Του Κώστα Γ. Γιοβανόπουλου
Δικηγόρου Βεροίας
Για όσους συμμετείχαμε στα συλλαλητήρια της Μακεδονίας, για όσους πιστεύουμε στην αλήθεια της Ιστορίας και στην αξία του Συντάγματος, για όσους πικραθήκαμε από τη Συνθήκη των Πρεσπών, σήμερα είναι μια ημέρα χαράς. Το Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, με μία εμβληματική απόφαση (82/13-8-2024) που περιφρούρησε τα εθνικά δίκαια, ανέτρεψε τα μέχρι σήμερα δεδομένα και στην ουσία διατάσσει τη διάλυση του φιλοσκοπιανού σωματείου που είχε ιδρυθεί στη Φλώρινα πριν δύο χρόνια.
Δυο χρόνια σιωπηλής μάχης θεσμών, νομικών επιχειρημάτων, και εθνικών θέσεων που δεν έβρισκαν αντίκρισμα. Τον Ιούλιο του 2022 κάποιοι φιλοσκοπιανοί αποφάσισαν να εκμεταλλευθούν τις υγιείς συνταγματικές ελευθερίες στη χώρα μας και να ιδρύσουν σωματείο στην Ελλάδα με κρυπτόμενο σκοπό: ήθελαν να αναγνωριστεί η σκοπιανή διάλεκτος ως τάχα Μακεδονική γλώσσα, για να εδράσουν έτσι την ύπαρξη Μακεδονικής δήθεν μειονότητας στην Ελλάδα. Ζήτησαν μάλιστα από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, αφού είχαν πετύχει να αναγνωριστούν αρχικά από το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο, σε ένα κρεσέντο θράσους, να διδάσκεται το σχετικό γλωσσικό ιδίωμα ως Μακεδονική Γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες δημόσιας εκπαίδευσης στη Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη! Με την απόφαση, έλαβαν την τελεσίδικη απάντηση – καταπέλτη της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Κρίθηκε από το Εφετείο Κοζάνης ότι στην αθρόα συνταγματική ελευθερία να ιδρύονται σωματεία, ενυπάρχουν περιορισμοί, όταν πρόκειται να εξασφαλιστεί η ειρήνη των πολιτών και η γαλήνη στη χώρα. Κρίθηκε ότι με την απατηλή δράση του, το σωματείο παραχαράσσει σκοπίμως την ιστορία και την ανθρωπογεωγραφία της Μακεδονίας. Κρίθηκε ότι είναι ψευδές πως υφίσταται στην Ελλάδα «μακεδονική μειονότητα», και πως το αντίθετο προκαλεί σύγχυση, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και το εθνικό συμφέρον. Κρίθηκε ότι δια των σκοπών του επιχειρείται διαστρέβλωση της Ιστορίας που αντίκειται στη δημόσια τάξη, στους κανόνες και τις αρχές της χώρας, στις πολιτειακές και ηθικές αντιλήψεις.
Είναι μια απόφαση σταθμός στα νομικά χρονικά, υπερβαίνει γενναία τις νομιμοφανείς τυπολατρείες που καταχρηστικά γίνονται πεδίο αντεθνικής εκμετάλλευσης και αγγίζει την ουσία των δικαιωμάτων σε οργανωμένες κοινωνίες με σύγχρονο δικαιοδοτικό πολιτισμό. Μια απόφαση που υμνεί το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, εμπνέει πίστη στους θεσμούς, συμβάλλει στο κύρος της Δικαιοσύνης.
Ειδική μνεία αναγνώρισης οφείλεται στην Εισαγγελία Φλώρινας που αντέδρασε θεσμικά και ακαριαία στην ακατανόητη ίδρυση αυτού του οργανωμένου θύλακα κατά της Μακεδονικής μας συνείδησης. Ο κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ήταν επίσης το κεντρικό φυσικό πρόσωπο που εκπροσώπησα, ο οποίος, μεταξύ άλλων νομικών προσώπων όπως η Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών κ.α, έδωσε τον εξαιρετικό αγώνα αντίστασης χάριν των πολλών και δικαιώθηκε. Το ύποπτο «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα» με άλλοτε έδρα τη Φλώρινα, τελείωσε εδώ.