Το 30% του πραγματικού εισοδήματός τους θα πρέπει να καλύψουν με ηλεκτρονικές αποδείξεις, περισσότεροι 4.500.000 φορολογούμενοι, μέχρι την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2024 όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία
Το μέτρο αυτό αφορά στους πολίτες που κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους αποκτούν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες και εκμετάλλευση ακινήτων τα οποία θα πρέπει φέτος να εξοφληθούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με τραπεζικές κάρτες ή μέσω e-banking δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 15 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) για το φορολογικό έτος 2024 ισχύουν τα εξής:
1.Δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετήσιου ατομικού πραγματικού εισοδήματός τους θα πρέπει να πραγματοποιήσουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους οι φορολογούμενοι που είναι:
· μισθωτοί · συνταξιούχοι
· κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή αυτοαπασχολούμενοι.
Το μέτρο αυτό ισχύει και για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων.
Η εξόφληση των εν λόγω δαπανών θα πρέπει να γίνει είτε με πιστωτική κάρτα ή χρεωστική είτε με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ( όπως προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking ) και να έχει γίνει η έκδοση αυτών και των σχετικών αποδείξεων λιανικών συναλλαγών προκειμένου να αναγνωστούν από την Εφορία.
2. Στα 20.000 ευρώ είναι το ανώτατο όριο του ποσού των δαπανών που θα πρέπει να έχει εξοφληθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής .
3.Σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να καλυφθεί το 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος των πολιτών με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και όχι το 30%.
Αυτό αφορά τους πολίτες που θα έχουν πραγματοποιήσει εντός του 2024 δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια που υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος.
Προϋπόθεση για να ισχύσει αυτό το μειωμένο ποσοστό είναι οι δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
4.Στις 5.000 ευρώ περιορίζεται κατ’ ανώτατο όριο το απαιτούμενο όριο δαπανών σε κάθε φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί τραπεζικός λογαριασμός.
5. Οι δαπάνες που καλύπτουν έως και το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος των πολιτών αφορούν μεταξύ άλλων τις αγορές:
· των τροφίμων, · των ποτών,
· των ρούχων, · των παπουτσιών,
· των κλινοσκεπασμάτων,
· των χαρτικών ειδών,· των τσιγάρων,
· των ειδών υγιεινής και της καθαριότητος,
· των ηλεκτρικών, · των ηλεκτρονικών συσκευών,
· των επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης,
Επίσης αυτό αφορά και τις δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών αλλά και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, νοσήλια και ασφάλιστρα.
Ωστόσο το μέτρο αυτό δεν αφορά:
Α. τις πληρωμές για
· ενοίκια,· δάνεια,
· φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου
Β. τις δαπάνες για αγορές:
· ακινήτων,
· αυτοκινήτων,
· δίκυκλων (πλην ποδηλάτων),
· σκαφών,
· αεροπλάνων,
· αεροσκαφών,
· αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.)
6. Εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος μετρούν οι δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις. Αναλυτικά, λαμβάνονται υπόψη στο 200% της αξίας τους οι δαπάνες για την καταβολή αμοιβών σε ιατρούς, οδοντίατρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές και ποδολόγους.
7. Ο φορολογούμενος που δεν θα πραγματοποιήσει το απαιτούμενο συνολικό ποσό ηλεκτρονικών πληρωμών δαπανών θα φορολογηθεί με 22% για το «ακάλυπτο» ποσό.
Πηγή: enikonomia.gr