Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Ευεργετικό για την οικονομική στήριξη και τη θεσμική αναμόρφωση της Αυτοδιοίκησης το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της ΝΔ

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Ευεργετικό για την οικονομική στήριξη και τη θεσμική αναμόρφωση της Αυτοδιοίκησης το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της ΝΔ

Για ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο στηρίζει ακόμη περισσότερο οικονομικά την Αυτοδιοίκηση και αναμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ενώ παράλληλα θέτει για πρώτη φορά ρητούς κανόνες για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό των χερσαίων συνοριακών σταθμών μας, έκανε λόγο ο Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης στη σημερινή ομιλία του (8 Οκτωβρίου) στην ολομέλεια της Βουλής.

Όπως τόνισε ο κ. Τσαβδαρίδης, ο οποίος μάλιστα προήδρευε και στις σχετικές συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση της ΝΔ με το νέο νομοσχέδιο, ανάμεσα σε άλλες εξαιρετικά σημαντικές ρυθμίσεις:

·       Παρέχει τη δυνατότητα αποπληρωμής οφειλών των πολιτών προς τους δήμους, τις Περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα σε 60 δόσεις για οφειλές που θα έχουν βεβαιωθεί μέχρι 31 Οκτωβρίου του 2024 και υπάρχει αδυναμίας είσπραξής τους.

·       Προβλέπει για τους ευάλωτους οφειλέτες απαλλαγή του 95% των προσαυξήσεων, και πάγια δυνατότητα προσφυγής στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης για κάθε οφειλή προς τους δήμους άνω των 10 χιλιάδων ευρώ.

·       Αλλά και δίνει τη δυνατότητα συμψηφισμού χρεών από τους δήμους προς τις ΔΕΥΑ και από τη ΔΕΥΑ προς τους δήμους, χωρίς να απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Παράλληλα όμως, επισήμανε ο Βουλευτής Ημαθίας, το παρόν σχέδιο νόμου

·       δίνει πλέον τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να προσλάβουν το έκτακτο προσωπικό για την αντιμετώπιση των πρόσκαιρων αναγκών τους, χωρίς να υπάρχει η εγγεγραμμένη πίστωση στον Προϋπολογισμό, όταν βρισκόμαστε προς το τέλος του έτους ή στην αρχή του νέου οικονομικού έτους.

·       Αναγνωρίζει στη βαθμολογική κατάταξη του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας ΚΑΙ τον χρόνο που έχουν υπηρετήσει σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία.

·       Τριπλασιάζει το πρόστιμο για την αυθαίρετη χρήση των κοινόχρηστων χώρων, πατάσσοντας έτσι την ασυδοσία που εμποδίζει μέχρι και διελεύσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες.

·       Αλλά και δίνει τη δυνατότητα μίσθωσης οχημάτων από τις Περιφέρειες για τη νέα σχολική χρονιά αναφορικά με τις μεταφορές μαθητών.

Αναφερόμενος δε στις ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου που αφορούν στην αναβάθμιση των υποδομών των χερσαίων συνοριακών σταθμών, ο κ. Τσαβδαρίδης υπογράμμισε ότι αυτές δεν αποτελούν απλά μια υποχρέωση που έχει αναλάβει η Ελλάδα, προκειμένου να εναρμονιστεί με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Αποτελεί κυρίως την υλοποίηση της δέσμευσής μας να εκτοξεύσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών

αλλά και να διευκολύνουμε τις διασυνοριακές μετακινήσεις και το εμπόριο, πάντα με έμφαση στην ασφάλεια και στην αποτελεσματικότητα, μέσα από μία σειρά επικαιροποιήσεων του πλαίσιου λειτουργίας τους.

Στηλίτευσε δε τη μίζερη – όπως την χαρακτήρισε – κριτική της αντιπολίτευσης επί του σχεδίου νόμου που κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι δήθεν αφήνει την Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους και υποστελεχωμένη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει τις αντιπολιτευτικές ανακρίβειες, καθώς η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που

•            Αυξάνει φέτος κατά 108 εκατ. ευρώ τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, εκ των οποίων τα 90 εκατ. θα διατεθούν για την εξόφληση εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των δήμων προς τρίτους, προκειμένου να μειωθούν οι οφειλές τους και να βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση.

•            αλλά και αυξάνει κατά 53 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2025 τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες μισθολογικές και ενεργειακές δαπάνες.

 Το Link της ομιλίας του κ. Τσαβδαρίδη στο:

ΟΜΙΛΙΑ Λ. ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ ΣΕ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΤΑ


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου:  Συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Βέροιας

Την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: Συνεδρίαση λογοδοσίας της...

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής...

Νέα απόφαση θέτει ξανά σε αργία τον  Δήμαρχο Νάουσας- Έντονο επεισόδιο και σύλληψή του, στα γραφεία της Υπηρεσίας στη Βέροια Νίκος Κουτσογιάννης: «Σκάνδαλο μεγατόνων με υπογραφή του διορισμένου Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης»

Νέα απόφαση θέτει ξανά σε αργία τον Δήμαρχο Νάουσας-...

Με νέα απόφαση της Αποκεντρωμένης Μακεδονίας –...

Έφυγε από τη ζωή η Γιαννούλα Δεγνέ σε ηλικία 76 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Γιαννούλα Δεγνέ σε ηλικία 76 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου...

Ξεκίνησαν οι Δράσεις για την Ίδρυση Τομέα ΕΚΑΒ στην Αλεξάνδρεια

Ξεκίνησαν οι Δράσεις για την Ίδρυση Τομέα ΕΚΑΒ στην...

 Η "Ομάδα Δράσεων Ενεργών Πολιτών Δήμου...

Ευχαριστίες σε όσους ανταποκρίθηκαν  στη δράση συλλογής σχολικών ειδών  “Προσφέρουμε Σχολικά – Χαρίζουμε Χαμόγελα στα  παιδιά!” του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Ευχαριστίες σε όσους ανταποκρίθηκαν στη δράση...

Η Αρμόδια Αντιδήμαρχος κα Λαφαζάνη Ελένη και τα...

ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πρόσκληση σε Τακτική Γενική Συνέλευση

ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πρόσκληση σε...

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Προστασίας...

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - Πρόσκληση σε  ενημερωτική Ημερίδα

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - Πρόσκληση σε ...

Ο Φιλανθρωπικός μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος Φίλων...

Βέροια: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο λόγω κατεδάφισης ετοιμόρροπου στην οδό Σμύρνης

Βέροια: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο λόγω...

Ο ΑΝΑΠΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...