Επίλυση χρόνιων εργασιακών και ασφαλιστικών προβλημάτων, πενταετούς, συμβασιούχων και συνολικά του πυροσβεστικού προσωπικού  -ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΤΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Επίλυση χρόνιων εργασιακών και ασφαλιστικών προβλημάτων, πενταετούς, συμβασιούχων και συνολικά του πυροσβεστικού προσωπικού -ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΤΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατέθεσε ο Βουλευτή Ν. Ημαθίας, Κοτίδης Βασιλείος, με θέμα: «Επίλυση χρόνιων εργασιακών και ασφαλιστικών προβλημάτων πενταετούς υποχρέωσης και συμβασιούχων πυροσβεστών αλλά και του εν συνόλου πυροσβεστικού προσωπικού». 

Στην Ερώτηση ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Βρισκόμαστε ακριβώς στο μέσο του τόσου όμορφου αλλά δυστυχώς και καταστροφικού ελληνικού καλοκαιριού. Για ακόμη μια χρονιά η Ελλάδα φλέγεται από άκρη σε άκρη. Μπροστάρηδες στον αγώνα κατά της πύρινης λαίλαπας οι ηρωικοί πυροσβέστες μας. Στα λόγια τους τιμούμε και τους σεβόμαστε. Πόσο απατηλό είναι αυτό! Οι εποχικοί - συμβασιούχοι πυροσβέστες εδώ και χρόνια αγωνίζονται, κατ’ αρχήν, για την άμεση επαγγελματική τους αποκατάσταση στο Πυροσβεστικό Σώμα, με προσωποπαγείς θέσεις για κάλυψη όλων των κενών. Ταυτόχρονα, ζητείται η άμεση μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, προσληφθέντων το 2019, με βάση τα νομοθετικά κριτήρια του Ν. 3938/2011, όπως συνέβη με τους προσληφθέντες το 2020. Αυτό είναι απλά το έλασσον. Τα ζητήματα που απασχολούν εποχικούς - συμβασιούχους πυροσβέστες είναι τα εξής: 1) Η ένταξή τους στον κανονισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων λόγω της επικινδυνότητας του επαγγέλματος με ό,τι ευεργετικό νομοθετικά αυτό συνεπάγεται για τη συνταξιοδότησή τους. 2) Αποζημίωση ανά ώρα υπερεργασίας και όχι αμοιβή με ρεπό. 3) Ομοειδής μεταχείριση με το μόνιμο προσωπικό σε περίπτωση τραυματισμού ή ασθένειας κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. 4) Αναγνώριση τυχόν τίτλου σπουδών που αποκτάται μεταγενέστερα, με αμοιβή βάσει αυτού και 5) κατάργηση του δικαιώματος του Περιφερειάρχη να μετακινεί εντός Νομού υπηρεσιακά έως τέσσερις (4) μήνες ανά έτος τον πυροσβέστη πενταετούς υποχρέωσης. Και το μόνιμο προσωπικό όμως έχει πάγια και δίκαια αιτήματα: 1) Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. 2) Χρηματική αμοιβή ανά ώρα υπερεργασίας και όχι αμοιβή με ρεπό. 3) Επαναλειτουργία της Σχολής Αρχιπυροσβεστών σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ. και 4) βαθμολογική αναγνώριση από της αρχικής πενταετίας των πρώτων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, βάσει του Ν. 3938/2011, ώστε να τυγχάνουν ίση μεταχείριση και επαγγελματική σταδιοδρομία με τους υπόλοιπους μόνιμους πυροσβέστες. Τέλος, όλοι οι παραπάνω κλάδοι απαιτούν: 1) Πιστή τήρηση και εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, 2) χορήγηση σε όλους των προβλεπόμενων μέσων προστασίας (Μ.Α.Π.), 3) εκσυγχρονισμός,  επιτέλους, του στόλου, με αγορά νέων οχημάτων, καθώς ο γερασμένος στόλος εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την ασφάλεια των πυροσβεστικών υπαλλήλων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Σκοπεύει να προβεί στην υλοποίηση, έστω και σταδιακά, των παραπάνω πάγιων και διαχρονικών αιτημάτων, καθώς αυτά αποτελούν τη βάση για την ασφάλεια και κατασβεστική ικανότητα του Σώματος, ώστε απερίσπαστος ο πυροσβέστης να έχει αντιμέτωπα μόνο τα στοιχεία της φύσης;»

Απάντηση Υφ. Κλιματικής Κρίσης 

και Πολιτικής Προστασίας

Στην Ερώτηση Κοτίδη, ο υφυπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, έστειλε μια μακροσκελή απάντηση στην οποία αναφέρει:

«Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σας γνωρίζουμε ότι η διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου απόδοσης/αποτελεσματικότητας των πυροσβεστικών Υπηρεσιών, η μέριμνα για το προσωπικό, καθώς και η επίλυση των όποιων ανακυπτόντων προβλημάτων αυτού αποτελούν μείζονες προτεραιότητες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό γνωρίζονται τα κάτωθι:

Στο άρθρο 211 του ν. 5094/24 «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και άλλες διατάξεις» (Α’ 39), ορίζεται ότι: «1. Για την κάλυψη παροδικής φύσης αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) επιτρέπεται κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει, να προσλαμβάνονται, κατ’ έτος, για το χρονικό διάστημα από 1ης Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου, πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, με δυνατότητα επαναπρόσληψης έως πέντε (5) συνεχείς αντιπυρικές περιόδους, με την επιφύλαξη της παρ.2. Η διάρκεια της απασχόλησής τους δεν μπορεί να ξεπερνά τους έξι (6) μήνες ετησίως. […] 2. Οι Πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι οποίοι απασχολήθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά το έτος 2019, κατ’ εξαίρεση της παρ. 1, δύναται να προσληφθούν εκ νέου με την ίδια ειδικότητα για το έτος 2020, με δυνατότητα επαναπρόσληψης και για τα έτη 2021, 2022, 2023 και 2024, εφόσον επιθυμούν και διαθέτουν κατά τον χρόνο πρόσληψής τους σωματική και ψυχική υγεία και ειδικές υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν».

Προσέτι, στο άρθρο 212 παρ. 2 του προαναφερθέντος ν. 5094/2024, με το οποίο τροποποιήθηκε η παρ. 20 του αρθ. 15 του ν. 3938/2011 περί πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, ορίζεται ότι: «20. Μεταβατική διάταξη. Από την 30ή Απριλίου 2024 παρατείνεται για πέντε (5) έτη, η θητεία των προσληφθέντων, σύμφωνα με το παρόν, πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης με οργανική ή προσωποπαγή θέση, οι οποίοι κρίνονται επιτυχώς από τα αρμόδια Συμβούλια προκειμένου να ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό δυνάμει της παρ. 8. Σε κάθε περίπτωση μετά το πέρας της παράτασης οι κριθέντες επιτυχώς εντάσσονται αυτοδικαίως στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό χωρίς να απαιτείται νέα κρίση. Οι εντασσόμενοι καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις, οι οποίες συστήνονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων οργανικών θέσεων της ειδικής κατηγορίας πυροσβεστών πενταετούς θητείας. Με όμοιο διάταγμα απονέμεται ο βαθμός του πυροσβέστη, για όλες τις συνέπειες σε σχέση με την επετηρίδα και τις βαθμολογικές προαγωγές, με ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2025. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι δυνατή η κατά τα ανωτέρω ένταξη και πριν την παρέλευση πενταετίας. [...] Μέχρι την ένταξή τους στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, οι υπαγόμενοι στη ρύθμιση της παρούσας παραγράφου που αποτελούν ιδιαίτερης κατηγορίας προσωπικό, μπορούν να απασχολούνται με υπερωρίες, κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς και τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, με πλήρη καθήκοντα για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών του Σώματος, με τις αποζημιώσεις που προβλέπονται στις παραγράφους Α’ και Β’ του άρθρου 20 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) [...].»

Σημειώνεται ότι κατ’ έτος χαράσσεται συγκεκριμένη δημοσιονομική πολιτική από την οποία προκύπτουν και οι θέσεις των εντασσόμενων μονίμων υπηρετούντων στο Δημόσιο.

Δεδομένης δε της αποκτηθείσας, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύσκολων αντιπυρικών περιόδων, εμπειρίας εκ μέρους των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, η παράταση της θητείας τους κατά πέντε έτη, αποτέλεσε -τη δεδομένη χρονική στιγμή-, αφενός μεν την προσφορότερη λύση στελέχωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αφετέρου δε το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να συμβαδίσει η ένταξη τους με τον ετήσιο προγραμματισμό των θέσεων του Δημοσίου εντός του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι οι ισχύουσες ρυθμίσεις σχετικά με τον υπολογισμό χρόνου υπηρεσίας προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στο διπλάσιο, ορίζονται στο άρθρο 23 του ν. 4997/2022 (Α’ 219).

Επιπροσθέτως, τίθεται υπόψη σας, ότι οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι δεν συμπεριλαμβάνονται στις ειδικότητες που προβλέπονται στην ισχύουσα υπ’ αριθ. Φ.10221/ οικ.26816/929/2011 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Βαριές και ανθυγιεινές εργασίες» (Β’ 2778).

Οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και οι Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης, υπάγονται στις ρυθμίσεις του ν. 4354/2015 «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» (Α’ 176), τα δε ζητήματα της αποζημίωσης για την εργασία καθ’ υπέρβαση του ωραρίου καθώς και την εργασία κατά τις νυκτερινές ώρες και εξαιρέσιμες ημέρες ρυθμίζονται ειδικότερα στο άρθρο 20 αυτού.

Επίσης, γνωρίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 17 του ν. 3938/11 (Α’ 61): «Οι Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης τίθενται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, εφόσον κρίνονται σωματικά ανίκανοι για την εκτέλεση άλλης υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 772/1978 (ΦΕΚ 57 Α΄), σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 1339/1983 (ΦΕΚ 35 Α΄)» .

Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 8 του προαναφερθέντος ν. 3938/11: « Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, απόφοιτοι Λυκείου κατά την ολοκλήρωση της πρώτης τους θητείας, οι οποίοι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πρόσληψής τους δεν είχαν υπερβεί το 40ό έτος της ηλικίας τους, μπορούν να ζητήσουν, αντί της ανανέωσης της θητείας τους, να ενταχθούν στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό με το βαθμό του Πυροσβέστη, εφόσον κριθούν ικανοί από το αρμόδιο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Πυροσβεστών», από τις δε διατάξεις του ν. 4354/2015, στον οποίο υπάγονται οι ανωτέρω, δεν προβλέπεται ειδικότερη αμοιβή βάσει τυχόν αποκτηθέντος απολυτηρίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 163 παρ. 3 του ν. 4662/2020 (ΦΕΚ Α’27), για τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις […] του άρθρου 161 του ως άνω νόμου, περί μετακινήσεων υπαλλήλων μεταξύ υπηρεσιών που βρίσκονται στην «ίδια πόλη» κατά την έννοια του άρθρου 164. Η ως άνω διάταξη, συνεπώς, ισχύει και εφαρμόζεται με γνώμονα την εξασφάλιση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Σώματος.

Επίσης, γνωρίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 1 της υπ’ αριθ. οικ. 2/7396/ΔΕΠ/2023 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Καθορισμός επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου

18 του ν.4354/2015 (Α’ 176) των υπαλλήλων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας» (Β’ 926), προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για «…υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου (ΙΔΑΧ ΙΔΟΧ), του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας […] ως εξής: α) Κατηγορία πρώτη (Α’) σε διακόσια ευρώ (200€), β) Κατηγορία δεύτερη (Β’ ) σε εκατόν πενήντα (150€)».

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της ως άνω Κ.Υ.Α. : «Στην κατηγορία Α’ περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ως ακολούθως: α) Εποχικοί Υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα του Οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων. β) Εποχικοί Υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα Εργάτη πυρόσβεσης - Διάσωσης. γ) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων. δ) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα μαχίμου πυροσβέστη. […]. Επίσης σύμφωνα με την παρ. 1 της ανωτέρω Κ.Υ.Α. ορίζεται ότι: «Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι αυτού προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους, στους κλάδους, στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του».

Περαιτέρω, υπενθυμίζεται ότι, οι μισθολογικές ρυθμίσεις των μονίμων πυροσβεστικών υπαλλήλων και των Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων 7ετούς θητείας (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) καθορίζονται στο Κεφάλαιο Β’ του Μέρους ΣΤ του ν. 4472/2017 (Α’ 74).

Στο άρθρο 127 του ανωτέρω νόμου, αναλύονται τα επιδόματα και οι παροχές που παρέχονται μηνιαίως πέραν του βασικού μισθού βάσει αντικειμενικών κριτηρίων (οικογενειακή κατάσταση, ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας, αποζημίωση πέραν του πενθημέρου κλπ).

Ως προς τις μεταθέσεις-αποσπάσεις-μετακινήσεις των πυροσβεστικών υπαλλήλων, εφαρμογής τυγχάνουν τα άρθρα 148-164 του ν. 4662/2020 (Α’ 27).

Αναφορικά με το ζήτημα της επαναλειτουργίας Σχολής Αρχιπυροσβεστών, γνωρίζεται ότι η Διοίκηση βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης και επεξεργασίας σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων προς εξεύρεση της βέλτιστης λύσης που θα εξυπηρετεί το υπηρεσιακό συμφέρον και θα ενισχύει την κατηγορία αυτή με το ανάλογο προσωπικό που απαιτείται.

Περαιτέρω σημειώνεται ότι οι πρώην Π.Π.Υ, οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν σύμφωνα με το ν. 3938/2011 και απονεμήθηκε σε αυτούς ο βαθμός του Πυροσβέστη, προάχθηκαν στο βαθμό του Υπαρχιπυροσβέστη, μαζί με τους υπόλοιπους μόνιμους Πυροσβέστες, που είχαν πέντε έτη στο βαθμό του Πυροσβέστη κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4662/2020.

Επίσης, τίθεται υπόψη σας ότι, δυνάμει των διατάξεων του εδ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 2 και της παρ. 1 του άρθρου 73 του ν. 3850/2010 (Α’ 84), τελεί υπό επεξεργασία σχέδιο π.δ. με θέμα:

«Καθορισμός μέτρων ασφάλειας και προστασίας της υγείας του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος».

Τα μέσα ατομικής προστασίας χορηγούνται στο προσωπικό του Π.Σ. σύμφωνα την υπ’ αρ. 22489.Φ.521.1/1994 Υπουργική Απόφαση (Β΄595). Εισέτι, στο μόνιμο προσωπικό, στους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης καθώς και στους Εποχικούς Πυροσβέστες έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον από δύο στολές πυρκαγιάς (υπ’ αριθμόν 9) και αντικαθίστανται άμεσα όποια Μέσα Ατομικής Προστασίας φθείρονται κατά την διάρκεια συμβάντων πυρκαγιάς. Όσον αφορά τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης έχει γίνει σταδιακή χορήγηση σχεδόν στο σύνολό τους και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα τόσο σε κράνη αστικών και δασικών συμβάντων όσο και σε επενδύτες πυρκαγιάς (στολή υπ’ αριθ. 9α) σε συνάρτηση τόσο με τα διαθέσιμα αποθέματα όσο και με τις προμήθειες που προκύπτουν από τις ολοκληρωθείσες διαγωνιστικές διαδικασίες σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες του Π.Σ., ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη προστασία του προσωπικού.

Πέραν των ανωτέρω γνωρίζεται ότι προς τον σκοπό της διατήρησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, οι εργασίες συντηρήσεων επισκευών εξοπλισμού, καθώς και οι λοιπές ανάγκες των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος σε υλικά και μέσα καταγράφονται, επεξεργάζονται, ιεραρχούνται και προωθούνται προς υλοποίηση, σύμφωνα πάντα με τις προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες του Κανονισμού Προμηθειών Δημοσίου.

Τέλος γνωρίζεται ότι, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας

«ΑΙΓΙΣ», του οποίου οι διαγωνιστικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχει η πρόβλεψη για την προμήθεια οχημάτων και εξοπλισμού για το σύνολο της Επικράτειας με αναλογική κατανομή στις Περιφέρειες της Χώρας».


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψεκασμός Ακμαιοκτονίας Κουνουπιών ULV στον οικισμό Καλοχωρίου, σήμερα Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου

Ψεκασμός Ακμαιοκτονίας Κουνουπιών ULV στον οικισμό...

Σας ενημερώνουμε ότι θα πραγματοποιηθεί εφαρμογή...

Απεβίωσε η Δασκάλα  Ελισάβετ (Λίζα) Καπανίδου - Γράφει ο Δημήτρης Ταχματζίδης

Απεβίωσε η Δασκάλα Ελισάβετ (Λίζα) Καπανίδου - Γράφει ο...

Απεβίωσε η Δασκάλα Ελισάβετ Καπανίδου (το γένος...

Παρουσίαση βιβλίου από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο - Γιώργος Χειμωνίδης: Οδοιπορικό από τη Σάντα του Πόντου στη Μικρή Σάντα

Παρουσίαση βιβλίου από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο...

Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν την άποψη ότι μη...

Παρουσίαση βιβλίου από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο  Γιώργος Χειμωνίδης: Οδοιπορικό από τη Σάντα του Πόντου στη Μικρή Σάντα

Παρουσίαση βιβλίου από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο...

Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν την άποψη ότι μη...

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΥΠΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ «Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ» Η Κύπρος δεν κείται μακράν …

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΥΠΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ «Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ» Η Κύπρος...

 Η Κύπρος δεν κείται μακράν όσο υπάρχει στις καρδιές...

Άννα Διαμαντοπούλου από την Βέροια: «Στις επερχόμενες εσωκομματικές  εκλογές, το ΠΑΣΟΚ δεν πάει  να βγάλει πρόεδρο, αλλά  τον επόμενο πρωθυπουργό»

Άννα Διαμαντοπούλου από την Βέροια: «Στις επερχόμενες...

Την Βέροια επισκέφθηκε το Σάββατο 31 Αυγούστου, η...

Η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων των εισιτηρίων από τη μη πραγματοποίηση της συναυλίας του Νίκου Οικονομόπουλου στη Νάουσα

Η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων των εισιτηρίων...

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας ενημερώνει όσους...

Ξεκίνησαν οι εγγραφές  στο Εσπερινό  ΕΠΑΛ Βέροιας

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βέροιας

Εγγραφές  (Ηλεκτρονικές) Σεπτεμβρίου 2024από Δευτέρα 2...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...