ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ιωάννη Τσιαμήτρου «ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ -  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  ΠΑΡΑΔΟΣΗ» στο Ξηρολίβαδο

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ιωάννη Τσιαμήτρου «ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» στο Ξηρολίβαδο

Στα πλαίσια της διοργάνωσης «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ» που πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου, παρουσιάστηκε  την Δευτέρα 12 Αυγούστου 2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου, το βιβλίο «ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ -  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ  ΠΑΡΑΔΟΣΗ» του Γιάννη Τσιαμήτρου.

 

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή πολλών Ξηρολιβαδιωτών και φίλων του χωριού που γέμισαν τον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ  άλλων ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ημαθίας Στέργιος Μουρτζίλας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας Μιχάλης Χασιώτης,  ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Γιώργος Δαρδακούλης και ως εκπρόσωπος των Σαρακατσάνων του Βερμίου ο Βασίλης Αράπης.

 

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου  Βασίλης Χασιώτης  καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε επ ολίγον στις «Γιορτές Βερμίου» που έχουν καθιερωθεί να γίνονται στο Ξηρολίβαδο.

 

 Στην συνέχεια αφού έκανε μια αναφορά τιμής στον Γιάννη Τσιαμήτρο και στην μακροχρόνια ανιδιοτελή προσφορά του, παρουσίασε στο κοινό  τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης Αναστάσιο Βασιάδη.

 

Ο Α. Βασιάδης λαμβάνοντας τον λόγο προχώρησε σε συνολική παρουσίαση του βιβλίου, με ταυτόχρονη προβολή  εικόνων από  τις περιεχόμενες   στην έκδοση και από προσωπικά αρχεία, με την τεχνική υποστήριξη του Αργύρη Παπαδίκη.

 

Ιδιαίτερη αναφορά ο ομιλητής  επιφύλαξε στην συνολική διαδρομή του Γιάννη Τσιαμήτρου ως εκπαιδευτικού, ως λαογράφου, ως συγγραφέα, ως αρθρογράφου και ως χοροδιδασκάλου  παραδοσιακών χορών, με ιδιαίτερη επισήμανση στην μακροχρόνια ανιδιοτελή προσφορά του στον ΠΟΞ και στο Ξηρολίβαδο γενικότερα.

 

 Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην συνολική ιστορία και τοπογραφία του Βερμίου από τα προϊστορικά και μυθικά  χρόνια μέχρι τα πρόσφατα, με προβολή της χλωρίδας και της πανίδας που αναπτύχθηκε  στις ορεινές περιοχές, την δημιουργία πολιτειών στους πρόποδες του βουνού και πανέμορφων χωριών,  με επιγραμματική προσέγγιση στην μετακίνηση των βλαχοφώνων ομάδων από την Πίνδο και την εγκατάσταση τους στο Βέρμιο  όπου αναπτύχθηκαν κοινωνικοοικονομικά.

 

Ο Α.Βασιάδης περιέλαβε στην ομιλία του ειδικές αναφορές στους εθνικούς αγώνες που δόθηκαν στο Βέρμιο, στις κοινωνικές και οικογενειακές παραδόσεις των Βλαχοχωρίων, στα ήθη και έθιμα, στην βλάχοφωνη εκφορά λόγου, στις αγαστές σχέσεις με τους Σαρακατσάνους και τους Κουπατσαραίους του Βερμίου  και  στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων που υπήρξε η κατ εξοχή ενασχόληση των περισσοτέρων βλαχοφώνων  οικογενειών.

 

Περαίνοντας  κάτω από τα θερμά χειροκροτήματα των παρισταμένων, ο ομιλητής συγχάρηκε τον Γιάννη Τσιαμήτρο για το εξαιρετικό του έργο και ευχήθηκε σε όλους για την ερχόμενη Εορτή Της Παναγιάς.

 

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας Γιάννης Τσιαμήτρος ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και ιδιαίτερα τον ομιλητή Αναστάσιο Βασιάδη για την εξαιρετική και εμπεριστατωμένη βιβλιοπαρουσίαση.

Ειδική αναφορά ο Γιάννης Τσιαμήτρος επιφύλαξε στο βιβλίο «ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ ΧΟΥΑΡΑ ΜΟΥΣΙΑΤΑ» το οποίο ο Αναστάσιος Βασιάδης είχε εκδόσει προ ετών.

 

Ο Γιάννης Τσιαμήτρος κατά την τοποθέτηση του, παρέθεσε πρόσθετα στοιχεία για τα θέματα που περιέχονται στο βιβλίο του, επισημαίνοντας την πλούσια βιβλιογραφία που σχετίζεται με αυτά.

 

Ειδική αναφορά  ο συγγραφέας επιφύλαξε στην εξέλιξη και τις παραλλαγές της βλάχικης που ομιλείται συνεχώς και λιγότερο, με κοινοποίηση  των  απόψεων εγκρίτων πανεπιστημιακών γλωσσολόγων.

 

Ο Γιάννης Τσιαμήτρος ευχαρίστησε τον ΠΟΞ για την διοργάνωση και το κοινό που προσήλθε στην εκδήλωση και ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του  κάτω από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα και την έκφραση συγχαρητηρίων από όλους.

 

Στην συνέχεια ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου που διατέθηκαν μετά την παρουσίαση. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Τετάρτη 28/8: Συναυλία με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»  στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών Βεργίνα για τα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής στην Κύπρο

Την Τετάρτη 28/8: Συναυλία με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης...

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 2024 για την επέτειο των...

Tην Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Άλσους Μ. Μερκούρη Βέροιας «Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε» Ιστορίες γυναικών του Λαϊκού Τραγουδιού

Tην Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Άλσους Μ. Μερκούρη...

«Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε» Ιστορίες ...

28 και 29 Αυγούστου: Εκδηλώσεις του Λαογραφικού Συλλόγου Ντόπιων Μακροχωρίου και Περιχώρων

28 και 29 Αυγούστου: Εκδηλώσεις του Λαογραφικού Συλλόγου...

Λίγο πριν την εκπνοή του καλοκαιριού τη ΤΕΤΑΡΤΗ 28...

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και τον μήνα Αύγουστο οι μουσικές συναυλίες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  «Naoussa Summer Festival 2024»

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και τον μήνα Αύγουστο...

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και τον μήνα Αύγουστο...

Την Δευτέρα 12/8 παρουσιάζεται το βιβλίο του Ιωάννη Τσιαμήτρου

Την Δευτέρα 12/8 παρουσιάζεται το βιβλίο του Ιωάννη...

Παρουσίαση βιβλίουΠαρουσιάζεται το βιβλίο του...

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΕΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΣΕΛΙΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΕΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ...

Συνεχίζονται οι δράσεις από τον ΠΤΟΣ στο Σέλι! Αυτήν...

Δευτέρα 19 Αυγούστου στις 9.00 μ.μ. με Πανσέληνο  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Δευτέρα 19 Αυγούστου στις 9.00 μ.μ. με Πανσέληνο στο...

«Paper Moon» 30 χρόνια χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι Η Εφορεία...

Μετά το θερινό σινεμά έρχεται το πέμπτο «Μουσικό Περίπτερο» της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας

Μετά το θερινό σινεμά έρχεται το πέμπτο «Μουσικό...

Η σινεφίλ θεματική ενότητα της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...