ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Η οικονομική ασφυξία των Δήμων, τα προβλήματα και οι ελλείψεις των σχολείων, οι συγχωνεύσεις και ένα ψήφισμα, στην προχθεσινή συνεδρίαση

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Η οικονομική ασφυξία των Δήμων, τα προβλήματα και οι ελλείψεις των σχολείων, οι συγχωνεύσεις και ένα ψήφισμα, στην προχθεσινή συνεδρίαση

Στα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, λόγω των μειωμένων χρηματοδοτήσεων και της υποστελέχωσής τους, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Βέροιας στην αρχική του τοποθέτηση κατά την έναρξη της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβούλιου.

Ο Κώστας Βοργιαζίδης, ξεκίνησε με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών  και τα απόνερά της, συνέχισε με τις συνέπειες από ενδεχόμενες  συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και κατέληξε στην συνάντηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον πρωθυπουργό.

«Απόνερα από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών»

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος χαρακτήρισε «απόνερα της κυβερνητικής απόφασης» τα προβλήματα των σχολείων, από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, κάτι που φάνηκε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

 Όπως είπε, μέχρι τώρα όλα τα σχολεία ψώνιζαν για τις ανάγκες τους, από τα βιβλιοπωλεία της πόλης. Από δω και πέρα οφείλει ο δήμος να κάνει διαγωνισμό, μαζί με τις υπόλοιπες ανάγκες του, «με συνέπεια να κερδίσει μεν ο δήμος ενδεχομένως 5.000 ευρώ και να χάσουν τα τοπικά βιβλιοπωλεία 200.000 ευρώ», επεσήμανε, εκτιμώντας ότι «αυτό θα είναι το αποτέλεσμα το οποίο δυστυχώς θα δούμε άμεσα».

Συνεχίζοντας ο κ. Βοργιαζίδης εξέφρασε  τον φόβο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και με τις επερχόμενες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συγχωνεύσεις  των ΔΕΥΑ, στις οποίες δήλωσε κάθετα αντίθετος. «Ο κύριος πρωθυπουργός, μας κάλεσε πριν την έκθεση Θεσσαλονίκης όλους τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και τους επιστημονικούς φορείς και τους παραγωγικούς κλάδους, προκειμένου να καταθέσουμε τις απόψεις μας και τα προβλήματά μας. Οι δήμοι εκπροσωπηθήκαμε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ  κ. Κυρίζογλου και τον πρόεδρο της περιφερειακής ένωσης δήμων,  κ. Καϊτετζίδη, οι οποίοι εξέθεσαν τα προβλήματα που κατ΄ επανάληψη έχουμε αναφέρει και εμείς σε αυτό δημοτικό συμβούλιο. Δηλαδή, την οικονομική ασφυξία των δήμων, και έχει σημασία όταν αυτό λέγεται από συμπολιτευόμενα χείλη και όχι από αντιπολιτευόμενα. Οικονομική ασφυξία, λόγω των extra χρημάτων που απαιτήθηκαν για τις αυξήσεις της μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων που πολύ καλώς δόθηκαν, αλλά δόθηκαν με αλλουνού λεφτά, οικονομική ασφυξία λόγω του τέλους ταφής απορριμμάτων και βέβαια και από τις  αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που θα υπολογιστούν στο τέλος της χρονιάς, συμπεριλαμβάνοντας και τον λογαριασμό της άρδευσης καθώς είναι η πρώτη χρονιά από το 2011 που ο δήμος Βέροιας ανέλαβε την άρδευση, με αντλιοστάσια και γεωτρήσεις να δουλεύουν, κυρίως το καλοκαίρι, επί 24ωρου βάσεως», τόνισε ο δήμαρχος. .

Και πρόσθεσε: «Η ακρίβεια των αγαθών δεν πλήττει μόνο τα νοικοκυριά, πλήττει και τους δήμους οι οποίοι και ψωνίζουν και παρέχουν φαγητό, ιδιαίτερα στους παιδικούς σταθμούς. Επίσης, οι δραματικές μειώσεις των εκπτώσεων στα δημόσια έργα κάτι από το οποίο επωφελούνταν οι δήμοι παλαιότερα, αλλά και το θέμα της διακοπής του προγράμματος 55-67, προκαλούν επιπλέον προβλήματα και δυσκολίες στους δήμους».

 Όσον αφορά στο πρόγραμμα 55-67 η πληροφόρηση λέει ότι θα ξανατρέξει μάλλον το καλοκαίρι του 2025.

Η συνάντηση με την ΚΕΔΕ έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ξανακούστηκαν όλα αυτά τα θέματα, χωρίς να υπάρξει κάποια δέσμευση από την κυβέρνηση. Από διαρροές, είπε ο δήμαρχος, ακούστηκε ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, που δεν προσδιορίζεται, θα δοθεί μία έξτρα ΚΑΠ, που σημαίνει για το σύνολο των δήμων, περίπου 150 εκατομμύρια, έναντι των 450 εκ. που επισήμως ζητήσαμε προχθές οι Δήμοι. Σύμφωνα με το νόμο 3852 του 2010 ο οποίος καθόριζε το ύψος αλλά και τις πηγές χρηματοδότησης, τα έσοδα των δήμων θα έπρεπε να υπερβαίνουν τα 6 δις ετησίως. Σήμερα είναι λίγο πάνω από τα 2 δις. δηλαδή βρίσκονται στο ένα τρίτο. «Δεν τυχαίο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα χρηματοδοτείται με κάτι λιγότερο από το 3% του ΑΕΠ σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά κράτη όπου αυτό το ποσό υπερβαίνει το 10 τοις εκατό», ανέφερε ο κ. Βοργιαζίδης και κατέληξε: «Με χαρά ακούσαμε προχθές ότι η Moody΄s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, από σταθερή σε θετική λόγω υπεραπόδοσης των εσόδων. Χαιρόμαστε που πάει καλά η οικονομία μας αλλά αναρωτιόμαστε: από αυτήν την υπεραπόδοση των εσόδων, από τα χρήματα τα οποία έχουν ψηφιστεί και είναι νόμος του κράτους, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούνται οι δήμοι αντί να τους βάζουν να πληρώνουν και χρήματα που δεν τους αναλογούν; Πραγματικά περιμένουμε απαντήσεις, δεν ξέρουμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν τις επόμενες βδομάδες αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε οικονομικό προγραμματισμό μέρα με τη μέρα. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι 200 δήμοι από τους 332 είναι ήδη στο κόκκινο, δεν είμαστε σε αυτούς, και ότι οι υπόλοιποι δήμοι έχουμε σοβαρά προβλήματα για την καθημερινή λειτουργία μας. Πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να ξαναδεί κάποια πράγματα και να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει».

Οι επικεφαλής των παρατάξεων

Ο Κώστας Παλουκίδης της παράταξης «Ισχυρός Δήμος» έθεσε  ερωτήματα στον Δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, όπως, με ποια ιδιότητα δέχθηκε πρόσφατα  υποψηφίους προέδρους του ΠΑΣΟΚ στο Δημαρχείο και στο γραφείο του, ενώ  δεν δέχθηκε ποτέ τον πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό της χώρας κι αν θα πράξει το ίδιο και με υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Ρώτησε για το κοντέινερ που τοποθετήθηκε, αντί αίθουσας, στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, πότε θα απομακρυνθεί κι αυτό και τα κοντέινερ στην αυλή του 6ου και 13ου δημοτικού. Ρώτησε τι σκοπεύει να κάνει ο δήμος για την ανέγερση του Ι. Ναού του Αγίου Ιωάννη επι της Βενιζέλου που γκρεμίστηκε και παραμένει έτσι εδώ και χρόνια. «Αν είχατε κάνει ενέργειες τώρα θα είχαμε εκκλησία», είπε. Έθεσε επίσης ερωτήματα προς τον αντιδήμαρχο Βασίλη Παπαδόπουλο σχετικά με την περισυλλογή κενών συσκευασιών φυτοπροστασίας, αν είναι ή δεν είναι τελικά υπεύθυνος-αρμόδιος  ο δήμος και εφόσον δεν είναι, γιατί υπέγραψε σύμβαση με εταιρία και ξοδεύτηκαν χρήματα για  αγορά κάδων με κόκκινο καπάκι και πού βρίσκονται. Ο κ. Παλουκίδης έκανε λόγο για «δυσοσμία από τους κάδους απορριμμάτων που βρωμάνε, όχι μόνο στη Βέροια αλλά και σε χωριά, που αδειάζονται  κάθε μήνα στη Σάντα και μια φορά την εβδομάδα στην Καστανιά, ενώ οι καφέ κάδοι κάθονται στην αποθήκη σπασμένοι».

Στα ερωτήματα ο κ. Βοργιαζίδης απάντησε: «Ο δήμος δεν εκπροσωπεί κανένα κόμμα και ότι υποδέχεται με την ιδιότητα του δημάρχου,  όσους θέλουν να τον επισκεφθούν. Με χαρά θα υποδεχθώ και τον πρωθυπουργό εάν θελήσει να έρθει στο δημαρχείο, όπως και τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και όποιον ανήκει στο δημοκρατικό τόξο. Για το κοντέϊνερ σαφώς δεν συμφωνούμε, αλλά δίνει μια λύση στους γονείς που τα παιδιά τους θα έπρεπε να πηγαίνουν σε διαφορετικά σχολεία. Όταν δεν θα χρειάζεται θα απομακρυνθεί. Για τον Άγιο Ιωάννη, ποιος σας είπε ότι ο δήμος χτίζει εκκλησίες; Αυτό είναι θέμα της Εκκλησίας και της Αρχαιολογίας».

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Βασίλης Παπαδόπουλος, απαντώντας στις αιτιάσεις Παλουκίδη τόνισε ότι η δυσοσμία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο που πετούν τα σκουπίδια οι πολίτες. «Οι κάδοι πλένονται και με τη χρήση αποσμητικών, αλλά πάντα θα μυρίζουν, όσο δεν είναι καλά κλεισμένες οι σακούλες, όσο είναι παραγεμισμένες και με ζουμιά...Δεν γίνονται όλα τέλεια, αλλά με την κατάσταση που επικρατεί (υποστελέωση) κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε».

Σχολεία, ελλείψεις, συγχωνεύσεις  και ένα ψήφισμα


Ο Θεόφιλος Κορωνάς αναφέρθηκε στην κατάσταση των σχολείων, που ξεκίνησαν με ελλείψεις γραφικής ύλης και αναλώσιμων, ρωτώντας πως σκοπεύει η δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και γιατί καθυστέρησε να καταγράψει τις ανάγκες για προμήθειες, δεδομένης της κατάργησης των σχολικών επιτροπών από την άνοιξη, κι αν υπάρχει κάποια μελέτη για τον διαγωνισμό. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κώστας Βασιλειάδης, απάντησε ότι τα σχολεία ενημερώθηκαν από τον Μάρτιο ώστε να καταγράψουν τις ανάγκες τους, ωστόσο μέχρι και τον Αύγουστο έρχονταν . διευκρινιστικές εγκύκλιοι η μία μετά την άλλη, που απαιτούσαν επιπλέον πράγματα καθυστερώντας τη διαδικασία. Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Ηλίας Τσιφλίδης, τόνισε ότι η καταγραφή έγινε από τον Μάιο – Ιούνιο, επισημαίνοντας με την σειρά του τις καθυστερήσεις λόγω των συνεχών διευκρινιστικών εγκυκλίων, καθώς η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για όλους. «Δεν θα σας πω ότι πάνε όλα ρολόι, αλλά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται και λύνονται. Μέχρι το τέλος του έτους θα καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες και θα γίνουν και οι διαγωνισμοί. Εφοδιάσαμε άμεσα τα σχολεία με χαρτική ύλη και λειτουργούν κανονικά». Από την πλευρά του ο δήμαρχος απάντησε ότι τις 12 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε από την Δημοτική Επιτροπή η απευθείας αγορά ύψους 40.000 ευρώ για σχολικά είδη της φετινής χρονιάς και ετοιμάζεται διαγωνισμός ύψους 200.000 ευρώ για τις ανάγκες της επόμενης χρονιάς.

Στα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς κινήθηκε η τοποθέτηση του Παναγιώτη Χατζησάββα που αναφέρθηκε εκτενώς στις θέσεις της ΛΑΣ για την εκπαίδευση, τους μισθούς των  εκπαιδευτικών και τις συνθήκες εργασίας και λειτουργίας των σχολείων και των υποδομών, την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη παιδαγωγικής ελευθερίας. «Δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις, χρειάζεται οργάνωση και αγώνας», τόνισε, ασκώντας αυστηρή κριτική «στο επιτελικό κράτος και στην πολιτική της κυβέρνησης που τσακίζει τις ζωές των πολιτών και  τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των μαθητών», όπως είπε.


Στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Ημαθίας, του ΣΕΠΕ (εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας) Ημαθίας και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Βέροιας, καθώς, ως έκτακτο θέμα συζητήθηκε η αντίθεση του εκπαιδευτικού κόσμου στις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία. Τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν, εξήγησαν, παίρνοντας τον λόγο, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χαρά Αξούριστου, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Παναγιώτης Χατζησάββας (επικεφαλής της ΛΑΣ στο δημοτικό συμβούλιο) και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Βέροιας, Σοφία Καλτσίδου. Όλοι, ζήτησαν από το Σώμα να στηρίξει το κοινό σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν, κατά των συγχωνεύσεων τμημάτων εξηγώντας τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργούνται.

Ο Δήμαρχος Βέροιας, δήλωσε ότι συμφωνεί με το αίτημα των εκπαιδευτικών και ότι η παράταξή του θα υπερψηφίσει το ψήφισμα.

Ο κ. Παλουκίδης, τάχθηκε κατά των συγχωνεύσεων, αλλά ζήτησε να αποσυρθεί το συγκεκριμένο ψήφισμα, να συγκροτηθεί μια επιτροπή με εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων και να διαμορφωθεί ένα νέο ψήφισμα. «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε κανείς να μας φέρει και να μας υποδείξει το κείμενο που θα ψηφίσουμε, σε τέτοιο ύφος, επιτακτικά». Η πρόταση για σύσταση Επιτροπής δεν έγινε αποδεκτή.

Ο Θεόφιλος Κορωνάς συμφώνησε με το ψήφισμα εκτιμώντας  ότι το θέμα των συγχωνεύσεων με βάση τον αριθμό των μαθητών στην τάξη έχει και αντίκτυπο στον δήμο Βέροιας και δήλωσε ότι η παράταξή του θα το υπερψηφίσει.

Το ψήφισμα πέρασε κατά πλειοψηφία, με τις θετικές ψήφους των παρατάξεων Βοργιαζίδη,  Κορωνά και της ΛΑΣ και την αρνητική ψήφο της  παράταξης Παλουκίδη.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δήλωση Κοτίδη για την υποβάθμιση  του Νοσοκομείου Νάουσας από  την Α΄ στη Β΄ κατηγορία άγονων  και προβληματικών περιοχών

Δήλωση Κοτίδη για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου...

Ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Βασίλειος Κοτίδης...

Σήμερα τιμάται η μνήμη του: Ο Μεγαλομάρτυρας Καλλίστρατος

Σήμερα τιμάται η μνήμη του: Ο Μεγαλομάρτυρας...

Του Μάκη ΔημητράκηΟ Καλλίστρατος καταγόταν από την...

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ: Μια Πλατεία Μνήμης,  Μια Πλατεία... Αδιαφορίας  - Όλα Υπέροχα, Εκτός από την Πραγματικότητα!

ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ: Μια Πλατεία Μνήμης, Μια Πλατεία......

 Του Χρήστου Μακρίδη* Πρόσφατα στην κοινότητα...

Πρόσκληση αιμοδοσίας και λαμπαδηδρομίας από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Νικομήδειας «Η ΑΓΑΠΗ»

Πρόσκληση αιμοδοσίας και λαμπαδηδρομίας από τον...

 «ΦΛΟΓΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» της 22ης Πανελλήνιας...

Έφυγε από τη ζωή ο Στυλιανός Θεοδωρίδης σε ηλικία 63 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Στυλιανός Θεοδωρίδης σε ηλικία 63...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 27...

Η ΔΕΕΠ ΝΔ Ημαθίας απαντάει στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ΔΕΕΠ ΝΔ Ημαθίας απαντάει στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε προχθεσινό δημοσίευμα του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, απαντάει...

Έφυγε από τη ζωή η Χρυσάνθη Κοτσίδου σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Χρυσάνθη Κοτσίδου σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 27...

ΕΚΕΔΙΜ - ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΕΔΙΜ - ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ...

Νέο Πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζόμενους στον...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...