Στην συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής Μονοδρόμηση Μητροπόλεως, ανάδειξη ρωμαϊκής οδού, κυκλοφοριακή μελέτη, βιολογικοί, καθαριότητα, Τριπόταμος, αδέσποτα, μεταξύ των θεμάτων -Τι απάντησε η διοίκηση και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι

Στην συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής Μονοδρόμηση Μητροπόλεως, ανάδειξη ρωμαϊκής οδού, κυκλοφοριακή μελέτη, βιολογικοί, καθαριότητα, Τριπόταμος, αδέσποτα, μεταξύ των θεμάτων -Τι απάντησε η διοίκηση και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι

Με το νέο κανονισμό διεξήχθη η διπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας το απόγευμα της Δευτέρας 26 Αυγούστου, που περιλάμβανε τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής και στη συνέχεια την τακτική συνεδρίαση με 27 θέματα.

Στη διαδικασία της λογοδοσίας προτάχτηκε το θέμα που έθεσε ο κ. Χρήστος Μακρίδης και αφορούσε στην ετήσια έκθεση εσωτερικού ελέγχου του δήμου που υποβάλει η προϊσταμένη εσωτερικού ελέγχου, η οποία ήταν παρούσα στη συνεδρίαση. Η κα Άννα Χατζηνικολάου ενημέρωσε ότι η ίδια θα παραδώσει την ετήσια έκθεση στις 31 Μαρτίου 2025 καθώς οι έλεγχοι γίνονται μέσα στο 2024, υπογραμμίζοντας παράλληλα την διαφορά από την οριστική έκθεση της αναδόχου εταιρείας.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Παλουκίδης, έθεσε θέμα βιολογικών καθαρισμών  και λυμάτων από όλα τα δίκτυα σε όλους τους οικισμούς του δήμου ζητώντας από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΒ να ενημερώσει για την λειτουργία τους.

Απαντώντας ο κ. Στέργιος Διαμάντης ενημέρωσε:

Για τον Βιολογικό του Σελίου, ξεκίνησε το 2012 με εργολάβο που πραγματοποίησε περίπου 2 χλμ από τα 8, παράτησε το έργο, ακολούθησαν δικαστήρια μέχρι ΣτΕ όπου δικαιώθηκε η ΔΕΥΑΒ και βγήκε έκπτωτος ο εργολάβος.  Ακολούθησε νέα δημοπράτηση με ίδια έσοδα της ΔΕΥΑΒ, όμως  λόγω έκτακτων συνθηκών (κορονοϊός, ενεργειακή κρίση) δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι από την ΔΕΥΑΒ πόροι, οπότε δεν συμβασιοποιήθηκε. Πλέον γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Σήμερα λειτουργεί το παλιό δίκτυο αποχέτευσης στο Σέλι (οικισμός Δ’ κατηγορίας), που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και όταν ολοκληρωθεί το έργο, η ΔΕΥΑΒ θα προχωρήσει και στις ελλείψεις του βιολογικού.

Για τον Βιολογικό των  Ριζωμάτων (οικισμός Γ’ κατηγορίας), ο κ. Διαμάντης είπε ότι λειτουργεί κανονικά, ενώ πήρε τον λόγο και ο πρόεδρος της Κοινότητας Ριζωμάτων Γιώργος Μελιόπουλος, τονίζοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά τον χώρο του βιολογικού που έχει μόνο οικιακά λύματα, όχι αστικά και τα 5,5 από τα 6 στρέμματα καλύπτονται από καλαμιές. Υπάρχει ένα μικρό κομμάτι, 150 – 200 μ. που όντως είναι πιο κοντά τα καλάμια και έχουν ξεραθεί, πρόσθεσε, εκτιμώντας οτι η έκταση του βιολογικού είναι υπερ αρκετή για να απορροφήσει τα οικιακά λύματα, ακόμα και όταν το χωριό, το 2006 που κατασκευάστηκε, είχε πολύ περισσότερο πληθυσμό». Ο πρόεδρος εκτίμησε ότι είναι απίθανο να κατεβαίνουν οικιακά λύματα 480 πλέον κατοίκων, 7 χλμ και να φτάνουν στον Αλιάκμονα.

Ο κ. Παλουκίδης παίρνοντας τον λόγο επανέλαβε ότι ο βιολογικός δεν δουλεύει και ότι τα απόβλητα από όλα τα δίκτυα, πάνε στα ρέματα.

Ο Βιολογικός Πολυδενδρίου (δ΄κατηγορία), όπου υφίσταται αποχέτευση στα 2/3 του οικισμού, δημοπρατήθηκε, αλλά πάγωσε η διαδικασία λόγω ενστάσεων. Επειδή έληγε το Πρόγραμμα χρηματοδότησης από την ΕΕ, δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και χάθηκε η χρηματοδότηση.

Στους οικισμούς Α’, Β’ και Γ’ κατηγορίας κατασκευάστηκαν ή κατασκευάζονται δίκτυα αποχέτευσης. Συγκεκριμένα, διαθέτουν δίκτυα οι περιοχές: Βέροια, Μακροχώρι, Ριζώματα και Πατρίδα, ενώ κατασκευάζονται δίκτυα σε Βεργίνα - Παλατίτσια, Άγιο Γεώργιο. Στους οικισμούς Δ’ κατηγορίας δεν ξεκίνησαν ακόμα οι χρηματοδοτήσεις, αλλά κάποιοι, θα χρηματοδοτηθούν από αδιάθετα ποσά. Δίκτυα κατασκευάζονται επίσης σε Νέα Νικομήδεια, Λυκογιάννη, Κουλούρα.


Κλείνοντας ο κ. Διαμάντης επεσήμανε ότι η ΔΕΥΑΒ σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις της χώρας είναι σε καλό δρόμο, δεν χρωστάει, είναι υγιής οργανισμός και είναι έτοιμη να εντάξει καινούρια έργα.

Ανάδειξη της αρχαίας ρωμαϊκής στη Μητροπόλεως

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θεόφιλος Κορωνάς έθεσε θέμα για την ανάδειξη της αρχαίας ρωμαϊκής οδού  επι της Μητροπόλεως και για το ιστορικό εμπορικό κέντρο. Καταρχάς αναφέρθηκε στις δύο αποφάσεις του συμβουλίου της επικρατείας το 2007, μετά από προσφυγές δημοτών, που καταργούσαν προηγούμενες αποφάσεις του υπουργείου πολιτισμού και του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την αμφιδρόμηση της οδού Μητροπόλεως και ρώτησε: εάν κάτι έχει αλλάξει από το 2014, σχετικά με την υποχρέωση συμμόρφωσης του δήμου με τις αποφάσεις του ΣτΕ για ανάδειξη της ρωμαϊκής οδού με την επαναφορά της στην προτέρα κατάσταση (μονόδρομος) και ποια είναι η τύχη της κυκλοφοριακής μελέτης. Ρώτησε επίσης τι σχεδιάζει ο δήμος για την ανάδειξη του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Βέροιας, που μαραζώνει, όπως είπε, οικονομικά.

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών Άρης Λαζαρίδης, απάντησε ότι όντως υπάρχει υποχρέωση από την πλευρά του δήμου να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ για μονοδρόμηση της Μητροπόλεως, ωστόσο, είπε, το κόστος είναι πολύ μεγάλο και είναι κάτι που μπορεί να δει η δημοτική αρχή στο μέλλον.

«Όταν το 2007 βγήκε η απόφαση του ΣτΕ, είχε εξασφαλιστεί ένα κονδύλιο, ενώ εξεταζόταν και κάποιες λύσεις από τις οποίες υιοθετήθηκε αυτή με την μονοδρόμηση με κάθοδο και παράλληλα είχε προταθεί να ληφθεί υπόψη και το κυκλοφοριακό σε συνάρτηση και με τη λειτουργία της γέφυρας Κούσιου», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης. Όσο για την κυκλοφοριακή μελέτη, απάντησε ότι έχει παραληφθεί είναι σε ισχύ. «Αποτελεί ευαγγέλιο που τηρούμε κατά γράμμα. Αυτήν ακολουθούμε όταν θέλουμε να κάνουμε κάποια παρέμβαση, δεν έχει ξεχαστεί», υπογράμμισε.

Για το ιστορικό κέντρο απάντησε  ότι υλοποιούνται έργα σε περιοχές της Βέροιας όπως η ανάπλαση στην περιοχή της Παναγίας Δεξιάς στο πλαίσιο της διαδρομής από το βυζαντινό μουσείο μέχρι την παλιά Μητρόπολη.

Για την στέγαση του ΚΑΠΗ στον Προμηθέα ρώτησε η κα Πολυξένη Ντάγκα, μετά από πληροφορίες ότι ο δήμος καθυστερεί τα ενοίκια του χώρου στον ιδιοκτήτη. Ο αντιδήμαρχος Αλέκος Τσαχουρίδης απάντησε ότι το ΚΑΠΗ συγχωνεύτηκε στο δήμο Βέροιας και ότι από τον Ιούλιο ήδη υπογράφηκε η σύμβαση με τους τρεις ιδιοκτήτες, ότι βρίσκεται στην οικονομική υπηρεσία του δήμου για πληρωμή και ότι έχουν ειδοποιηθεί οι ιδιοκτήτες για την υπογραφή.

 

Ο Ευθύμιος Τρίγκας ρώτησε με αφορμή και την φωτιά στο Άλσος Παπάγου, για την ετοιμότητα της δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο πυρκαγιάς στην περιοχή μας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος απάντησε ότι στο Άλσος γίνονται κάθε χρόνο παρεμβάσεις και καθαρισμοί, όπως έγινε και φέτος.«Η απόφαση να απαγορευτεί η κυκλοφορία στο άλσος δεν αφορά την κατάσταση του και δεν είναι απόφαση του δήμου αλλά της Αντιπεριφέρειας σε συνεργασία με την διεύθυνση της Πυροσβεστικής, με βάση τις οδηγίες και τον βαθμό επικινδυνότητας. Η φωτιά εξάλλου ξεκίνησε απο καθαρισμένο σημείο του νοσοκομείου και προχώρησε στο καθαρισμένο έδαφος του Άλσους για αυτό τέθηκε γρήγορα υπο έλεγχο», είπε ο αντιδήμαρχος.

Ο κ.Τρίγκας αναφέρθηκε και στον Τριπόταμο, σε συνάντηση του με την διοίκηση του συλλόγου Φίλων του ποταμού, όπου τον ενημέρωσαν ότι οι σωλήνες και τα τσιμεντένια φρεάτια αποχέτευσης μέσα στην κοίτη είναι ακάλυπτα, ενώ οι παρεμβάσεις που ζήτησαν από τον δήμο δεν έγιναν ποτέ (πχ κάδοι, παγκάκια, αποκατάσταση της σκάλας εισόδου και του τοιχίου από την Μπαρμπούτα, απομάκρυνση πεσμένων δένδρων κλπ) κάτι που, όπως είπε, διαπίστωσε και ο ίδιος σε επίσκεψή του στο ποτάμι. Ο αντιδήμαρχος Β. Παπαδόπουλος, διευκρίνισε ότι η κοίτη του ποταμού δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, γι΄ αυτό ο καθαρισμός γινόταν πάντα με εθελοντές και με τη συμμετοχή της ομάδας ραδιοερασιτεχνών. Όσον αφορά στην κάλυψη των φρεατίων, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ είπε ότι ο σύλλογος του έθεσε το θέμα, αλλά λόγω πολλών υποχρεώσεων και έλλειψης προσωπικού στη ΔΕΥΑΒ δεν κατάφεραν ακόμα να ανταποκριθούν. «Ωστόσο έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με το σύλλογο και αυτά που υποσχεθήκαμε θα τα κάνουμε», πρόσθεσε. Σε ερώτηση του συμβούλου, πώς γίνονται παρεμβάσεις , όπως η απαγόρευση της εισόδου από την πλευρά της Μπαρμπούτας, αφού δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, ο αντιδήμαρχος απάντησε ότι «για οποιοδήποτε λόγο υπάρχει ένα σημείο επικίνδυνο κατά την άποψη της τεχνικής υπηρεσίας, μπορεί να αποκλειστεί για την ασφάλεια του κοινού. Η περιφέρεια και το δασαρχείο έχουν τον έλεγχο κατά τις αρμοδιότητές τους. Ο δήμος κάνει κάποιες παρεμβάσεις με εθελοντές και αν κάποιο σημείο είναι επικίνδυνο όπως η είσοδος της κοίτης στην Μπαρμπούτα, την κλείνουμε για λόγους ασφαλείας».

Ο κ. Θόδωρος Θεοδωρίδης, έθεσε γενικότερα θέμα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, με τρία επιμέρους ερωτήματα, αλλά ο πρόεδρος του Σώματος Γ. Μηχαηλίδης του ζήτησε να περιοριστεί και να επιλέξει μια ερώτηση όπως προβλέπει ο κανονισμός. Ο κ. Θεοδωρίδης εκτιμώντας ότι και τα τρία θέματα αφορούν στην γενική ενότητα της πολιτικής προστασίας διαφώνησε και αρνήθηκε να συμμετέχει στη διαδικασία.

Τα θέματά του αφορούσαν: «καθαριότητα πόλης, αυθαίρετους σκουπιδότοπους, έργα ιδιωτών στην Βέροια, εργασίες για το φυσικό αέριο, που όταν τελειώνει και το στρώσιμο της πίσσας, ο εργολάβος αποχωρεί, αφήνοντας πίσω του συνθήκες λατομείου, επικίνδυνα απόβλητα, (αμίαντος ή συσκευασίες φυτοφαρμάκων) και πως ελέγχει- διαχειρίζεται ο δήμος αυτές τις καταστάσεις.

Για την διαχείριση αδέσποτων ζώων, ρώτησε ο σύμβουλος Ανδρέας Χατζησαλάτας, ζητώντας από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να ενημερώσει με αριθμούς για το πόσα αδέσποτα ζώα περισυλλέχθηκαν το τελευταίο εξάμηνο, πόσα από αυτά ήταν μετά από καταγγελία ότι ήταν επιθετικά, πόσα ζώα από αυτά που διαχειρίστηκε ο δήμος επανεντάχθηκαν το τελευταίο εξάμηνο και πόσα ζώα τα οποία ήταν μέσα στο κυνοκομείο υιοθετήθηκαν. Επίσης ρώτησε τον κ. Ασλάνογλου αν σκέφτεται σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και την δημοτική αστυνομία να πάρει πιο δραστικά μέτρα για να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στα δεσποζόμενα ζώα για να μειωθούν οι εγκαταλείψεις και αν μίλησε με αρμόδιους άλλων δήμων  για το κοινό πρόβλημα.  Ο κ. Στέλιος Ασλάνογλου απάντησε: «Μέχρι στιγμής δεν αφήσαμε χωρίς δράση, καμία επίθεση σκύλου. Το πρόβλημα ωστόσο αντί να μικραίνει μεγαλώνει, δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχω αριθμητικά δεδομένα λόγω για των αδειών του καλοκαιριού, θα τα ζητήσω και θα σας ενημερώσω αναλυτικά σε ένα μήνα. Σε επόμενο συμβούλιο θα έχετε τις απαντήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το μεγαλόσωμα ζώα στη Βέροια, η δημοτική αστυνομία έχει επισκεφτεί αρκετές στάνες και η αστυνομία έχει πρόθεση να δείξει την απαιτούμενη προσοχή ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Μάλιστα  σκοπεύω να συναντηθώ με την εισαγγελέα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για το θέμα αυτό. Με τους όμορους δήμους έχουμε καλέσει τους αρμόδιους για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα, αλλά δεν βρήκαμε ανταπόκριση εκτός από την αντιδήμαρχο Νάουσας που ενδιαφέρθηκε μέχρι στιγμής. Δεν μπορέσαμε να συναντηθούμε και να βρούμε από κοινού μια λύση για το θέμα αυτό που απασχολεί τους δήμους γενικότερα», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Μετά την διαδικασία της λογοδοσίας ακολούθησε η τακτική συνεδρίαση με 27 θέματα, ενώ ενδιαφέρον είχαν και τα προ ημερησίας (περισσότερα στο αυριανό φύλλο).

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη  το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο...

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Συγχαρητήρια της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης προς τα Κ.Ξ.Γ. «ΚΟΣΜΟΣ»  για τα αποτελέσματα στις εξετάσεις  Lower και Proficiency του Michigan

Συγχαρητήρια της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης προς τα...

Μια σημαντική διάκριση έλαβε το φροντιστήριο ξένων...

Η Διοίκηση ευχαριστεί  τον Απ. Βεσυρόπουλο για την ένταξη του έργου αναβάθμισης του Ε.Χ.Κ. Σελίου στο Ταμείο Ανάκαμψης

Η Διοίκηση ευχαριστεί τον Απ. Βεσυρόπουλο για την...

Η ένταξη της χρηματοδότησης του έργου αναβάθμισης του...

Η Κοινότητα Σελίου  ζητά παράταση λειτουργίας των Εκκλησιών  για μια εβδομάδα

Η Κοινότητα Σελίου ζητά παράταση λειτουργίας των...

Κατάμεστη και χθες Τρίτη η Εκκλησία των Αγίων...

Ανακοίνωση εκδρομής  στην Πάργα

Ανακοίνωση εκδρομής στην Πάργα

Το Περιφερειακό Τμήμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...

Δήμαρχος Βέροιας: Είναι ανάγκη  να συνεχιστεί το πρόγραμμα  για την απασχόληση  ανέργων ηλικίας 55-67 στους ΟΤΑ -Έντονη ανησυχία και στην ΚΕΔΕ που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό

Δήμαρχος Βέροιας: Είναι ανάγκη να συνεχιστεί το...

Στην ανάγκη συνέχισης του προγράμματος για την...

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ

Του Τάσου ΒασιάδηΜε αφορμή της Εορτής του Αγίου...

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ & ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ & ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ...

Από το Ωδείο και τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...