Δικαστική επιτυχία κατά  της σκοπιανής προπαγάνδας

Δικαστική επιτυχία κατά της σκοπιανής προπαγάνδας

Του Κώστα Γ. Γιοβανόπουλου

Δικηγόρου Βεροίας


Για όσους συμμετείχαμε στα συλλαλητήρια της Μακεδονίας, για όσους πιστεύουμε στην αλήθεια της Ιστορίας και στην αξία του Συντάγματος, για όσους πικραθήκαμε από τη Συνθήκη των Πρεσπών, σήμερα είναι μια ημέρα χαράς. Το Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, με μία εμβληματική απόφαση (82/13-8-2024) που περιφρούρησε τα εθνικά δίκαια, ανέτρεψε τα μέχρι σήμερα δεδομένα και στην ουσία διατάσσει τη διάλυση του φιλοσκοπιανού σωματείου που είχε ιδρυθεί στη Φλώρινα πριν δύο χρόνια.

Δυο χρόνια σιωπηλής μάχης θεσμών, νομικών επιχειρημάτων, και εθνικών θέσεων που δεν έβρισκαν αντίκρισμα. Τον Ιούλιο του 2022 κάποιοι φιλοσκοπιανοί αποφάσισαν να εκμεταλλευθούν τις υγιείς συνταγματικές ελευθερίες στη χώρα μας και να ιδρύσουν σωματείο στην Ελλάδα με κρυπτόμενο σκοπό: ήθελαν να αναγνωριστεί η σκοπιανή διάλεκτος ως τάχα  Μακεδονική γλώσσα, για να εδράσουν έτσι την ύπαρξη Μακεδονικής δήθεν μειονότητας στην Ελλάδα. Ζήτησαν μάλιστα από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, αφού είχαν πετύχει να αναγνωριστούν αρχικά από το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο,  σε ένα κρεσέντο θράσους, να διδάσκεται το σχετικό γλωσσικό ιδίωμα ως Μακεδονική Γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες δημόσιας εκπαίδευσης στη Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη! Με την απόφαση, έλαβαν την τελεσίδικη απάντηση – καταπέλτη της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Κρίθηκε από το Εφετείο Κοζάνης ότι στην αθρόα συνταγματική ελευθερία να ιδρύονται σωματεία, ενυπάρχουν περιορισμοί, όταν πρόκειται να εξασφαλιστεί η ειρήνη των πολιτών και η γαλήνη στη χώρα. Κρίθηκε ότι με την απατηλή δράση του, το σωματείο παραχαράσσει σκοπίμως την ιστορία και την ανθρωπογεωγραφία της Μακεδονίας. Κρίθηκε ότι είναι ψευδές πως υφίσταται στην Ελλάδα «μακεδονική μειονότητα», και πως το αντίθετο προκαλεί σύγχυση, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και το εθνικό συμφέρον. Κρίθηκε ότι δια των σκοπών του επιχειρείται διαστρέβλωση της Ιστορίας που αντίκειται στη δημόσια τάξη, στους κανόνες και τις αρχές της χώρας, στις πολιτειακές και ηθικές αντιλήψεις.

Είναι μια απόφαση σταθμός στα νομικά χρονικά, υπερβαίνει γενναία τις νομιμοφανείς τυπολατρείες που καταχρηστικά γίνονται πεδίο αντεθνικής εκμετάλλευσης και αγγίζει την ουσία των δικαιωμάτων σε οργανωμένες κοινωνίες με σύγχρονο δικαιοδοτικό πολιτισμό. Μια απόφαση που υμνεί το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, εμπνέει πίστη στους θεσμούς, συμβάλλει στο κύρος της Δικαιοσύνης.    

Ειδική μνεία αναγνώρισης οφείλεται στην Εισαγγελία Φλώρινας που αντέδρασε θεσμικά και ακαριαία στην ακατανόητη ίδρυση αυτού του οργανωμένου θύλακα κατά της Μακεδονικής μας συνείδησης. Ο κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ήταν επίσης το κεντρικό φυσικό πρόσωπο που εκπροσώπησα, ο οποίος, μεταξύ άλλων νομικών προσώπων όπως η Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών κ.α, έδωσε τον εξαιρετικό αγώνα αντίστασης χάριν των πολλών και δικαιώθηκε. Το ύποπτο «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» με άλλοτε έδρα τη Φλώρινα, τελείωσε εδώ.    


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6932071777…  δεν αντιστοιχεί  σε συνδρομητή!

6932071777… δεν αντιστοιχεί σε συνδρομητή!

 “Κληροδοτώ τον εαυτό μου στο χώμα για να γεννηθεί   ...

ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ  ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΜΑΣ Η διαχρονική και παραδοσιακή αξία τους

ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΘεολόγος - ψάλτης«Η...

ΣΑΝ Η  ΗΣΥΧΙΑ ΝΑ  ΕΒΑΛΕ  ΤΑ ΚΑΛΑ  ΤΗΣ…

ΣΑΝ Η ΗΣΥΧΙΑ ΝΑ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ…

Εμέναδεν μ` αρέσουν τα Κυριακάτικα...

Νίκος Ανδρουλάκης  από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας:  «Με υπαρκτές λύσεις και υπευθυνότητα, θα κάνουμε ισχυρή την πατρίδα μας  και τον λαό μας περήφανο»

Νίκος Ανδρουλάκης από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας: «Με...

Στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής...

Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, στον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας

Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη,...

Τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη...

Έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ: Προβληματίζει τον εμπορικό κόσμο ο απολογισμός των θερινών εκπτώσεων -Αθηνά Τσιπουρίδου, στον ΛΑΟ: «Λειτουργικό κόστος, φορολογικές υποχρεώσεις  και οικονομική αδυναμία των καταναλωτών, άφησαν πικρή γεύση στα ταμεία μας»

Έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ: Προβληματίζει τον εμπορικό...

Οι θερινές εκπτώσεις του 2024 που ξεκίνησαν στις 8...

Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών  100% επιτυχίες σε όλα τα πτυχία κάθε χρόνο  Οι εγγραφές άρχισαν
Εθιμοτυπική επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στον Μητροπολίτη

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στον...

Το μεσημέρι της Παρασκευής, 30ης Αυγούστου, στο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...