Απάντηση στην \"Κοινωνία πολιτών\" για το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο δίνει η δημοτική αρχή της Νάουσας. Η απάντηση συνοδεύεται από τις αποφάσεις που αφορούν το Αιολικό Πάρκο στο Βέρμιο.
Αναφέρει η απάντηση του γραφείο τύπου του δήμου Νάουσας:
«Κατανοούμε την ευαισθησία της \"Κοινωνίας Πολιτών\" για ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και ειδικότερα το φυσικό περιβάλλον του Βερμίου. Ωστόσο, απαντώντας στα ερωτήματα για το \\\"Αιολικό πάρκο Βερμίου\\\" με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στον Τύπο, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, σύμφωνα με τα πραγματικά γεγονότα, τα επίσημα στοιχεία και τις σχετικές αποφάσεις των θεσμικών οργάνων, επισημαίνοντας τα εξής:
1. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος, με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Αναστάσιου Καραμπατζού, το \\\"Αιολικό πάρκο Βερμίου\\\" ήρθε ως τακτικό θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας. Γι\' αυτό η Δημοτική Αρχή όχι μόνο γνωρίζει το ζήτημα, αλλά έμπρακτα έθεσε ως πρώτη προϋπόθεση για την υλοποίηση της ιδιωτικής επένδυσης στο Βέρμιο, την τήρηση αυστηρών περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Αυτά, διατυπώνονται ξεκάθαρα και με σαφήνεια στην Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αριθ.απόφασης 274/30-7-2012), την οποία προφανώς η \"Κοινωνία των πολιτών\" ή δεν γνωρίζει ή θέλει να την αγνοεί. Για το λόγο αυτό υπενθυμίζουμε ότι στην εν λόγω απόφαση του Δημ. Συμβουλίου
α) Εκφράζεται μεν η κατ\\\' αρχήν θετική γνώμη, ωστόσο ζητείται να περιοριστεί το έργο με την αφαίρεση 18 ανεμογεννητριών, ώστε να μην επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον και την τουριστική ανάπτυξη εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Νάουσας, όπου σχεδιάζεται από τον Δήμο μας στο Χ.Κ. 3-5 Πηγάδια και στην Ντορντόπολη.
β) Υιοθέτησε όλες τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν με σχετικό υπόμνημα-επιστολή από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης, (εισηγητής ο κ. Αλέξης Γκάσιος, ο οποίος έκανε εκτενή τοποθέτηση στο Δημ. Συμβούλιο).
γ) Απέρριψε ως ελλιπή την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στο Βέρμιο,
γ) Ζητήθηκε από τον φορέα υλοποίησης του έργου να εκπονήσει μελέτη υδρογεωλογική και μελέτη για τις επιπτώσεις στην ορεινή κτηνοτροφία, ώστε να πληρούνται αυστηροί όροι προστασίας των πηγών νερών, του υδροφόρου ορίζοντα, του ποταμό Αράπιτσα, καθώς και για τις κτηνοτροφικές ανάγκες στην περιοχή του έργου.
δ) Ζητήθηκαν ρητές δεσμεύσεις για όλες τις πλεονάζουσες εκσκαφές από κάθε σημείο παρέμβασης, η απομάκρυνση του συνόλου των εγκαταστάσεων και η πλήρης αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά το πέρας λειτουργίας του έργου, αποκατάσταση όσων δρόμων χρησιμοποιηθούν.
ε) Εκφράστηκε η ρητή επιφύλαξη του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι αν το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας δεν λάβει υπόψη τούς πιο πάνω περιορισμούς, διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και σε κάθε άλλο αρμόδιο όργανο για την προστασία και διασφάλιση των δικαιωμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η απόφαση του Δημ. Συμβουλίου διαβιβάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας, στην Ε.Υ.Π.Ε. στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Π.Ε. Ημαθίας, στον Ε.Ο.Τ., στο Δασαρχείο Νάουσας και σε άλλες αρμόδιες αρχές.
2. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, 16-9-2013), συμμετείχε ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, όπου παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία και εισηγήσεις, ζητώντας να ληφθούν υπόψη οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας. Η Επιτροπή, με την υπ. αριθμ. 107/16-9-2013 απόφασή της, έκανε αποδεκτό το αίτημα του Δήμου μας.
3. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο σκεπτικό της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Ι. Μανιάτη (ΑΠ. 170044/9-1-2014, περ.52), αναφέρει ρητά ότι, λαμβάνονται υπόψη οι περιορισμοί που έθεσε το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας.
Αυτές λοιπόν οι ενέργειες αποδεικνύουν ότι με συγκεκριμένες πράξεις και στοιχεία, δεν υπήρξε καμία προχειρότητα της Δημοτικής Αρχής, όπως δυστυχώς αναφέρεται στην ανακοίνωση της \\\"Κοινωνίας Πολιτών\\\". Αντίθετα, με διαφάνεια, υπευθυνότητα και συνέπεια ο Δήμαρχος ανέδειξε το θέμα σε όλα τα θεσμικά όργανα της πολιτείας και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θέτοντας πάνω απ\\\' όλα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την τήρηση αυστηρών περιβαλλοντικών όρων στο Βέρμιο.
Τα ερωτήματα λοιπόν, τα οποία όψιμα τίθενται στον Δήμαρχο από την \"Κοινωνία Πολιτών\" δημιουργούν εύλογες απορίες για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετούν, όταν είναι γνωστό πως οι θεσμικές αποφάσεις για το αιολικό πάρκο Βερμίου ελήφθησαν πριν από μήνες! Αλήθεια, τότε που συνεδρίαζαν τα θεσμικά όργανα, πού ήταν η \"Κοινωνία Πολιτών\";
Σχετικά με την υλοποίηση της ιδιωτικής επένδυσης, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ορίζει ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μόνο γνωμοδοτική. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, έχει από το νόμο την ευθύνη να επιτρέψει ή να απορρίψει την επένδυση εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς όρους. Επομένως, ο Δήμος Νάουσας έχει υποχρέωση να σέβεται και να εφαρμόζει τις αποφάσεις της πολιτείας και αυτό κάνει. Αν η \"Κοινωνία πολιτών\" έχει άλλη άποψη για τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, αυτό ας το κρίνουν οι πολίτες.»