ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας

Α. Για την κατάργηση ενός τμήματος στο 5ο Νηπιαγωγείο Βέροιας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας προχώρησε το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας τη Δευτέρα 12/8/2024 ενάντια στην κατάργηση ενός τμήματος στο 5ο Νηπιαγωγείο Βέροιας καθώς και για την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων των νεοδιόριστων συναδέλφων. Από το Δ.Σ. του Συλλόγου μας παρόντες ήταν οι: Χατζησάββας Παναγιώτης (Πρόεδρος), Κοκοζίδου Άννα (Γραμματέας), Γκόγκα Ελένη (Αντιπρόεδρος) και Μελιόπουλος Ιωάννης (Μέλος).

- Το Δ.Σ. επισήμανε στην κ. Γώτη πως η κατάργηση ενός τμήματος στο 5ο Νηπιαγωγείο Βέροια, παρότι έχει τον ίδιο αριθμό μαθητών με πέρυσι (63), δεν είναι αποσπασματική. Έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης κατάργησης τμήματος στο 4ο Νηπιαγωγείο και εντάσσεται σε μια διαχρονική πολιτική που αντιμετωπίζει τη δημόσια Παιδεία ως κόστος και τσαλαπατά βάναυσα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων. Τονίσαμε πως είναι η ίδια πολιτική που την περίοδο της πανδημίας αντί να αραιώσει τα τμήματα, προχώρησε σε αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη! Την ώρα που δαπανώνται αμέτρητα δισεκατομμύρια για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘΑ βγάζοντας κυριολεκτικά από τη μύγα ξίγκι έχουν επιδοθεί σε ένα δίχως όρια κρεσέντο καταργήσεων, συγχωνεύσεων και συμπτύξεων τμημάτων.

- Καταστήσαμε σαφές στην κ. Γώτη και ζητήσαμε να μεταβιβαστεί στο ΥΠΑΙΘ πως ο ΣΕΠΕ Ημαθίας στέκεται αντίθετος και αντιπαλεύει αυτή την πολιτική που γυρνά το ρολόι της εκπαίδευσης δεκαετίες πίσω. Αντί να συζητάμε σήμερα για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, που σημαίνει καλύτερη και ποιοτικότερη δημόσια Παιδεία, η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια μεθοδευμένη επιχείρηση αύξησης των μαθητών ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες.

- Ζητήσαμε από την κ. Γώτη να διαβιβάσει στο ΥΠΑΙΘΑ την απαίτησή μας να παρθεί πίσω η απόφαση κατάργησης του τμήματος στο 5ο Νηπιαγωγείο Βέροιας, που θα οδηγήσει σε πάστωμα νηπίων και προνηπίων σε πολυπληθή (25άρια) τμήματα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παρεχόμενη εκπαίδευση σε νήπια-προνήπια αλλά και τις εργασιακές συνθήκες των συναδέλφων νηπιαγωγών.

F Επαναλάβαμε τις θέσεις του κλάδου για:

l Τμήματα 15 μαθητών σε Α΄, Β΄ τάξεις και ως 20 στις υπόλοιπες.

l Μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και των συναδέλφων στα ολιγοθέσια σχολεία, όπως στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

l Τμήματα μέχρι 15 νήπια και 2η Νηπιαγωγό σε όσα λειτουργούν με περισσότερα.

Η κ. Γώτη, αν και συμφώνησε πως αυτές οι συμπτύξεις και καταργήσεις τμημάτων δεν οδηγούν σε βελτίωση της εκπαίδευσης, εντούτοις, παίζοντας με τις λέξεις, είπε πως στο 5ο Νηπιαγωγείο Βέροιας δεν έχουμε κατάργηση τμήματος αλλά λειτουργική ανάπτυξη (!!!), η οποία έγινε με απόφαση του ΥΠΑΙΘΑ. Επισημάναμε στην κ. Γώτη πως πίσω από τους εύηχους νεολογισμούς, όπως και να την καλλωπίσει κανείς, κρύβεται μια πολιτική που πετσοκόβει τμήματα, συρρικνώνει και υποβαθμίζει τη Δημόσια Παιδεία, βάζει στη μέγγενη των δημοσιονομικών αντοχών τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων.

Συνεχίζοντας η κ. Γώτη αμφισβήτησε τον αριθμό των εγγεγραμμένων μαθητών λέγοντας πως είναι λίγο μικρότερος αλλά της επισημάναμε πως αυτό ελάχιστη αξία έχει, αφού τα τμήματα εξακολουθούν να είναι πολυπληθή. Επομένως, οι συνέπειές μια τέτοιας εξέλιξης παραμένουν το ίδιο αρνητικές είτε οι μαθητές είναι 63 είτε 1-2 λιγότεροι.

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας καλεί τους γονείς μέσα από τα συλλογικά τους όργανα το επόμενο διάστημα να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και σε κοινό βηματισμό με τον ΣΕΠΕ Ημαθίας να υπερασπιστούμε τη Δημόσια Παιδεία και τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των παιδιών. Ιδιαίτερα καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων που έχουμε καταργήσεις τμημάτων να αντισταθούν και να αντιπαλέψουν την υποβάθμιση και τη συρρίκνωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Οι ανάγκες των μαθητών/τριών μας δεν είναι κόστος!

Θα μας βρουν απέναντί τους!

Καλούμε, ακόμα, τους δύο αιρετούς στο ΠΥΣΠΕ Ημαθίας να σταματήσουν να κρύβονται και να ενημερώσουν, όπως εγγράφως τους ζητήθηκε, το Σωματείο για όλες τις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων. Είναι ανεπίτρεπτο να πληροφορούμαστε από άλλες πηγές για επικείμενες καταργήσεις τμημάτων και οι δύο αιρετοί να τηρούν σιγή νεκροταφείου και να μην έχουν ενημερώσει τον ΣΕΠΕ Ημαθίας. Έχουν ευθύνη πρωτίστως απέναντι στους συναδέλφους.

Διαβεβαιώνουμε τους συναδέλφους, πως το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας είναι σε επαγρύπνηση, παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνει όποτε χρειάζεται. Καλούμε τους συναδέλφους σε συσπείρωση γύρω από το σωματείο μας και αγωνιστική δράση.

 

Β. Για την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων των νεοδιόριστων συναδέλφων μας

Στη συνέχεια το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας έθεσε στην κ. Γώτη την απαίτησή του να υπογραφτούν εδώ και τώρα οι διαπιστωτικές πράξεις όλων των νεοδιόριστων συναδέλφων μας.

F Τονίσαμε πως υπάρχει δικαστική απόφαση από το Διοικητικό Εφετείο που δικαιώνει τους συναδέλφους, απόφαση που έχει αποσταλεί από τη ΔΟΕ σε όλες τις ΔΙ.Π.Ε. και ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων όχι μόνο των συναδέλφων που είχαν προσφύγει αλλά όλων των νεοδιόριστων συνολικά.

F Επισημάναμε πως η δικαστική απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, είναι έκθετοι και έχουν παρανομήσει όσοι Διευθυντές Εκπαίδευσης αρνήθηκαν να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις και η επίκληση της συλλογικής ευθύνης του ΠΥΣΠΕ δεν απαλλάσσει κανέναν εμπλεκόμενο από την ατομική ευθύνη στη μη υλοποίηση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου.

F Δηλώσαμε πως ο ΣΕΠΕ Ημαθίας, όπως και η ΔΟΕ, χωρίς να διακατέχεται από κανένα σύνδρομο προσφυγομανίας θα υπερασπιστεί και θα διαφυλάξει συλλογικά τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων νεοδιόριστων με κάθε τρόπο, με όλα τα μέσα, συνδικαλιστικά και νομικά, εάν χρειαστεί.

F Καλέσαμε την κ. Γώτη να βάλει ένα τέλος στην εργασιακή ομηρία και τον εκβιασμό εκ μέρους του ΥΠΑΙΘΑ των νεοδιόριστων συναδέλφων μας, να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση και να υπογράψει άμεσα τις διαπιστωτικές πράξεις όλων των νεοδιόριστων που έχουν συμπληρώσει τη δόκιμη διετία.

Στην απάντησή της η κ. Γώτη είπε πως θα περιμένει να δοθούν οδηγίες από το ΥΠΑΙΘΑ.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

Συσπειρωμένοι στο σωματείο μας και με όπλο τις συλλογικές μας αποφάσεις συνεχίζουμε αποφασιστικά και αγωνιστικά ως τη νίκη.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                             ΚΟΚΟΖΙΔΟΥ ΑΝΝΑ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Αλέξανδρος Τεμιρτσόγλου σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αλέξανδρος Τεμιρτσόγλου σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024...

Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Πρασοδήμος σε ηλικία 74 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Πρασοδήμος σε ηλικία 74...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 14 Αυγούστου...

Μήνυμα του Βουλευτή Ημαθίας της Ελληνικής Λύσης κ. Βασιλείου Κοτίδη επ’ αφορμή της Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Μήνυμα του Βουλευτή Ημαθίας της Ελληνικής Λύσης κ....

Η πιο ιερή ημέρα της Χριστιανοσύνης, η εορτή της...

Τετάρτη 14/8: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου, το Άλσος Βικέλα και Τριλόφου του Δήμου Βέροιας

Τετάρτη 14/8: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Άλσος Παπάγου,...

Ενημέρωση για την ενεργοποίηση της Απόφασης του...

Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Σωτηριάδης σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Σωτηριάδης σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται αύριο Τετάρτη 14...

Το πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 15/8/24 – 21/8/24

Το πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 15/8/24 – 21/8/24

Η ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ (ΜΕΤΑΓΛ)Προβολές στην αίθουσα...

Έφυγε από τη ζωή η Σόνια Σπυράντη σε ηλικία 81 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Σόνια Σπυράντη σε ηλικία 81 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τρίτη 13...

Μητροπολίτης Βεροίας: «Το Σέλι εορτάζει την Παναγία την Βλάχα»

Μητροπολίτης Βεροίας: «Το Σέλι εορτάζει την Παναγία...

Το απόγευμα της Δευτέρας, 12ης Αυγούστου, ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...