-Εμφανείς, καταρχάς, οι αγκυλώσεις από την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών σε δήμους κάτω των 100 σχολείων
Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε η πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην Ημαθία. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς όμως, με την υποχρηματοδότηση από την μια και από την άλλη, την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών οι αρμοδιότητες των οποίων πέρασαν στους δήμους, ανέδειξε ελλείψεις και «πρακτικά» προβλήματα πριν ξεκινήσει καλά καλά η λειτουργία τους.
Να θυμίσουμε ότι στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου, η οποία ισχύει από την 1η Ιουλίου 2024, ορίζονται οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών, ο τρόπος κατανομής των εγκεκριμένων πιστώσεων για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων, καθώς και ο τρόπος και η διαδικασία πραγματοποίησης δικαιολόγησης και ελέγχου των πάσης φύσεως εσόδων και εξόδων. Η εφαρμογή του μέτρου κατάργησης των σχολικών επιτροπών από την κυβέρνηση, για όσους δήμους διαθέτουν κάτω από 100 σχολεία στον χώρο ευθύνης τους, έχει μπλοκάρει την όποια ευελιξία υπήρχε μέχρι πέρσι στη συνεργασία σχολείων και σχολικών επιτροπών των δήμων, για αμεσότερη κάλυψη των αναγκών τους, κυρίως στα αναλώσιμα, η προμήθεια των οποίων σήμερα μοιάζει με… βουνό.
Η αλλαγή αυτή, φαίνεται να οδηγεί πρακτικά τη διαχείριση του προβλήματος σε «αχαρτογράφητα νερά» με πολλές αγκυλώσεις αφού η κατάργηση των σχολικών επιτροπών αφαιρεί την ευελιξία, ρίχνει το μπαλάκι σε σχολεία και δήμους και τους βάζει σε μία επιπλέον γραφειοκρατική διαδικασία πιο δύσκολη και ανελαστική, τη στιγμή που η χώρα και δη τα σχολεία υποτίθεται ότι μπαίνουν σε μια νέα ψηφιακή εποχή, ενώ η αποκέντρωση και η στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης (που παραμένει υποστελεχωμένη, με συνεχείς περικοπές κονδυλίων, αλλά περισσότερες αρμοδιότητες) αποτελεί ζητούμενο και πολιτική δέσμευση όλων, εδώ και χρόνια.
Πιο έντονα καταγράφεται το πρόβλημα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην Ημαθία, που αντιμετωπίζουν ελλείψεις, ακόμα και σε στοιχειώδη, όπως χαρτί φωτοτυπικού. Κάτι που συζητήθηκε και στις συναντήσεις της Επιτροπής του δήμου Βέροιας στην πρόσφατη συνάντηση με τους διευθυντές των γυμνασίων και Λυκείων του δήμου. Με τα νέα δεδομένα οι προμήθειες υλικών και εκατοντάδων κωδικών, άνω των 35.000 ευρώ, θα πρέπει να περάσουν από δημοτική επιτροπή και δημοτικό συμβούλιο, να βγουν σε δημόσιο διαγωνισμό που μπορεί να πάρει πχ μια εταιρία από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, να σταλεί σε κάποιες αποθήκες του δήμου και να ξεκινήσει η διανομή –παραλαβή από τα σχολεία, ανάλογα με τα αιτήματα και τις παραγγελίες τους.
Παρά ταύτα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ηλίας Τσιφλίδης , αναγνωρίζοντας ότι είναι πιο δύσκολη και ανελαστική όλη αυτή η διαδικασία, διαβεβαιώνει ότι είναι εξασφαλισμένα τα χρήματα για όλα τα σχολεία και ότι εκ μέρους του δήμου γίνεται ότι είναι δυνατόν ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί.