ΕΛΛΑΔΑ

Ανατροπή με το τέλος επιτηδεύματος που παραμένει για τα «μπλοκάκια»

Ανατροπή με το τέλος επιτηδεύματος που παραμένει για τα «μπλοκάκια»

Μια μεγάλη διαφορά σε όσους δουλεύουν και πληρώνονται με μπλοκάκι έκρυβαν τα μέτρα στη ΔΕΘ. Καταργείται, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση, το 2027 για τα μπλοκάκια (με έως τρεις εργοδότες που φορολογούνται ως μισθωτοί) το τέλος επιτηδεύματος.

Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι παραμένει το τέλος επιτηδεύματος για τα μπλοκάκια και τις επιχειρήσεις, καθώς από το 2025 καταργείται μόνο για όσους αυτοαπασχολούμενους υπάγονται στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης.

Οι αναφορές για πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που προκάλεσαν σύγχυση, για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς δόθηκε η εντύπωση ότι αφορά όλους, στην πράξη δεν ισχύει και το μνημονιακό μέτρο διατηρείται για 13 χρόνια μετά την επιβολή του.

Υπενθυμίζεται ότι από φέτος το τέλος επιτηδεύματος μειώθηκε στο μισό (από 650 σε 325 ευρώ) για όσους υπάγονται στα τεκμήρια φορολόγησης.

Η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, από το 2025 θα ισχύσει τόσο για όσους δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα των τεκμαρτώς προσδιοριζόμενων όσο και για εκείνους που θα δηλώσουν υψηλότερα κέρδη.

Τα «μπλοκάκια» θα συνεχίσουν να πληρώνουν, όπως έπραξαν και φέτος, το τέλος επιτηδεύματος για δύο έτη ακόμα (2025 και 2026). Το 2027 σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές το τέλος επιτηδεύματος καταργείται. Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ζητεί να διορθωθεί η αδικία εις βάρος τους και να υπολογιστεί και για αυτούς μειωμένο τέλος και για το τρέχον έτος.

Για ποιους μένει το τέλος επιτηδεύματος

Ωστόσο, το τέλος επιτηδεύματος θα εξακολουθεί να επιβαρύνει και το 2025, με ποσά από 400 έως και 1.000 ευρώ, τις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων και επαγγελματιών:

Νομικά πρόσωπα (ανώνυμες ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες εταιρίες, εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες κ.λπ.) που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, για τις οποίες ανέρχεται σε 800 ευρώ ετησίως.

Νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, για τα οποία ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ετησίως.

Για κάθε υποκατάστημα εταιρίας το τέλος ανέρχεται σε 600 ευρώ ετησίως.

Για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα το τέλος επιτηδεύματος ορίζεται σε 650 ευρώ ετησίως.

Για τις αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες και φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται αποκλειστικά από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο, στους οποίους περιλαμβάνονται και όσοι εργάζονται και αμείβονται με «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών, το τέλος ανέρχεται σε:

500 ευρώ ετησίως εφόσον έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων και

400 ευρώ ετησίως, εφόσον εδρεύουν σε πόλεις με πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους. 

https://www.dnews.gr/eidhseis/oikonomia/489402/anatropi-me-to-telos-epitideymatos-pou-paramenei-gia-ta-mplokakia

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε ο ηθοποιός Ντίνος Καρύδης σε ηλικία 85 ετών

Πέθανε ο ηθοποιός Ντίνος Καρύδης σε ηλικία 85 ετών

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο ηθοποιός Ντίνος Καρύδης και...

Ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου 2024 Ανακηρύχθηκαν οι 6 υποψήφιοι για το αξίωμα του Προέδρου  του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου 2024...

Η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και...

Παρουσιάστηκαν χθες τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ» για 30.000 νέους με ευνοϊκούς όρους

Παρουσιάστηκαν χθες τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι» και...

Τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, για το στεγαστικό...

Ξεκίνησαν  οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης ΔΥΠΑ – HUAWEI σε ψηφιακές δεξιότητες για άνεργες γυναίκες

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης...

Ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 14:00...

Μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση στη ΔΥΠΑ

Μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για δωρεάν...

Παράταση μέχρι την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, για την...

Για να περιοριστεί η σπατάλη και η αλόγιστη χρήση νερού… Μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας αλλά και τη συνολική  διαχείριση των υδάτων σε όλη τη χώρα από το Υπουργείο Ενέργειας

Για να περιοριστεί η σπατάλη και η αλόγιστη χρήση...

-Αλλάζει και ο τρόπος τιμολόγησης του νερούΤο πλέγμα...

26-28 Νοεμβρίου 2024 στο Άμπου Ντάμπι Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή στη διεθνή έκθεση “ADIFE 2024”

26-28 Νοεμβρίου 2024 στο Άμπου Ντάμπι Πρόσκληση εκδήλωσης...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό...

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα έτους 2024 της ΔΥΠΑ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα...

Ξεκινάει από σήμερα, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00, η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...