ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ Κ. Υ. ΗΜΑΘΙΑΣ: «Καταδικάζουμε την πρωτοφανή απόφαση   της διοίκησης του Νοσοκομείου Νάουσας  για πρόωρη παύση της θητείας  του επιστημονικού συμβουλίου - Άδικα εκτίθεσθε»

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ Κ. Υ. ΗΜΑΘΙΑΣ: «Καταδικάζουμε την πρωτοφανή απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Νάουσας για πρόωρη παύση της θητείας του επιστημονικού συμβουλίου - Άδικα εκτίθεσθε»

ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ι.Ν.ΚΥ.Ν.Η. ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

« Μετά την αρχική σαστιμάρα της είδησης κι αφού ο χρόνος ξεσκέπασε τις απαντήσεις, η ένωση γιατρών νοσοκομείων και κέντρων υγείας νομού Ημαθίας (Ε.Ι.Ν.ΚΥ.Ν.Η.) καταδικάζει την πρωτοφανή απόφαση  του αναπληρωτή διοικητή του Γ.Ν. Νάουσας κου Λυκοστράτη Κων/νου  για πρόωρη παύση της θητείας του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου (αιρετό γνωμοδοτικό όργανο) οχτώ μήνες προ της λήξης της διετούς θητείας του, πράξη που καταδεικνύει  το νοσοκομείο ως <<σατραπεία>> και μας πηγαίνει πίσω συνολικά.

     Με επιστολή του προς τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου στις 29/8 που περισσότερο θύμισε <<φύλλο πορείας>> ενημέρωσε με δύο σειρές για την παύση της λειτουργίας του οργάνου και την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέου (το τελευταίο έγινε μόλις λίγες μέρες πριν με την προκήρυξη εκλογών για τις 14/10.) Με πιο ιδιαίτερη επιστολή του προς τον πρόεδρο του συμβουλίου προσπάθησε να δικαιολογήσει τα …αδικαιολόγητα  κάνοντας λόγο για ανάρμοστη και υπερβατική λειτουργία του οργάνου  που δεν έχει δικαίωμα να γνωμοδοτεί για συγκεκριμένα ζητήματα χωρίς και πάλι να μπαίνει σε …αχρείαστες λεπτομέρειες… 

      Στις αρμοδιότητες του επιστημονικού συμβουλίου βάσει νόμου περιλαμβάνεται : <<η εισήγηση προς τον διοικητή μέτρων που αφορούν στη βελτίωση των επί μέρους μονάδων του νοσοκομείου.>> Εκ των όσων γνωρίζουμε, στο προαναφερθέν έγγραφο γίνεται αναφορά σε έγγραφο-εισήγηση του επιστημονικού συμβουλίου με κύριο θέμα την προκήρυξη θέσεων γιατρών στο νοσοκομείο (μεταξύ των οποίων παθολόγων, ακτινολόγων, αναισθησιολόγων αλλά και παιδιάτρων.)(ούτω οὖν το ατόπημα!) Σημειωτέον δε υπήρξε γραπτή άρνηση του αναπληρωτή διοικητή σε επισήμως κατατεθέν αίτημα του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου για παροχή διευκρινήσεων για το θέμα καθώς και για απόδοση των αντίστοιχων πρακτικών των συνεδριάσεων αλλά και των εισηγήσεων του επιστημονικού συμβουλίου. 

     Οι προηγούμενες πράξεις, βέβαια, ελέγχονται για τη νομιμότητά τους (η ένωσή μας σε συνεργασία με το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου έχει ήδη καταθέσει σχετικό ερώτημα στο υπουργείο υγείας ) αλλά και νομότυπες να είναι μετέτρεψαν το νοσοκομείο την κρίσιμη στιγμή της υποβάθμισής του από την Α΄ στη Β΄ ζώνη των άγονων και προβληματικών περιοχών ΕΣΥ (στις 6/9) σε <<αρχή ενός ανδρός>> με ανενεργά τα θεσμικά όργανα καθώς τυχαίνει στο εν λόγω διάστημα να μη λειτουργεί και το διοικητικό συμβούλιο. Προφανώς, η αποστομωτική απάντηση και στην υποβάθμιση του νοσοκομείου και στα απεργαζόμενα σχέδια ακρωτηριασμού του με κλείσιμο κλινικών (προεξέχουσας της παιδιατρικής) δόθηκε στις 25/9 από τους ίδιους τους πολίτες όχι θεσμικά αλλά στο δρόμο οι οποίοι έδωσαν στη σχετική συγκέντρωση διαμαρτυρίας χαρακτήρα συλλαλητηρίου με μαζική συμμέτοχή! Είναι ο ίδιος κόσμος που πλέον καταλαβαίνει πως κάποιοι κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να μην αναγκαστούν και προκηρύξουν θέσεις γιατρών μια που δε χρειάζονται στα σχέδιά τους (καθαίρεση του επιστημονικού συμβουλίου) αλλά ακόμη κι αν αναγκαστούν να το κάνουν μην …τύχει και εμφανιστεί κανείς (χορήγηση λιγότερων κινήτρων για κατάληψη θέσης με το πέρασμα του νοσοκομείου από την Α’ στη Β’ ζώνη) Έτσι <<κουμπώνει>> πώς ενώ η διοίκηση από εξαμήνου γνωρίζει για φυγή δύο παιδιάτρων το επόμενο διάστημα δεν κάνει ούτε…  κουβέντα για προκήρυξη θέσεων γιατρών στο τμήμα. 

(Παρενθετικά έχουμε να παρατηρήσουμε πως θα περιμέναμε μία πιο άμεση και αποφασιστική αντίδραση, αντίστοιχη της ιδιότητάς του, αν μη τί άλλο, από τον πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου κο Λέττα Αθανάσιο γιατρό διευθυντή του μικροβιολογικού τμήματος που αντί να ενημερώσει τους συναδέλφους και <<να σηκώσει τον κόσμο στο πόδι>> επέλεξε μέχρι σήμερα το δρόμο της σιωπής).

      Τα παραπάνω έρχονται ως απάντηση στη συντονισμένη προσπάθεια <<μπαζώματος>> και υποβάθμισης του θέματος ακόμη και σπίλωσης του πρόσφατου συλλαλητηρίου από την κυβερνητική παράταξη με ένα μπαράζ ανακοινώσεων στον τοπικό τύπο όπου είδαμε να επιστρατεύονται υποψήφια βουλευτής, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος, ακόμη και υφυπουργός υγείας. Σε αυτό το συρφετό των ανακοινώσεων που δεν αξίζει να απαντούμε κατά μόνας δεν καταλάβαμε, τελικά, αν η αναβάθμιση είναι υποβάθμιση και το αντίστροφο και τί από τα δύο επιζητούσαμε τελικά . Ανοίξαμε κάθε λεξικό που είχαμε στο σπίτι, για να οριοθετήσουμε εκ νέου τις έννοιες της <<ανάπτυξης>>, της <<αναβάθμισης>>  και της <<αυτονόμησης>> (=ιδιωτικοποίησης),  μάθαμε πως το νοσοκομείο θα διατηρήσει την παθολογική (!) του κλινική (πάλι καλά..!) και πως θα κάνει στροφή στον ιαματικό (!) τουρισμό(!). Είδαμε βουλευτές να ερίζουν για του ποιου οι πρωτοβουλίες οδήγησαν στην υπόσχεση (προς το παρόν τουλάχιστον) επαναφοράς του νοσοκομείου στην Α’ ζώνη (την ίδια ώρα ο κόσμος, ο πραγματικός πρωταγωνιστής, τους <<κάνει χάζι>>), είδαμε, εκτός από την επί της ευκαιρίας διαφήμιση του έργου της περιφέρειας στον τομέα της υγείας, ευθεία βολή στον <<δικό τους>> διοικητή του νοσοκομείου της Βέροιας για παρεμπόδιση απορρόφησης κονδυλίων  από το νοσοκομείο της Νάουσας και το κέντρο υγείας Αλεξάνδρειας!      Αλλά οι πιο <<τσεκουράτοι>> ήταν αυτοί που χαρακτήρισαν το συλλαλητήριο της 25/9  << ξόδεμα δυνάμεων>> και <<σαματά>> και <<λάθος>>. Σε πατρικό και διδακτικό ,μάλιστα, ύφος παραίνεσης μας θύμισαν τον γνωστό μύθο του τσομπάνη και του <<λύκος στα πρόβατα>> <<απαιτώντας>> με τον τρόπο τους να μας κάνουν να ψάχνουμε τα χνάρια του λύκου ενώ τον έχουμε μπροστά μας.

  Και μιας που κάποιοι <<τρίβονται στη γκλίτσα του τσομπάνη>> να τους θυμίσουμε, γιατί κάνουν πως ξεχνούν, πως τα σενάρια κλεισίματος της παιδιατρικής και καρδιολογικής κλινικής, της μεταφοράς της μοναδικής οργανικής θέσης ΩΡΛ στη Βέροια και της σύγχρονης δημιουργίας κέντρου τραύματος ή αποκατάστασης εκστομίστηκαν από τα επίσημα χείλη του κυβερνητικά διορισμένου αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου.  Άλλωστε, και για κακή τους  τύχη, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν την ίδια με τον τελευταίο κοινή φρασεολογία και προέκριναν τα ίδια σενάρια από τον περασμένο Γενάρη ακόμη: Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εννιά χρόνια πριν και όντας στην αντιπολίτευση <<κόπτονταν>> μπροστά στα σκαλοπάτια της παιδιατρικής κλινικής για τη στελέχωσή της προκειμένου να εφημερεύει καθημερινά (πώς τα φέρνει η ζωή ένα πράμα…)

Αλλά το σχέδιο κατά πώς φαίνεται είναι γνωστό και στην αξιωματική (τουλάχιστον) αντιπολίτευση:  Πραγματικά, μην εκτίθεστε περισσότερο και σας πήραν μυρουδιά!  Η περίσωση όσης από την αξιοπιστία σας επιβάλει τη σιωπή. Γιατί, φάνηκε ξεκάθαρα πως η ανάπτυξή σας βρίσκεται στην υπηρεσία της κερδοφορίας των λίγων και της δικής σας <<ευζωίας>> (όπως λέτε) και όχι των αναγκών των πολλών.  Γιατί εδώ ταιριάζει το <<βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα>>. Γιατί, ανεκπλήρωτη  χάσκει ακόμη η λαϊκή απαίτηση για πολιτική δέσμευση που έθεσε το συλλαλητήριο της 25ης του Σεπτέμβρη παρά την επί σκοπού αλλά <<άνευ αντικειμένου>>  πολυλογία σας (για να σας ανταποδώσουμε το χαρακτηρισμό που δώσατε στη συρροή του κόσμου)(άκουσον- άκουσον για <<πολιτικοί άντρες!>>): 

-Θα παραμείνουν στο νοσοκομείο όλα τα τμήματα στη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα; 

-Εφόσον γίνει το κέντρο τραύματος ή/και αποκατάστασης, θα παραμείνει αποκλειστικά δημόσιο;

 Ωστόσο, αληθινή απάντηση δεν περιμένουμε πια από σας. Κι επειδή ο λύκος τα πρόβατα δεν τα τρώει με μηνύματα, περιμένουμε την επόμενή σας κίνηση στο πεδίο.  Ξέρετε ,όμως, πως ο κόσμος θα είναι κάθε φορά εκεί , για να σας << κόψει την όρεξη>> και να σας απωθήσει  ξεκουφαίνοντας: «Νοσοκομείο πλήρες και στελεχωμένο -οχι μαγαζί στα μέτρα σας ραμμένο!»


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου: Επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη στα Κέντρα Υγείας Νάουσας, Βέροιας και Αλεξάνδρειας

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου: Επίσκεψη της Αναπληρώτριας...

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του τομέα της Υγείας και...

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας: Aντιγριπικός εμβολιασμός περιόδου 2024-2025

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας: Aντιγριπικός...

1.    Τι ισχύει με την συνταγογράφηση του αντιγριπικού...

Επίσκεψη αντιπροσώπων της ΠΟΕΔΗΝ στο Νοσοκομείο Νάουσας

Επίσκεψη αντιπροσώπων της ΠΟΕΔΗΝ στο Νοσοκομείο...

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Νάουσας έκαναν το πρωί της...

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου: 4η  Νοσηλευτική Ημερίδα

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου: 4η Νοσηλευτική Ημερίδα

Η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού...

Ενημερωτική ομιλία για την «εποχική γρίπη» αύριο στο ΚΑΠΗ Αλεξάνδρειας

Ενημερωτική ομιλία για την «εποχική γρίπη» αύριο στο...

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτης Ηλικίας, ο...

Ποιες αλλαγές έρχονται στο ΕΣΥ - Τι θα ισχύσει  για απογευματινά χειρουργεία, χρηματοδότηση και εφημερίες

Ποιες αλλαγές έρχονται στο ΕΣΥ - Τι θα ισχύσει για...

Στο πρόγραμμα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία...

Η πρόληψη και η αποτροπή  των  βιαιοπραγιών  στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Η πρόληψη και η αποτροπή των βιαιοπραγιών στο...

Γράφει ο Τάσος ΒασιάδηςΤο πρόσφατο επεισόδιο...

Ανακοινώθηκαν οι νέοι Υποδιοικητές στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες

Ανακοινώθηκαν οι νέοι Υποδιοικητές στις επτά...

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πραγματοποίησε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...