ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Αιολικοί σταθμοί, αμιαντοσωλήνες, καταπατημένες δημοτικές εκτάσεις και χώροι στάθμευσης,  στη χθεσινή λογοδοσία της δημοτικής Αρχής

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Αιολικοί σταθμοί, αμιαντοσωλήνες, καταπατημένες δημοτικές εκτάσεις και χώροι στάθμευσης, στη χθεσινή λογοδοσία της δημοτικής Αρχής

Η ειδική διμηνιαία συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, με την κατάθεση ερωτημάτων από τέσσερις συμβούλους των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.

Αιολικοί σταθμοί στον Δήμο Βέροιας*

Ο Θεόφιλος Κορωνάς, επικεφαλής της παράταξης «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ αλλάΖΟΥΜΕ» αναφέρθηκε σε θέματα περιβάλλοντος και συγκεκριμένα σε αιολικούς σταθμούς και πάρκα της περιοχής και ζήτησε να ενημερωθεί για τις όποιες τροποποιήσεις σε σχέση με το έργο, με τον αριθμό και τις διαστάσεις των ανεμογεννητριών, την επιφάνεια κάλυψης, τα εδάφη που υπάγονται στον Δήμο Βέροιας, για τυχόν υδρολογικές μελέτες σε σχέση με την επίδραση στα υπόγεια νερά ,σε τι στάδιο βρίσκονται οι εργασίες και πόσοι απασχολούνται, στα επτά αιολικά πάρκα , κυρίως στις  εργασίες που  είναι εντός  της χωρικής αρμοδιότητας του Δ. Βέροιας , αν κάποιο από αυτά λειτουργεί, αν υπάρχουν μέχρι σήμερα έσοδα και πόσα ετήσια έσοδα έχει ο Δήμος Βέροιας από την λειτουργία  του ΑΣΠΗΕ , που θα αξιοποιούσε σε ανταποδοτικά έργα, ποιο τμήμα είναι επιφορτισμένο ή συνεπικουρεί τις συναρμόδιες αρχές,  τι ποσά εισπράττει ο Δήμος Βέροιας  κάθε έτος από την απόδοση του ειδικού τέλους και ποια  είναι τα ανταποδοτικά έργα που υλοποίησε στην κοινότητα Καστανιάς ή σε οποιοιδήποτε  άλλη κοινότητα , στην οποία είναι σε λειτουργία αιολικο ή ΑΠΕ από τα  οποία  εισπράττει ο Δήμος Βέροιας το ειδικό τέλος.

Απαντώντας ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, υπενθύμισε ότι ο αιολικός σταθμός δεν έχει ισχύ 465 μεγαβατ, καθώς το 2020 το Σώμα ψήφισε την μείωση στα 315 μβ, ενώ υπάρχει και νεότερη, η οποία δεν πέρασε από το ΔΣ που κατεβάζει την ισχύ στα 293 μβ. «Ο αριθμός των ανεμογεννητριών άλλαξε και από 55 αρχικά, κατέβηκε στις 25 και σήμερα αυτές που θα τοποθετηθούν στα όρια του δήμου είναι 23. Υδρολογικές μελέτες έχουν εκπονηθεί και δεν έδειξε κάτι αρνητικό λόγω και της φύσης των πετρωμάτων αλλά της στάθμης των υπόγειων υδάτων. Τα επιμέρους κομμάτια έχουν παραμείνει επτά αλλά έχει μειωθεί ο αριθμός των ανεμογεννητριών και είναι σε φάση κατασκευής, ενώ σύμφωνα με τον υπεύθυνο στο έργο, θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2025 και θεωρεί ότι το 2026 θα ξεκινήσει η λειτουργία του».

Στον αριθμό απασχόλησης ατόμων, ο δήμαρχος ανέφερε ότι δεν μπορεί να δοθεί απάντηση και ότι θα υπάρχει ένα τοπικό συνεργείο συντήρησης, 20 με 25 άτομα, το οποίο δεν θα ασχολείται μόνο με της Βέροιας  αλλά και με όλα τα γειτονικά αιολικά που έχει η εταιρεία. Σε απάντηση άλλου ερωτήματος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν  σήμερα έσοδα από το συγκεκριμένο καθώς θα ξεκινάει να λειτουργεί από το 2026 και ότι το 3% το οποίο αναφέρεται δεν το παίρνει στο σύνολο ο δήμος Βέροιας. Όπως είπε, «σύμφωνα με την νομοθεσία η οποία ίσχυε μέχρι το 2022 ο δήμος έπαιρνε το 1,7% , το 1% πιστωνόταν στους λογαριασμούς ΔΕΗ των κατοίκων της αντίστοιχης κοινότητας και το 0,3% πήγαινε σε ένα ταμείο περιβαλλοντικό, στο ΕΤΕΑΕΡΠΣ. Αυτό άλλαξε από το 2022 και έκτοτε το 60% πηγαίνει στο δήμο και το υπόλοιπο 40% πηγαίνει στους λογαριασμούς των δημοτών. Επι των εσόδων, ο υπεύθυνος του έργου, εκτιμάει ότι το τέλος που αναλογεί το 3% θα ανέρχεται περίπου στο 460.000 ευρώ, εκ των οποίων περίπου 275.000 ευρώ θα αποδίδει υπέρ του δήμου και 185.000 υπέρ των λογαριασμών ρευμάτων των οικιακών καταναλωτών». Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι κανένα τμήμα του δήμου δεν είναι επιφορτισμένο, διότι αρμόδιο είναι το υπουργείο. Τέλος για τα ανταποδοτικά έργα ενδεικτικά αναφέρθηκε στη διαμόρφωση κοινοτικού δρόμου στην Καστανιά, στην διαπλάτυνση ανωνύμου οδού έναντι δημοτικού σχολείου στην κοινότητα Καστανιάς, κατασκευή πεζοδρομίου  και τσιμενταυλάκων στη κοινότητα Διαβατού, κατασκευή εξωτερικής περίφραξης στο γήπεδο Διαβατού και σε άλλα έργα στην Αγία Βαρβάρα που έγιναν με ίδια έσοδα και το ίδιο σκεπτικό.

 Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Βασιλειάδης ανέφερε ότι καταρχάς δεν υπάρχουν έσοδα για τη συγκεκριμένη ΑΠΕ καθώς δεν λειτουργεί, ενώ για τα υπόλοιπα αιολικά πάρκα τα οποία είναι εγκατεστημένα, για το 2024 δεν έχει εισπραχθεί τίποτα ενώ  το 2023 ο δήμος εισέπραξε περίπου 93.000 και για το 2022 λίγο πάνω από 350.000 ευρώ, που αφορούν και παλαιότερες χρήσεις. Την προσωπική του άποψη εξέφρασε στη συνέχεια ο δήμαρχος, λέγοντας ότι: «έχουμε να διαλέξουμε αφενός ανάμεσα στο λιγνίτη και το πετρέλαιο και αφετέρου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για μένα είναι ευχής έργον να φτάσουμε κάποια μέρα στο σημείο που όλη η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Προφανώς δεν είναι εύκολο και θα είναι δαπανηρό γιατί όπως ξέρουμε όλοι μας ο μόνος τρόπος για αυτό, είναι η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες. Κάτι το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία αυτή την εποχή και προφανώς κάποια στιγμή θα φτάσει σε ένα επίπεδο που θα μπορούν να αποθηκευτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας που παράγεται σε αφθονία τις πρωινές ώρες, τόσο από τα φωτοβολταϊκά όσο και από τα αιολικά. Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να είναι το επίτευγμα της πράσινης μετάβασης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γεμίσουμε όλο το Βέρμιο με ανεμογεννήτριες. Θεωρούμε ότι κάθε περιοχή θα πρέπει να πάρει το δικό της μερίδιο σε αυτό το κομμάτι, ούτως ώστε να υπάρχει μία ισόρροπη κατανομή σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Δεν είμαστε εκ προοιμίου σύμφωνοι σε οποιαδήποτε πρόταση έρχεται και νομίζω ότι και με το θέμα του φωτοβολταϊκών που απορρίψαμε κάποιες μεγάλες εκτάσεις για  συγκεκριμένους λόγους, το αποδείξαμε αυτό. Ανάλογη θα είναι και η συνέχεια από δω και πέρα».

Υπέρ των ΑΠΕ τάχθηκε και ο Θεόφιλος Κορωνάς, αλλά όπως πρόσθεσε, «θα πρέπει κάθε φορά να εξετάζονται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και να είμαστε ανήσυχοι αν τηρούνται στο ακέραιο οι περιβαλλοντικές μελέτες».

Περί αμιαντοσωλήνων

Για την επικινδυνότητα του αμίαντου έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Παναγιώτης Χατζησάββας, ρωτώντας εάν έγινε ή θα γίνει αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης του δήμου σε  όλες τις περιοχές της πόλης και στα χωριά.

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ, Στέργιος Διαμάντης, εκτίμησε ότι «η Βέροια έχει δώσει την πρέπουσα σημασία σε αυτό το μεγάλο θέμα και τα τελευταία χρόνια η ΔΕΥΑΒ δεν άφησε χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν βγει, χωρία να πάρει αυτό που δικαιούται, από Φιλόδημο, Τρίτση, ταμείο ανάκαμψης, από όπου ήρθαν πάρα πολλά χρήματα. Είχαμε εντάξει το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης για αλλαγή αμιάντου όπως και έγινε και αυτή τη στιγμή στη Βέροια υπάρχει το κομμάτι στην Κομνηνών που είναι στο τεχνικό μας πρόγραμμα», είπε. Αναφέρθηκε επίσης σε ένα μικρό κομμάτι στο αγρόκτημα της Βέροιας προς τη βίλα Βικέλα που έχει  προγραμματισθεί με έσοδα της ΔΕΥΑΒ , σε ένα κομμάτι πριν τις σ. γραμμές προς Λαζοχώρι και μετά τις γραμμές αλλά και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα, όπως Αγία Μαρίνα με 76 μέτρα, Κουλούρα, Ν. Λυκογιάννη, Ν.Νικομήδια, Πατρίδα, Φυτειά και Διαβατός.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες ΔΕΥΑ, μεριμνούμε και έχουμε κάνει όλα αυτά τα έργα, είτε υδρευσης, είτε αποχετεύσης, και είμαστε έτοιμοι με το που θα ανοίξει χρηματοδοτικό πρόγραμμα να εντάξουμε καινούργια ώστε να το  λύσουμε κι αυτό», τόνισε.

Τα καταπατηθέντα του Δήμου

Ο Χρήστος Μακρίδης, ρώτησε για την ύπαρξη χώρων γης που έχουν καταπατηθεί για αυθαίρετη χρήση από κάποιους και ποιες ενέργειες έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου. εάν αυτό συμβαίνει

Σαφώς και υπάρχουν καταπατηθέντα ακίνητα είτε στα χωριά (χωράφια) είτε  στην πόλη μέσα ( οικόπεδα), διαβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Αλέκος Τσαχουρίδης. «Σήμερα που μιλάμε έχουν κατατεθεί περίπου 150 αγωγές εναντίον ανθρώπων οι οποίοι έχουν καταλάβει ακίνητα, για αναγνώριση κυριότητος και έχουμε στα σκαριά άλλες 40 αγωγές που αφορούν μεγάλα οικόπεδα πρωτίστως στο δήμο Βέροιας, γιατί υπάρχουν και άλλες μικρότερες, αλλά κάνουμε μία επιλογή αυτών τα οποία είναι τα πιο μεγάλα και τα πιο ακριβά. Ενδεικτικά να σας πω ότι στα Εβραίικα νεκροταφεία στον Προμηθέα,  όλη η έκταση των 13,5 στρεμμάτων παραχωρήθηκε από το εβραϊκό συμβούλιο στο δήμο το 1988 και όταν πήγαμε να γράψουμε στο κτηματολόγιο τα δικαιώματά μας βρήκαμε μέσα ανθρώπους πρόσφυγες, πόντιους, μικρασιάτες που τα είχαν καταπατήσει. Έχουμε ασκήσει αγωγή, είναι 70 πολίτες, είναι Τράπεζες, εισπρακτικές εταιρίες κλπ, και θα προσπαθήσουμε να τα πάρουμε. Σε αυτά ανήκει και το οικόπεδο για εκκλησία

το οποίο μας παραχώρησε το δημόσιο, αλλά ήταν μέσα ιδιώτες και έχουμε ασκήσει αγωγή για να πάρουμε τα χρήματά που δώσαμε», είπε ο αντιδήμαρχος.

Χώροι στάθμευσης οχημάτων και τουριστικών λεωφορείων

Τέλος, ο κ. Βενιόπουλος ρώτησε για τους χώρους στάθμευσης οχημάτων και τουριστικών λεωφορείων στη Βέροια και τι σκοπεύει να κάνει με αυτό η δημοτική Αρχή.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι αυτό που λείπει είναι το δωρεάν πάρκινγκ. Το πάρκινγκ κάτω από το δημαρχείο δεν είναι γεμάτο όλες τις ημέρες,  στην Ελιά υπάρχουν λίγες όντως θέσεις για λεωφορεία που μπορούν να σταθμεύσουν, ενώ ο χώρος κάτω από την Ελιά είναι μεν ελεύθερος για στάθμευση, ωστόσο δεν υπάρχει φύλαξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για κρούσματα κλοπών. Υπάρχει όμως μεγάλη κλήση και δεν είναι κατάλληλος για λεωφορεία.

Επίσης ο κ. Βενιόπουλος ρώτησε αν το πάρκινγκ στη γέφυρα Κούσιου είναι νόμιμο και δήμαρχος διευκρίνισε οτι είναι μία προσωρινή λύση.

Σοφία Γκαγκούση

(*Κατασκευή και λειτουργία αιολικών σταθμών από την ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΕΡΜΙΟΥ, παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στο όρος Βέρµιο, συνολικής ισχύος 465MW, αποτελούµενο από 7 Αιολικά Πάρκα: Στη θέση Βέρµιο Ι των ∆ήµων Βέροιας και Νάουσας του Νοµού Ηµαθίας, 36MW, στη θέση Βέρµιο ΙΙ (Κρυονέρι) των ∆ήµων Βέροιας και Νάουσας, ισχύος 36MW, στη θέση Βέρµιο ΙΙΙ (Γούρνες Τσουµαγιάς – Καλύβια Κατσαρού – Καλύβια Αρκούδα) του ∆ήµου Βέροιας , ισχύος 39MW,  στη θέση Βέρµιο ΙV (Στουρνάρι) του ∆ήµου Βέροιας, ισχύος 33MW, στη θέση Βέρµιο V (Πύργος - Μαγούλα) των ∆ήµων Βέροιας και Νάουσας, ισχύος 36MW, στη θέση Βέρµιο VI (Ξεροβούνι) του ∆ήµου Βέροιας, ισχύος 30MW και στη θέση Βέρµιο (Γκιώνα – Μπουρίκα – Παναγίτσα – Σπανός) του ∆ήµου Εορδαίας, Βέροιας του Νοµών Κοζάνης και Ηµαθίας, και των συνοδών σε αυτό έργων, των ∆ήµων Βέροιας και Νάουσας Νοµού Ηµαθίας και του ∆ήµου Εορδαίας Νοµού Κοζάνης, ισχύος 255MW).

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας προς την Εξοχοτάτη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας  Κ. Κατερίνα Σακκελαροπούλου -   Ελευθέρωση του Ιερού, Παλαιού Μητροπολιτικού Ναού της Βέροιας από τα νεο-ανεγερθέντα και κοσμικά προσκτίσματα

Επιστολή της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας προς την...

Εξοχοτάτη κ. Πρόεδρε, Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια...

Συνελήφθη για 13 κλοπές και διαρρήξεις  καταστημάτων,  που έγιναν τον τελευταίο μήνα στην Βέροια - Η αξία των κλοπιμαίων ξεπερνά τις 9.000  ευρώ

Συνελήφθη για 13 κλοπές και διαρρήξεις καταστημάτων, ...

Συνελήφθη στις 14 Οκτωβρίου 2024 στην Βέροια, από...

Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗΣ  ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΙΔΑ ΤΟ 1912

Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ...

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ  Ο Μιχάλης Γεμελιάρης από...

16η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

16η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Γράφει ο Τόπης ΑθανάσιοςΔιαιτολόγος –...

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Νανά Παπαϊωάννουφιλόλογος- λογοτέχνις  16 Οκτωβρίου...

Μήνυμα του Βουλευτή   Ημαθίας της Ελληνικής Λύσης Βασιλείου Κοτίδη   για την επέτειο της   απελευθέρωσης της Βέροιας

Μήνυμα του Βουλευτή Ημαθίας της Ελληνικής Λύσης...

Η Βέροια, 16 Οκτωβρίου, γιορτάζει μια από τις κορυφαίες...

Ελευθερίας άγραφος μνήμη     Ο Κεφαλλήν ανθυπολοχαγός Θάνος Λουκέρης

Ελευθερίας άγραφος μνήμη Ο Κεφαλλήν ανθυπολοχαγός...

Του Απόστολου Ιωσηφίδη «ἀνδρῶν γὰρ ἐπιφανῶν πᾶσα...

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Δρόμοι, έργα και τεχνικά θέματα κυρίως, στη συνεδρίαση, προ ημερήσιας

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Δρόμοι, έργα και τεχνικά...

Με την ενημέρωση του δημάρχου Βέροιας Κώστα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...