Ποιες αλλαγές έρχονται στο ΕΣΥ - Τι θα ισχύσει  για απογευματινά χειρουργεία, χρηματοδότηση και εφημερίες

Ποιες αλλαγές έρχονται στο ΕΣΥ - Τι θα ισχύσει για απογευματινά χειρουργεία, χρηματοδότηση και εφημερίες

Στο πρόγραμμα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων χθες, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας. «Το πρόγραμμα αφορά 37.000 πολίτες που περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες έως και έναν χρόνο για να χειρουργηθούν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «ήδη έχουμε λάβει το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα λειτουργήσει. Αναμένεται η τελική απόφαση της ΕΕ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουν ήδη δεσμευθεί τα 51 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η απόφαση αναμένεται το αργότερο έως το τέλος του έτους. «Ο λόγος που έχουν καθυστερήσει τα 37.000, τελικά, δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, και εγώ έπεσα τελείως έξω, ήταν οι Ευρωεκλογές, οι οποίες δεν γνώριζα ότι θα επηρέαζαν τόσο τέτοιου είδους θέματα. Περιμένουμε τώρα την έγκριση και τις ημερομηνίες», ανέφερε επίσης ο κ. Γεωργιάδης.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας διευκρίνησε ότι επειδή αναμένεται ο όγκος των δωρεάν χειρουργείων να είναι αυξημένος -τουλάχιστον στην αρχή της εφαρμογής τους- αρκετά από αυτά θα μπορούν να γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα. «Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο για κάποιες επεμβάσεις, όπως ο καταρράκτης, για παράδειγμα, να δώσουμε voucher στους δικαιούχους ώστε να κάνουν εντελώς δωρεάν αυτές τις επεμβάσεις όπου επιθυμούν», επεσήμανε. Το ίδιο θα ισχύσει -δηλαδή μηδενική συμμετοχή των πολιτών που θα μπουν στο πρόγραμμα των δωρεάν χειρουργείων- ανεξάρτητα από το αν τα χειρουργεία θα γίνουν στο ΕΣΥ ή σε ιδιωτικό νοσοκομείο, είπε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι θα ενισχυθεί το εισόδημα των χειρουργικών ομάδων, ενώ θα βοηθηθούν πραγματικά όσοι έχουν πραγματική ανάγκη.

Σε δημόσια διαβούλευση ο «προσωπικός γιατρός»

Στη συνέντευξη Τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρο, το οποίο όπως είπε θα περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις αλλά και τις δράσεις που αφορούν την πρόληψη, τομέα που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Επίσης, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά ενισχύεται και το κομμάτι της περίθαλψης των παιδιών. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει δωρεάν κάλυψη για περισσότερα από 500.000 παιδιά. «Στόχος μας είναι να προστεθούν επιπλέον παιδίατροι για να καλύψουν δωρεάν περισσότερα από μισό εκατ. παιδιά», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες και να χτίσουμε το σύστημα με νέα υλικά».

Ακόμα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και κάλεσε τους πολίτες να μην αγνοούν τα sms για τις απλές προληπτικές εξετάσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα προβλήματα του ΕΣΥ οφείλονται στη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού και στις διαχρονικές παθογένειες με κοινό παρανομαστή την έλλειψη οργάνωσης. «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα πρόληψης και σήμερα έρχεται το κράτος και οργανώνει αυτό το σύστημα. Αυτό θα συμβεί σε κάθε τομέα του ΕΣΥ», τόνισε. «Το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά και αν θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας χρειάζονται νέες δεξιότητες και νέες ειδικότητες. Ανθρώπους που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες. Σε αυτό επενδύουμε», κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη.

Η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία

Το προσωπικό του ΕΣΥ, από το 2019, έχει αυξηθεί κατά 10% περίπου σε όλους τους κλάδους, γνωστοποίησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με τις προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού, ο υφυπουργός ανέφερε ότι από το 2019, συνολικά έχουν γίνει 12.500 μόνιμες θέσεις.

Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22% από τον Ιανουάριο, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα, όπως είχε αναγγείλει ο Πρωθυπουργός.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε άγονες περιοχές.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε ακόμη στα απογευματινά χειρουργεία και το ιδιωτικό έργο των γιατρών. Το ΕΣΥ έχει μία από τις καλύτερες του χρονιές αναφορικά με την αύξηση των τακτικών χειρουργείων. «Κάθε μέρα χειρουργούνται 3.500 χιλιάδες άνθρωποι στο ΕΣΥ , 60.000 περνούν από τα εξωτερικά ιατρεία και 6.500 χιλιάδες νοσηλεύονται». Από το 2025, τα νοσοκομεία θα πληρώνονται με βάση το την παραγωγικότητά τους, ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. Όπως διευκρίνισε, θα λαμβάνουν χρηματοδότηση με βάση, για παράδειγμα, το πόσα χειρουργεία και πόσες νοσηλείες έχουν κάνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρόληψη και η αποτροπή  των  βιαιοπραγιών  στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Η πρόληψη και η αποτροπή των βιαιοπραγιών στο...

Γράφει ο Τάσος ΒασιάδηςΤο πρόσφατο επεισόδιο...

Ανακοινώθηκαν οι νέοι Υποδιοικητές στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες

Ανακοινώθηκαν οι νέοι Υποδιοικητές στις επτά...

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πραγματοποίησε...

ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου από τις αρχές του έτους

ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου από τις...

Δύο νέοι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Οι περιοχές...

Το Υπουργείο Υγείας και η UNICEF ανακοινώνουν την έναρξη του προγράμματος «Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού»

Το Υπουργείο Υγείας και η UNICEF ανακοινώνουν την έναρξη...

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος...

Ιός του Δυτικού Νείλου : Ο ΕΟΔΥ καλεί να προφυλαχθείτε από τα κουνούπια λόγω «ιδιαίτερα έντονης» κυκλοφορίας του ιού

Ιός του Δυτικού Νείλου : Ο ΕΟΔΥ καλεί να προφυλαχθείτε...

«Καμπανάκι» του ΕΟΔΥ για τον ιό του Δυτικού Νείλου,...

Αυξητική τάση σε νοσηλείες  και θανάτους από Covid -19

Αυξητική τάση σε νοσηλείες και θανάτους από Covid -19

Συνεχίζει να καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα του...

Η θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου  για το νομοσχέδιο περί ψυχικής υγείας

Η θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για το...

Από το ΙΣΗ γνωστοποιούνται τα εξής: «Κατατέθηκε στη...

ΥΓΙΕΙΝΗ  ΔΙΑΤΡΟΦΗ  ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση στο Ξηρολίβαδο

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ Μια...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΣτα πλαίσια των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...