H Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας στην Παναγία Σουμελά

H Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας στην Παναγία Σουμελά

Από το γραφείο τύπου της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής:

Η Κοίμηση και η Μετάσταση της Παναγίας είναι η νίκη της ζωή απέναντι στον θάνατο, ένα γεγονός που εορτάζεται πανηγυρικά από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Το πρόσωπο της Παναγίας όμως για τους Έλληνες έχει και εθνική σημασία, αφού έχει συνδεθεί με τους αγώνες του έθνους και έτσι ο ελληνικός λαός την τιμά με λαμπρότητα.

Κάθε χρόνο το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων βρίσκεται στην Παναγία της Τήνου, όπου έχει και εθνικό χαρακτήρα, αφού εκτός από την Παναγία τιμάται και η μνήμη αυτών που χάθηκαν κατά τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου «Έλλη», από τους Ιταλούς, μέσα στο λιμάνι του νησιού ανήμερα της Παναγιάς, αλλά και στο Βέρμιο Ημαθίας, όπου τιμάται η Παναγία Σουμελά των ξεριζωμένων Ποντίων και τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλεύτρια Θεοδώρα Τζάκρη ως εκπρόσωπος του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η αναπληρώτρια συντονίστρια Ημαθίας Φένια Κλετσίδη, εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας.


Να αναφέρουμε εδώ το γεγονός ότι φέτος οι Τουρκικές Αρχές αρνήθηκαν την άδεια λειτουργίας στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας ανήμερα στις 15 Αυγούστου και παραχώρησαν άδεια για τις 23/8. Πρόκειται επίσης για την τρίτη συνεχή χρονιά που η τουρκική κυβέρνηση ταλαντεύεται για την τελική της απόφαση και μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ για την φετινή εξέλιξη φαίνεται πως έπαιξαν ρόλο οι έντονες αντιδράσεις εθνικιστικών κύκλων στην Τουρκία κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά και τη συμμετοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Σύνοδο για την Ειρήνη στην Ουκρανία στο Bürgenstock. 

Επίσης, ισχυρίζονται ότι είναι πρόκληση για την Τουρκία ο εορτασμός της Παναγίας εκείνη την ημέρα, επειδή, όπως λένε, συμπίπτει με την επέτειο της Άλωσης της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς το 1461.

Πρόκειται για μία ακόμη προκλητική ενέργεια που αναζητά αφορμές για να δημιουργηθούν προβλήματα και να αμφισβητηθεί η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.

Αποτελεί στέρηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους απογόνους των θυμάτων της βάρβαρης Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων, που υπόκεινται σε νέους περιορισμούς.

 

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ολιγωρεί στην άσκηση διπλωματικών πιέσεων για να υπερασπιστεί τη ταυτότητα πίστης των απογόνων των Ελλήνων του μαρτυρικού Εύξεινου Πόντου, να υπερασπιστεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη και το Πατριαρχείο.

Την αμέριστη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα ζητήματα του Πατριαρχείου έχει εκφράσει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι στις αρχές του έτους. Μεταξύ των ζητημάτων του Πατριαρχείου περιλαμβάνεται και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

                                                                                            Γραφείο τύπου Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγία Σουμελά: Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου

Παναγία Σουμελά: Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια...

Με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, τη λιτανεία της...

Ανάκληση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου, το Άλσος Βικέλα και Τριλόφου του Δήμου Βέροιας

Ανάκληση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Άλσος...

Ενημέρωση για την ανάκληση της Απόφασης του...

Την Κυριακή 25 Αυγούστου η Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς «Η ΝΤΟΛΙΑΝΗ»

Την Κυριακή 25 Αυγούστου η Γενική Συνέλευση του...

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμαριάς «Η ΝΤΟΛΙΑΝΗ» καλεί...

Έφυγε από τη ζωή ο Εμμανουήλ Γεωργιάδης σε ηλικία 83 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Εμμανουήλ Γεωργιάδης σε ηλικία 83...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται αύριο Παρασκευή 16...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Μάρκου σε ηλικία 96 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Μάρκου σε ηλικία 96 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 16...

Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Νάουσας Ν. Κουτσογιάννη για τον θάνατο του ποιητή Δημήτρη Ι. Μπρούχου

Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Νάουσας Ν....

Ο Δήμαρχος του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας κ. Νίκος...

Έφυγε από τη ζωή ο Σόλωνας Σαββίδης σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σόλωνας Σαββίδης σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 16...

Νέα Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Αλεξάνδρειας για το 4ο δίμηνο του 2024 την Τετάρτη 28 Αυγούστου

Νέα Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής...

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής για...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...