Έντονες αντιδράσεις για την υποβάθμιση της Νάουσας  από την κατηγορία Α’ στην κατηγορία Β΄ των άγονων περιοχών, με συνέπειες και στο τοπικό Νοσοκομείο

Έντονες αντιδράσεις για την υποβάθμιση της Νάουσας από την κατηγορία Α’ στην κατηγορία Β΄ των άγονων περιοχών, με συνέπειες και στο τοπικό Νοσοκομείο

Τ. Μπαρτζώκας: Να συνεχιστεί η απρόσκοπτη και πλήρης λειτουργία του Νοσοκομείου

-Ανακοινώσεις φορέων και καλέσματα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου

Αναταραχή και προβληματισμός επικρατεί τις ημέρες αυτές στη Νάουσα εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης υποβάθμισης του Νοσοκομείου της πόλης από το υπουργείο Υγείας. Με βάση την απόφαση, η Νάουσα και κατά συνέπεια και το Νοσοκομείο αλλάζει κατηγορία (βγαίνει από την ‘άγονη γραμμή’) και οι ειδικευμένοι γιατροί του χάνουν το ετήσιο επίδομα που αφορά τις Μονάδες Υγείας που είναι ενταγμένες στον συγκεκριμένο χάρτη της κατηγορία Α’ άγονης περιοχής. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, με θεσμικούς φορείς (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, Σωματείο Εργαζομένων) να αντιδρούν, καθώς επίσης και τη δημοτική παράταξη της μειοψηφίας ΕΝΑ μαζί,, αλλά και τον βουλευτή Τάσο Μπαρτζώκα, που έθεσε το θέμα στη Βουλή.

Μπαρτζώκας: Να επανατοποθετηθεί το Νοσοκομείο Νάουσας στην κατηγορία Α’

Με χθεσινή κοινοβουλευτική αναφορά του προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, και Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ημαθίας, Τάσος Μπαρτζώκας, θέτει στους αρμόδιους Υπουργούς τους προβληματισμούς που διατυπώνει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Νάουσας. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου κατέγραψαν με επιστολή τους τα ζητήματα που πιθανόν να προκύψουν από την υποβάθμιση της Νάουσας από την κατηγορία Α’ στην κατηγορία Β΄ των άγονων και προβληματικών περιοχών. Ανάμεσα σε αυτά τα θέματα, είναι και η πιθανότητα να μην προσελκύει πια το Νοσοκομείο Νάουσας νέους γιατρούς, αφού δεν θα δίνονται τα οικονομικά και υπηρεσιακά κίνητρα της κατηγορίας Α΄. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι επικαλούνται την παραμονή στην κατηγορία Α’ και άλλων όμορων περιοχών, όπως η Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, η Αριδαία, η Κοζάνη.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν τα θέματα που θέτει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Νάουσας, προκειμένου να διασφαλίσει, πως σε καμία περίπτωση το Νοσοκομείο Νάουσας δεν θα βγει αποδυναμωμένο από την αλλαγή που έχει γίνει, και ότι θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη και πλήρης λειτουργία του Νοσοκομείου.

Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ημαθίας: Ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας  την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου

Από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ημαθίας, γνωστοποιούνται τα εξής:

«Σύσκεψη τοπικών φορέων, σωματείων και συλλόγων έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της ένωσης ιατρών νοσοκομείων και κέντρων υγείας Ημαθίας στον χώρο του εργατικού κέντρου Νάουσας, με αντικείμενο την πολιτική της ιδιωτικοποίησης της υγείας και κυρίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της Νάουσας επ’ αφορμής και της πολύ πρόσφατης υποβάθμισής του από τη ζώνη Α’ των άγονων και προβληματικών περιοχών ΕΣΥ στη ζώνη Β’ (που σημαίνει λιγότερα κίνητρα στους γιατρούς για κατάληψη θέσης.)

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ένωσης γιατρός ορθοπεδικός κος Καρτσιούνης Γεώργιος, αφού διαπίστωσε πως η ιδιωτικοποίηση του χώρου το τελευταίο διάστημα καλπάζει ως αποτέλεσμα της πολιτικής που υπηρετεί η παρούσα κυβέρνηση αλλά και ακολούθησαν οι προηγούμενες διαχρονικά, ισχυροποίησε τη θέση του με πλήθος παραδειγμάτων από τα δύο νοσοκομεία του νομού υποστελέχωσης σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και αθρόας, πολυποίκιλης  <<εισβολής>> ιδιωτών σε αυτά (εργολάβοι παροχής υπηρεσιών, ελαστικές σχέσεις εργασίας ιδιωτικά ασθενοφόρα κ.α.)

Σχετικά με τη νέα κατάταξη του νοσοκομείου Νάουσας στη ζώνη Β΄ των άγονων περιοχών, κατέστησε σαφές πως η προσέλκυση νέων γιατρών στο νοσοκομείο καθίσταται πλέον εξαιρετικά  δύσκολη με αποτέλεσμα να απειλείται κρίσιμα η επιβίωσή του (τη στιγμή, μάλιστα, που ακόμη και υπαγόμενο στα άγονα νοσοκομεία  Α’ ζώνης δεν  κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις να καλύψει θέσεις γιατρών!)

Παλεύουμε για δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με ποιοτικές παροχές για όλους, τόνισε κλείνοντας.

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η τοποθέτηση του γραμματέα της ένωσης που συνέδεσε την τελευταία αρνητική εξέλιξη με τη <<φιλετοποίηση>> του ΕΣΥ για εξαγορά από ιδιώτες και  με όσα φαίνεται να ακολουθούν στο χώρο της υγείας. Στόχος, είπε, απ’ ότι φαίνεται δεν είναι πια η προσέλκυση νέων γιατρών στο νοσοκομείο, αλλά ο <<εγκλωβισμός>> των ήδη υπαρχόντων με τη στέρηση του δικαιώματος για μετάθεση μετά συμπλήρωση πενταετούς υπηρεσίας που τους έδινε η ζώνη Α’, προκειμένου να καλύψουν οργανικά κενά στο νοσοκομείο της Βέροιας ή κενά εφημέρευσης σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής με τον αναμενόμενο νόμο της <<κινητικότητας>>  για τους γιατρούς ΕΣΥ. Όσο για το νοσοκομείο της Νάουσας, συμπλήρωσε, μετά την έλευση του <<νέου υγειονομικού χάρτη>>, πολύ πιθανό σενάριο είναι η μετατροπή του σε κάτι σαν <<ενισχυμένο κέντρο υγείας>> με λιγότερες ιατρικές ειδικότητες και κλινικές.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των παρευρισκομένων και συζήτηση για ανάπτυξη συντονισμένων κοινών δράσεων.

Την Παρασκευή 20/9 η ένωση των γιατρών θα προχωρήσει σε γενική συνέλευση μελών με θέμα την υποβάθμιση στον κατάλογο των άγονων του νοσοκομείου Νάουσας, ενώ από κοινού με τους συμμετέχοντες φορείς και σωματεία αποφασίστηκε  ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Τετάρτη 25/9 στις 6μ.μ. έξω από το νοσοκομείο της Νάουσας.  

 Εργαζόμενοι Νοσοκομείου: «Σοβαρές οι επιπτώσεις από την άδικη υποβάθμιση της Νάουσας

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Νάουσας ανακοινώνει τα εξής:

«Το νοσοκομείο μας επί περισσότερα από 80 έτη προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες υγείας τόσο στους πολίτες του Δήμου όσο και της ευρύτερη περιοχής. Η παραγωγικότητα του είναι συνεχώς αυξανόμενη πλησιάζοντας αυτήν τριτοβάθμιων νοσοκομείων τόσο σε αριθμό χειρουργείων όσο και επιπέδου βαρύτητας αυτών, αποτέλεσμα της άοκνης προσπάθειας του προσωπικού του (Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Διοικητικού). Έχει εξοπλιστεί με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (Αξονικό Τομογράφο, Ψηφιακό Ακτινολογικό, Ψηφιακό Μαστογράφο, κ.α) εξασφαλίζοντας υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Όμως η μεγάλη αποχώρηση υγειονομικών και ιδιαίτερα ιατρών από το ΕΣΥ, που παρατηρείται σε όλον τον ελλαδικό χώρο, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, δεν άφησε αλώβητο και το νοσοκομείο μας. Παρόλη την συνεχή προσπάθεια κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων, πολλές προκηρύξεις βαίνουν άγονες, με αποτέλεσμα είτε να υπάρχει οριακή κάλυψη σε ειδικότητες,  όπως η παθολογία και η αναισθησιολογία, είτε να παρατηρούνται μεγάλα κενά εφημέρευσης όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στο ακτινολογικό τμήμα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ένα σημαντικό κίνητρο για την προσέλκυση αλλά και την παραμονή ιατρικού προσωπικού στην υγειονομική μας μονάδα, αποτελούσε και η ένταξη της Νάουσας με τον ν. 4600/2019 στις άγονες και προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α. Τόσο τα οικονομικά, αλλά και τα υπηρεσιακά κίνητρα που δίδονταν στους μόνιμους γιατρούς, που υπηρετούν σε υγειονομικές μονάδες των περιοχών της παραπάνω κατηγορίας,  δίνουν πλεονέκτημα στην συνεχή προσπάθεια στελέχωσης τους. Δυστυχώς όμως η υγειονομική μας μονάδα δεν έχει πλέον αυτό το πλεονέκτημα, καθώς με την ΚΥΑ (Αριθμ. Γ4α/οικ.46490) που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, η Νάουσα πλέον υποβαθμίζεται στην κατηγορία Β των άγονων και προβληματικών περιοχών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως  θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να προσελκύσουμε νέους ιατρούς, ιδιαίτερα όταν όμορες περιοχές όμως η Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, η Αριδαία και η Κοζάνη κατατάσσονται στην κατηγορία Α, διατηρώντας το παραπάνω πλεονέκτημα.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ αρνητική για την υγειονομική μας μονάδα και θα δυσχεραίνει σημαντικά την προσπάθεια στελέχωσης με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ενώ πιθανόν να οδηγήσει σε φυγή μέρους των ήδη απασχολούμενων ιατρών προς άλλα νοσοκομεία που προσφέρουν τα προνόμια των άγονων και προβληματικών περιοχών κατηγορίας Α. Η κατάταξη των περιοχών σε άγονες και προβληματικές Α ή Β κατηγορίας βασίζεται σε κοινωνικές, γεωγραφικές, συγκοινωνιακές και οικιστικές συνθήκες (Π.Δ.131/1987). Συνθήκες που αδιαμφισβήτητα όχι μόνο δεν έχουν βελτιωθεί στην περιοχή μας, αλλά έχουν χειροτερέψει. Κατά συνέπεια η υποβάθμιση στην κατηγορία Β είναι άδικη και αβάσιμη.

Ζητάμε την άρση της παραπάνω αδικίας με την επανένταξη της Νάουσας στην κατηγορία Α των άγονων και προβληματικών περιοχών. Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Νάουσας συμπαραστέκεται στην κινητοποίηση της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας νομού Ημαθίας  και καλούμε τους πολίτες να παρευρεθούν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25/9/2024 στις 6.00 το απόγευμα έξω από το νοσοκομείο».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας:  «Προχωράμε ενωτικά  και αγωνιστικά»

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας: «Προχωράμε ενωτικά και...

Από την Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας, ανακοινώνονται τα...

«ΕΝΑ μαζί»: Τεράστιο θέμα  με την υποβάθμιση  του Νοσοκομείου Νάουσας

«ΕΝΑ μαζί»: Τεράστιο θέμα με την υποβάθμιση του...

Από την δημοτική παράταξη Νάουσας ΕΝΑ μαζί, του πρώην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Κατροτζανάκης σε ηλικία 71 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Κατροτζανάκης σε...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται αύριο Πέμπτη 19...

Τον Δήμο Αλεξάνδρειας επισκέφθηκε η Συντονίστρια του Πρωθυπουργικού Γραφείου Έλενα Σώκου (ΦΩΤΟΣ)

Τον Δήμο Αλεξάνδρειας επισκέφθηκε η Συντονίστρια του...

Επίσκεψη στον Δήμο Αλεξάνδρειας, στην Ημαθία...

Δήμος Νάουσας: Υπογράφηκε το πρωτόκολλο του διεθνούς θεματικού δικτύου σχολείων για την Αειφορία

Δήμος Νάουσας: Υπογράφηκε το πρωτόκολλο του διεθνούς...

Παρουσία του Δημάρχου του Δήμου Ηρωικής Πόλεως...

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας της Συντονίστριας του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κας Έλενας Σώκου

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας της...

Το Δήμαρχο Αλεξάνδρειας επισκέφθηκε η Συντονίστρια...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ Για την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ Για την επισκεψιμότητα των...

Κύριε ΔιευθυντάΗ δημοσίευση των αποτελεσμάτων της...

Η Εβραϊκή κοινότητα της Βέροιας, ιστορία –τέχνη- προσωπογραφία, μέσα από την έρευνα της Σταυρούλας Εμμανουήλ

Η Εβραϊκή κοινότητα της Βέροιας, ιστορία –τέχνη-...

 Μία αξιόλογη και επιμελημένη δουλειά της Σταυρούλας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...