Αντικοινωνικά προγράμματα τηλεοράσεως

Αντικοινωνικά προγράμματα τηλεοράσεως

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά


Πριν σχολιάσω, φίλοι αναγνώστες, συνέντευξη γυναικός-δημοσιογράφου με προσκεκλημένη προς συζήτηση κυρία-μητέρα, θα μου επιτρέψετε να σας γνωρίσω ένα σχετικό βίωμά μου, κατά την εξηντάχρονη και πλέον ιερατική διακονία μου.

Συγκατοικούσα, την δεκαετία του 1970, με μια οικογένεια στην περιοχή του 6ου Δημ. Σχολείου. Υπηρετούσα στον Ιερό Ναό του «Αγίου Αντωνίου».

Ένα πρωινό, που ήμουν στον Ναό, βλέπω την κυρία της ως άνω οικογένειας, αφού από μακριά με χαιρέτισε, να εισέρχεται στον Ναό. Μετά την έξοδό της με πλησίασε και μου λέει λυπημένη:

-Ήρθα πάτερ να πάω ν’ ανάψω ένα κερί και μετά να πάω να κάνω έκτρωση.

Την οδήγησα στο γραφείο μου. Συζητήσαμε και την έπεισα να μην το κάνει.

Πέρασαν χρόνια. Αγοράσαμε δικά μας σπίτια. Χαθήκαμε. Εγώ μετετέθην στον Ιερό Ναό των «Αγίων Αναργύρων».

Μετά από 17 περίπου χρόνια, στην πλατεία του Αγ. Αντωνίου, βλέπω την εν λόγω κυρία μαζί με τον σύζυγό της και στο μέσον να έχουν ένα μελαχρινό κορίτσι 1,80μ. Αφού χαιρετηθήκαμε μου λέει η κυρία:

-Κοίταξε πάτερ τι πήγα να κάνω.

Εγώ απευθύνθηκα αμέσως στον σύζυγό της κυρίας και του λέγω, χαριεντιζόμενος:

-Κύριε Αν…, το κορίτσι αυτό είναι μισό δικό σου και μισό δικό μου!!!

Και τώρα, φίλοι αναγνώστες, ο διάλογος στην τηλεόραση μεταξύ της δημοσιογράφου και της κυρίας-μητέρας. Τον παραθέτω ακριβώς:

-Με συγχωρείτε που θα σας κάνω μία ερώτηση, κάπως αδιάκριτη βέβαια. Έχετε παιδιά και πόσα αν επιτρέπεται;

-Ναι έχω ένα αγοράκι.

-Σκέπτεστε μήπως να κάνετε κι άλλα;

-Όχι, μου αρκεί αυτό, νομίζω.

-Ναι, κι εγώ νομίζω σας αρκεί το ένα. Εύχομαι να σας ζήσει και το χαίρεσθε.

Και τώρα στο θέμα μας.

Νομίζω ότι μέσα σ’ αυτόν τον διάλογο υποκρύπτεται το πιο ανατρεπτικό και αντικοινωνικό κήρυγμα. Πρέπει να υποθέσει κανείς ότι σκοπός του προγράμματος ήταν η καταπολέμηση της μητρότητας και της τεκνογονίας και η διάδοση της φυγοτεκνίας.

Εφόσον το πρόγραμμα προέβλεπε άλλο περιεχόμενο και καμιά αφορμή ή συσχέτιση υπήρχε, απορεί κανείς γιατί να υποβληθεί μία τόσο ελαφρά και αδιάκριτη ερώτηση και να προκληθεί διάλογος τελείως άσχετος και ξένος προς το θέμα; Για ποιο λόγο να συγχαρεί η συνεργάτιδα την προσκεκλημένη για το ένα και μοναδικό παιδί της και να της συστήσει να μην αποκτήσει και δεύτερο και τρίτο;

Δεν γνωρίζω, βέβαια, αν ο διάλογος έγινε σκόπιμα για επίδειξη και μετάδοση μοντέρνου φεμινιστικού πνεύματος ή εξαιτίας κουφότητος και απερισκεψίας. Αποτελούσε πάντως την καλύτερη παιδαγωγική και ψυχολογική μέθοδο για την μετάδοση της ιδέας τη φυγοτεκνίας. Τόσο η τηλεόραση, όσο και το ραδιόφωνο είναι γεμάτα από τέτοια παραδείγματα, τα οποία υπό την αθώαν δήθεν και χιουμοριστική μορφή της ψυχαγωγίας και της πικρής ειρωνείας, προσβάλλουν το ψυχικό κέντρο του ανύποπτου θεατή-ακροατή και επιφέρουν καθημερινή υπό μορφή «σλόγκαν» θανατηφόρες πληγές κατά της οικογένειας και της τεκνογονίας.

Η επίδραση παρόμοιων αρνητικών συνθημάτων, που προβάλλονται μέσα στον ιερό χώρο της οικογένειας, είναι μεγάλη και ολέθρια. Γιατί; Γιατί επιφέρουν άμεση και βαθιά ψυχολογική διάβρωση, λόγω και της ανωριμότητας και μιμητικότητα του απλοϊκού λαού, από τον οποίο γίνονται ευχαρίστως δεκτά και υποθάλπουν την εύκολη και ονειρώδη ζωή.

Όμως, δεν επιτρέπεται αφενός μεν το κράτος να νομοθετεί ευεργετικά μέτρα και να χορηγεί χρηματικά επιδόματα στα παιδιά και αφετέρου το ίδιο να κηρύσσει, διά των Μ.Μ.Ε. την αποφυγή τους. Γιατί η μάχη της τεκνογονίας είναι πρωτίστως ψυχολογική και δευτερευόντος οικονομική. Πρέπει να δοθούν αυστηρές οδηγίες ώστε, όχι μόνον ουδεμία αιχμή κατά της τεκνογονίας να μην υπάρχει, αλλά να δίδεται από όλους πάσα ηθική ενθάρρυνση στους γονείς, προς εκπλήρωση του υπερτάτου τούτου καθήκοντος έναντι του Θεού και της πατρίδας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Ημαθίας: Διοργάνωση τριήμερης επίσκεψη στην Αθήνα

Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Ημαθίας:...

   Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ν....

Μνημόσυνα της Κυριακής 6/10
Σύντομα καί ξαφνικά...

Σύντομα καί ξαφνικά...

Είναι τα απρόοπτα τής ζωής πού σε αφήνουν, άναυδο και...

Η ΜΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ  ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η ΜΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογοςΌταν...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Έως τις 24 Οκτωβρίου οι υποψηφιότητες για την ηγεσία

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Έως τις 24 Οκτωβρίου οι υποψηφιότητες για την...

Οργανωτικά ζητήματα στον δρόμο προς το Συνέδριο του...

Χρονογράφημα -  Το κασέρι

Χρονογράφημα - Το κασέρι

Του Φοίβου ΙωσήφΝοστιμότατο αν και με αρκετά λιπαρά....

«Τρώμε τα σωθ’κά μας στη Βέργια…»

«Τρώμε τα σωθ’κά μας στη Βέργια…»

Του Πάρη Παπακανάκη Δεν θα μπορούσαμε να...

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΩΝ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΠΡΟΣΧΩΜΕΝ…

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΩΝ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΠΡΟΣΧΩΜΕΝ…

Είδα,που οι αέρηδες φυσούσαν  και σήκωναν τις φούστες...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...