Με αφορμή την ενημερωτική συνάντηση σχετικά με τον Αιολικό Σταθμό που επιχειρείται να εγκατασταθεί στο Βέρμιο, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο και ήταν παρών ο επικεφαλής της «Κοινωνίας Πολιτών» Δημήτρης Ρίζος, εγείρονται σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το χειρισμό του θέματος στη φάση της γνωμοδότησης επί της Περιβαλλοντικής Μελέτης από μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας.
Και εξηγούμε:
Μεταξύ των ομιλητών υπήρξαν Νομικός, Δασολόγος και τεχνικός Μηχανολόγος της ΔΕΗ, οι οποίοι ανέλυσαν με επιχειρήματα τα οφθαλμοφανή κενά του προτεινόμενου έργου σε Νομικό - Κοινωνικό, Περιβαλλοντικό και Τεχνικό επίπεδο.
Συνοπτικά, ο Νομικός μίλησε για την τεράστια κλίμακα του έργου, που σε συνδυασμό με άλλα έργα που έχουν πάρει άδεια παραγωγής για τον ορεινό όγκο Βερμίου, φτάνουν τα 1000MW. Αλλοιώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η φυσιογνωμία της περιοχής σε περιβαλλοντικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο οικονομικών και τουριστικών δραστηριοτήτων που επιβάλλουν αναλυτική ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Ήδη έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα για ακύρωση της απόφασης Περιβαλλοντικών Όρων.
Ο Δασολόγος μίλησε για την προχειρότητα της μελέτης, όπου με μια απλή ανάγνωση φαίνονται τα τεράστια κενά στον προσδιορισμό της υφιστάμενης περιβαλλοντικής κατάστασης στην περιοχή του έργου. Τα κενά αυτά οδηγούν σε αδυναμία προσδιορισμού, άρα και πρόληψης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σε άλλα σημεία γίνεται φανερή η αντιγραφή της περιβαλλοντικής μελέτης από ομοειδές έργο σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Ο Μηχανολόγος της ΔΕΗ έκανε μια γενική αναφορά στις ΑΠΕ, μεγάλης κυρίως κλίμακας. Τις χαρακτήρισε επενδυτική φούσκα, που μόνο στόχο έχουν να εγκαταστήσουν στην Ελλάδα παρωχημένο εξοπλισμό που δεν χρησιμοποιείται πλέον στην Ευρώπη, επιδοτώντας τον με τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που αντιστοιχούν στην Ελλάδα. Η βιωσιμότητά τους εξαρτάται από την επιδότηση της τιμής πώλησης της παραγόμενης ενέργειας με λεφτά που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).
«Ρωτάται λοιπόν ο Δήμαρχος:
1. Έχει γνώση όλων των παραπάνω και αν όχι, γιατί δεν παραβρέθηκε στη συζήτηση για να ενημερωθεί;
2. Στη φάση γνωμοδότησης από το Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν τόσο δύσκολο να έχει την παραπάνω πληροφόρηση αφού Νομικό και Δασολόγο έχει ο Δήμος και το υποκατάστημα της ΔΕΗ δεν είναι μακριά.
3. Καταλαβαίνει την κρισιμότητα και επιπολαιότητα της θετικής γνωμοδότησης που έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και τη χαμένη ευκαιρία της προβολής αντίστασης της τοπικής κοινωνίας σε εκείνη τη φάση σε σχέση με σήμερα που έχουμε να αντιπαλέψουμε ένα εγκεκριμένο έργο; Και ας μην επικαλούνται το ευτελές επιχείρημα ότι ο Δήμος είχε απλά γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό ρόλο, αφού με τα παραπάνω επιχειρήματα και μια αρνητική γνωμοδότηση θα έπαιρναν άλλη πορεία οι εξελίξεις.
4. Τέλος ρωτάται ο Δήμαρχος, σήμερα που ζητά ξανά την ψήφο των πολιτών, ποια η θέση του για το έργο, συνεχίζει να το βλέπει θετικά και να το έχει στο οπλοστάσιο του προγράμματος της παράταξής του για την ανάπτυξη του τόπου;\\\"
Παράλληλα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τη θέση της \\\"Κοινωνίας Πολιτών\\\" για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: http://goo.gl/tw8taz