Χθες στην Πλατεία Δημαρχείου Βέροιας Συγκέντρωση κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων και της  υποχρηματοδότησης των σχολείων, από εκπαιδευτικούς και γονείς -Κατέθεσαν ψήφισμα αιτημάτων στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

Χθες στην Πλατεία Δημαρχείου Βέροιας Συγκέντρωση κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων και της υποχρηματοδότησης των σχολείων, από εκπαιδευτικούς και γονείς -Κατέθεσαν ψήφισμα αιτημάτων στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων σε σχολεία και της Ημαθίας καθώς και ενάντια στην υποχρηματοδότηση που «προκαλεί οικονομική ασφυξία στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και εν γένει της εκπαίδευσης», όπως τόνισαν, πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, το μεσημέρι, στη Βέροια, από την Ένωση Γονέων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας, την ΕΛΜΕ Ημαθίας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ).


Η κινητοποίηση ξεκίνησε με προσυγκέντρωση στην πλατεία δημαρχείου, όπου μίλησαν η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Σοφία Καλτσίδου, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στα αιτήματα και διάβασε το κοινό ψήφισμα των τριών φορέων, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας, Χαρά Αξούριστου που διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας τους δεν θα σταματήσει και ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Παναγιώτης Χατζησάββας που στάθηκε και σε επιμέρους προβλήματα υποδομών και ελλείψεων σε δημοτικά και νηπιαγωγεία.


Παρόντες στην πλατεία ήταν και ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης μαζί με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Ηλία Τσιφλίδη, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι συλλόγων γονέων.


Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας, καταρχάς στην Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας όπου επανέλαβαν τα αιτήματά τους και επέδωσαν ψήφισμα στην προϊσταμένη κα Έφη Γώτη. Η κα Γώτη άκουσε το διεκδικητικό πλαίσιο δηλώνοντας ότι ο στόχος για καλή εκπαίδευση είναι κοινός και στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, όπου συναντήθηκαν με το προϊστάμενο κ. Αθανάσιο Αλατζόγλου, θέτοντας υπόψιν του, τα αιτήματά τους.

Το ψήφισμα που επιδόθηκε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και διαβάστηκε στην Πλατεία, περιλαμβάνει τα παρακάτω αιτήματα:

· Να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις - συμπτύξεις τμημάτων.

· Μείωση του αριθμού των μαθητών/τριών ανά τμήμα, ώστε η διδασκαλία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

· 15 μαθητές/τριες το ανώτερο ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Α - Β Δημοτικού. 2η Νηπιαγωγός σε όσα λειτουργούν με περισσότερους. 20 μαθητές/τριες το ανώτερο σε όλες τις  υπόλοιπες τάξεις.

· 20 μαθητές/τριες ανά τμήμα Γενικής Παιδείας, 15 σε κατευθύνσεις και Ομάδες Προσανατολισμού στα ΓΕΛ, σε τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και 10 στα εργαστήρια.

· Να εγκριθούν όλα τα τμήματα έτσι ώστε οι μαθητές/τριες να επιλέγουν την κατεύθυνση (ΓΕΛ) ή τον τομέα/ειδικότητα (ΕΠΑΛ) που επιθυμούν.

· Ένα Τμήμα Ένταξης σε κάθε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο και 2ο σε μεγαλύτερα σχολεία. Καμιά αναστολή 2ου Τμήματος Ένταξης όπου υπήρχε.

· Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των σχολείων για κατατμήσεις (διχοτομήσεις - τριχοτομήσεις με παιδαγωγικά κριτήρια).

· Εφαρμογή των νόμων που προστατεύουν τους/τις μαθητές/τριες με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και επικαιροποίησή τους. Να καλυφθούν όλα τα κενά στην παράλληλη στήριξη με βάση τις ανάγκες χωρίς κανένα «κόφτη».

· Έγκριση ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ χωρίς την μετακίνηση μαθητών/τριών σε όμορα σχολεία.

· Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Κανένα εκπαιδευτικό κενό με το «πρώτο κουδούνι».

· Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών/τριών. Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους συναδέλφους.

· Να δηλωθούν όλα τα κενά όλων των ειδικοτήτων από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και να καλυφθούν όλα στην Α’ φάση πρόσληψης αναπληρωτών/τριών.

· Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία στο ύψος των αναγκών τους! 

· Άμεση και ουσιαστική ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών! Οι μαθητές δεν είναι αριθμοί!

· Επίλυση τους στεγαστικού προβλήματος, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

· Αύξηση στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών. Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.

· Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη.

· Διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

· Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με ευθύνη των Περιφερειών.

· Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού σχολικού προσωπικού.

· Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας.

· Κανένας μαθητής χωρίς κάλυψη παράλληλης στήριξης.

· Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.

· Μόνιμος δάσκαλος σε κάθε ολοήμερο τμήμα για την εξασφάλιση της σταθερής παιδαγωγικής σχέσης και μελέτης των μαθητών.

· Δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες.

· Κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων νέων σχολείων. Κατάργηση τώρα κάθε τάξης container.

· Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.


· Ολόπλευρη στήριξη στις οικογένειες με παιδιά ΑΜΕΑ. Δωρεάν Ειδική Αγωγή για όσα παιδιά την έχουν ανάγκη και στη δομή που το καθένα χρειάζεται, με μόνιμο εκπαιδευτικό, ΕΕΠ και ΕΒΠ


Στο χώρο της Πλατείας ήταν παρόντες με πανό που έγραφε: «Σταθερά στο δρόμο του αγώνα», εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γ. Βουτυράς και του αγροτικού συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας».

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Στη Βουλή το αίτημα για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο Τομέα από τον Χάρη Μαμουλάκη

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Στη Βουλή το αίτημα για...

Την απαίτηση επαναφοράς του 13ου και του 14ου μισθού στο...

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας ...

Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας: Γιόρτασαν τον Προστάτη τους Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη,  τίμησαν αποχωρούντες και καλωσόρισαν τους νέους

Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας: Γιόρτασαν τον Προστάτη...

Τον προστάτη της Δικαιοσύνης, Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας σήμερα Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

 ΕΚΤΑΚΤΗ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

Συνάντηση  Απ. Βεσυρόπουλου με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, για μετεγκατάσταση μονάδων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Αλεξάνδρεια

Συνάντηση Απ. Βεσυρόπουλου με τον Υπουργό Εθνικής...

Τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει το στρατιωτικό...

Εθιμοτυπική επίσκεψη  της

Εθιμοτυπική επίσκεψη της "ΠΝΟΗΣ" στον Δήμαρχο...

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Η.Π. Νάουσας κ. ...

Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από  4/10/24 έως 10/10/24

Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Την “Φλόγα της αγάπης” της 22ης Λαμπαδηδρομίας της ΠΟΣΕΑ  υποδέχθηκε ο Δήμος Αλεξάνδρειας

Την “Φλόγα της αγάπης” της 22ης Λαμπαδηδρομίας της...

Με κάθε επισημότητα υποδέχθηκε ο Δήμος Αλεξάνδρειας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...