Από την δημοτική παράταξη «ΕΝΑ μαζί» του πρώην δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καραικόλα, γνωστοποιούνται τα εξής:
«Στο παρακάτω δελτίο τύπου αναφέρεται ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα για το μέλλον του τόπου μας. Θα πρέπει να διαβαστεί προσεκτικά από όλους τους κάτοικους του Δήμου μας. Η πιο σοκαριστική δήλωση του κ. Κουτσογιάννη ενώπιον μάλιστα της υπουργού κα Μενδώνη ήταν η συμφωνία και στήριξη του στην δημιουργία του Ενιαίου Αρχαιολογικού Πάρκου Μίεζας. Πρόκειται δηλαδή για μία ζώνη 8.500 στρεμμάτων που θα ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας «ΖΩΝΗ Α» από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.
Τι σημαίνει όμως αυτό και τι ισχύει τελικά στο αγρόκτημα του Δήμου μας;
Όπως γνωρίζουμε σε πολλές περιοχές στο αγρόκτημα του Δήμου μας, υπάρχει προστασία των αρχαιολογικών χώρων εδώ και πολλά έτη (ΦΕΚ 204-14.06.2012).
Οι κάτοικοι δηλαδή σε περιοχές όπως ο Κοπανός, αδειοδοτούν την όποια αναπτυξιακή τους δραστηριότητα και από την Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
Με το νέο ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο έκτασης 8.500 στρεμμάτων αυτή η δυνατότητα απαγορεύεται και χάνεται η δυνατότητα αδειοδότησης όλων των ιδιοκτητών στην εν λόγω ζώνη.
Πρόκειται όπως φαίνεται και στον χάρτη για περιοχές στο αγρόκτημα Νάουσας, Κοπανού, Χαρίεσσας και Λευκαδίων και βέβαια και σε τμήμα της επαρχιακής οδού Κοπανός προς Λευκάδια.
Κοινώς δεν μπορείς ούτε μια αποθήκη να κτίσεις!
Συγχρόνως, ο ίδιος ο Δήμος, οι ΤΟΕΒ και όλοι οι φορείς παύουν να αναπτύσσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή.
Οι ίδιοι οι αγρότες δεν θα μπορούν να κάνουν συγκεκριμένες αγροτικές δραστηριότητες στα κτήματα τους παρά μόνο παρουσία αρχαιολόγου.
Ζητήσαμε να πάρει πίσω ο κ. Κουσογιάννης τις όποιες δεσμεύσεις έχει ήδη δώσει και μάλιστα δημοσίως ενώπιον την υπουργού κα Μενδώνη και των υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΦΑ Ημαθίας, διότι πρόκειται για την πιο τραγική στιγμή στην ιστορία του τόπου.
Άλλωστε, η ανασκαφή στο γυμνάσιο της Μίεζας μπορεί να προχωρήσει χωρίς αυτή την τεράστια θεσμική αλλαγή με καινούργιο ΦΕΚ.
Τελικά η απάντηση του κ. Κουτσογιάννη μας προκάλεσε δεύτερο ΣΟΚ. Στην απάντησή του αποκάλεσε ΤΣΙΡΚΟ το αγρόκτημα του Δήμου μας. Το δικαίωμα δηλαδή να αναπτύσσει ο κάθε ιδιοκτήτης την ιδιοκτησία του, ισοδυναμεί με ΤΣΙΡΚΟ που ενοχλεί τον κ. Κουτσογιάννη. Είναι τραγικό να δηλώνει ο εκλεγμένος δήμαρχος του Δήμου μας ότι δεν τον ενδιαφέρει η ευημερία και η ανάπτυξη των κατοίκων και των αγροτών του Δήμου.
Είναι παραπάνω από προφανές ότι έπειτα και από αυτή την εξέλιξη, ο αγροτικός Δήμος Νάουσας θα πάψει να υπάρχει. Οι όποιες αναπτυξιακές επιλογές που είχαμε προς τον κάμπο του Δήμου μας επίσης παύουν να υπάρχουν. Τα ιαματικά στον Κοπανό πάνε επίσης στις καλένδες.
Καλούμε λοιπόν, όλους τους αναπτυξιακούς φορείς και του δημότες να είναι σε εγρήγορση. Το επόμενο διάστημα θα ετοιμαστεί κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο πολιτισμού που θα πρέπει να υπογραφεί από όλους τους Δημότες του Δήμου μας.
Και αν τελικά προχωρήσει το εν λόγω σχέδιο θα οργανωθεί από την παράταξη μας επιστημονική ομάδα που θα διεκδικήσει το δικαίωμά μας για ανάπτυξη αλλά και τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών στις δικαστικές αίθουσες.
Κρίμα!!!»
Ερωτήματα για την ανασκαφή
στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας
Η δημοτική παράταξη «ΕΝΑ μαζί», προσθέτει:
«Αναφορικά με την ανασκαφή στο αρχαίο θέατρο Μίεζας και την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου Πολιτισμού θέσαμε μερικά σοβαρά ερωτήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Είναι προφανές ότι όλοι οι Ναουσαίοι θέλουμε να αναδειχθούν οι αρχαιότητες της περιοχής μας. Η πολιτισμική ταυτότητα του τόπου είναι πολύ ισχυρή και θα πρέπει να συνεχίσει να έρχεται στο φως με την συνδρομή όλων μας. Μπορεί μεν να μην συμμεριζόμαστε την άποψη ότι θα υπάρξει μία τεράστια αναπτυξιακή προώθηση χάρη στην ανασκαφή του γυμνασίου όπως την προωθεί με τα γνωστά του παπαγαλάκια ο δήμαρχος, άλλωστε, αν ίσχυε κάτι τέτοιο όλοι οι κάτοικοι της Βεργίνας θα ήταν σήμερα πλούσιοι, πέρα όμως από τα όποια αναπτυξιακά ζητήματα η ενίσχυση της αρχαιολογικής ταυτότητας του τόπου, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και θετικούς.
Το βασικό ερώτημα που θέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο είναι το ακόλουθο:
Ο Δήμος ήδη δεσμεύθηκε με το να χρηματοδοτήσει την αρχαιολογική έρευνα με το ποσό των 50.000 ενώ ήδη «προώθησε» και την ΔΕΣΦΑ να χρηματοδοτήσει την ανασκαφή με ακόμη 90.000. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που Δήμος χρηματοδοτεί από τα ταμεία του, αρχαιολογική ανασκαφή. Για ποιον λόγο γίνεται αυτό; Μήπως γιατί μέσα στην ίδια προγραμματική σύμβαση αναφέρεται ότι υπεύθυνη της αρχαιολογικής ανασκαφής θα είναι η συνεργάτης του κ. Κουτσογιάννη κα Κοταρίδη; Υπάρχει μια συμφωνία επ’ αυτού ή άραγε έλειπαν τα χρήματα αυτά από τον προϋπολογισμό του υπουργείου;
Είναι παραπάνω από προφανές ότι την αρχαιολογική ανασκαφή θα πρέπει να την αναλάβει η Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με υπεύθυνη την σημερινή προϊσταμένη.
Δυστυχώς, η απάντηση του κ. Κουτσογιάννη δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Στην ουσία αναφορικά με τα κόστη του έργου, τα οποία θα είναι τεράστια, μας απάντησε ότι ο Δήμος θα ξεκινήσει μία καμπάνια «Fund raising” για να βρει χρηματοδότες. ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ανασκαφής από το υπουργείο πολιτισμού, αλλά θα βγούμε στην αγορά για να αναζητήσουμε χρηματοδότες. Τελικά μόνο εξασφαλισμένη δεν είναι η χρηματοδότηση της ανασκαφής.
Ελπίζουμε πραγματικά να μην εξελιχθεί η τόσο σοβαρή υπόθεση για τον Δήμο μας σε ακόμα ένα φιάσκο του κ. Κουτσογιάννη.
Τέλος, αναφορικά με τα όσα ακούστηκαν την βραδιά υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης από την άμισθη συνεργάτη του κ. Κουτσογιάννη κα Κοταρίδη αναφορικά με την ιστορία της ανασκαφής μόνο θλίψη προκαλούν.
Η κα Κοταρίδη, συνταξιούχος της ΕΦΑ σήμερα, είναι γνωστή στην περιοχή μας για την στάση που κράτησε και δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στον Πολυπλάτανο, που δυσκόλεψε και καθυστέρησε την δημιουργία της Αστυνομικής σχολής κρατώντας το αμφιθέατρο του κτιρίου χωρίς καμία σοβαρή αιτία, που κράτησε κλειστούς τους Μακεδονικούς Τάφους του Δήμου μας για μεγάλο διάστημα μετά την περίοδο του κορονοϊού και που την επίμαχη βραδιά αποκάλεσε «καημένο» τον αείμνηστο πρώην προϊστάμενο της ΕΦΑ Ημαθίας κ. Πέτσα, αποκάλεσε τον Μέγα Αλέξανδρο «Κομανέτσι», την σχολή του Αριστοτέλη «νταμάρι», μόνο και μόνο για να πείσει για την ανάγκη της ανασκαφής και να προωθήσει τις αρχαιολογικές της επιθυμίες. Κρίμα!!! «
Μερικά θετικά νέα, άξια αναφοράς
Τέλος, η παράταση Καρανικόλα, σημειώνει: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η σημερινή διοίκηση του Δήμου μας, προχωρά στον σχεδιασμό που είχαμε εμείς κατά την προηγούμενη περίοδο, αλλά και απολαμβάνει τις θετικές εξελίξεις που με τόσο κόπο είχαμε σχεδιάσει.
Τόσο η ρύθμιση των χρεών του Δήμου μας, με ταυτόχρονη διαγραφή των προστίμων ύψους 70%, όσο και η τελική τακτοποίηση όλων των χρεών του Δήμου, ήταν ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε την διοίκηση εδώ και πάνω από 10 έτη. Την προηγούμενη περίοδο, αναλάβαμε με νόμιμο τρόπο όλες τις βεβαιωμένες οφειλές των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων και ξεκινήσαμε μπαράζ συναντήσεων στην Αθήνα και στα συναρμόδια υπουργεία για την ρύθμιση των οφειλών αυτών.
Ήταν μια επίπονη διαδικασία αφού ο Δήμος μας είχε χάσει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ίσχυαν το 2016 και έπρεπε να πείσουμε τους αρμόδιους υπουργούς για την διευθέτηση του θέματος.
Η τωρινή εξέλιξη αφορά τρία υπουργία που έπρεπε να συντονιστούν σε νομικό και οικονομικό επίπεδο και κράτησε ένα ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα. Πέρα δηλαδή από το Υπουργείο Εσωτερικών, αρμόδιο υπουργείο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπήρχε η ανάγκη για την συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το οικονομικό σκέλος των οφειλών αλλά και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφορικά με τα ασφαλιστικά ζητήματα και τις οφειλές στον ΕΦΚΑ.
Σήμερα, οι οφειλές αυτές, με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε, θα πληρωθούν σε βάθος δεκαετίας μέσω παρακράτησης 5% των επιχορηγήσεων του Δήμου μας.Χαιρόμαστε που η σημερινή διοίκηση συνεχίζει στον σχεδιασμό αυτό καθιστώντας τον Δήμο μας εύρωστο οικονομικά.
Επίσης, αντίστοιχα χαρούμενοι είμαστε που συνεχίζεται η παραλαβή οχημάτων που τόσο ανάγκη έχουμε ως Δήμος. Το πρόγραμμα που έτρεξε κατά την προηγούμενη περίοδο, ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο με την παραλαβή οχημάτων που ήδη αποκτήθηκαν από τον Δήμο μας (πιεστικό πλύσης, αυτοκίνητο, φορτηγό αποκομιδής) αλλά και άλλων οχημάτων που θα παραλάβουμε το επόμενο διάστημα.
Ο σχεδιασμός που είχαμε κάνει την προηγούμενη περίοδο συνεχίζει να ενισχύει τον Δήμο μας και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα».