Τεκμαρτό εισόδημα: Όλα τα σενάρια αλλαγών στη φορολόγηση των επαγγελματιών

Τεκμαρτό εισόδημα: Όλα τα σενάρια αλλαγών στη φορολόγηση των επαγγελματιών

Πλησιάζει το «lifting» με οριακές διορθώσεις στο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όπως έχει δεσμευτεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και σύμφωνα με  τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το θέμα θα έχει λήξει πριν το τέλος του έτους.

Αυτό γίνεται ώστε η ΑΑΔΕ να προετοιμάσει εγκαίρως τα συστήματά της για να υποδεχθεί, ενσωματώνοντας τις όποιες αλλαγές, τις φορολογικές δηλώσεις του 2025. Στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχει έκδηλη ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, καθώς τα φορολογικά έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες, εξαιτίας του νέου τρόπου φορολόγησης με τεκμαρτό τρόπο, εμφανίζονται αυξημένα στο ύψος που είχε προβλεφθεί.

Τα σενάρια για τις αλλαγές

Το κλείσιμο της αυλαίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων άνοιξε το δρόμο για διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Ήδη, τα πρώτα σενάρια έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αν και από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν υπάρχει καμία επίσημη, αλλά ούτε και ανεπίσημη τοποθέτηση.

Υπάρχει ενδεχόμενο από το βήμα της ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει το στίγμα των αλλαγών και των βελτιώσεων, έτσι ώστε να αποκατασταθούν πιθανές αδικίες, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν.

Με βάση τα υπάρχοντα σενάρια, δεν πρόκειται να αλλάξει ο βασικός κορμός του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Οι ενδεχόμενες παρεμβάσεις – αλλαγές θα αφορούν:

1.   Το κριτήριο του τζίρου, με βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα.

2.   Το κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας, το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα.

3.   Το ενδεχόμενο συνυπολογισμού του οικογενειακού εισοδήματος.

4.   Βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

5.   «Κούρεμα» της επιβάρυνσης που θα προκληθεί λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, ο οποίος αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Να σημειωθεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.

Όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, οι αλλαγές θα νομοθετηθούν πριν το τέλος του έτους ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για την ΑΑΔΕ να προσαρμόσει τα συστήματά της στα νέα δεδομένα, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του επόμενου έτους. Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από την 1η Μαρτίου 2025, με «κλειδωμένο» χρονοδιάγραμμα χωρίς παρατάσεις έως τις 30 Ιουνίου κάθε χρόνο.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εκκαθάρισης

Εφέτος, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν υποβληθεί 6.557.163 φορολογικές δηλώσεις, με τον επιπλέον φόρο που καλούνται να καταβάλουν να ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, από 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Από την εκκαθάριση των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, προκύπτει ότι το 35% των δηλώσεων είναι χρεωστικές, με τους φορολογούμενους να πληρώνουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2023, που αγγίζει τα 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Πέρυσι, το 47% των ελεύθερων επαγγελματιών πλήρωνε φόρο έως 1.000 ευρώ και το 27% από 1.000 έως 3.000 ευρώ. Εφέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το 17% θα πληρώσει έως 1.000 ευρώ, ενώ το 54% θα πληρώσει από 1.000 έως 3.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

https://www.newsit.gr/oikonomia/xristika/tekmarto-eisodima-ola-ta-senaria-allagon-sti-forologisi-ton-epaggelmation/4154106/

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βrain gain: Το προφίλ των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Βrain gain: Το προφίλ των Ελλήνων του εξωτερικού που...

Έχουν περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια από τότε...

Δημογραφικό: Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της κυβέρνησης

Δημογραφικό: Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της κυβέρνησης

Τους πέντε άξονες δράσης της κυβέρνησης για να...

«Κούρεμα» φορο-προστίμων έως 50% για όσους ομολογήσουν φοροδιαφυγή

«Κούρεμα» φορο-προστίμων έως 50% για όσους ομολογήσουν...

Τη δυνατότητα να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς...

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Έως τις 2 Σεπτέμβρη οι αιτήσεις – Σημαντικές εκπτώσεις στους δικαιούχους

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Έως τις 2 Σεπτέμβρη οι...

Ξεκίνησε η περίοδος υποβολής για τη χορήγηση...

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας σε όλη την επικράτεια κατά την...

Η Ελληνική Αστυνομία ενόψει του εορτασμού του...

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 12 έως 16 Αυγούστου

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 12...

Τον χάρτη καταβολών για την περίοδο 12 έως 16 Αυγούστου...

ΕΦΚΑ: Σε διαθεσιμότητα υπάλληλος που ζητούσε «μίζα» χιλιάδων ευρώ για καταβολή επιδόματος αναπηρίας

ΕΦΚΑ: Σε διαθεσιμότητα υπάλληλος που ζητούσε «μίζα»...

Την άμεση αναστολή άσκησης καθηκόντων της ανακοίνωσε...

Νέο πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας για Δήμους, ύψους 65 εκατ. ευρώ

Νέο πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας για Δήμους, ύψους 65...

Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...