Κ. Χατζηδάκης: Το IRIS είναι πλέον κομμάτι  της καθημερινότητας 3 εκατομμυρίων πολιτών

Κ. Χατζηδάκης: Το IRIS είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας 3 εκατομμυρίων πολιτών

Εκτοξεύθηκε, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η χρήση της υπηρεσίας IRIS μέσα στο 2024 καθώς 1 στους 2 πολίτες- δηλαδή περισσότεροι από 3 εκατομμύρια- με ενεργοποιημένο web banking έχουν πλέον συνδέσει τους λογαριασμούς τους με αυτό το σύστημα άμεσων πληρωμών. Την ίδια ώρα οι συναλλαγές που διενεργήθηκαν μέσα από το σύστημα IRIS εντός του 2024 ανήλθαν σε 34 εκατομμύρια και άγγιξαν σε αξία τα 3,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 150% και 116% αντίστοιχα σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα. 

Η εγγραφή στο σύστημα άμεσων πληρωμών (IRIS) όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων κατέστη υποχρεωτική προκειμένου να δέχονται πληρωμές από πελάτες τους. Ήδη πάνω από 530.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έχουν ήδη εγγραφεί και όσοι δεν το έχουν κάνει μπορούν να εγγραφούν ανά πάσα στιγμή (σημειώνεται, πως οι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών θα ξεκινήσουν από τις αρχές Οκτωβρίου).

Για τα επόμενα 3 χρόνια ψηφίστηκε ανώτατο όριο προμήθειας εκκαθάρισης στο 0,5% σε συναλλαγές έως 10 ευρώ που γίνονται μέσω POS στη λεγόμενη «Μικρή λιανική» (περίπτερα, μίνι μάρκετ, αρτοποιεία, ταξί κα). Επιπλέον, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει καταστήσει σαφές προς τις τράπεζες ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο φιλικό προς τους πολίτες το πλαίσιο των προμηθειών τους. Δόθηκε η δυνατότητα παροχής δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα και προχώρησε η συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας, στο πλαίσιο του 5ου τραπεζικού πυλώνα, που θα διευρύνει, κατά το Υπουργείο, τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό κλάδο, ενώ δίνεται από πέρυσι η δυνατότητα επένδυσης σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου με μηδενικό φόρο και με υψηλές αποδόσεις. 

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας 3 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών που διενεργούν σε καθημερινή βάση και δωρεάν συναλλαγές μεταξύ διαφορετικών τραπεζών. Είναι, παράλληλα, ένα ισχυρό εργαλείο δουλειάς και για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι μπορούν να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS με πολύ μικρότερες προμήθειες σε σχέση με εκείνες των POS. Η πρωτοβουλία μας αυτή, η μείωση κατά 50% των προμηθειών για συναλλαγές έως 10 ευρώ μέσω POS, αλλά και οι παρεμβάσεις μας για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα, ευνοούν πρωτίστως την τσέπη εκατομμυρίων πολιτών και επαγγελματιών. Οδηγούν σε σημαντικές μειώσεις προμηθειών και είναι μια απάντηση σε όσους συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Πολιτεία μένει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στις τράπεζες και στο ζήτημα του κόστους των συναλλαγών. Η απάντηση, λοιπόν, δίνεται από εμάς αλλά φυσικά και από τους πολίτες που επιλέγουν, αλλά μπορούν να επιλέγουν και στο μέλλον, φτηνότερους τρόπους συναλλαγών. Αυτή η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να συντάσσεται πάντα με τους πολλούς και τις ανάγκες τους».

Με στατιστικά στοιχεία…

Πιο αναλυτικά, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΔΙΑΣ παρατηρούνται αυξημένες εγγραφές χρηστών στην υπηρεσία IRIS το 2024 και συγκεκριμένα:

IRIS P2P  (για άμεση πληρωμή μεταξύ πολιτών)

Οι χρήστες έφθασαν τους 3.062.070 εκ των οποίων οι 863.000 ενεργοποίησαν την Υπηρεσία της ΔΙΑΣ εντός του 2024. Με δεδομένο πως web banking διαθέτουν περί τα 6 εκατ. πολίτες, 1 στους 2 πολίτες σήμερα κάνουν χρήση της υπηρεσίας.

Σε καθημερινή βάση από την αρχή του έτους εγγράφονται περισσότεροι από 3.500 πολίτες.

Από την αρχή του 2024, τόσο ο αριθμός όσο και η αξία των συναλλαγών τριπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 29,3 εκατ. συναλλαγές αξίας, 1,52 δισ. ευρώ.

IRIS P2Β  (για άμεση πληρωμή σε ελεύθερους επαγγελματίες)

Σήμερα χρήστες είναι 530.033 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, εκ των οποίων οι 365.000 ενεργοποίησαν την Υπηρεσία της ΔΙΑΣ εντός του 2024. Μόνο τον Αύγουστο ενεργοποίησαν την υπηρεσία περισσότεροι από 24.000.

Ο αριθμός των συναλλαγών σχεδόν ενδεκαπλασιάστηκε (x 10,6) από την αρχή του έτους φθάνοντας σε περίπου 322.000.

Αντίστοιχα στο ίδιο διάστημα,  η αξία τους δεκαπλασιάστηκε (x 10) και έφτασε τα 23,7 εκατ. ευρώ.

IRIS eCommerce (για πληρωμή σε ηλεκτρονικό κατάστημα)

Εντός του 2024 ο αριθμός των συναλλαγών διπλασιάστηκε με πάνω από 4,3 εκατ..

Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 2,13 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 80% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο αριθμός των e-shops που προσφέρουν την δυνατότητα πληρωμής με IRIS payments είναι πάνω από 6.000, με περίπου 2.500 να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία μέσα στο 2024.

Σημειώνεται, ότι το όριο των 500 ευρώ ημερησίως για τις συναλλαγές μέσω IRIS εφαρμόζεται ανά πελάτη και όχι στο σύνολο των πληρωμών που μπορεί να λάβει ο επαγγελματίας εντός του 24ώρου. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας μπορεί να λάβει σε μια ημέρα 4 πληρωμές από 500 ευρώ η κάθε μία (σύνολο 2.000 ευρώ).

Υπενθυμίζεται πως όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δε εγγράφηκαν στην υπηρεσία έως την περασμένη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν ανά πάσα στιγμή και να επωφεληθούν από τα σημαντικά οφέλη χρήσης της υπηρεσίας. Σημειώνεται, δε, πως οι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών θα ξεκινήσουν από τις αρχές Οκτωβρίου.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΥΠΑ και Υπουργείο Εξωτερικών ενώνουν τις δυνάμεις τους  για «brain gain»

ΔΥΠΑ και Υπουργείο Εξωτερικών ενώνουν τις δυνάμεις...

 Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν χθες Τετάρτη 4...

Πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας αύξησε τις καταγεγραμμένες υπερωρίες

Πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας αύξησε τις...

Άλλη μια απάντηση σε επικριτές δίνει ο υπουργός ...

Με επίδομα 300 ευρώ αντικαθίσταται η παροχή γάλακτος στους εργαζομένους ΟΤΑ

Με επίδομα 300 ευρώ αντικαθίσταται η παροχή γάλακτος...

Η παροχή γάλακτος στους δικαιούχους εργαζόμενους των...

Σχολικό bazaar από το “Χαμόγελο του Παιδιού” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σχολικό bazaar από το “Χαμόγελο του Παιδιού” στην...

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η...

Κατ’ αρχήν συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου για υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση

Κατ’ αρχήν συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου για υποβρύχια...

Κατ’ αρχήν συμφωνία, που μπορεί να οδηγήσει στην...

Η Ασφάλεια  ως ύψιστο  κοινωνικό αγαθό

Η Ασφάλεια ως ύψιστο κοινωνικό αγαθό

Του Κώστα ΚιλτίδηΣτην σύγχρονη εποχή , των ανοικτών...

Διευρύνεται  το ωράριο κοινού στις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ

Διευρύνεται το ωράριο κοινού στις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ

Από χθες Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, ισχύουν νέες ώρες...

Σύστημα χρηματικής ανταμοιβής σε ΟΤΑ και Δημόσιο που θα φτάνουν έως έναν ή και δύο επιπλέον μισθούς τον χρόνο

Σύστημα χρηματικής ανταμοιβής σε ΟΤΑ και Δημόσιο που...

Σύστημα χρηματικής ανταμοιβής και παροχών που μπορεί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...