Πέντε άξονες, 20 στόχους και περισσότερες από 100 δράσεις περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό σε βάθος δεκαετίας, δίνοντας έμφαση: στη δημιουργία ενός ευνοϊκού για την απόκτηση οικογένειας περιβάλλοντος, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στη διαχείριση της μακροβιότητας και της ευζωίας των πολιτών, στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, στην ενημέρωση των πολιτών και στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας.
Τα μέτρα θα υλοποιηθούν, σταδιακά από το 2025, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και οι θεματικοί άξονες προβλέπουν:
Ενίσχυση Γεννήσεων και στήριξη Οικογένειας, ενίσχυση Απασχόλησης, διαχείριση της Μακροζωίας και Γήρανσης, Τοπική Ανάπτυξη και Προώθηση Καινοτομίας και Ενημέρωση - ευαισθητοποίηση – έρευνα.
«Το σχέδιο 10ετίας στοχεύει να μετριάσουμε τις δυσμενείς συνέπειες της δημογραφικής κρίσης που βιώνει η χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Οι στατιστικές και τα μοντέλα πρόβλεψης για τη δημογραφική εξέλιξη είναι δυσοίωνες. Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα ευνοϊκό για την οικογένεια και το παιδί περιβάλλον, το οποίο θα σέβεται τις επιθυμίες, θα παρέχει επιλογές και θα υποστηρίζει τις ανάγκες των πολιτών. Απώτερος στόχος η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μέσα από τον σχεδιασμό, την εφαρμογή, τον συντονισμό και αξιολόγηση δράσεων που αφορούν το σύνολο των πολιτών σε όλο τον κύκλο ζωής», επεσήμανε για το θέμα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη που παρουσίασε το πρόγραμμα.
Όσο για τη δημογραφική κατάσταση στην Ελλάδα, να θυμίσουμε τα στοιχεία της απογραφής του 2021, που κατέγραψαν μείωση του πληθυσμού κατά 3,5% σε σχέση µε το 2011 και κατά σχεδόν 5% σε σχέση µε το 2001. Από το 2011, το φυσικό ισοζύγιο είναι αρνητικό αφού οι θάνατοι υπερτερούν αριθμητικά των γεννήσεων. Το 2022 οι γεννήσεις έπεσαν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας κάτω από τις 80.000, έναντι 150.000 το 1980. Ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι σήμερα πάνω από 46 ετών έναντι 39 το 2000 και πάνω από 1 στους 5 κατοίκους της χώρας είναι πάνω από 65 ετών, ενώ ήταν 16% το 2000. Παράλληλα διπλασιάστηκε το ποσοστό των άνω των 80 ετών σε σχέση µε αυτό του 2000!