Χθες σε συνέντευξη Τύπου των εκπαιδευτικών Φορέων Κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα και κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βέροια, από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, την ΕΛΜΕ και τον ΣΕΠΕ

Χθες σε συνέντευξη Τύπου των εκπαιδευτικών Φορέων Κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα και κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βέροια, από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας, την ΕΛΜΕ και τον ΣΕΠΕ

Για το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων του εκπαιδευτικού κόσμου εν όψει και της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας της αυριανής Πέμπτης στη Βέροια, ενημέρωσαν σε συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της χθεσινής Τρίτης 1 Οκτωβρίου,  η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας κα Σοφία Καλτσίδου, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας, Χαρά Αξούριστου ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Παναγιώτης Χατζησάββας.

Στο επίκεντρο, η φετινή σχολική χρονιά που «δυστυχώς αντί να ξεκινήσει με χαρά, αισιοδοξία  και όνειρα για το μέλλον, ξεκίνησε με άγχος και αγωνίες», όπως τονίστηκε.

Η κα Καλτσίδου αναφέρθηκε στις συγχωνεύσεις τμημάτων, που αποτελούνται από 25 μαθητές στα Δημοτικά  και από 25 συν 2 μαθητές στα Γυμνάσια. «Στα πολυπληθή αυτά τμήματα που δημιουργούνται ο δάσκαλος μόνο το ρόλο του παιδαγωγού δεν θα έχει και μας στενοχωρεί ακόμη περισσότερο η σκέψη πως τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν θα έχουν ισότιμη εκπαίδευση σε ένα πολυπληθές τμήμα, ιδιαίτερα όταν ο ένας δάσκαλος παράλληλης στήριξης θα έχει δύο ή και τρία παιδάκια υπό την επίβλεψη του…Ταυτόχρονα οι μαθητές που θα πλεονάσουν μετά την συγχώνευση των τμημάτων θα αναγκαστούν να εγγραφούν σε άλλο σχολείο το οποίο μπορεί να βρίσκεται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και αυτό θα έχει ως συνέπειες την ένταξη του μαθητή σε νέο σχολικό περιβάλλον, με ότι σημαίνει αυτό, μπούλινγκ, ψυχολογικά προβλήματα και άλλα πολλά, δυσκολία στην μετακίνησή του μαθητή από και προς το νέο του σχολείο και  διάλυση του οικογενειακού προγραμματισμού», επεσήμανε.  Επιπροσθέτως, ανέφερε, καταργούνται ολιγομελή τμήματα στην κατεύθυνση σε μαθητές που δίνουν πανελλαδικές, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι μαθητές να αλλάξουν κατεύθυνση ή να απευθυνθούν αργότερα σε κάποια ιδιωτική σχολή.

Σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, από επίσημες συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολείων (μόνο για την Α/βάθμια στην Κεντρική Μακεδονία), χάνονται 70 οργανικές θέσεις  εκπαιδευτικών. «Σε λίγο καιρό για τους παραπάνω λόγους θα οδηγηθούμε και στις καταργήσεις αρκετών σχολικών μονάδων», τόνισε, απαριθμίζοντας παράλληλα και τα υπάρχοντα λειτουργικά προβλήματα και ελλείψεις των σχολείων.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ

«Δεν πάνε καλά τα πράγματα και με τις  κινητοποιήσεις ενώνουμε τις φωνές μας για να πετύχουμε κάτι», τόνισε η  πρόεδρος της ΕΛΜΕ, η οποία  αναφέρθηκε στα προβλήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεκινώντας από τη συγχωνεύσεις, που, όπως είπε, για πρώτη φορά στα χρονικά μειώθηκαν τα τμήματα σε γυμνάσια και λύκεια, από πέντε που ήταν συνήθως σε τέσσερα, παρά και την παρουσία παιδιών που χρειάζονται ειδική υποστήριξη. Επεσήμανε επίσης την κατάσταση στα Επαγγελματικά Λύκεια, (ΕΠΑΛ) μαθητές των οποίων καλούνται να μετακινηθούν πχ από την Αλεξάνδρεια στη Νάουσα και αντίστροφα. Έκανε λόγο για την ενεργοποίηση του επιπλέον (συν) 10% στις τάξεις καθώς και στα προβλήματα από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, εξαιτίας των οποίων δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες για προμήθεια αναλώσιμων, στη μέση της χρονιάς.

Οι συγχωνεύσεις σε αριθμούς

Ο Παναγιώτης Χατζησάββας, έδωσε στοιχεία για τις συγχωνεύσεις σχολείων σύμφωνα με τα οποία, πάνω από 1.600 τμήματα σε όλη την Ελλάδα συγχωνεύονται, οδηγώντας σε πολυπληθή τμήματα 25 μαθητών στην Α/θμια και 27 στην Β/θμια εκπαίδευση, σε πάστωμα δηλαδή των μαθητών και σε υποβάθμιση κατ’ επέκταση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. «Δηλαδή συμπτύσσονται τμήματα με αποτέλεσμα να στοιβάζονται τα παιδιά σε αίθουσες που δεν επιτρέπεται  κατά τον νόμο να στεγάσουν πάνω από 22, καταστρατηγώντας στην ουσία τον δικό τους νόμο 1:2, που αντιστοιχούν 2 τ.μ. σε κάθε μαθητή», είπε. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στον νομό μας συμπτύχθηκαν τμήματα στο 4ο Νηπιαγωγείο Βέροιας, στο 5ο Νηπιαγωγείο Βέροιας, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας, στο 1ο Γυμνάσιο Βέροιας, στο 4ο Γυμνάσιο Βέροιας, στο Γυμνάσιο Καβασίλων, στο Γυμνάσιο Επισκοπής, στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βέροιας και στα ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας και Νάουσας, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες κενά, τόνισε, δεν έχουν ακόμα καλυφθεί. «Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ έφτασαν στο σημείο ακόμα και να καταργούν ολιγομελή τμήματα κατεύθυνσης σε μαθητές που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις! Καταργούν ειδικότητες στα ΕΠΑΛ εξαναγκάζοντας μαθητές είτε να επαναλάβουν την τάξη επιλέγοντας άλλη ειδικότητα είτε να μετακινηθούν σε άλλη πόλη ή να απευθυνθούν στην ιδιωτική επαγγελματική εκπαίδευση».

Πλαίσιο αιτημάτων

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, συνοψίζοντας τα κοινά προβλήματα τόσο των εκπαιδευτικών όσο και τα προβλήματα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, διάβασε το πλαίσιο των αιτημάτων, που υπογράφουν και οι τρεις φορείς και είναι:

-Να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις - συμπτύξεις τμημάτων.

-Μείωση του αριθμού των μαθητών/τριών ανά τμήμα, ώστε η διδασκαλία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

-15 μαθητές/τριες το ανώτερο ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Α - Β Δημοτικού. 2η Νηπιαγωγός σε όσα λειτουργούν με περισσότερους. 20 μαθητές/τριες το ανώτερο σε όλες τις  υπόλοιπες τάξεις.

-20 μαθητές/τριες ανά τμήμα Γενικής Παιδείας, 15 σε κατευθύνσεις και Ομάδες Προσανατολισμού στα ΓΕΛ, σε τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και 10 στα εργαστήρια.

-Να εγκριθούν όλα τα τμήματα έτσι ώστε οι μαθητές/τριες να επιλέγουν την κατεύθυνση (ΓΕΛ) ή τον τομέα/ειδικότητα (ΕΠΑΛ) που επιθυμούν.

- Ένα Τμήμα Ένταξης σε κάθε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο και 2ο σε μεγαλύτερα σχολεία. Καμιά αναστολή 2ου Τμήματος Ένταξης όπου υπήρχε.

-Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των σχολείων για κατατμήσεις (διχοτομήσεις - τριχοτομήσεις με παιδαγωγικά κριτήρια).

-Εφαρμογή των νόμων που προστατεύουν τους/τις μαθητές/τριες με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και επικαιροποίησή τους. Να καλυφθούν όλα τα κενά στην παράλληλη στήριξη με βάση τις ανάγκες χωρίς κανένα «κόφτη».

-Έγκριση ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ χωρίς την μετακίνηση μαθητών/τριών σε όμορα σχολεία.

-Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Κανένα εκπαιδευτικό κενό με το «πρώτο κουδούνι».

-Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών/τριών. Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους συναδέλφους.

-Να δηλωθούν όλα τα κενά όλων των ειδικοτήτων από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και να καλυφθούν όλα στην Α’ φάση πρόσληψης αναπληρωτών/τριών.

-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία στο ύψος των αναγκών τους! 

-Άμεση και ουσιαστική ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών! Οι μαθητές δεν είναι αριθμοί!

-Επίλυση τους στεγαστικού προβλήματος, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

-Αύξηση στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών. Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.

-Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη.

-Διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

-Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με ευθύνη των Περιφερειών.

-Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού σχολικού προσωπικού.

-Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας.

-Κανένας μαθητής χωρίς κάλυψη παράλληλης στήριξης.

-Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.

-Μόνιμος δάσκαλος σε κάθε ολοήμερο τμήμα για την εξασφάλιση της σταθερής παιδαγωγικής σχέσης και μελέτης των μαθητών.

-Δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες.

-Κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων νέων σχολείων. Κατάργηση τώρα κάθε τάξης container.

-Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

-Ολόπλευρη στήριξη στις οικογένειες με παιδιά ΑΜΕΑ. Δωρεάν Ειδική Αγωγή για όσα παιδιά την έχουν ανάγκη και στη δομή που το καθένα χρειάζεται, με μόνιμο εκπαιδευτικό, ΕΕΠ και ΕΒΠ

Κοινό κάλεσμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Οι εκπρόσωποι των φορέων απηύθυναν από κοινού κάλεσμα σε συναδέλφους τους, γονείς και πολίτες, να στηρίξουν με την συμμετοχή τους τα αιτήματα και να παραβρεθούν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει αύριο Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στις 1.30 το μεσημέρι, στην Πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας.

 Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας: Ερώτηση  για την ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ  με έδρα την Αλεξάνδρεια Ημαθίας

ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας: Ερώτηση για την ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ με...

Από την Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα...

ΝΕ Ημαθίας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ:  Διαδικασία ψηφοφορίας  για την ανάδειξη νέου Προέδρου και Εκλογικά Τμήματα

ΝΕ Ημαθίας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Διαδικασία ψηφοφορίας για...

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος...

Η πρωταθλήτρια του καράτε Βίκυ Πανετσίδου  χόρεψε τον χορό του Ησαΐα!

Η πρωταθλήτρια του καράτε Βίκυ Πανετσίδου χόρεψε τον...

Η πρωταθλήτρια του καράτε Βίκυ Πανετσίδου το Σάββατο,...

Δήμος Νάουσας Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Δήμος Νάουσας Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης...

1η Οκτωβρίου μέρα απόδοσης τιμής στους ηλικιωμένους...

Έναρξη Κατηχητικών

Έναρξη Κατηχητικών

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Έφυγε από τη ζωή ο Θωμάς Βαλσαμόπουλος σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Θωμάς Βαλσαμόπουλος σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Γραμματικόπουλος σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Γραμματικόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου...

Η κίνηση του Μητροπολίτη 2/10 – 10/10/24

Η κίνηση του Μητροπολίτη 2/10 – 10/10/24

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...