«Φίλοι του Ποταμού Τριπόταμου Βέροιας»: Γιατί διαφωνούν με τη δημιουργία του νέου υδροηλεκτρικού έργου στο Μαυρονέρι

«Φίλοι του Ποταμού Τριπόταμου Βέροιας»: Γιατί διαφωνούν με τη δημιουργία του νέου υδροηλεκτρικού έργου στο Μαυρονέρι

Τις ανησυχίες τους για την σημαντική μείωση των υδάτων του ποταμού σε μεγάλο τμήμα της κοίτης του και τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα του  Τριπόταμου, εκφράζουν οι “ Φίλοι του Ποταμού Τριπόταμου Βέροιας” ενόψει της δημόσια διαβούλευση της Δημοτικής Επιτροπής, για την δημιουργία Υδροηλεκτρικού Σταθμού στον κλάδο του Μαυρονερίου του Τριπόταμου.

 Στην δημόσια τοποθέτηση του ΔΣ του Συλλόγου, αναφέρεται:

«Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου “ Φίλοι του Ποταμού Τριπόταμου Βέροιας”, παρακολουθώντας τον δημόσιο διάλογο, δηλώνει ότι οι θέσεις του εκπορεύονται από το καταστατικό του, λαμβάνονται κατά πλειοψηφία από την Γενική Συνέλευση και το ΔΣ του συλλόγου και ο μόνος εξουσιοδοτημένος να δημοσιοποιεί και να τις προβάλλει, είναι το Δ.Σ. αυτού. 

Η εκφορά  απόψεων δίχως την πλειοψηφική έγκριση του Δ.Σ. ή της Γ.Σ. δεν απηχούν θέσεις του συλλόγου, αλλά συνιστούν προσωπικές απόψεις, ακόμη κι αν προέρχονται από μέλος του συλλόγου ή του ΔΣ.

Ο σύλλογος είναι σε αγαστή συνεργασία με την Π.Ε. Ημαθίας, τον Δήμο της Βέροιας, καθώς και με όλους τους υπηρεσιακούς και συλλογικούς φορείς, όπως υποδεικνύει το καταστατικό του.

Πρόσφατα, προέκυψε θέμα για την κατασκευή νέας υδροηλεκτικής μονάδας στον κλάδο του Μαυρονερίου, η οποία θα προστεθεί στις ήδη τρεις που υπάρχουν στον ποταμό μας, ενώ έχουν υποβληθεί ήδη στην αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων δύο τουλάχιστον αιτήσεις προς έγκριση.

Καθώς στην Δημόσια διαβούλευση, εκτός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Διοίκηση, συμμετέχει και η κοινωνία των πολιτών, ως υποχρέωση από το Ευρωπαϊκό και Εθνικό δίκαιο, μετά από τρίωρη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την κατάθεση απόψεων των μελών του ΔΣ και ενδιαφερόμενων πολιτών, ο σύλλογος οριστικοποίησε τις απόψεις σε απόφαση κατά πλειοψηφία, την οποία και θα καταθέσει στην αρμόδια για το θέμα Δημοτική Επιτροπή:

Ο Τριπόταμος, δεν είναι μόνον το υγρό στοιχείο του. Είναι ένα άρρηκτο οικοσύστημα αβιοτικών στοιχείων, χλωρίδας και πανίδας, του οποίου τα «ανταποδοτικά τέλη», απολαμβάνουν οι κάτοικοι της πόλης μας (και όχι μόνον) εδώ και αιώνες. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ενδεχόμενη λειτουργία τέτοιου αριθμού Υ/Η μονάδων θα αφήσει χωρίς την επαρκή ποσότητα υδάτων μεγάλα τμήματα της κοίτης του και θα διαταράξει μη αναστρέψιμα την ισορροπία του οικοσυστήματος, με τελικό αποδέκτη του κόστους όλους εμάς, τους πολίτες της Βέροιας. 

Η κλιματική κρίση, η ανεπαρκής διάθεση καθαρού νερού, η ανάγκη δημιουργίας ποιότητας ζωής στα πιεσμένα αστικά κέντρα, πρέπει να μας οδηγούν σε πολύ σαφείς κατευθύνσεις.

Από τη μία έχουμε ιδιώτη με οικονομικούς και μόνον στόχους και από την άλλη δεκάδες χιλιάδες πολίτες με πλήθος ανάγκες (ψυχικές, κοινωνικές, υγείας κλπ), πέραν της ύδρευσης και άρδευσης.

Επίσης, είναι φρόνιμο να μην εστιάζουμε στο σήμερα και μόνον, δεδομένου ότι στο άμεσο μέλλον οι όποιες ανάγκες θα είναι πολλαπλάσιες.

Έρχεται λοιπόν στην επιφάνεια η επιτακτική ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού και εκπόνησης μιας διαχειριστικής μελέτης, η οποία έπρεπε να έχει γίνει δεκαετίες πριν.

Επιπλέον, ο σύλλογος επιθυμεί το νόμιμο δικαίωμα της απρόσκοπτης διέλευσης κατά μήκος των όχθεων του ποταμού, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας για ανθρώπους, ζώα και των νομίμως υπαρχόντων εγκαταστάσεων.

Εν κατακλείδι, για τους προαναφερόμενους λόγους, ο σύλλογός μας είναι αντίθετος με τη δημιουργία αυτού του νέου υδροηλεκτρικού έργου».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα και αύριο  στη  Μελίκη, λόγω εκδηλώσεων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα και αύριο στη Μελίκη,...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Νάουσα: Κλειστή η Οδός Γ. Κωνσταντινίδη λόγω εργασιών ανάπλασης

Νάουσα: Κλειστή η Οδός Γ. Κωνσταντινίδη λόγω εργασιών...

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας ενημερώνει τους...

«ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: Το θέμα της μόλυνσης της «Τάφρου 66», στην 4η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

«ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: Το θέμα της μόλυνσης της...

Τη Δευτέρα 26/8/24 πραγματοποιήθηκε η 4η Ειδική...

Άμεσες και κατεπείγουσες ενέργειες για την αντιμετώπιση  της υγειονομικής και περιβαλλοντικής βόμβας λόγω  μόλυνσης της Τάφρου 66 ζητά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Άμεσες και κατεπείγουσες ενέργειες για την...

Άμεση και κατεπείγουσα παρέμβαση για την αντιμετώπιση...

Επίσκεψη Ανδρουλάκη χθες στη Βέροια –Συνάντηση με τον δήμαρχο, σύσκεψη στελεχών και βόλτα στην Αγορά της πόλης

Επίσκεψη Ανδρουλάκη χθες στη Βέροια –Συνάντηση με τον...

Την Ημαθία επισκέφθηκε χθες Πέμπτη, το πρωί, ο πρόεδρος...

Παρέμβαση της Κοινότητας για το υπο κατάρρευση εμβληματικό τοπόσημο του Σελίου

Παρέμβαση της Κοινότητας για το υπο κατάρρευση...

Η Κοινότητα Σελιου δεν μπορούσε να μένει αδρανής στην...

ΛΕΞΙΣ - Απευθυνθείτε σε 1 από τα 8 Φροντιστήρια της γειτονιάς σας για να ενημερωθείτε για το νέο πρόγραμμα μαθημάτων, το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τις νέες τεχνολογίες που κάνουν το μάθημα διασκέδαση!!!

ΛΕΞΙΣ - Απευθυνθείτε σε 1 από τα 8 Φροντιστήρια της...

Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών «Λέξις» αποτελούν την...

Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών  100% επιτυχίες σε όλα τα πτυχία κάθε χρόνο  Οι εγγραφές άρχισαν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...