και η αποστολή των αντιδημάρχων είναι να βρίσκονται με τον κόσμο και να παίρνουν τα μηνύματα των πολιτών ώστε να εκτελούν αυτά που πρέπει. Αυτό που έκανε η Κοινότητα Βέροιας ήταν και επιβεβλημένο από την νομοθεσία αλλά και ορθό, όμως δεν χρειάζονται κηδεμόνες για να κάνουν τις συνελεύσεις τους,  ούτε χρειάζονται τον αντιδήμαρχο για να απαντήσει. Είναι άλλος ο σκοπός και ο ρόλος του καθένα».

Ο Νίκος Λουκίδης τοποθετήθηκε σχετικά με τα νέα ηλεκτρικά ποδήλατα που και την εγκατάσταση –προς το παρόν- των σταθμών φόρτισης, ρώτησε πόσα θα είναι κι αν υπάρχει αστική ευθύνη του δήμου σε περίπτωση ατυχήματος. Ο Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, ενημέρωσε ότι εγκαταστάθηκαν ήδη στη Βέροια 5 σταθμοί ηλεκτρικών ποδηλάτων και ένας ακόμα θα εγκατασταθεί στη Βεργίνα.

Την απουσία εκπροσώπησης του Δήμου στη  συναυλίας της Αθήνας για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών υπογράμμισε ο Ανδρέας Χατζησαλάτας και ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο Παιδείας Ηλία Τσιφλίδη για την επίλυση του προβλήματος με το ασανσέρ στο πρώτο δημοτικό σχολείο. «Ήταν δύσκολο να δημιουργηθεί μέσα σε 24 ώρες που είχαμε έγκριση η μετάδοση της συναυλίας σε ανοιχτό δημόσιο χώρο», απάντησε ο κ. Γρηγοριάδης

Για τη μεταφορά και τη διαχείριση της λυματολάσπης στο βιολογικό ξαναρώτησε ο Θόδωρος Θεοδωρίδης ενώ ο Γιώργος Φαρσαρώτος πρότεινε να ανακοινώνονται στο site του δήμου και οι προσκλήσεις συνεδριάσεων των κοινοτικών συμβουλίων καθώς και οι αποφάσεις τους.

 Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας προς την Εξοχοτάτη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας  Κ. Κατερίνα Σακκελαροπούλου -   Ελευθέρωση του Ιερού, Παλαιού Μητροπολιτικού Ναού της Βέροιας από τα νεο-ανεγερθέντα και κοσμικά προσκτίσματα

Επιστολή της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας προς την...

Εξοχοτάτη κ. Πρόεδρε, Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια...

Συνελήφθη για 13 κλοπές και διαρρήξεις  καταστημάτων,  που έγιναν τον τελευταίο μήνα στην Βέροια - Η αξία των κλοπιμαίων ξεπερνά τις 9.000  ευρώ

Συνελήφθη για 13 κλοπές και διαρρήξεις καταστημάτων, ...

Συνελήφθη στις 14 Οκτωβρίου 2024 στην Βέροια, από...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Σούμπουρος σε ηλικία 83 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Σούμπουρος σε ηλικία 83...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τετάρτη 16...

Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗΣ  ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΙΔΑ ΤΟ 1912

Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ...

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ  Ο Μιχάλης Γεμελιάρης από...

Μήνυμα Λάζαρου Τσαβδαρίδη για τα Ελευθέρια της Βέροιας, της Νάουσας και της Αλεξάνδρειας 2024

Μήνυμα Λάζαρου Τσαβδαρίδη για τα Ελευθέρια της...

Σήμερα η Βέροια, αύριο η Νάουσα και μεθαύριο η...

16η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

16η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Γράφει ο Τόπης ΑθανάσιοςΔιαιτολόγος –...

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Νανά Παπαϊωάννουφιλόλογος- λογοτέχνις  16 Οκτωβρίου...

Μήνυμα του Βουλευτή   Ημαθίας της Ελληνικής Λύσης Βασιλείου Κοτίδη   για την επέτειο της   απελευθέρωσης της Βέροιας

Μήνυμα του Βουλευτή Ημαθίας της Ελληνικής Λύσης...

Η Βέροια, 16 Οκτωβρίου, γιορτάζει μια από τις κορυφαίες...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...