Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες για το δυστύχημα στο λούνα παρκ στην Χαλκιδική

Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες για το δυστύχημα στο λούνα παρκ στην Χαλκιδική

Ελλιπής ο φάκελος, έκρινε η εισαγγελέας στην οποία απολογήθηκαν ο χειριστής του παιχνιδιού και ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο συλληφθέντες για τι δυστύχημα στο λούνα παρκ στη Χαλκιδική, που κόστισε τη ζωή του 19χρονου.

Πρόκειται για τον 58χρονο ιδιοκτήτη του λούνα παρκ και τον 21χρονο χειριστή του παιχνιδιού, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 19χρονος, στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Μετά την απολογία τους στην εισαγγελέα, οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του 21χρονου χειριστή σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Η εισαγγελέας έκρινε ότι είναι ελλιπής ο φάκελος με τον οποίο παραπέμφθηκαν οι δύο συλληφθέντες και θα πρέπει να συνεχιστεί η προκαταρκτική εξέταση για το δυστύχημα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Έρευνα από την Αποκεντρωμένη διοίκηση για το δυστύχημα στο λούνα παρκ

Ενώ συνεχίζεται το πινγκ πονγκ των ευθυνών για το δυστύχημα στο λούνα παρκ, έχει ξεκινήσει έρευνα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης, σύμφωνα με το STAR.

Με έγγραφο, με τίτλο «Αναζήτηση ευθυνών», η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητά να στείλει ο δήμος Κασσάνδρας άμεσα αναλυτική έκθεση για το δυστύχημα, όπως και να προσκομίσει όλα τα σχετικά έγγραφα της γνωστοποίησης της εν λόγω επιχείρησης και να ενημερώσει «για τις ενέργειες σχετικά με τον έλεγχο των απαραίτητων πιστοποιήσεων λειτουργίας που προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις».

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του STAR, η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι το λούνα παρκ ζητούσε τα τελευταία 20 χρόνια πιστοποίηση προκειμένου να εγκατασταθεί στο Πευκοχώρι, αλλά φέτος δεν το έπραξε.

Επίσης, υποστήριξε ότι ενημερώθηκε από την αστυνομία περίπου στα μέσα Ιουλίου ότι το λούνα παρκ είχε εγκατασταθεί και πρόσθεσε ότι κίνησε όλες τις διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων.

Πινγκ πονγκ για τις ευθύνες - Τι λέει η δήμαρχος, η απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης

Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχει δημιουργήσει το δυστύχημα στο λούνα παρκ, μεταξύ άλλων και στο ποιος είχε την ευθύνη να ελέγξει αν η επιχείρηση τηρούσε όσα προβλέπονται.

«Δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ, είναι μέσω γνωστοποίησης στο notify business. Δεν είχε κάνει γνωστοποίηση δυστυχώς. Ο δήμος ήταν ήδη στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

«Πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα μηχανήματα από το υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μια γνωστοποίηση στο Notify Business», συμπλήρωσε. Όταν ρωτήθηκε ποιος ελέγχει αν είναι πιστοποιημένα τα μηχανήματα, απάντησε: «Το υπουργείο Ανάπτυξης».

Λίγη ώρα αργότερα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης απάντησε ότι η μόνη αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου, σε όμ,τι αφορά στη χορήγηση αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας, είναι ο δήμος όπου βρίσκεται το λούνα παρκ.

Αναλυτικά, το υπουργείο ανέφερε:

«Σχετικά με τις δηλώσεις της δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε λούνα-παρκ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δήμος Κασσάνδρας.

Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του δήμου Κασσάνδρας».

Δήμαρχος Κασσάνδρας: Λάβαμε κάθε αναγκαίο μέτρο

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, επαναλαμβάνει ότι ο δήμος είχε ενημερωθεί από περίπου τα μέσα Ιουλίου ότι το λούνα παρκ δεν είχε γνωστοποιήσει τη λειτουργία του όπως όφειλε με βάση το νόμο.

Αφού κάνει αναφορά στη γραφειοκρατία, την απουσία δημοτικής αστυνομίας και στη «δυσκίνητη διοικητική διαδικασία» που δημιουργεί το νομοθετικό πλαίσιο, «βεβαιώνει» ότι ο δήμος Κασσάνδρας έλαβε «κάθε αναγκαίο μέτρο για την πρόληψη και καταστολή παρόμοιων παραβατικών συμπεριφορών», στο «πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων» του.

«Γνωρίζω ότι καμιά δήλωση δεν μπορεί να καλύψει το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η ξαφνική και τραγική απώλεια ενός νέου παιδιού. Σήμερα είναι ημέρα πένθους και οδύνης για όλους μας», αναφέρει αρχικά η δήμαρχος Κασσάνδρας.

«Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ουδέποτε γνωστοποίησαν την λειτουργία τους, ως όφειλαν εκ του νόμου, ούτε κατέθεσαν σχετικό φάκελο, γεγονός που βεβαιώθηκε από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Α.Τ. Κασσάνδρας περί τα μέσα Ιουλίου. Το Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων και Αδειών Καταστημάτων του Δήμου, εντός των νόμιμων προθεσμιών εκκίνησε τις διοικητικές κυρώσεις που αφορούν διαδικασία επιβολής προστίμου και κλήθηκαν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης εγγράφως, προς έκθεση των απόψεων τους, όπως ορίζει ο νόμος. Μετά από αυτό, ως Δήμαρχος προέβην σε άμεση σφράγιση της εν λόγω επιχείρησης, σύμφωνα με το υπ’αρίθμ.1020/10469/10 από 20-8-2024 έγγραφο του Α.Τ. Κασσάνδρειας», συνεχίζει.

«Με τη δεδομένη αναγνώριση της υπάρχουσας γραφειοκρατίας για τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την απουσία Δημοτικής Αστυνομίας και της δυσκίνητης διοικητικής διαδικασίας που το υπάρχον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο δημιουργεί, ο δήμος Κασσάνδρας βεβαιώνει ότι, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και των αρμοδιοτήτων του έλαβε και θα λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για την πρόληψη και καταστολή παρόμοιων παραβατικών συμπεριφορών», αναφέρει ακόμα.

«Τέλος, βεβαιώνουμε ότι είμαστε στην διάθεση κάθε Αρχής να δώσουμε τις αναγκαίες εξηγήσεις για το τραγικό συμβάν», καταλήγει η δήμαρχος Κασσάνδρας στην ανακοίνωσή της.

Το χρονικό της τραγωδίας στο Πευκοχώρι

Ο 19χρονος μαζί με τους αδελφούς του και τη μητέρα του έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική και όλοι μαζί πήγαν στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι.

Ο άτυχος νέος ανέβηκε στο παιχνίδι με περιστρεφόμενες θέσεις μαζί με τον ένα αδελφό του, 16 ετών. Τμήμα του παιχνιδιού έσπασε, με συνέπεια να εκσφενδονιστεί ο 19χρονος. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση.

Ο 16χρονος περιέγραψε στην ΕΡΤ πώς εκτυλίχθηκε η τραγωδία. «Ήμασταν στο λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μας άλλαξε θέσεις. Προτού ξεκινήσει το παιχνίδι μας είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα», δήλωσε.

«Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδελφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη. Σε κλάσματα δευτερόλεπτου, βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδελφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο», συνέχισε.

«Ο αδελφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα. Δεν πετάχτηκε μακριά, αλλά με φορά και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια και του άλλου αδελφού μου και της μητέρας μου. Με το που έσπασε το κάθισμα, ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδελφό μου στο έδαφος», συμπλήρωσε.

Πραγματογνώμονες κάνουν έρευνα για τα αίτια

Το μεσημέρι της Τρίτης βρέθηκαν στο λούνα παρκ ειδικοί πραγματογνώμονες, προκειμένου να ερευνήσουν τα αίτια της τραγωδίας.

«Η διαδικασία είναι μυστική», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πραγματογνώμονας, μηχανολόγος μηχανικός, Λάμπρος Γκλαβόπουλος. Ωστόσο, συμπλήρωσε: «Έχω πλήρη εικόνα όσον αφορά τα αίτια».

Πατέρας 19χρονου: «Θα τους “φάμε” ζωντανούς»

Ο συντετριμμένος πατέρας του 19χρονου σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι θα δώσει μάχη για να εξακριβωθεί ποιος ευθύνεται για το δυστύχημα.

«Σάπια, ξεκόλλησαν τα μέταλλα μαζί με τα καθίσματα. Να αναζητήσετε ευθύνες στη δήμαρχο, που (το λούνα παρκ) λειτουργεί χωρίς καμία αδειοδότηση. Αν δεν τη βρείτε εσείς οι δημοσιογράφοι, θα παραδώσω αύριο στην κηδεία το παιδάκι μου στον Θεούλη μας και θα τους “φάμε” ζωντανούς», δήλωσε στο STAR.

https://www.dnews.gr/eidhseis/ellada/486091/xalkidiki-eleytheroi-oi-dyo-syllifthentes-gia-to-dystyxima-sto-loyna-park

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 – 8 Σεπτεμβρίου στη Νάουσα: Διεθνές αντάμωμα Τέχνης και Πολιτισμού: «Από την Σιωπή στον στίχο, από την παλέτα στην ψυχή»

5 – 8 Σεπτεμβρίου στη Νάουσα: Διεθνές αντάμωμα Τέχνης...

Η Διεθνής Ένωση Τεχνών  υπό την αιγίδα του Δήμου...

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας: Στήριξη Κασσελάκη για την κάλυψη της έδρας μετά την παραίτηση Ηλιόπουλου

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας: Στήριξη Κασσελάκη για την...

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Ημαθίας γνωστοποιεί τα εξής:«Με σκοπό...

Συνάντηση απόφοιτων  1984 του 2ου Γενικού Λυκείου Βέροιας

Συνάντηση απόφοιτων 1984 του 2ου Γενικού Λυκείου...

Αντάμωση όλων των συμμαθητών του 2ου Λυκείου, θα...

Εκσυγχρονίζεται και είναι διαθέσιμη για το κοινό η αίθουσα του Φιλίππειου κλειστού γυμναστηρίου

Εκσυγχρονίζεται και είναι διαθέσιμη για το κοινό η...

Από το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Βέροιας,...

Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών  100% επιτυχίες σε όλα τα πτυχία κάθε χρόνο  Οι εγγραφές άρχισαν
ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ  ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ

Την Τρίτη η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου...

Δωρεάν μαθήματα μουσικής από το Δημοτικό Ωδείο Βέροιας, για αρχάριους μαθητές

Δωρεάν μαθήματα μουσικής από το Δημοτικό Ωδείο...

Το Δημοτικό Ωδείο Βέροιας με την ευγενική πρωτοβουλία...

Συνάντηση του Δημάρχου Βέροιας με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ύδρευσης-Αποχέτευσης

Συνάντηση του Δημάρχου Βέροιας με τον Αιγύπτιο...

Τον Πρόεδρο και το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...