Panic button για ανήλικους ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Panic button για ανήλικους ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Επίκεντρο νέων ανακοινώσεων είναι η Θεσσαλονίκη λόγω ΔΕΘ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κάνει γνωστό ότι το panic button θα χρησιμοποιείται και από παιδιά.

Μετά το «panic button» για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας έρχεται και δεύτερο «panic button», το οποίο θα απευθύνεται στους ανήλικους και θα τους προστατεύει από επιθέσεις και φαινόμενα βίας. Πρόκειται για την εφαρμογή «safeyouth.gr», την οποία παρουσίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εγκαινιάζοντας το Πληροφοριακό Κέντρο (Περίπτερο) της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο λειτουργίας της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

«Η πολιτική έχει αξία όταν βελτιώνει τις ζωές των πολιτών», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας τη νέα εφαρμογή που έχει ως στόχο «την ασφάλεια των ανηλίκων και των οικογενειών τους», ενώ ευχαρίστησε την Vodafone Hellas, η οποία προετοίμασε, κατασκεύασε και παρέδωσε αυτό το νέο ψηφιακό εργαλείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, το νέο «panic button» θα τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του μήνα ή τις αρχές του επόμενου, αφού πρώτα οι ενδιαφερόμενοι, ανήλικοι και γονείς, το «κατεβάσουν» στα κινητά τους τηλέφωνα και καταχωρήσουν τα στοιχεία τους. Θα λειτουργήσει δε, συμπληρωματικά προς τον 5ψήφιο αριθμό 10201 που λειτουργεί ήδη εδώ και μήνες για την προστασία των ανηλίκων, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να τονίζει ότι τα δύο αυτά εργαλεία αποτελούν μία «ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας της ανηλικότητας, αποφυγής επιθέσεων και σύλληψης ανηλίκων αλλά και γονέων σε περίπτωση που υπάρχουν αναίτιες επιθέσεις σε παιδιά».

Μετάβαση της ΕΛ.ΑΣ. στη νέα εποχή

Στην ομιλία του στο περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στην 88η ΔΕΘ, ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για τη μετάβαση της Αστυνομία στην νέα εποχή, αφενός μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης και αφετέρου μέσω της «Κοινωνικής Αστυνόμευσης» (ενδοοικογενειακή βία, παραβατικότητα νέων, αθλητική βία κ.ά).

Όσον αφορά ειδικότερα τον τομέα της τεχνολογίας, ο υπουργός αναφέρθηκε στο «γιγαντιαίο πρόγραμμα» που εφαρμόζεται και περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση όλων των επιχειρησιακών κέντρων των αστυνομικών διευθύνσεων της χώρας, τον εκσυγχρονισμό των επικοινωνιών και συστημάτων πληροφοριών και εξιχνίασης των εγκλημάτων, τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Πυλώνας στήριξης η ΕΛ.ΑΣ. για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας – Μηδενική ανοχή στην οπαδική βία

Μιλώντας για την «Κοινωνική Αστυνόμευση» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ενδοοικογενειακή βία, τονίζοντας ότι η Αστυνομία αποτελεί τον πυλώνα στήριξης των θυμάτων. «Οι γυναίκες σπάνε τη σιωπή και εμείς σπάμε τον κύκλο της βίας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε ο,τι αφορά την οπαδική βία σημείωσε: «Η οπαδική βία αποδεικνύεται ότι δεν είναι αθλητική αλλά είναι οργανωμένης ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος που κινούνται σε άλλα πεδία εγκληματικά, του βαρέως οργανωμένου εγκλήματος, αλλά ταυτόχρονα πλησιάζουν τον αθλητισμό για να στρατολογήσουν παιδιά και να τα εντάξουν στις ομάδες τους». Διαμήνυσε δε, ότι «δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι ότου τα γήπεδα και τα στάδια, γίνουν χώροι αναψυχής, όπου γονείς και τα παιδιά θα απολαμβάνουν τον Αθλητισμό».

«Κάθε μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι»

Παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύθηκε ότι «κάθε μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι, αποτελεσματικότεροι, πιο πολύ αφοσιωμένοι να υπηρετήσουμε με πίστη, αποτελεσματικότητα, αφοσίωση και αγάπη την ασφάλεια των πολιτών» και εμφανίστηκε βέβαιος ότι του χρόνου τέτοιο καιρό «τα αποτελέσματά μας θα είναι ακόμη καλύτερα». Συνεχάρη δε, την Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και τις αστυνομικές υπηρεσίες της πόλης για το έργο τους και την ασφάλεια που προσφέρουν στους Θεσσαλονικείς.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Δημήτρης Μάλλιος, αναφέρθηκε στο περίπτερο του Σώματος στη φετινή ΔΕΘ, η θεματολογία του οποίου συμπυκνώνεται στο μήνυμα «Ασφαλείς πόλεις, δίπλα στον πολίτη». «Σημαίνει ότι η ΕΛ.ΑΣ. υπηρετεί αδιάλειπτα και αποτελεσματικά τον πολίτη», εξήγησε.

Escape room, γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR), πλούσιες δράσεις και δώρα

Ένα μυστηριώδες έγκλημα που αφορά την κλοπή ενός αρχαίου αγαλματιδίου από μουσείο, θα έχουν τη δυνατότητα να ερευνήσουν οι επισκέπτες του περιπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. Σε ένα ειδικά σχεδιασμένο escape room και με τη βοήθεια του εξειδικευμένου προσωπικού του Τμήματος Εξερευνήσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν «ερευνητές σκηνής εγκλήματος για μία μέρα» ανακαλύπτοντας τα μυστικά της διερεύνησης εγκλημάτων και βιώνοντας τη συναρπαστική εμπειρία της επίλυσης ενός μυστηρίου.

Αυτή είναι μία μόνο από τις «ατραξιόν» που θα προσφέρει το περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στη φετινή ΔΕΘ, όπου μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα μπορέσουν να γνωρίσουν από κοντά τις δράσεις και πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ασφάλεια και την προστασία της κοινωνίας.

Την προσοχή των επισκεπτών αναμένεται να προσελκύσουν και τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR) που έχουν αναπτυχθεί από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Δοκιμάζοντας αυτά τα γυαλιά, οι επισκέπτες – και ειδικότερα οι νεότερης ηλικίας – θα μπορούν να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ώστε μέσα από ένα εικονικό περιβάλλον να μάθουν πώς να προστατεύονται από τις σύγχρονες απειλές του κυβερνοχώρου.

Πέρα από τις παραπάνω δράσεις, το περίπτερο θα προσφέρει μια σειρά από ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικό υλικό και διαδραστικές δραστηριότητες που καλύπτουν θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η αθλητική βία, η οδική ασφάλεια, καθώς και ζητήματα προστασίας, κακοποίησης και παραβατικότητας ανηλίκων. Στα παιδιά που θα επισκεφτούν το περίπτερο θα διανεμηθεί – όπως κάθε χρόνιο – εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό, όπως επίσης αναμνηστικά δώρα (τσάντες, τετράδια, κασετίνες κ.ά).

Το περίπτερο θα λειτουργήσει από 7 έως 15/9, και θα είναι ανοιχτό από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

https://www.newsit.gr/ellada/Panic-button-gia-anilikous-anakoinose-o-mixalis-xrysoxoidis/4173592/

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παροχές Μητσοτάκη -ΔΕΘ: Αυξάνονται συντάξεις -Τι ανακοίνωσε για Δημόσιο, Δήμους & οικογένειες (ΒΙΝΤΕΟ)

Παροχές Μητσοτάκη -ΔΕΘ: Αυξάνονται συντάξεις -Τι...

Την πολιτική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα...

ΚΕΔΕ: Βελτιώσεις στα ν/σ του ΥΠΕΣ -Ζητά προσλήψεις & οικονομική στήριξη

ΚΕΔΕ: Βελτιώσεις στα ν/σ του ΥΠΕΣ -Ζητά προσλήψεις &...

Τα σοβαρά οικονομικά και θεσμικά προβλήματα που...

Εγκύκλιος με διευκρινίσεις  περί αποποίησης και αποδοχής  κληρονομιάς, κυρίως σε περιπτώσεις που κληροδοτούνται  και τα χρέη του αποβιώσαντος -Προθεσμίες και διαδικασίες

Εγκύκλιος με διευκρινίσεις περί αποποίησης και...

Διευκρινίσεις για το ζήτημα της αποποίησης ή ...

Κ. Χατζηδάκης: Το IRIS είναι πλέον κομμάτι  της καθημερινότητας 3 εκατομμυρίων πολιτών

Κ. Χατζηδάκης: Το IRIS είναι πλέον κομμάτι της...

Εκτοξεύθηκε, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής...

ΔΥΠΑ και Υπουργείο Εξωτερικών ενώνουν τις δυνάμεις τους  για «brain gain»

ΔΥΠΑ και Υπουργείο Εξωτερικών ενώνουν τις δυνάμεις...

 Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν χθες Τετάρτη 4...

Πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας αύξησε τις καταγεγραμμένες υπερωρίες

Πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας αύξησε τις...

Άλλη μια απάντηση σε επικριτές δίνει ο υπουργός ...

Με επίδομα 300 ευρώ αντικαθίσταται η παροχή γάλακτος στους εργαζομένους ΟΤΑ

Με επίδομα 300 ευρώ αντικαθίσταται η παροχή γάλακτος...

Η παροχή γάλακτος στους δικαιούχους εργαζόμενους των...

Σχολικό bazaar από το “Χαμόγελο του Παιδιού” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σχολικό bazaar από το “Χαμόγελο του Παιδιού” στην...

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...