Δημόσιο: Αναδρομικά σε 75.000 συνταξιούχους -Ποιους αφορά

Δημόσιο: Αναδρομικά σε 75.000 συνταξιούχους -Ποιους αφορά

Αναδρομικά 48 μηνών με ποσά έως και 7.000 ευρώ αναμένεται να πάρουν με τη σύνταξη Οκτωβρίου 30.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, ενώ θα ακολουθήσουν και χιλιάδες απόστρατοι.

Οι απόστρατοι, θα λάβουν αναδρομικά 27 μηνών στις συντάξεις τους, τα οποία προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των κρατήσεων του νόμου 4093.

Περίπου 45.000 συντάξεις αποστράτων θα επανυπολογιστούν και εκτιμάται ότι σε 25.000 από αυτές θα προκύψουν αναδρομικά 27 μηνών, έως 2.620 ευρώ.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων που τέθηκαν σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2019, οδήγησαν σε επανυπολογισμό των συντάξεων που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2023.

Ακολούθησε η πληρωμή από τον ΕΦΚΑ, μέρους των αυξήσεων στις συντάξεις με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση, και τώρα αναμένεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να πληρωθούν στους δικαιούχους συνταξιούχους και τα ποσά των υπόλοιπων 48 μηνών.

Ποιοι περιλαμβάνονται

Στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται συνταξιούχοι λόγω γήρατος, με διαδοχική ασφάλιση (π.χ, ΙΚΑ και Δημόσιο), συνταξιούχοι που συνέχισαν ή ανέλαβαν εργασία μετά τη συνταξιοδότηση, καθώς και συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση σε δημόσιο και ΤΣΑΥ, Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ,, κ.λπ.

Ο επανυπολογισμός με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 είναι ευνοϊκότερος για όσους έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω σε σχέση με τα ποσοστά που ίσχυαν από το νόμο Κατρούγακλου (ν.4387/2016).

Στα 35 έτη ο νόμος Κατρούγκαλου έδινε ποσοστό αναπλήρωσης 33,81%ν και ο νόμος Βρούτση 37,31%.

Με 40 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης με το νόμο Βρούτση αυξήθηκε στο 50,01% από 42,80% που ήταν με το νόμο Κατρούγκαλου.

Οι διαφορές στα ποσοστά αναπλήρωσης ανεβάζουν τις ανταποδοτικές συντάξεις. Συνταξιούχος με 40 έτη ασφάλισης και μισθό 1.800 ευρώ, με το νόμο Κατρούγκαλου πήρε ανταποδοτική σύνταξη 770 ευρώ, ενώ με το νόμο Βρούτση, η σύνταξή του αυξήθηκε στα 900 ευρώ, δηλαδή πήρε αύξηση σχεδόν κατά 130 ευρώ το μήνα. Μαζί με την εθνική σύνταξη, έπαιρνε 1.155 ευρώ, και με τον επανυπολογισμό έφτασε στα 1.284 ευρώ.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης ως τα 30 έτη ασφάλισης δεν άλλαξαν και έμειναν όπως είχαν καθοριστεί στο νόμο Κατρούγκαλου, καθώς η αδικία που εντοπίστηκε και σε δικαστικές αποφάσεις οι οποίες στάθηκαν αφορμή για να αλλάξει ο νόμος σε εισφορές αλλά και σε ποσοστά αναπλήρωσης, ήταν στις συντάξεις που έπαιρναν οι ασφαλισμένοι από τα 30 έτη και άνω.

Η διαφορά των ποσοστών αναπλήρωσης έφερε αυξήσεις συντάξεων σε πάνω από 450.000 συνταξιούχους ενώ έφερε πιο γρήγορα τη μείωση και εν τέλει το μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς με τις αυξήσεις που έγιναν στις συντάξεις το 2023 και το 2024.

aftodioikisi.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα διάταξη για την ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, σε έως και 60 μηνιαίες δόσεις – Αφορά όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024

Νέα διάταξη για την ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους...

Tον δρόμο για τη ρύθμιση των χρεών προς τους Δήμους και...

Πρώτη συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης του έργου “FISSH”   για τη βιωσιμότητα στη βιομηχανία τροφίμων

Πρώτη συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης...

Στην πρώτη συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας...

Το Βατερλό της ευρωπαϊκής  μεταναστευτικής πολιτικής…

Το Βατερλό της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής...

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου*Κι όμως, η απαράδεκτη απόφαση...

Υποχρέωση εγκατάστασης των ειδικών σημάνσεων  για τα POS στα ταξί μέσα στις επόμενες 5 εβδομάδες  -Κωστής Χατζηδάκης για ταξί: Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου

Υποχρέωση εγκατάστασης των ειδικών σημάνσεων για τα...

Αυστηροποίηση της διαδικασίας και των προθεσμιών για...

Έξι «ανοιχτά» προγράμματα της ΔΥΠΑ με επιχορήγηση έως 17.000 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας

Έξι «ανοιχτά» προγράμματα της ΔΥΠΑ με επιχορήγηση έως...

Η ΔΥΠΑ ενημερώνει ότι αυτό το χρονικό διάστημα...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσεγγίζει τη γαλλική αγορά μέσα από τη συμμετοχή της σε διεθνή  τουριστική έκθεση στο Παρίσι

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσεγγίζει τη...

Στη διεθνή έκθεση τουρισμού IFTM Top Resa 2024, η οποία...

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου: Συνέντευξη Τύπου της παράταξης «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας»

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου: Συνέντευξη Τύπου της...

Συνέντευξη Τύπου διοργανώνει η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην...

Σε διάστημα 20 ημερών, το Δημόσιο θα απαντά υποχρεωτικά σε ερωτήματα πολιτών

Σε διάστημα 20 ημερών, το Δημόσιο θα απαντά υποχρεωτικά...

Μπορεί ο πολίτης να ζητήσει από τον δήμο όπου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...