Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μέσα από την δράση «Προορισμός Ταξίδι», συνεχίζει τις προβολές σε περιφερειακές πόλεις της Ελλάδας κάνοντας διαθέσιμο ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού του προγράμματος. Με αυτή την πρωτοβουλία, ενισχύει την πολιτιστική αποκέντρωση και μεταφέρει το κλίμα της κινηματογραφικής γιορτής σε αίθουσες, σινεμά και πολιτιστικούς χώρους.
Η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και φιλοξενεί φέτος οκτώ (8) ντοκιμαντέρ με ελεύθερη είσοδο, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, στις 27,28,29 και 30 Σεπτεμβρίου 2024.
Το πρόγραμμα και τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι:
Παρασκευή 27.9 8:00μ.μ.
Αρμάνοι oι Βλάχοι (52᾽)
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Καμάκας
Με την υποστήριξη του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας
Ένα ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Καμάκα, το οποίο αναδεικνύει την προσφορά των Βλαχόφωνων Ελλήνων σε κομβικά σημεία της ελληνικής ιστορίας και έρχεται να απαντήσει σε ένα καίριο ερώτημα: Πώς γίνεται η λέξη «Βλάχος» να χρησιμοποιείται ως «βλάχος» και να είναι συνυφασμένη με τον άξεστο, τον χωριάτη, τον απολίτιστο...
Μουσική: Alkyone
9:00μ.μ. 142 Χρόνια (74’)
Σκηνοθεσία: Στέλιος Κούλογλου
Στις ελληνικές φυλακές βρίσκονται καταδικασμένοι χιλιάδες πρόσφυγες ως διακινητές. Ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια για να σωθούν 3 αθώοι άνθρωποι. Ο πρώτος έχει καταδικαστεί σε 142 χρόνια φυλάκισης και οι άλλοι δύο σε 50. Σε ένα δικαστικό θρίλερ που διαρκεί πάνω από έναν χρόνο, θα δικαιωθεί ο αγώνας τους για την ελευθερία;
Μουσική: Μίμης Νικολόπουλος
Σάββατο 28.9 8:00μ.μ.
Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες (72᾽)
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ινδαρές
Η υπόθεση εμπρησμού ενός πατρογονικού πύργου στο Λειβάρτζι Καλαβρύτων έρχεται στο φως μέσω κάποιων χειρογράφων. Ο έρωτας της Ελένης και του Λιμάζαγα, λίγο πριν από την Επανάσταση του 1821, και μια γονική κατάρα, στοιχειώνουν την ιστορία της οικογένειας και του χωριού. Το δημοτικό τραγούδι της Ελένης οδηγεί την αναψηλάφηση ενός παρελθόντος που μοιάζει με παραμύθι.
9:30μ.μ. ΛΑΪΚΟΙ ΒΑΡΔΟΙ (109᾽)
Σκηνοθεσία: Θάνος Κουτσανδρέας
Μέσα από την καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή του Λαϊκοί βάρδοι, ο Πάνος Γεραμάνης παρουσιάζει τους σπουδαιότερους και συχνά ξεχασμένους ήρωες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Ένα παλίμψηστο της μουσικής λαϊκής μας παράδοσης, το οποίο συνοδεύεται από τις παιδικές του αναμνήσεις και τα πρώτα χρόνια της πορείας του στις εφημερίδες και στο ραδιόφωνο.
Κυριακή 29.9 7:00μ.μ.
Εκείνη τη Μέρα (39´)
Σκηνοθεσία: Στρατής Βογιατζής, Δημήτρης Κούρτης
Στο ντοκιμαντέρ Εκείνη τη μέρα συνυφαίνονται η καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια το 2021 με την αναγέννηση και η συλλογική μνήμη του τόπου με τη δημιουργία μίας παράστασης μουσικού θεάτρου, όπως προέκυψε από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με κατοίκους της περιοχής. Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου.
Παραγωγή: Εθνική Λυρική Σκηνή
8:00μ.μ. Λώξη (87᾽)
Σκηνοθεσία: Θανάσης Καφετζής, Δημήτρης Ζάχος
Η Λωξάνδρα, ένα κορίτσι με σύνδρομο Down, καλείται να συμμετάσχει στη νέα παραγωγή στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Η μητέρα της αποφασίζει να δεχτεί την πρόσκληση, θεωρώντας ότι είναι για το καλό της κόρης της. Η Λωξάνδρα θα παλέψει σκληρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας. Θα τα καταφέρει;
Δευτέρα 30.9 7:00μ.μ.
Οι Ελευσίνιοι (108᾽)
Σκηνοθεσία: Φίλιππος Κουτσάφτης
Η δυναμική προσωπογραφία της Ελευσίνας υπό τύπον μωσαϊκού, θησαυρίζοντας και τοποθετώντας στο πλαίσιο μιας μεγάλης αφήγησης τις μικροϊστορίες των κατοίκων για τη ζωή και τη σχέση τους με την πόλη.
9:00μ.μ. Αδέσποτα κορμιά (109᾽)
Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου
Η Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δε θέλει να γίνει μητέρα. Η Κατερίνα θέλει αλλά δεν μπορεί. H Κική θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία αντίστοιχα δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους. Τα Αδέσποτα κορμιά εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς, να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι απαραίτητα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.