Η οδήγηση  υπό την επήρεια αλκοόλ  και η καθιέρωση  των αλκοολομέτρων  στα αυτοκίνητα

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η καθιέρωση των αλκοολομέτρων στα αυτοκίνητα

Γράφει ο  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ


Με αφορμή την δημοσιοποίηση των ιδιαίτερα ανησυχητικών στατιστικών στοιχείων με τα οποία  καταγράφεται η διαρκής αύξηση του ποσοστού των οδηγών οι οποίοι οδηγούν  ενώ έχουν καταναλώσει αλκοόλ, προκαλώντας ατυχήματα με απώλειες ζωών, βαρείς τραυματισμούς, αναπηρίες και καταστροφές περιουσιακών στοιχείων, επανέρχεται στην επικαιρότητα το σοβαρότατο αυτό φαινόμενο που πλήττει την σύγχρονη κοινωνία.

Το ζήτημα προσεγγίζεται σε συνδυασμό με την θέσπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, της  υποχρεωτικής τοποθέτησης αλκοολόμετρων σε όλα τα νέα αυτοκίνητα, μέτρο που προβλέπεται να ισχύσει  σε όλα τα οχήματα που θα πωλούνται στα κράτη μέλη.

Οι συσκευές αυτές θα ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό όλων των νέων αυτοκινήτων  που θα κυκλοφορούν.

Η χρήση του προεγκατεστημένου συστήματος εντοπισμού κατανάλωσης αλκοόλ από τον οδηγό θα είναι υποχρεωτική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του αυτοκινήτου δεν θα θέτει σε λειτουργία τον κινητήρα του οχήματος.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο οδηγός δεν έχει καταναλώσει αλκοόλ τότε το όχημα θα εκκινεί, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα παραμένει ακινητοποιημένο.

Η υποχρεωτική τοποθέτηση αλκοολόμετρων στα αυτοκίνητα αναμένεται να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα οδήγησης υπό την επήρεια του αλκοόλ, περιορίζοντας, αντίστοιχα και τα ατυχήματα.

Πέραν τούτου είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι των ανδρών της Τροχαίας είναι συνεχείς και αυστηροί. 

Από ότι διαφαίνεται όμως από  τα στατιστικά στοιχεία, τα αποτελέσματα   απέχουν από  αυτά που γενικώς αναμένονται.

Σε αυτό βέβαια δεν ευθύνεται η Τροχαία καθώς καταβάλλει έντονες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Το εύλογο συμπέρασμα εν προκειμένω είναι, ότι  οποιοδήποτε μέτρο κυκλοφοριακής αγωγής, όσο αυστηρό και τεχνικώς προηγμένο είναι, δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει, εάν πρωτίστως οι ίδιοι οι οδηγοί δεν συνειδητοποιήσουν, ότι είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι των πράξεων τους, όταν οδηγούν το όχημά τους στο δρόμο.

Εν προκειμένω επιβάλλεται  από τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι οδηγοί να διδάσκονται και να εφαρμόζουν των κώδικα οδικής κυκλοφορίας και ότι αυτός προβλέπει με τις διατάξεις του.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοόλ και της οδήγησης υπό την επήρεια αυτού, επιβάλλεται να καταστούν κοινή συνείδηση,  οι τραγικές συνέπειες που επιφέρει ο συνδυασμός αλκοόλ και οδήγησης. 

Χρέος της κοινωνίας γενικώς είναι να προωθήσει  πρώτιστα στους νέους οδηγούς την αντίληψη της  ασφαλούς οδήγησης χωρίς την επήρεια του αλκοόλ.

Πάντα θα γίνεται λόγος για πολλά πρόστιμα σε παραβάτες και η χώρα μας θα συνεχίσει να θρηνεί την απώλεια συνανθρώπων μας, εξαιτίας λανθασμένων επιλογών τους, όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια.

Τα αλκοολόμετρα αναμένεται να αποτελούν εφεξής αναπόσπαστο μηχανολογικό στοιχείο των νέων αυτοκινήτων και πιθανώς θα προστεθούν ως εξάρτημα και στα παλαιότερα.

Εάν όμως  δεν υπάρξει η ανάλογη παιδεία για την ασφαλή οδήγηση από πολύ μικρές ηλικίες, πάντα το πρόβλημα αυτό θα υπάρχει. 

Και εδώ υπάρχει μια τεράστια ευθύνη για την πολιτεία, για τις κοινωνίες, για τους φορείς, για  τις οικογένειες, για όλους.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΘΝΟΣ-ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

ΕΘΝΟΣ-ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος  Για να...

Οκτώβρης...

Οκτώβρης...

Είμαι ακόμη στο χωριό μου. Οι δουλειές πολλές.Το ίδιο...

ΤΟ ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ  ΤΟΥ ΣΑΡΔΑΝΑΠΑΛΟΥ
ΙΘ΄ αιώνας: αιώνας του υλισμού (Δαρβίνος: 1809-1882 / Νίτσε: 1844-1900 / Μαρξ: 1818-1883 / Φρόυντ: 1856-1939)

ΙΘ΄ αιώνας: αιώνας του υλισμού (Δαρβίνος: 1809-1882 / Νίτσε:...

Του ιερέως  Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΟ ΙΘ΄ αιώνας, φίλοι...

Σήμερα Σάββατο 12 Οκτωβρίου στη Βέροια: Τελετή Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Τοπικών Αγωνιστών Μακεδονικού Αγώνα περιόδου  1904-1908

Σήμερα Σάββατο 12 Οκτωβρίου στη Βέροια: Τελετή...

Ο Δήμος Βέροιας και ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων...

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Σκέτη κοροϊδία  το «ό,τι καλύτερο μπορούμε» του Μητσοτάκη για την Υγεία

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Σκέτη κοροϊδία το «ό,τι καλύτερο μπορούμε»...

 Από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία...

Κοι.Σ.Π.Ε. Ημαθίας «ΔΕΣΜΟΣ»:  «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας»

Κοι.Σ.Π.Ε. Ημαθίας «ΔΕΣΜΟΣ»: «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής...

Ως Πρόεδρος του Κοι.Σ.Π.Ε. «Δεσμός» και της «Πρόσβασης»,...

Την Agrophoenix SA  επισκέφθηκε η Λίνα Τουπεκτσή*

Την Agrophoenix SA επισκέφθηκε η Λίνα Τουπεκτσή*

Προκειμένου να υπάρχει πρωτογενής πληροφόρηση για τα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...