Τις ανησυχίες τους για την σημαντική μείωση των υδάτων του ποταμού σε μεγάλο τμήμα της κοίτης του και τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα του Τριπόταμου, εκφράζουν οι “ Φίλοι του Ποταμού Τριπόταμου Βέροιας” ενόψει της δημόσια διαβούλευση της Δημοτικής Επιτροπής, για την δημιουργία Υδροηλεκτρικού Σταθμού στον κλάδο του Μαυρονερίου του Τριπόταμου.
Στην δημόσια τοποθέτηση του ΔΣ του Συλλόγου, αναφέρεται:
«Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου “ Φίλοι του Ποταμού Τριπόταμου Βέροιας”, παρακολουθώντας τον δημόσιο διάλογο, δηλώνει ότι οι θέσεις του εκπορεύονται από το καταστατικό του, λαμβάνονται κατά πλειοψηφία από την Γενική Συνέλευση και το ΔΣ του συλλόγου και ο μόνος εξουσιοδοτημένος να δημοσιοποιεί και να τις προβάλλει, είναι το Δ.Σ. αυτού.
Η εκφορά απόψεων δίχως την πλειοψηφική έγκριση του Δ.Σ. ή της Γ.Σ. δεν απηχούν θέσεις του συλλόγου, αλλά συνιστούν προσωπικές απόψεις, ακόμη κι αν προέρχονται από μέλος του συλλόγου ή του ΔΣ.
Ο σύλλογος είναι σε αγαστή συνεργασία με την Π.Ε. Ημαθίας, τον Δήμο της Βέροιας, καθώς και με όλους τους υπηρεσιακούς και συλλογικούς φορείς, όπως υποδεικνύει το καταστατικό του.
Πρόσφατα, προέκυψε θέμα για την κατασκευή νέας υδροηλεκτικής μονάδας στον κλάδο του Μαυρονερίου, η οποία θα προστεθεί στις ήδη τρεις που υπάρχουν στον ποταμό μας, ενώ έχουν υποβληθεί ήδη στην αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων δύο τουλάχιστον αιτήσεις προς έγκριση.
Καθώς στην Δημόσια διαβούλευση, εκτός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Διοίκηση, συμμετέχει και η κοινωνία των πολιτών, ως υποχρέωση από το Ευρωπαϊκό και Εθνικό δίκαιο, μετά από τρίωρη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την κατάθεση απόψεων των μελών του ΔΣ και ενδιαφερόμενων πολιτών, ο σύλλογος οριστικοποίησε τις απόψεις σε απόφαση κατά πλειοψηφία, την οποία και θα καταθέσει στην αρμόδια για το θέμα Δημοτική Επιτροπή:
Ο Τριπόταμος, δεν είναι μόνον το υγρό στοιχείο του. Είναι ένα άρρηκτο οικοσύστημα αβιοτικών στοιχείων, χλωρίδας και πανίδας, του οποίου τα «ανταποδοτικά τέλη», απολαμβάνουν οι κάτοικοι της πόλης μας (και όχι μόνον) εδώ και αιώνες. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ενδεχόμενη λειτουργία τέτοιου αριθμού Υ/Η μονάδων θα αφήσει χωρίς την επαρκή ποσότητα υδάτων μεγάλα τμήματα της κοίτης του και θα διαταράξει μη αναστρέψιμα την ισορροπία του οικοσυστήματος, με τελικό αποδέκτη του κόστους όλους εμάς, τους πολίτες της Βέροιας.
Η κλιματική κρίση, η ανεπαρκής διάθεση καθαρού νερού, η ανάγκη δημιουργίας ποιότητας ζωής στα πιεσμένα αστικά κέντρα, πρέπει να μας οδηγούν σε πολύ σαφείς κατευθύνσεις.
Από τη μία έχουμε ιδιώτη με οικονομικούς και μόνον στόχους και από την άλλη δεκάδες χιλιάδες πολίτες με πλήθος ανάγκες (ψυχικές, κοινωνικές, υγείας κλπ), πέραν της ύδρευσης και άρδευσης.
Επίσης, είναι φρόνιμο να μην εστιάζουμε στο σήμερα και μόνον, δεδομένου ότι στο άμεσο μέλλον οι όποιες ανάγκες θα είναι πολλαπλάσιες.
Έρχεται λοιπόν στην επιφάνεια η επιτακτική ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού και εκπόνησης μιας διαχειριστικής μελέτης, η οποία έπρεπε να έχει γίνει δεκαετίες πριν.
Επιπλέον, ο σύλλογος επιθυμεί το νόμιμο δικαίωμα της απρόσκοπτης διέλευσης κατά μήκος των όχθεων του ποταμού, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας για ανθρώπους, ζώα και των νομίμως υπαρχόντων εγκαταστάσεων.
Εν κατακλείδι, για τους προαναφερόμενους λόγους, ο σύλλογός μας είναι αντίθετος με τη δημιουργία αυτού του νέου υδροηλεκτρικού έργου».