Του Βασίλη Κωνσταντινόπουλου
Ο Έλον Μάσκ, ο μεγιστάνας της τεχνολογίας ιδρυτής της SpaceX και της Tesla, προχώρησε σε μια νέα ανάρτηση σχετικά με το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του σχολιάζει άλλον χρήστη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος επικαλούμενος δημοσίευμα γράφει πως ο πληθυσμός της Ελλάδας «θα μειωθεί απότομα έως και κατά 25% μέχρι το 2070, πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 4%.
Έτσι συγκεκριμένα έγγραψε ο Ελον Μάσκ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης!!! «Η Ελλάδα βιώνει κατάρρευση του πληθυσμού της» και συνέχισε « η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα βιώσει «πληθυσμιακή κατάρρευση», καθώς οι ξαφνικοί και αναπάντεχοι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται, την ώρα που οι γεννήσεις πέφτουν χαμηλότερα από όλες τις προβλέψεις»!!! Για να ασχολείται ο Ελον Μασκ με την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα όλοι καταλαβαίνουμε ότι το θέμα είναι παρά πολύ σοβαρό, παρόλο που διαχρονικά οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, «περί άλλων τυρβάζουν»
Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε λιγότερες από 77.000 γεννήσεις, τις χαμηλότερες εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τις 140.000. Οι οικονομικές προκλήσεις, οι χαμηλοί μισθοί και η υψηλή ανεργία έχουν οδηγήσει πολλούς νέους Έλληνες στο εξωτερικό, επιδεινώνοντας την κρίση.
Το ποσοστό γονιμότητας στην Ελλάδα είναι πλέον μόλις 1,32 γεννήσεις ανά γυναίκα, οδηγώντας σε γήρανση του πληθυσμού. Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει φορολογικά κίνητρα και μέτρα στήριξης της οικογένειας για να καταπολεμήσει την τάση αυτή, με τους αξιωματούχους να τη χαρακτηρίζουν ως τη “μεγαλύτερη απειλή” της χώρας», συνεχίζει ο χρήστης του οποίου την ανάρτηση αναδημοσίευσε ο δισεκατομμυριούχος.
Μία γέννηση ανά δύο θανάτους
Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023 καταγράφηκαν 73.000 γεννήσεις, οι οποίες αποτελούν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 91 ετών ενώ οι θάνατοι άγγιξαν τους 127.581 Αυτή η σημαντική διαφορά μεταξύ γεννήσεων και θανάτων υπογραμμίζει το συνεχιζόμενο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα.
Οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2022 ανήλθαν σε 76.541 βρέφη, ενώ αντίστοιχα οι θάνατοι έφθασαν τους 140.801. Τα στοιχεία δείχνουν ότι για κάθε δύο ανθρώπους που πεθαίνουν γεννιέται ένας, γεγονός που μέσα σε λίγα χρόνια θα φέρει δραστικές αλλαγές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, ο χαμηλός αριθμός των γεννήσεων δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι οι γυναίκες κάνουν λιγότερα παιδιά, αλλά στο ότι έχει μειωθεί το μέγεθος του πληθυσμού που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία, καθώς ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται.
Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το 1982 οι περισσότερες γεννήσεις ήταν από γυναίκες ηλικίας 20-34 ετών, ενώ το 2022 οι περισσότερες γεννήσεις είναι από γυναίκες ηλικίας 25-39 ετών. Χαρακτηριστικά, το 1982 γεννήθηκαν 1.707 βρέφη (σε σύνολο 137.275 γεννήσεων) από γυναίκες ηλικίας 40-44 ετών, ενώ το 2022 γεννήθηκαν 6.303 βρέφη (σε σύνολο 76.514 γεννήσεων) από γυναίκες που ανήκουν σε αυτή την ηλιακή ομάδα. Η τεράστια σημασία που έχει το θέμα της υπογεννητικότητας αποδεικνύεται σαφώς εκ του γεγονότος ότι η ελληνική Βουλή φρόντισε να το συμπεριλάβει στο Ελληνικό Σύνταγμα με την αναθεώρηση του 2001, όπου στο άρθρο 21 παρ. 5 αναφέρεται ότι: «Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους». Ενώ όμως συμπεριλαμβάνεται στο Σύνταγμα του 2001 η χάραξη της δημογραφικής πολιτικής, στην πράξη δυστυχώς κανένα από τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα από το 2001 και μετά δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του τη συγκεκριμένη συνταγματική επιταγή και δεν έκανε μέχρι και σήμερα οποιαδήποτε δράση για την ανάσχεση του, αντιθέτως κιόλας εφαρμόζονται πολιτικές που το επιτείνουν. Συγκεκριμένα αντί εφαρμόζονται πολιτικές που ευνοούν την γέννηση παιδιών και την μείωση του φαινομένου της υπογεννητικότητας, τουναντίον όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 15 χρόνων, κατήργησαν τα περισσότερα προνόμια τρίτεκνων, πολύτεκνων, αντιμετωπίζουν τα παιδιά ως «φορολογικό τεκμήριο», στην ουσία δηλαδή δίνονται αντικίνητρα για την αύξηση των γεννήσεων. Με λίγα λόγια αντί να δοθούν οποιαδήποτε κίνητρα, τιμωρούνται οι οικογενειάρχες με παιδιά από όλες τις κυβερνήσεις.
Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ
Στην Ημαθία είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα σύμφωνα με το δελτίο τύπου του συλλόγου των πολυτέκνων που εξέδωσε στις 3 Ιουνίου 2022, ενώ πανελλήνια λοιπόν εμφανίζεται μείωση πληθυσμού κατά 3.5% από τη μία δεκαετία στην άλλη, το δυσάρεστο για την Ημαθία είναι ότι το ποσοστό μέσα σε 10 χρόνια διπλασιάζεται στο 7.5%. Στοιχεία διόλου ελπιδοφόρα, διότι φαίνεται η γήρανση του πληθυσμού, η φυγή των πολιτών σε διάφορες χώρες για εξεύρεση εργασίας και η αδυναμία να δημιουργήσουμε ως Ημαθιώτικη κοινωνία πολυμελείς οικογένειες. Ειδικά για την Ημαθία αυτό το πολύ δυσάρεστο αρνητικό ποσοστό είναι απόρροια και της ισχνής οικονομικής κατάστασης του Νομού, που από εκεί που βρισκόταν στους πρώτους τρείς Νομούς της Ελλάδος στην δεκαετία του 70 και του 80 σε οικονομική ανάπτυξη, σήμερα βρίσκεται στους τρεις ( 3) τελευταίους.
Η παρούσα κυβέρνηση έδειξε ότι θέλει να ασχοληθεί σοβαρότερα με το θέμα της υπογεννητικότητας στην δεύτερη θητεία της και ίδρυσε το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο στην Κυρία Σοφία Ζαχαράκη Υπουργό και Υφυπουργός η Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα. Το τελευταίο διάστημα ανακοίνωσε κάποια μέτρα για τους τρίτεκνους που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού όποια μέτρα παίρνονται που προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας μας βρίσκουν σύμφωνους, αλλά δεν μπορεί και ούτε είναι δίκαιο να εξισωθούν με τους πολύτεκνους. Σε ότι αφορά όμως τις πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα παιδιά και πάνω που έχουν τεράστια συνεισφορά σε όλα τα επίπεδα στο Ελληνικό Κράτος και την Ελληνική Κοινωνια , και εάν δεν υπήρχαν αυτοί ήδη θα είχε καταρρεύσει δημογραφικά η Ελλάδα και τα υποτιθέμενα προνόμια είναι ελάχιστα και αντί να αυξάνονται μειώνονται. Η παρούσα κυβέρνηση λοιπόν που επιτέλους έδειξε μια ευαισθησία με την ίδρυση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και με κάποια θετικά μέτρα για την μείωση του φαινομένου της υπογεννητικότητας, ας σκύψει πραγματικά στο πρόβλημα και να βοηθήσει τις οικογένειες με ένα(1) και (2) παιδιά, τους τρίτεκνους, αλλά πολύ περισσότερο τις πολύτεκνες οικογένειες ( τέσσερα παιδιά και πάω) με μέτρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, που και με προτάσεις μας θα αναδείξουμε με επόμενο άρθρο μας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Την Κυριακή στις 13/10/2024 έχουμε εκλογές στον Σύλλογο Πολυτέκνων για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ.. Θα γίνουν στα γραφεία του συλλόγου, από τις 11.30 π.μ. έως και 16:00 μμ. Η συμμετοχή σας κρίνεται απαραίτητη για να δώσει δύναμη στο νέο Δ.Σ