Συνάντηση του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας με τον Δήμαρχο Βέροιας

Συνάντηση του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας με τον Δήμαρχο Βέροιας

Από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γνωστοποιούνται τα εξής:

 

«Τη Δευτέρα 7/10/2024 το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Βέροιας κ. Βοργιαζίδη για ζητήματα σχολικής στέγης και για τα προβλήματα που δημιούργησε στις σχολικές μονάδες η κατάργηση των σχολικών επιτροπών. Στη συνάντηση εκ μέρους του Δ.Σ. ήταν παρόντες οι: Χατζησάββας Παναγιώτης (Πρόεδρος), Κοκοζίδου Άννα (Γ. Γραμματέας), Γκόγκα Ελένη (Αντιπρόεδρος), Αρζόγλου Ευθυμία (Ταμίας), Μελιόπουλος Ιωάννης (Μέλος), Μιχαηλίδου Σταυρούλα (Μέλος) και Τουτουντζίδης Παύλος (Μέλος).  Στη συνάντηση παρούσα ήταν κατόπιν αιτήματός της η Διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Βέροιας κ. Μάνια Χρύσα.

Εισαγωγικά τέθηκε το ζήτημα των 26ων Ακριτιδείων που φέτος θα γίνουν στην Κύπρο και του αιτήματος οικονομικής ενίσχυσης με το ποσό των 2.000 €, λόγω του υψηλού κόστους, που κατέθεσε προς τον Δήμο Βέροιας το Σωματείο μας. Στο αίτημα αυτό ο κ. Δήμαρχος εμφανίστηκε πρόθυμος να συνδράμει ο Δήμος Βέροιας στην κάλυψη μέρους των εξόδων. Σε κάθε περίπτωση βέβαια την τελική απόφαση την έχει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:

1.     Για την τοποθέτηση αίθουσας KIBO στην αυλή του 2ου Δ.Σ. Βέροιας για να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες του 2ου Νηπιαγωγείο Βέροιας τονίσαμε πως ο Σύλλογός μας μόνο ως προσωρινή βλέπει αυτή την επιλογή. Επισημάναμε παράλληλα τους φόβους μας γιατί πολλές φορές αυτές οι προσωρινές λύσεις καθίστανται μόνιμες. Τονίσαμε πως το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση της κατασκευής νέου νηπιαγωγείου στο κέντρο της πόλης. Ο κ. Δήμαρχος συμφώνησε με την προσωρινότητα της επιλογής αυτής. Οψόμεθα!

Θέσαμε τα προβλήματα που χρειάζονται άμεση λύση καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη κατασκευής τουαλετών για τα νήπια-προνήπια του 2ου Νηπιαγωγείου Βέροιας που φοιτούν στην αίθουσα KIBO, τοποθέτησης σκέπαστρου σε αυτή καθώς και διαμόρφωσης του ανισόπεδου αύλειου χώρου, που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την ασφάλεια νηπίων-προνηπίων. Ο κ. Δήμαρχος δήλωσε ότι όλα του είναι γνωστά και τελούν υπό προγραμματισμό, με προτεραιότητα τις τουαλέτες. Το Δ.Σ. θα παρακολουθεί το θέμα και θα παρέμβει, εφόσον χρειαστεί.

2.     Επαναλάβαμε πως είναι ντροπιαστικό και απαράδεκτο να κάνουν μάθημα τόσα χρόνια στο κέντρο της πόλης νήπια σε κοντέινερ. Επαναλάβαμε την αναγκαιότητα της κατασκευής ενός νηπιαγωγείου στο κέντρο της πόλης, που θα λύσει το στεγαστικό πρόβλημα όλων των νηπιαγωγείων της περιοχής. Υπενθυμίσαμε πως παλιότερα ο κ. Δήμαρχος υπερθεμάτιζε υπέρ της κατασκευής νηπιαγωγείου στην αυλή του 6ου Δ.Σ. Βέροιας, αργότερα εγκαταλείφθηκε αυτή η  προοπτική και στην τελευταία μας συνάντηση τον Ιούνη του 2024 ο κ. Δήμαρχος εμφάνισε ένα οικόπεδο στη γέφυρα Κούσιου, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο για σχολική στέγη. Παρόλα αυτά τα χρόνια περνούν και τα κοντέινερ παραμένουν!

Ρωτήσαμε τον κ. Δήμαρχο αν ο Δήμος έχει προβεί σε κάποια ενέργεια από τη συνάντηση του Ιουνίου προς την κατεύθυνση έναρξης των εργασιών (μελέτη-κατασκευή) για το χτίσιμο νέου νηπιαγωγείου στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Η απάντηση ήταν αρνητική! Ρωτήσαμε, επίσης, αν υπάρχει χρηματοδότηση και η απάντηση ήταν το ίδιο αρνητική!

Στο σημείο αυτό ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη της ανέγερσης νέου νηπιαγωγείου στο συγκεκριμένο οικόπεδο και η απάντηση ήταν πως, μόλις απελευθερωθεί ο αρχιτέκτονας από τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, θα μπορούσε ν’ αναλάβει τη μελέτη για το κτίριο του νηπιαγωγείου στην περιοχή.

3.     Ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο να μας ενημερώσει αν έγινε κάποια παρέμβαση και αν δόθηκαν λύσεις στα προβλήματα της σχολικής στέγης, που το Δ.Σ. είχε θέσει στη συνάντηση του Ιουνίου και που αφορούσαν το Νηπιαγωγείο Πατρίδας, το 1ο Δ.Σ. Μακροχωρίου, το 9ο Δ.Σ. Βέροιας, το 9ο Νηπιαγωγείο Βέροιας, το 3ο Νηπιαγωγείο Μακροχωρίου και το Νηπιαγωγείο Κουλούρας. Η απάντηση του κ. Δημάρχου ήταν αφοπλιστική: «Δεν έγινε απολύτως τίποτα»!

4.     Για το χρονίζον κτηριακό πρόβλημα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Βέροιας και Ειδικού Νηπιαγωγείου Βέροιας τονίσαμε πως πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα η ανάγκη κατασκευής μίας πρόσθετης αίθουσας, που θα δώσει ανάσα στους συναδέλφους και θα βοηθήσει και στη βελτίωση της συνεργασίας των δύο σχολικών μονάδων.

Ο κ. Δήμαρχος μας πληροφόρησε ότι ο πίσω χώρος και δεν επαρκεί και δεν ενδείκνυται για αυτό τον σκοπό.  Το Δ.Σ. επεσήμανε πως ο μπροστινός χώρος είναι κατάλληλος μεν, αλλά προβληματικός, αφού  τυχόν προσθήκη στην μπροστινή αυλή θα δεσμεύσει ζωτικό χώρο από την αυλή του 8ου Δημοτικού Σχολείου και του 8ου Νηπιαγωγείου, θέση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Δήμαρχος. Ενώ εμφανίστηκε θετικός στην κατασκευή μιας πρόσθετης αίθουσας, προσπάθησε να δικαιολογηθεί για τη διαιώνιση του προβλήματος και να αποσείσει τις ευθύνες πετώντας το μπαλάκι στους  εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων, για το αν θα συμφωνήσουν στην οικοδόμηση ενός νέου χώρου ή στην τοποθέτηση kibo αίθουσας στην μπροστινή αυλή.

Το Δ.Σ. ξεκαθάρισε ότι στηρίζει το αίτημα για προσθήκη αίθουσας χωρίς να μπαίνει σε τεχνικές λεπτομέρειες ως προς την χωροθέτηση, μαζί με την επιστροφή της αίθουσας Αυτισμού στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο κι ότι είναι ευθύνη της Πολιτείας και του Δήμου να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων.

5.     Τέλος, το Δ.Σ. έθεσε το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των σχολείων και της οικονομικής ασφυξίας που έχει επιφέρει στις σχολικές μονάδες η κατάργηση των σχολικών  επιτροπών. Ζητήσαμε ενημέρωση από τον κ. Δήμαρχο για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του Δήμου μας.                                                                                                                                            

Ο κ. Δήμαρχος μάς ενημέρωσε για τη διαφοροποίηση στη χρηματοδότηση των σχολείων (αντί του πλαφόν των 500 ευρώ για όλους) για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων. Του επισημάναμε και συνηγόρησε σε αυτό ότι τα χρήματα είναι πολύ λίγα και πως οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν εκχωρήσει αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς να συνοδεύονται από την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Τονίσαμε πως η κατάργηση των σχολικών επιτροπών εντάσσεται στον γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό για την απόσυρση του κράτους από την ευθύνη χρηματοδότησης των σχολείων και του επιδώσαμε την πρόσφατη απόφαση της ΔΟΕ (Αρ. Πρωτ. 130/7-10-2024) για την υποχρηματοδότηση και  κατάργηση των σχολικών επιτροπών που οδήγησαν σε οικονομική ασφυξία τα σχολεία.

Αναδείξαμε πως μια ακόμα παράμετρος της κατάργησης των σχολικών επιτροπών είναι ότι πλήττεται η μικροοικονομία των πόλεων και ότι δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα αντί να επιλύονται.

Ο κ. Δήμαρχος συμφώνησε πως τα ποσά που δίνονται στους δήμους δεν επαρκούν καθόλου για την κάλυψη των εξόδων συντήρησης (200.000 €) και λειτουργίας (4 x 218.000 €) των σχολείων. Δήλωσε, ωστόσο, πως στον Δήμο Βέροιας δεν πρόκειται να παρατηρηθούν φαινόμενα μη κάλυψης βασικών αναγκών των σχολείων, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές, που κόπηκε το ρεύμα σε σχολικές μονάδες λόγω χρεών.

Το Δ.Σ., τέλος, ανάδειξε την αναγκαιότητα να αυξηθεί άμεσα η κρατική χρηματοδότηση για τα σχολεία. Δεν μπορεί το ποσό των ΚΑΠ να παραμένει ίδιο, όταν όλα τα κόστη που σχετίζονται με την καθημερινή λειτουργία ακριβαίνουν. Τονίσαμε πως ζητάμε να εξασφαλιστούν από το κράτος άμεσα όλες οι βασικές λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων (π.χ. πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο).

Για το Δ.Σ.

                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                                    ΚΟΚΟΖΙΔΟΥ ΑΝΝΑ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΘΝΟΣ-ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

ΕΘΝΟΣ-ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος  Για να...

Η οδήγηση  υπό την επήρεια αλκοόλ  και η καθιέρωση  των αλκοολομέτρων  στα αυτοκίνητα

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η καθιέρωση των...

Γράφει ο  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΜε αφορμή την...

Οκτώβρης...

Οκτώβρης...

Είμαι ακόμη στο χωριό μου. Οι δουλειές πολλές.Το ίδιο...

ΤΟ ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ  ΤΟΥ ΣΑΡΔΑΝΑΠΑΛΟΥ
ΙΘ΄ αιώνας: αιώνας του υλισμού (Δαρβίνος: 1809-1882 / Νίτσε: 1844-1900 / Μαρξ: 1818-1883 / Φρόυντ: 1856-1939)

ΙΘ΄ αιώνας: αιώνας του υλισμού (Δαρβίνος: 1809-1882 / Νίτσε:...

Του ιερέως  Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΟ ΙΘ΄ αιώνας, φίλοι...

Σήμερα Σάββατο 12 Οκτωβρίου στη Βέροια: Τελετή Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Τοπικών Αγωνιστών Μακεδονικού Αγώνα περιόδου  1904-1908

Σήμερα Σάββατο 12 Οκτωβρίου στη Βέροια: Τελετή...

Ο Δήμος Βέροιας και ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων...

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Σκέτη κοροϊδία  το «ό,τι καλύτερο μπορούμε» του Μητσοτάκη για την Υγεία

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Σκέτη κοροϊδία το «ό,τι καλύτερο μπορούμε»...

 Από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία...

Κοι.Σ.Π.Ε. Ημαθίας «ΔΕΣΜΟΣ»:  «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας»

Κοι.Σ.Π.Ε. Ημαθίας «ΔΕΣΜΟΣ»: «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής...

Ως Πρόεδρος του Κοι.Σ.Π.Ε. «Δεσμός» και της «Πρόσβασης»,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...