Ο Βικέλας και οι πέτρες

Ο Βικέλας και οι πέτρες

Του Κώστα Γ. Γιοβανόπουλου 

1894. Την ώρα που η κατασκοπική υπόθεση Ντρέιφους συγκλόνιζε πύρινα το Παρίσι ώσπου αργότερα ένας αδέκαστος εισαγγελέας Πιέρ (Μανώ) αθωώσει τον αθώο λοχαγό, ένα ολύμπιο θαύμα ρόδιζε. Ένας άλλος Πιέρ (Ρενουάρ), πάλευε με πόνους αρθρίτιδας να πραΰνει με λευκές ανταύγειες τα ερυθρά κύματα στο κολάρο ενός κοριτσιού. Οι αιωρούμενοι βαφείς του Άιφελ σίγαζαν τα πάθη: το αρχικό βενετσιάνικο κόκκινο χρώμα του ατσάλινου πύργου, κάλμαρε σε ένα άτονο καφεκκόκκινο κάποιας ώχρας.

Στην οδό Βαβυλώνος 4 (rue de Babylone 4), ο Βικέλας κοντοστάθηκε μπρος στην εντυπωσιακή δίφυλλη ξύλινη εξώθυρα, κουβαλούσε τον «Πανελλήνιο» και όλη την Ελλάδα στους ώμους του, άγγιξε το μαύρο γείσο του ημίψηλου καπέλου του και μπήκε. Στο δεύτερο όροφο θα συναντούσε τον Πιέρ που μαζί θα άλλαζαν το αθλητικό σύμπαν της υφηλίου, οι δυο τους θεμελίωσαν τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες.

Η πέτρα στην οποία στήριξαν το πνευματικό τους οικοδόμημα ήταν ο αρχαιοελληνικός κόσμος της ειρήνης. Άμιλλα και υπερηφάνεια, σωματική ρώμη και ηρωικό έπος, Μέτρο, εκεχειρία, ταπεινότητα. Όταν το 1938 ο πρίγκιπας Παύλος απέθεσε την ταριχευμένη καρδιά του Κουμπερντέν  σε πέτρινη στήλη στην αρχαία Ολυμπία, ίσως αυτή και να γαλήνεψε, για όσα οι  επικριτές του τον πετροβόλησαν στα τελευταία του. Ένα ταξίδι αρετών από γενιά σε γενιά είχε ήδη είχε ήδη αρχίσει, μια πορεία που άντεξε φασίστες, εμπάργκο, κορωνοϊό, ερμαφρόδιτους γρίφους.

 Οι Ολυμπιακοί αναστήθηκαν και δεκαετίες τώρα θριαμβεύουν. Στην πορεία έγιναν και τηλεοπτικό προϊόν, εμπορευματοποιήθηκαν βαθιά, αυτά τα ξέρουμε καλά, ποιο καράβι δεν έχει ποντίκια στ’ αμπάρια του.  Καλλιτέχνες εργαλειοποιούνται, κουλτούρες και πολιτικές αναζητούν ρόλους, αναβολικά γλιστρούν μέσα στ΄ αποδυτήρια, στοιχηματζήδες και μειοψηφίες επιδιώκουν υφαρπαγή της λάμψης. Διαβάζει κανείς τα αφηγήματα του μέγα βικελιστή Πέτρου (Λινάρδος) για τα συναρπαστικά οράματα των επανιδρυτών, και απορεί με τις σύγχρονες προσεγγίσεις.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται καμία αντίδραση -συνήθως το ίδιο παράφωνη με τη δράση. Τα πυροτεχνήματα δεν έχουν ούτε ρίζες, ούτε διάρκεια, οι διαφωνίες ας μας ενώσουν. Όλα κρίνονται στη συγκυρία, η τελετή έναρξης του 2024 είχε φυγόκεντρες εικόνες, είχε όμως και σπουδαίες στιγμές, για όσα δεν άρεσαν πάψτε τις πετριές και τους αφορισμούς. Μην κοκκινίζετε από θυμούς, υπάρχουν πολλά και σοβαρότερα μετερίζια για να στήσουμε Θερμοπύλες.

Ελάτε μακάριοι να περιηγηθούμε στον λιθόκτιστο Άγιο Δημήτριο, τη σεμνή τρίκλητη βασιλική του 16ου αιώνα στη Βέροια, για να θυμηθούμε τι διαρκεί στους αιώνες, πώς ευτυχούνε οι ψυχές. Ψηλαφήστε το περίτεχνο τέμπλο, σταθείτε στον αυλόγυρο κι αφουγκραστείτε όχι τα υπέρλαμπρα κωδωνοστάσια της Notre Dame, μα την εύκαρδη βυζαντινή καμπάνα. Εκεί είχε ευλαβηθεί και ο Βικέλας, λειτουργήθηκε, ατένισε στην απέναντι μεριά του δρόμου …τν οκογενειακν οκίαν, ποία ξακολουθε ν λέγεται τ Μπικελάδικο σπίτι. Κειμένη πί στενς λιθοστρώτου δο, διατηρεί εσέτι τν πιβλητικότητά της. πί τς δο θύρα φέρει κόμη όλα τ μεγάλα καρφιά, τ ποία τν θωράκιζαν· ένα βεροιώτικο αρχοντικό, πρώτο λίκνο της τοπικής μας συμβολής στα αθλητικά ιδεώδη των ελευθέρων ανθρώπων. Θωρακισμένοι με τέτοιες ζώσες κληρονομιές, μπορούμε να αναγνωρίσουμε το εφήμερο, να συμπαθήσουμε όποιον προσπαθεί τουλάχιστον. Λιθαράκι κατανόησης να χτίσουμε, να συγχωρήσουμε, να συμπράξουμε ατομικά και συλλογικά στην ευγένεια.  

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από Τρίτη 6/8 προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Ημαθίας

Από Τρίτη 6/8 προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο...

Ο ΑΝΑΠΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ...

Ανακοίνωση της Δ/νσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Π.Ε. Ημαθίας για την δυσοσμία στην Τάφρο 66

Ανακοίνωση της Δ/νσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Π.Ε....

Από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Ημαθίας...

H «Φιλοξενία Δοβρά» ευχαριστεί τον πρόεδρο του Συλλόγου Τριτέκνων Ημαθίας κ. Νικόλαο Μουρτζίλα

H «Φιλοξενία Δοβρά» ευχαριστεί τον πρόεδρο του...

Με την ευκαιρία της λήξης της «Φιλοξενίας Δοβρά 2024»...

Ερώτηση του Βασίλη Κοτίδη για

Ερώτηση του Βασίλη Κοτίδη για "Ελλιπείς έως...

Ερώτηση του Βουλευτή Ημαθίας της Ελληνικής Λύσης κ....

Αίτημα Κουτσογιάννη προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για άμεσες ενέργειες σχετικά με την τάφρο 66

Αίτημα Κουτσογιάννη προς την Περιφέρεια Κεντρικής...

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα 5/8/2024 επικοινωνία του...

Έφυγε από τη ζωή ο Αλέξανδρος Μαδίκας σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αλέξανδρος Μαδίκας σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Δευτέρα 5...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Ντότσικας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Ντότσικας σε ηλικία 88...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε σήμερα Δευτέρα 5...

Κλειστά θα παραμείνουν τα γραφεία της Μητροπόλεως την Τρίτη 6 Αυγούστου και το διήμερο 15 - 16 Αυγούστου

Κλειστά θα παραμείνουν τα γραφεία της Μητροπόλεως την...

Από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...