Τα πρώτα φτερουγίσματα ψυχής από την φωλιά

Τα πρώτα φτερουγίσματα ψυχής από την φωλιά

Της Μαρίας Δραμιλαράκη*

Και ήρθε η μέρα για την είσοδο στο μεγάλο σχολείο. Τα μικρά αποχαιρετούν την νηπιακή ηλικία και ξεκινούν με περηφάνεια και φόβο το ταξίδι τους στο μεγάλο σχολείο. Εκεί ο κόσμος διαφορετικός, καινούριος. Έχουν να μάθουν πολλά. Νέους κανόνες, να γράφουν, να διαβάζουν, να μάθουν αριθμητική, να κάνουν φίλους, να γνωρίσουν νέα πρόσωπα. Νέες εμπειρίες, πολλά ερεθίσματα, νέες καταστάσεις, χωρίς τις προστατευτικές φτερούγες της μαμάς και την ασφάλεια του μπαμπά. Εκεί είναι οι δάσκαλοι/ες για να τα φροντίσουν.

Μανούλες και μπαμπάδες μέσα στο άγχος και την ανησυχία αν το παιδάκι τους θα τα βγάλει πέρα. Το σπίτι άδειο το πρωί, αλλά και με την αγωνία διάχυτη.

Όπως εμείς πάμε στη δουλειά μας κάθε μέρα, έτσι και το παιδάκι σας πάει στη δική του δουλειά, στο σχολείο, για να μάθει «γράμματα, σπουδάματα, του Θεού τα πράματα». Γονείς βοηθήστε το να προσαρμοστεί στην νέα κατάσταση και τους κανόνες σε συνεργασία με τον/την δάσκαλο/α. Αν δυσκολεύεται, δεν πειράζει. Υπομονή, επιμονή και σταθερότητα. Το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό. Όπως και με τα γράμματα. Στο τέλος όλα θα μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν. Δεν έχει σημασία ποιος πρώτος, ποιος δεύτερος, ποιος τελευταίος. 

Δεν ανταγωνιζόμαστε, συναγωνιζόμαστε. Είμαστε εκεί για να μάθουμε.

Επιστροφή στο σπίτι. Μπορεί να είναι εκνευρισμένο, ανήσυχο, με γκρίνια. Κανένα πρόβλημα. Πολλά τα ερεθίσματα, πολλά τα καινούρια. Δεν ρωτάμε τι έγινε, δεν μεταδίδουμε το άγχος και τον φόβο μας. Όταν το μικράκι σας ηρεμήσει και είναι έτοιμο, θα σας μιλήσει για την μέρα του. Να είστε έτοιμοι και διαθέσιμοι να το ακούσετε.

Έρχεται η ώρα προετοιμασίας για την επόμενη μέρα. Ψυχραιμία και ηρεμία. Σιγά-σιγά όλα θα γίνουν. Όχι μάχες και υποδείξεις. Δεν διορθώνουμε τα λάθη. Δεν είμαστε εμείς οι μαθητές/τριες. Βοηθάμε το παιδί να δει το λάθος. Κι αν δεν το κάνει, δεν πειράζει. Για αυτό είναι ο/η δάσκαλος/α. Αλλά και για όταν πάει αδιάβαστο. Ο/η δάσκαλος/α ξέρει τι πρέπει να κάνει. Είναι μέρος της εκπαίδευσης του παιδιού σας στο σχολείο να μάθει να είναι υπεύθυνο. Αυτό που χρειάζεται να θυμάστε είναι ότι το παιδί σας στο σπίτι, έχει ανάγκη την μαμά και τον μπαμπά του. Δεν χρειάζεται έναν δεύτερο, μια δεύτερη δάσκαλο/α.

Και κάτι ακόμα.

Παιδί σημαίνει παίζω. Ο χρόνος για παιχνίδι είναι πολύτιμος, σημαντικός. Ο χρόνος διαβάσματος όχι πάνω από μια ώρα συνολικά.

Και να θυμάστε:

Το παιδάκι σας μεγάλωσε, αλλά εξακολουθεί να είναι παιδάκι. Όχι παραπάνω ευθύνες από αυτές που μπορεί να σηκώσει η πλατούλα του.

Η πίεση και η βία παράγουν άγχος και βία.

*Παιδοψυχίατρος - Πρωτοβουλία για το Παιδί

Κέντρο Αναφοράς και Συμβουλευτικής

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επεμβάσεις για καταπολέμηση κουνουπιών στο Δήμο Βέροιας 30/9 - 5/10

Επεμβάσεις για καταπολέμηση κουνουπιών στο Δήμο...

Ανακοινώνεται από το Δήμο Βεροίας ότι ολοκληρώνεται ο ...

Συνεδριάζει την Δευτέρα 30/9 το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας

Συνεδριάζει την Δευτέρα 30/9 το Δημοτικό Συμβούλιο...

 Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας ...

 «Τα χειρόγραφα του θανάτου» του Αλ. Χατζηκώστα, παρουσιάζονται στη Νάουσα

«Τα χειρόγραφα του θανάτου» του Αλ. Χατζηκώστα,...

Οι εκδόσεις «ατέχνως» σας προσκαλούν στην παρουσίαση...

ΔΙΟΝΥΣΟΣ «ΒΑΚΧΟΣ» ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΙΩΝ  ΚΑΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ  ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

ΔΙΟΝΥΣΟΣ «ΒΑΚΧΟΣ» ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΙΩΝ ΚΑΙ...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογοςΣήμερα στην...

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ  ΠΡΩΪΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΩΪΜΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΡΟΠΗ...

Του Τάσου ΒασιάδηΗ τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και...

Ετήσιο μνημόσυνο της Ευαγγελίας Δημ. Τότσκα την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην Φυτειά

Ετήσιο μνημόσυνο της Ευαγγελίας Δημ. Τότσκα την...

Τελείται την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 στον Ιερό Ναό...

Εμπορικό πνεύμα αθάνατο!

Εμπορικό πνεύμα αθάνατο!

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΓια να πει κανείς, φίλοι...

Α Δ Ο Λ Ε Σ   Η Μ Ε Ρ Ε Σ…

Α Δ Ο Λ Ε Σ Η Μ Ε Ρ Ε Σ…

Μ` αρέσει που θαρθουνε βροχές,που  θαρθούν  οι άγγελοι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...