ΤΕΧΝΗΤΗ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

ΤΕΧΝΗΤΗ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Του Ιορδάνη Ελευθεράκη*

             

Ενώπιον εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ ολα τα ενεργά στελέχη οφείλουν κατά κάποιο τρόπο, να εκφραστούν.

Να διατυπώσουν τις απόψεις τους με  ευθυκρισια και ειλικρίνεια, χωρίς να υπολογίζουν τιποτ’ άλλο, εκτός από το μέλλον της παράταξης το οποίο θα πρέπει ,να ταυτίζεται με την προάσπιση των προσδοκιών των ελλήνων  για την βελτίωση των όρων διαβίωσής τους και την διαρκή ανάταση της Πατρίδας.

Να ειπωθούν αλήθειες κι ας είναι πικρές!

Σε κάθε περίπτωση και σε κάθε αποτελέσμα στο πέρας της αναμέτρησης η κατεύθυνση για όλους  θα πρέπει να είναι ομόρροπη και ομόθυμη προς τα εμπρός!

Η προσωπική μου επιλογή είναι  ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ και εξηγώ το γιατί.

Η συγκυρία  για το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ευνοϊκή(όχι για εσωκομματικες αναμετρήσεις αλλά για την σύνταξη κυβερνητικού προγράμματος),διότι  η  μεν κυβέρνηση  συνεχίζει να καθέυδει  και μετά το ηχηρό μήνυμα των ευρωεκλογών ,ο δε Σύριζα συνεχίζει, να έχει ανοιχτά ζητήματα ταυτότητας.

Στις ευρωπαϊκές εκλογές ο πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης  ηγήθηκε ενός αγώνα του ΠΑΣΟΚ όπου τόσο οι υποψήφιοι ευρωβουλευτες όσο και ο ίδιος,   είχαν μια σοβαρή και αξιοπρεπή παρουσία την προεκλογική περίοδο.

Ειδικά ο ίδιος πολιτεύθηκε με όρους ευρωπαίου πολιτικού, χωρίς ίχνος λαϊκισμού, δημαγωγίας και θεατρινισμου.

Ανέδειξε τα προβλήματα και τις ανεπάρκειες της Ε.Ε. ,την θεσμική της υστέρηση και τις συνέπειές τους.

Δεν ήταν μονοσήμαντα προσανατολισμένος στα ζητήματα της Ευρώπης, αλλά και στα σοβαρά προβλήματα που  βασανίζουν τους ελληνες.

Τον αγώνα αυτόν το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του τον διεξήλθαν με πενιχρα’ οικονομικά μέσα και με ελάχιστη παρουσίαση  από  τα μέσα πληρωμένης προβολής.

Βεβαίως δεν υπήρξε μέτρο σύγκρισης  με  τα δαπανηρα τηλεοπτικά  «σόου» ΝΔ και ΣΎΡΙΖΑ, σε ότι αφορά την προεκλογική τους προβολή και τις αντίστοιχες οικονομικές δαπάνες.

Στη χώρα μας ανέκαθεν υπερείχε και προσδιοριζε τις προτεραιότητες το «φαίνεσθαι»και όχι το «είναι»,(Κώστας Λαλιωτης.)

Πρέπει να φαίνεσαι, κι ας μην είσαι!

Γι αυτόν το λόγο η πολιτική στην Ελλάδα πάσχει από ορθολογισμο , υπευθυνοτητα και  πράξεις κοινής λογικής.

Δεν είναι ο Ανδρουλάκης αυτής της..Σχολής.Δεν είναι του «φαίνεσθαι».

Αυτό που δείχνει, αυτό είναι.

Τι είναι;

Είναι αληθινός.

Δεν μαγνητίζει βλέμματα( π.χ.Κασσελακης),

μαγνητίζει μυαλά, που ειναι σε αναζήτηση λυσεων για τα συσσωρευμενα προβλήματα του λαού και της Πατρίδας.

Είναι νέος και άφθαρτος.Διαθέτει οχταετη εμπειρία ευρωβουλευτή και προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης.

Σήκωσε μεγα βάρος για εθνικά θέματα στο ευρωκοινοβουλιο, ζητώντας  κατ’ επανάληψη να σταματήσουν τα προενταξιακα πρωτόκολλα μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας και να προκριθεί  μια  καθαρά ειδική-εμπορική  σχέση.

Ανέπτυξε τριβες στην ευρωβουλη , με όσους(Ισπανούς, Ιταλούς, κλπ) πωλούν όπλα στην Τουρκία και μας αναγκάζουν σε εξοπλισμούς παρά την δυσχερή οικονομική κατάσταση της χωρας μας.

Πέρασε ψήφισμα στην ευρωβουλη μαζί με Κυπρίους για τους 1619 αγνοούμενους του 1974 και πολλά άλλα,τα οποία περιεργως διέλαθαν της προσοχής κάποιων...

Μόλις εξεδήλωσε την πρόθεση να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ πριν τις εσωκομματικες εκλογές, άρχισαν να τον παρακολουθουν. Αυτό το ποταπό και ανέντιμο «σπορ»  θύμισε τις μαύρες μέρες του Μητσοτακεικου επί στρατηγου Νίκου Γρυλλακη και του αρχικοριου  Μαυρίκη(1989-93).

Στην πορεία όταν προσέφυγε στην δικαιοσύνη  στους ανεξάρτητους θεσμούς και στην Ευρωβουλη,για να βρει το δίκιο του, κατηγορηθηκε για αποκλειστική απασχόληση με το συγκεκριμένο ζήτημα και δεν επεκτάθηκε σε άλλα ,ζεοντα θέματα, διότι όπως έλεγαν, «από κάπου τον κρατούσαν» ,όπως αποφάνθηκαν και οι φωστήρες του Σύριζα...

Με το πόρισμα του Αρείου Πάγου νομίζουν στην κυβέρνηση , ότι απαλλαχθηκαν.

Δεν εξήγησαν όμως, οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε κριτική στο Πολεμικό Μουσείο απο Καραμανλή και Σαμαρά για τις υποκλοπές, γιατί έλεγε ,ό,τι αν το ήξερε ,ότι γινόταν παρακολουθήσεις, δεν θα το επέτρεπε?

Γιατί έδιωξε το ανιψιό Γρήγορη Δημητριαδη από τα υπόγεια του Μαξιμου, γιατί παραιτησε τον διοικητή της ΕΥΠ Κοντολεοντα  που ο ίδιος επέλεξε; Όλα αυτά άνευ λόγου και αιτίας;

Εδώ  πράγματι η απόφαση του Αρείου Πάγου θυμίζει τις ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ του Αισχύλου ,όπου τεκμαίρεται ,ότι η δικαιοσύνη ενίοτε ξεπλένει τις πομπές της εκτελεστικής εξουσίας!

Αμέσως μετά την εκλογή του Ανδρουλάκη εσωκομματικοι κύκλοι πιεζαν, να παραιτηθεί από την ευρωβουλη ,για να προασπισει τις πολιτικες του  ΠΑΣΟΚ εντός Ελλάδος.

Ήξεραν,ότι δεν ήταν βουλευτής  και δεν θα μπορούσε να μετέχει στις εργασίες της Βουλής(είχε ορίσει εκπρόσωπο  τον Μιχάλη Κατρινη),αλλά έπρεπε να ανοίξει  ο δρόμος  και για τον Νίκο Παπανδρέου στην ευρωβουλη, πράγμα που το έκανε ασμένως.

Στις ευρωπαϊκές εκλογές κατηρτησε ένα ψηφοδέλτιο αξιόλογο,  που απαρτίζονταν από νέους επιστήμονες υψηλού επιπέδου απαλλαγμένο από «τηλεπερσονες»,»γκλαμουρους»,λαμπερούς και λοιπους «δήθεν» και «ταχα μου».

Μπορεί να είχαν περιορισμένη αναγνωρισιμότητα   ,αλλά ήταν ο εαυτός τους και τίποτα περισσότερο.

Παρουσιαστηκαν χωρις φκιασιδια χωρίς έπαρση και λύσσα για εξουσία. Παρα πολλοί από αυτούς ήξεραν ,ότι δεν θα εκλεγούν, παρα ταύτα έδωσαν τον αγώνα με επιμονή. Ήταν απλοί  κοινωνικοι μαχητές υπέρ της ελευθερίας της δημοκρατίας της δικαιοσύνης και της ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οράματος.

Τα προβλήματα  και η ευθεία αμφισβήτηση του προέδρου άρχισαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το ίδιο βράδυ των ευρωπαϊκών εκλογών.

Φάνηκε όμως καθαρά, ότι κάποιοι ήταν ΈΤΟΙΜΟΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΌ!

Αυτή η «πρεμουρα»για συνοπτικές διαδικασίες «αντικατάστασης» του Προέδρου( με δημοκρατική επίφαση)ήταν έκδηλη και εύγλωττη...

Αμφισβήτηση για έναν προέδρο  που εξελεγη πριν δυόμισι χρόνια με ποσοστό 68% έναντι 32% του Γιώργου Παπανδρέου, όπου στην πρώτη Κυριακή προσηλθαν να ψηφίσουν 270.000 μέλη και φίλοι.

Υπενθυμιζεται, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός μετά από 7 χρόνια.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτακης  εντάχτηκε στην ΝΔ το 1978 και έγινε πρωθυπουργός το 1990.

Ο Κώστας Καραμανλής περίπου μετά από 6 χρόνια,

Ο Αλέξης Τσιπρας το ίδιο κλπ.

Σύμφωνα με τους διαφωνούντες  ο Ανδρουλάκης ΌΦΕΙΛΕ  ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΌΛΑ ΤΑ ΡΕΚΌΡ σε 2,5 χρόνια...στις προηγούμενες ευρωεκλογές, για να γίνει αποδεκτός ως πετυχημένος πρόεδρος.

Μόνιμη επωδός και πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές  για τον πρόεδρο ήταν,το  «ΔΕΝ ΚΆΝΕΙ..»

Λίγα χρόνια πριν περίπου το ίδιο έλεγαν και για τη Φώφη «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ..» ,ενώ αυτοί θα μπορέσουν...

Μερικοι εξ αυτων είναι εκεινοι, που τον Γιώργο Παπανδρέου του 44% του 2009 τον άφησαν μονο του στα δύσκολα .Τον παράτησαν, ενώ οι υπόλοιποι «αριστεροί» οραματιστες του ΠΑΣΟΚ μετοικησαν τότε σε ασφαλή και αμειβόμενα  στασιδια του Σύριζα!

Μαλλον την αδημονία για την άσκηση κυβερνητικών καθηκόντων ,την καθοδηγεί το σύνδρομο της στέρησης ΝΟΜΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ , όσων επιδιώκουν την άμεση ανατροπή του προέδρου Ν.Ανδρουλακη,στη λογικη των άμεσων συνεργασιών με ...αριστερά σχήματα και συνεταιρακι με τον Πολακισμο!

Όλοι μιλάνε για συνεργασίες γενικώς, χωρίς να τις προσδιοριζουν και ελαχιστοι  για ΑΥΤΌΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ.

Φαίνεται όμως, ότι ο κρητικός αντιστάθηκε στους εύκολους πειρασμούς, να συγχρωτιζεται  και να συνεργάζεται με εκδοτικούς,  τηλεοπτικούς και λοιπους ισχυρούς οικονομικούς  κύκλους και παράγοντες, για να έχει και την αντίστοιχη προβολή τωρα και αργότερα την ισχυρή εξάρτηση απο δαύτους.

Παρατηρωντας τις συνεδριάσεις τής Κ.Ε . ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζει κανείς δυο εμβληματικά εναπομειναντα  στη ζωή  πρόσωπα.

Το ένα είναι ο προδικτατορικος πρόεδρος της ΈΔΗΝ(Νεολαία Ένωσης Κέντρου) Απόστολος Κακλαμάνης και το άλλο ο εκπρόσωπος της γενιάς της Αλλαγής Κώστας Σκανδαλιδης.

Είναι περίπου ίδια αναλογικά η ηλικιακή εκπροσώπηση  σήμερα και στην κοινωνία, σε ότι αφορά τα στελεχη του παλαιου κραταιου ΠΑΣΟΚ. Έφυγαν από τη ζωή πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ  που το έκαναν μεγαλο και  μεσουράνησαν στις δεκαετίες του’70, ‘80,’90,κλπ.(Δεν υπάρχουν Ανδρέας Παπανδρέου,Γιάννης Αλευράς, Γεννηματάς,Πεπονης,Μαγκακης ,Βαλυρακης  ,Τσουρας,Στάθης Γιώτας,Αντ.Τρίτσης, Λευτερης Βερυβακης,Μελίνα,Πέτρος Μόραλης, κ.α. όπως και οι απομαχοι Σημίτης, Λαλιώτης Αλ.Παπαδοπουλος,Παρασκευας Αυγερινός κλπ, στελέχη με προωθημενη πολιτική σκέψη για το μέλλον της Ελλάδας.

Υπάρχει και η ενδιάμεση φουρνιά των στελεχών που συνεδραμαν τη Φωφη Γεννηματά,να κρατήσει ζωντανό το όνειρο και περπατησαν μαζί της μέσα  στη φωτιά ,υπομενοντας συριζο χλευασμους με χαρακτηρισμους (ΚΙΝ-ΑΛήτες), ειρωνείες και ταπεινωσεις από τέως συντρόφους και αντιπάλους, εξ αιτίας άφρονων πολιτικών που άσκησαν άλλοι και δεν απολογήθηκαν ποτέ!!!

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι τα τελευταία χρόνια στο ΠΑΣΟΚ δομείται μια νέα εκλογική βάση ( στις εθνικές εκλογές του 2019 στις ηλικίες από 17~34 ετών το ΠΑΣΟΚ έλαβε 19,5%) και εμφανίστηκε μια ομάδα απειρων αλλά νεων στελεχων.

Βεβαίως  στο πλαίσιο λειτουργίας των νέων οργάνων διαπιστώθηκαν  αρρυθμίες,  αδυναμίες ανταπόκρισης σε ουσιώδη ζητήματα,πολλές αφωνίες(εδώ χρειάζεται προσοχή, διοτι την αφωνία δεν γνωρίζεις, πώς θα την ερμηνεύσει ο καθένας),  σοβαρές οργανωτικές ελλείψεις  σε κεντρικό επίπεδο,που ειχαν να κάνουν και με την οικονομική ενδεια στο ΠΑΣΟΚ,έλλειψη αντανακλαστικων(δεν μπορεί π.χ., να  λέει ο Βελοπουλος από το βήμα της Βουλής, ότι αυτός είναι  με το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και να μην του θυμίζει κάποιος ,ότι ήταν βασταζος του Καρατζαφέρη του μεγαλύτερου και πιο απηνη διώκτη του Ανδρέα μετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη).

Φυσικά και υπάρχει ευθύνη στον καθένα  και πάνω από όλα στον Πρόεδρο, ο οποίος εκπροσωπεί συνολικά το κίνημα.

Ο πρόεδρος θα πρέπει να δρομολογήσει πρωτοβουλίες όπως υποσχέθηκε, αλλά θα πρέπει σαν αρχηγός να επιδείξει εσωκομματικά και ένα ΠΕΡΙΣΕΥΜΑ ΨΥΧΉΣ!

Δυστυχώς  όμως εκεί που το έκανε ήδη  , εισέπραξε όξος και χολή!

Στήριξε σταθερά  όλο το ΠΑΣΟΚ τον Λοβέρδο στην υπόθεση NOVARTIS,αλλά εισέπραξε αχαριστία,όπως έγινε και με άλλα  περιφερόμενα στελέχη.

Όλοι αυτοί αγνοούν, ότι η απαξίωση της πολιτικής προκλήθηκε και από τις δικές τους συμπεριφορές,αλλάζοντας παράταξη κάθε τόσο;

Επίσης οι χαρακτηρισμοι του υποψήφιου ευωβουλευτη  Φ.Σαχινιδη προς τον Ανδρουλάκη δεν περιποιουν τιμή για την παράταξη!

Σε κανένα κόμμα ακόμα και σε αριστεριστικο γκρουπουσκολο δεν αποκάλεσε  ποτέ και κανένας τον πρόεδρό του ΚΙΜ ΓΙΟΥΝΓΚ ΟΥΝ και ΜΠΕΡΙΑ!!!

Στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ η ηθική των ορίων ήταν πάντα παρούσα εκτός απο ελάχιστους.

Αυτό που πρέπει να αξιολογείται πρωτίστως σε έναν υποψήφιο πέρα από τις ικανοτητες θα πρέπει να είναι το ΗΘΟΣ το ΥΦΟΣ του και η μέχρι τούδε διαδρομή του.

Από κει τεκμαίρεται εμμέσως πλην σαφώς το πού θα οδηγήσει τα πράγματα οψεποτε κληθεί να κυβερνήσει τον τόπο.

Δεν αρμόζει στο ΠΑΣΟΚ, να αναρριχηθεί στην κορυφή ένας... χαμογελαστος και διαπρεπής δημαγωγός τύπου Τσιπρα,ο οποίος θα συνεγειρει και θα συνεπαίρνει τα πλήθη με ψεύδη,   άλλα θα μπορεί να φαλκιδευει και το αποτέλεσμα ενός δημοψήφισματος,πράγμα που συνιστά τεράστια περιφρόνηση στο λαϊκό αίσθημα.

Για τα πολύ σοβαρά εσωκομματικα ζητήματα ίσως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να επανέλθει στις.. «ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΡΥΘΜΊΣΕΙΣ».

Το 4,68% που έλαβε το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του Γενάρη του 2015 ,θα πρέπει να δίδαξε στα στελέχη , ότι η επιλογή του ηγέτη της παράταξης,συνιστά ύψιστη ατομική και συλλογική ευθύνη.

Δεν περιποιεί τιμή το γεγονός, ότι τρεις γραμματεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ υπηρετούν άλλα κόμματα!(Χρυσοχοιδης,Ξενογιαννακοπουλου,Ραγκουσης).


*τ.Γραμματεας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ημαθίας   


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει την Τετάρτη η Δημοτική Επιτροπή Δ. Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη η Δημοτική Επιτροπή Δ. Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Δ. Βέροιας...

Προσωρινές  κυκλοφοριακές  ρυθμίσεις επί  της Εγνατίας Οδού

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

«Πράξεις για τη Μακεδονία»:  Ερώτηση του περιφερειακού  συμβούλου Ημαθίας,  Φ. Φωτιάδη, για την Τάφρο 66

«Πράξεις για τη Μακεδονία»: Ερώτηση του περιφερειακού...

Ερώτηση προς τους Αντιπεριφερειάρχες Ανάπτυξης και...

Συνάντηση Μπαρτζώκα - Δήμα, για αμβυκούχους και  επιχειρήσεις διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης

Συνάντηση Μπαρτζώκα - Δήμα, για αμβυκούχους και ...

 Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση...

33η Συνάντηση της  «Ομάδας Δράσεων Ενεργών  Πολιτών ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» για την ίδρυση Τομέα ΕΚΑΒ

33η Συνάντηση της «Ομάδας Δράσεων Ενεργών Πολιτών...

Την Τρίτη 27/8/2024 και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε η 33η...

Άδωνις Γεωργιάδης  σε Τάσο Μπαρτζώκα:  ενίσχυση του ΕΚΑΒ Αλεξάνδρειας σε ανθρώπινο δυναμικό,  νέες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό

Άδωνις Γεωργιάδης σε Τάσο Μπαρτζώκα: ενίσχυση του...

Μία ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη καταγράφεται στο...

Πρόγραμμα Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 29/8/24 – 4/9/24

Πρόγραμμα Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 29/8/24 – 4/9/24

ΕΓΩ, Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ 4 (μεταγλ)Προβολές στην αίθουσα 1: ...

Η κίνηση του Μητροπολίτη  30/8 -4/9

Η κίνηση του Μητροπολίτη 30/8 -4/9

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...