ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ  Ερωτήματα συμβούλων και απαντήσεις πριν την ημερήσια διάταξη

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Ερωτήματα συμβούλων και απαντήσεις πριν την ημερήσια διάταξη

Σειρά ερωτημάτων έθεσαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας την περασμένη Τετάρτη.

Προ ημερήσιας διάταξης ο Θεόφιλος Κορωνάς ρώτησε για την κατάσταση και την καταλληλόλητα του ΕΕΕΕΚ, ένα σχολείο ειδικών συνθηκών, αν καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες, αν αποκαταστάθηκαν προβλήματα στον χώρο των τουαλετών και πρότεινε να μεταφερθεί από το Λαζοχώρι στην Βέροια. Επίσης, εξέφρασε την απορία του για τη μία μόνο υποψηφιότητα για την θέση διευθυντή της ΚΕΠΑ, ρωτώντας αν δημοσιεύτηκε προκήρυξη σε κάποια άλλη εφημερίδα εκτός Βέροιας. Τέλος ρώτησε για την εξέλιξη του θέματος απαλλοτρίωσης της βίλας Βικέλα και για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου και της ρωμαϊκής οδού, λέγοντας ότι από το 2014 – 2024 δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλεψη για το έργο στους προϋπολογισμούς του δήμου. «Θέλουμε να γίνει το έργο και να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση, εφόσον είναι μεγάλο το κόστος;» ρώτησε μεταξύ άλλων.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Άρης Λαζαρίδης, απάντησε ότι «με την έναρξη της χρονιάς ενημερώθηκαν από το σχολείο και από γονείς για το πρόβλημα στο κτίριο του ΕΕΕΕΚ Λαζοχωρίου, με την αποκόλληση δυο τμημάτων και με απόφαση δημάρχου θα παραμείνει κλειστό αυτές τις ημέρες το σχολείο για να το αποκαταστήσουμε, ήδη έχει αναλάβει εργολάβος. Μας προτάθηκε από τους γονείς το 4ο γυμνάσιο, μακάρι να είναι οι συνθήκες κατάλληλες για την μετακίνηση εκεί».

Για την Βίλα Βικέλα, ο δήμαρχος τόνισε ότι αποδείχθηκε πως η περιοχή είναι εντός σχεδίου πόλης και αναμένεται το σχετικό έγγραφο από το Υπουργείο Ενέργειας προς το Πράσινο Ταμείο για να προχωρήσει το θέμα. 

Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ, Κώστας Ρίζος, απάντησε ότι η προκήρυξη της θέσης διευθυντή, δημοσιεύθηκε σύμφωνα με τους κανόνες νομιμότητας στην εφημερίδα «Τα Νέα» και στις δύο τοπικές καθημερινές εφημερίδες της Ημαθίας.

(Οι ερωτήσεις Παλουκίδη, και Χατζησάββα για θέματα σχολείων, στο χθεσινό φύλλο)

Ασφαλτοστρώσεις και σιντριβάνια

Ο Άρης Βενιόπουλος επανέφερε το θέμα των ασφαλτοστρώσεων στη Βέροια, εν όψει του χειμώνα και ρώτησε αν υπάρχει κάποια εξέλιξη με το δημοτικό κολυμβητήριο. Σε σχέση με ένα κόστος 20.000 ευρώ για συντήρηση των σιντριβανιών Εληάς και Ωρολογίου, πρότεινε με το ποσό αυτό, να προσληφθεί ένα άτομο γι΄ αυτή τη δουλειά, που θα βγει πιο φθηνά.

«Υπάρχει όντως πρόβλημα με τους δρόμους και σε όποιους δεν σκάβονται για φυσικό αέριο προχωρούμε σε ασφαλτόστρωση», απάντησε ο κ. Λαζαρίδης, ενώ για τα σιντριβάνια ο δήμαρχος είπε ότι απαιτείται άτομο που θα είναι διαθέσιμο 365 μέρες το χρόνο. «Ακόμα κι αν είχαμε προσωπικό δεν θα μπορούσε να γίνει».

Τουρισμός και επισκεψιμότητα

 Ο Ευθύμης Τρίγκας αναφέρθηκε στη διαχείριση του τουρισμού επισημαίνοντας ότι οι επαγγελματίες ζητούν παρεμβάσεις αποτελεσματικότερης εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του τουριστικού πλούτου της περιοχής μας. Όπως είπε, το πρόβλημα δεν είναι στην επισκεψιμότητα αλλά στην διαμονή, αφού οι περισσότεροι επισκέπτες είναι περαστικοί από την πόλη. Αναρωτήθηκε γιατί δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε και ανέφερε κάποιους αρνητικούς λόγους, όπως έλλειψη στοιχειωδών υποδομών και παροχών, ελλιπείς δημόσιες συγκοινωνίες σε αρχαιολογικούς χώρους, πρόβλημα πάρκινγκ και σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης και προβολής. Εκτίμησε επίσης ότι η πόλη δεν έχει καταφέρει να καθιερώσει ένα εμβληματικό γεγονός που να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού απουσίαζε σε εκδήλωση του αντικειμένου του στην Αθήνα και ο δήμαρχος απαντώντας είπε στον κ. Τρίγκα: «Όταν σε ένα θέμα βλέπετε τα πάντα αρνητικά, δεν θα σας πιστέψουν». Ο δημοτικός σύμβουλος διευκρίνισε ότι δεν είναι αρνητικός αλλά επισημαίνει κάποια σημεία για την καλύτερη τουριστική αξιοποίηση της πόλης.

Παλιά δικαστήρια

Η κα Τζένη Ντάγκα ρώτησε για τα παλιά δικαστήρια στην πλατεία Ωρολογίου και στην υποχρέωση του δήμου να αποκαταστήσει προς χρήση το κτίριο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του δημάρχου πριν από 19 μήνες ότι «με την παραχώρηση του κτιρίου ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην πόλη και ξεκινάει μία προσπάθεια αποκατάστασής του για να ξαναζωντανέψει η πλατεία και η περιοχή», αλλά όπως είπε η κα Ντάγκα, «δεν έχουμε δει ακόμα, κάτι». Ρώτησε πώς σκέφτεται η δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει  το εμβληματικό κτίριο, αν σχεδιάζει να το επανεντάξει σε κάποιο πρόγραμμα, αν έγιναν μελέτες για την ανάδειξη και την στατικότητά του. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών, Άρης Λαζαρίδης απάντησε ότι ήδη τρέχει μελέτη αποκατάστασης, το πρώτο στάδιο παραδόθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέτρα για συναυλία στο Άλσος

Ο Χρήστος Μακρίδης με αφορμή την πρόσφατη συναυλία της Ιουλίας Καραπατάκη στο θέατρο  Άλσους Παπάγου, όπου συγκεντρώθηκαν, όπως είπε, «περί τις 2.500 άτομα σε έναν χώρο που χωράει μόλις 1.800 άτομα, με αποτέλεσμα να γεμίσει ασφυκτικά και να ευχόμαστε όλοι μην συμβεί κάτι έκτακτο ή επείγον (φωτιά, μια επείγουσα μεταφορά κλπ)», ρώτησε αν ελήφθησαν προληπτικά μέτρα με ύπαρξη πυροσβεστικού, έλεγχο αριθμού εισερχομένων, τροχαία ή δημοτική αστυνομία για να ρυθμίσει την κυκλοφορία.

Ο Κώστας Ρίζος διευκρίνισε ότι η συναυλία δεν ήταν της ΚΕΠΑ, αλλά εταιρείας παραγωγής που νοίκιασε και επιτηρούσε τον χώρο. Ανέφερε ότι υπήρχε Ερυθρός Σταυρός, ότι στην τήρηση των μέτρων συνέδραμε και η ΚΕΠΑ, αλλά και ο ίδιος που ήταν παρών και ότι οι όρθιοι που βρισκόταν ανάμεσα στις θέσεις, όταν ξεκίνησε η συναυλία κατέβηκαν στον χώρο μπροστά από την σκηνή. 

Ψηφιακές στάσεις

Ο Νίκος Λουκίδης επανήλθε στο πρόγραμμα ψηφιακού ανασχηματισμού και στο θέμα των ψηφιακών στάσεων (αστικών) τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη αναβάθμισής τους. Ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι έχει γίνει ήδη διαγωνισμός και υπάρχει ήδη προμήθεια περίπου 20 σύγχρονων στάσεων, για εξ αρχής κατασκευή ή αντικατάσταση. Ο αντιδήμαρχος Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, απάντησε ότι για το πρόγραμμα υπάρχει συγκεκριμένο μπάτζετ και λίστα δράσεων. «Με το ποσό αυτό επιλέξαμε όσο περισσότερες δράσεις μπορούσαμε στο πλαίσιο του υποέργου για τις έξυπνες στάσεις».

Δημοτικά κοιμητήρια και εκταφές

Ο Ανδρέας Χατζησαλάτας, ζήτησε να ενημερωθεί για τον κανονισμό  λειτουργίας των δημοτικών κοιμητηρίων και κυρίως για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ως προς την εκταφή των νεκρών και το ενδεχόμενο παράτασης αυτού του χρόνου εφόσον συντρέχουν κάποιοι λόγοι.

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος εξήγησε ότι αυτό εξαρτάται από την διαθεσιμότητα του χώρου που τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τα όρια. «Ως διοίκηση έχουμε λάβει αποφάσεις που κρίθηκαν και σε αίθουσες δικαστηρίων. Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις με την χωροθέτηση νέων κοιμητηρίων. Από το 2018 δεν δίνονται επίσημες παρατάσεις εκταφής παρά μόνο για επείγουσες περιπτώσεις, εάν δεν έχει γίνει πλήρης αποστεοποίηση των νεκρών ή απουσιάζουν συγγενείς στο εξωτερικό, ή πρόσκαιρης αδυναμίας, που κι αυτές δεν ξεπερνούν τους 2-3 ή 4 το πολύ μήνες.

Βιολογικός ΔΕΥΑΒ

 

Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης έθεσε εκ νέου τρία  ερωτήματα σχετικά με την λειτουργία του βιολογικού: Παράγεται τελικά λυματολάσπη; Εξακολουθεί να βγάζει καφέ ο βιολογικός; Ο εργολάβος είναι ακόμα εκεί; Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης απάντησε: «Ο Βιολογικός της Βέροιας λειτουργεί πολύ καλά, αλλά βέβαια υπάρχει και το καλύτερο, για αυτό και κάνουμε βελτιώσεις και αναλύσεις που μιλούν από μόνες τους».

1ο Family Fest

Ο Μιχάλης Χασιώτης, παίρνοντας τον λόγο συγχάρηκε τους διοργανωτές(Δήμος-Κοινότητα Βέροιας και ΚΕΠΑ) του 1ου Family Fest, για την εξαιρετική επιτυχία, όπως είπε, καθώς και όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν.

Λαϊκή συνέλευση της Κοινότητας

Με την ιδιότητα της προέδρου της Κοινότητας και του μέλους του ΔΣ της ΚΕΠΑ η κα Έλσα Ταϊλιάδου αναφέρθηκε στην διοργάνωση Family Fest και στον θετικό απολογισμό του Φεστιβάλ και ενημέρωσε το Σώμα για μια σημαντική πρωτοβουλία της Κοινότητας, που αφορά στον προγραμματισμό ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης στην Καλλιθέα, στις 2 Οκτωβρίου, στο κτίριο που στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δήλωση Κοτίδη για την υποβάθμιση  του Νοσοκομείου Νάουσας από  την Α΄ στη Β΄ κατηγορία άγονων  και προβληματικών περιοχών

Δήλωση Κοτίδη για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου...

Ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Βασίλειος Κοτίδης...

Σήμερα τιμάται η μνήμη του: Ο Μεγαλομάρτυρας Καλλίστρατος

Σήμερα τιμάται η μνήμη του: Ο Μεγαλομάρτυρας...

Του Μάκη ΔημητράκηΟ Καλλίστρατος καταγόταν από την...

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ: Μια Πλατεία Μνήμης,  Μια Πλατεία... Αδιαφορίας  - Όλα Υπέροχα, Εκτός από την Πραγματικότητα!

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ: Μια Πλατεία Μνήμης, Μια Πλατεία......

 Του Χρήστου Μακρίδη* Πρόσφατα στην κοινότητα...

Πρόσκληση αιμοδοσίας και λαμπαδηδρομίας από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Νικομήδειας «Η ΑΓΑΠΗ»

Πρόσκληση αιμοδοσίας και λαμπαδηδρομίας από τον...

 «ΦΛΟΓΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» της 22ης Πανελλήνιας...

Έφυγε από τη ζωή ο Στυλιανός Θεοδωρίδης σε ηλικία 63 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Στυλιανός Θεοδωρίδης σε ηλικία 63...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 27...

Η ΔΕΕΠ ΝΔ Ημαθίας απαντάει στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ΔΕΕΠ ΝΔ Ημαθίας απαντάει στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε προχθεσινό δημοσίευμα του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, απαντάει...

Έφυγε από τη ζωή η Χρυσάνθη Κοτσίδου σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Χρυσάνθη Κοτσίδου σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 27...

ΕΚΕΔΙΜ - ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΕΔΙΜ - ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ...

Νέο Πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζόμενους στον...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...