Τη μεταστάθμευση όσο το δυνατόν περισσότερων μονάδων  της 1ης ΤΑΞΑΣ στην Αλεξάνδρεια, ζητάει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Τη μεταστάθμευση όσο το δυνατόν περισσότερων μονάδων της 1ης ΤΑΞΑΣ στην Αλεξάνδρεια, ζητάει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Να εξεταστεί η μεταστάθμευση της 1ης ΤΑΞΑΣ ή όσο το δυνατόν περισσότερων μονάδων αυτής είναι δυνατόν, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας, ζητάει με επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Δένδια, ο Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Στην επιστολή του, ο κ. Τσαβδαρίδης παραθέτει 13 λόγους που συντείνουν στο συμπέρασμα ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αλεξάνδρειας είναι μία εξαιρετική επιλογή μεταστάθμευσης της 1ης ΤΑΞΑΣ από το πληγέν λόγω της περσινής φυσικής καταστροφής Daniel Στεφανοβίκειο στην Αλεξάνδρεια, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί βούληση αλλά και μεγάλη τιμή για το σύνολο του Νομού Ημαθίας.

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Τσαβδαρίδη στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θέμα: Αίτημα μεταστάθμευσης όσο το δυνατόν περισσότερων μονάδων της 1ης ΤΑΞΑΣ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Έπειτα από την καταστροφή στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, απόρροια και αυτή της πρωτόγνωρης κακοκαιρίας Daniel της 6ης Σεπτεμβρίου 2023, τέθηκαν εκτός λειτουργίας οι εγκαταστάσεις της 1η Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ), καθώς το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου παραμένει κάτω από το νερό και υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος επανάληψης των πλημμυρικών φαινομένων.

Ως εκ τούτου, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η επισκευή των υπαρχουσών εγκαταστάσεων στο Στεφανοβίκειο θα χρειαστεί τεράστια χρηματικά ποσά, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας καλείται να πάρει κομβικές αποφάσεις για τον τόπο ή τους τόπους μετεγκατάστασης των νέων βάσεων της Αεροπορίας Στρατού.

Με δεδομένη αυτή την αναγκαιότητα, αναδύεται ως μία εξαιρετική επιλογή μετεγκατάστασης το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Χώρος ο οποίος έχει μία σειρά πλεονεκτημάτων που τον καθιστούν ως την καταλληλότερη επιλογή, καθώς:

1. Βρίσκεται σε απόσταση μόνο 40 λεπτών από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ως εκ τούτου μπορεί να εξυπηρετήσει τη γρήγορη μετακίνηση των ελικοπτέρων. Λιμάνι, που έτσι και αλλιώς έχει αξιοποιηθεί σε νατοϊκή άσκηση κατά το παρελθόν (Atlantic Resolve) ως «είσοδος» για τη μετακίνηση δυνάμεων σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης

2. Βρίσκεται κοντά στις περιοχές εκπαίδευσης που προτιμούν οι Αμερικανοί.

3. Διαθέτει και τους χώρους αλλά και το προσωπικό για να υποστηρίξει τα μέσα και το προσωπικό της 3ης CAB (Combat Aviation Brigade) των ΗΠΑ που βρίσκεται ήδη σε ανάπτυξη στην Ευρώπη.

4. Οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου βρίσκονται κοντά στην 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία ‘’ΠΟΝΤΟΣ’’ που εδρεύει στη Νέα Σάντα Κιλκίς

5. Οι υποδομές του αεροδρομίου έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με την κατασκευή νέων υποστέγων, τα οποία μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν από τα αμερικανικά Apache και Blackhawk, τα οποία αποκτά έως το 2027 η Αεροπορία Στρατού.

6. Η φιλοξενία των πληρωμάτων των ελικοπτέρων μπορεί να γίνει σε γειτονικά στρατόπεδα.

7. Το Αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας βρίσκεται πλησίον της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών- Θεσσαλονίκης.

8. Προϊστάμενος Σχηματισμός της Φρουράς όπου εδρεύει το Αεροδρόμιο τυγχάνει η Ι ΜΠ (1η Μεραρχία Πεζικού), η οποία ηγείται τμημάτων που έχουν σχετική επιχειρησιακή αποστολή με την ΤΑΞΑΣ.

9. Στην έδρα της Φρουράς υφίστανται εγκαταστάσεις ΣΟΑ-ΣΟΜΥ (Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών και Υπαξιωματικών) για στέγαση των στελεχών ενώ είναι δυνατή η αξιοποίηση κτηρίων περιουσίας ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) για ανακατασκευή τους σε ΣΟΕΠΟΠ. (Στρατιωτικά Οικήματα ΕΠΟΠ)

10. Το Αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας  βρίσκεται εντός της ομπρέλας Αντιεμπορικής άμυνας προστασίας της Θεσσαλονίκης.

11. Υφίστανται στρατιωτικές εκμεταλλεύσεις Στρατιωτικό Πρατήριο, Λέσχη Αξιωματικών και λοιπές ευκολίες στις πόλεις της Βέροιας και της Θεσσαλονίκης.

12. Το Αεροδρόμιο βρίσκεται πλησίον της πιθανής Περιοχής Επιχειρήσεων που θα ενεργήσουν οι δυνάμεις μας (Έβρος, Βόρειο Αιγαίο).

13. Υφίσταται πλησίον Σχηματισμός καθώς και πλήρες σύστημα Διοικητικής Μέριμνας (ΜΕΡΥΠ).

Όλα τα ανωτέρω, συντείνουν στο συμπέρασμα ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αλεξάνδρειας είναι μία εξαιρετική επιλογή μεταστάθμευσης της ΤΑΞΑΣ ή όσο περισσότερων μονάδων αυτής είναι δυνατόν στις εγκαταστάσεις της, κάτι που εξάλλου αποτελεί βούληση αλλά και μεγάλη τιμή για το σύνολο του Νομού Ημαθίας, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας.

Με τη βεβαιότητα ότι θα εξετάσετε μαζί με τα αρμόδια επιτελεία το ενδεχόμενο αυτό, σας εύχομαι καλή επιτυχία στα απαιτητικά καθήκοντά σας».


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ Για την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ Για την επισκεψιμότητα των...

Κύριε ΔιευθυντάΗ δημοσίευση των αποτελεσμάτων της...

Η Εβραϊκή κοινότητα της Βέροιας, ιστορία –τέχνη- προσωπογραφία, μέσα από την έρευνα της Σταυρούλας Εμμανουήλ

Η Εβραϊκή κοινότητα της Βέροιας, ιστορία –τέχνη-...

 Μία αξιόλογη και επιμελημένη δουλειά της Σταυρούλας...

Συγχαρητήρια  στον Απ. Τζιτζικώστα

Συγχαρητήρια στον Απ. Τζιτζικώστα

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον ΦΙΛΟ Απόστολο...

Έναρξη της νέας χορευτικής χρονιάς στον Λαογραφικό Σύλλογο Ντόπιων Μακροχωρίου και Περιχώρων

Έναρξη της νέας χορευτικής χρονιάς στον Λαογραφικό...

Με χαρά και ενθουσιασμό σας ανακοινώνουμε την έναρξη...

ΕΥΞΕΙΝΟΣ  ΛΕΣΧΗ  ΒΕΡΟΙΑΣ MAΘΗΜΑΤΑ    ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ MAΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Η  μουσική παιδεία του Πόντου  αποκτά το πραγματικό...

Όταν η Νέα Γενιά παραδίδει μαθήματα ήθους,  αλληλεγγύης  και  προσφοράς, υπάρχει ελπίδα

Όταν η Νέα Γενιά παραδίδει μαθήματα ήθους, ...

 Το πρωί της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου, στο γραφείο της...

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΕΡΟΙΑΣ Ημερήσια εκδρομή στην Πάργα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΕΡΟΙΑΣ...

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκδρομή...

To πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 19/9/24 – 25/9/24

To πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 19/9/24 – 25/9/24

ΕΓΩ, Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ 4 (μεταγλ)Προβολές στην αίθουσα 1: ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...