ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ : Δικαίωση για χιλιάδες νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς οι πρώτες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ : Δικαίωση για χιλιάδες νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς οι πρώτες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

Από τον Σύλλογο  Εκπαιδευτικών  Π.Ε. Ημαθίας, γνωστοποιούνται τα εξής:

«Με την απόφασή του με αριθμό  1510/2024 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώνει την Φ.10.1/1752/6-4-2023 απόφαση της Διευθύντριας της Δ.Π.Ε. Δυτικής Αττικής, που ανακάλεσε τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των συναδέλφων, οι οποίοι είχαν διοριστεί το 2020. Αντίστοιχες αποφάσεις αναμένονται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, κατά τις οποίες συντεταγμένα έγιναν προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια με ευθύνη της Δ.Ο.Ε.

Ουσιαστικά δικαιώνονται άμεσα όλοι οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι του 2020 που είχαν προσφύγει εναντίον της απόφασης μέσω των ΣΕΠΕ και της ΔΟΕ. Το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης είναι σαφές και ορίζει ότι όλοι/ες οι συνάδελφοι/σσες που συμπλήρωσαν τη διετή δόκιμη υπηρεσία τους πρέπει να μονιμοποιηθούν αυτοδικαίως με βάση τα προβλεπόμενα του άρθρου 40 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. 

Αιτιολογεί μάλιστα ακόμα πιο συγκεκριμένα και δίνει απάντηση στις αυθαίρετες ανακλήσεις των διαπιστωτικών πράξεων από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης (μέσα από τη σύνδεσή τους με την αξιολόγηση των νεοδιόριστων), τονίζοντας ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2022 που εκδόθηκαν, δεν είχε ολοκληρωθεί  το ρυθμιστικό περιεχόμενο υλοποίησης της εν λόγω διαδικασίας με βάση τον ν.4823/2021. Η πρώτη Υπουργική Απόφαση με το απαιτούμενο ρυθμιστικό πλαίσιο βγήκε τον Ιανουάριο του 2023 και η επόμενη τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους (χωρίς μάλιστα να εκκινεί σαφώς όλες τις φάσεις της λεγόμενης ατομικής αξιολόγησης), κάτι που ανοίγει το δρόμο για την άμεση δικαίωση και των νεοδιόριστων του 2021.

Είναι φανερό ότι αυτή η απόφαση επιβάλλει την άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων του 2020 και ανοίγει το δρόμο και για τους υπόλοιπους. Δικαιώνει τους αγώνες που δίνει ο κλάδος για πάνω από τέσσερα χρόνια. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα ηχηρό «χαστούκι» στο ΥΠΑΙΘΑ και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που κρατούν κυριολεκτικά σε «ομηρία» χιλιάδες συναδέλφους, που αξιοποιούν με εκβιαστικό τρόπο το νομοθετικό πλαίσιο και συνδέουν τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων με τις διαδικασίες της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης των σχολείων. Επιβεβαιώνεται η ορθή επιλογή να προχωρήσουμε συντεταγμένα, στα πλαίσια του δύσκολου και σκληρού αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, να κινηθούμε όλοι μαζί και με όλα τα μέσα για την υπεράσπιση του κλάδου και του δημόσιου σχολείου. 

Η απόφαση αυτή είναι ένα ακόμα όπλο στα χέρια μας, βάση της οποίας, έχοντας πλήρη επίγνωση του δύσκολου δρόμου, θα συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε τρόπο και μέσο για τη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων συναδέλφων του 2020, του 2021 και του 2022, που συμπληρώνουν κι αυτοί τη δοκιμαστική διετία τον Αύγουστο του 2024.

Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ αρνούνται να δώσουν λύση όλο αυτό το διάστημα, παρά τους αγώνες των εκπαιδευτικών, κρατώντας τους  σε εργασιακή ομηρεία και ανασφάλεια. Άμεσα να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αυτή η πολιτική δημιουργεί και να προχωρήσουν όλες οι ενέργειες, σε νομοθετικό και διοικητικό επίπεδο, να εκδοθούν, όπως η δικαστική απόφαση ορίζει, οι διαπιστωτικές πράξεις για όλους τους νεοδιόριστους.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να είναι συσπειρωμένοι στα σωματεία μας μετά από την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε στις 30/7. Έχει αποδειχτεί πως ο ανυποχώρητος, συλλογικός, αγώνας που επί χρόνια δίνει ο κλάδος  είναι αυτός που φέρνει νίκες. Ως Δ.Σ. απευθυνόμαστε σε όλους/όλες τους συναδέλφους. Τους καλούμε να εμπιστευθούν τη δύναμή τους, τη δύναμη του συλλογικού αγώνα. Να εμπιστευθούν το σωματείο μας, τον Σύλλογό μας και να προχωρήσουν μαζικά και αγωνιστικά στις παρακάτω ενέργειες:

Κάθε εκπαιδευτικός να υπερασπιστεί τα εργασιακά του/της δικαιώματα και να μην πέφτει θύμα των κυβερνητικών εκβιασμών, πιέσεων και απειλών και των εκτελεστικών τους οργάνων. Ο μόνος δρόμος είναι η συμμετοχή στον αγώνα, η συλλογική αίτηση προς το ΠΥΣΠΕ, η στενή επαφή με το σωματείο μας. Καλούμε σε επαγρύπνηση κάθε συνάδελφο, καθώς το καλοκαίρι προβλέπεται θερμό. Οι παραστάσεις διαμαρτυρίας πρέπει να προγραμματιστούν άμεσα, κάθε συνάδελφος να συμμετέχει, ώστε η επόμενη ημέρα να μας βρει πανέτοιμους. Όλοι/ες οι νεοδιόριστοι/ες μέλη του Συλλόγου μας θα απευθυνθούμε συλλογικά προς την ΔΙ.ΠΕ Ημαθίας, με κοινή αίτηση για την άμεση υλοποίηση της απόφασης, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα ονόματα των νεοδιόριστων που δεν έχουν ακόμα μονιμοποιηθεί ή και όσων επιθυμούν να πάρουν μέρος στη συλλογική αυτή κίνηση. Το Δ.Σ του Σ.Ε.Π.Ε Ημαθίας με ευθύνη του θα συγκεντρώσει τα στοιχεία ξεχωριστά για τους νεοδιόριστους του 2020 και ξεχωριστά για αυτούς του 2021 (και του 2022 στην πορεία) και σε συνεργασία με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., όπως και κατά τη διαδικασία των αρχικών προσφυγών προς τα Διοικητικά Εφετεία, θα καταθέσει τις αιτήσεις προς τη ΔΙΠΕ Ημαθίας (ενιαίο κείμενο με τα ονόματα από ΔΟΕ που θα υπογράφεται από τους συμμετέχοντες και θα κατατίθεται με ευθύνη του Δ.Σ.). 

Η απολύτως απαραίτητη συλλογική αίτηση προς τα ΠΥΣΠΕ θα είναι ξεχωριστή για τους νεοδιόριστους του 2020 και ξεχωριστή για τους νεοδιόριστους του 2021 και στην πορεία και για του 2022, που κλείνουν την διετία στα τέλη του Αυγούστου, διότι για την πρώτη περίπτωση υπάρχει σαφής δικαστική απόφαση, ενώ για την δεύτερη κ.τ.λ, υπάρχει αίτημα που τεκμηριώνεται με βάση την παραπάνω απόφαση αλλά και την αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να άρει το καθεστώς ομηρείας στο οποίο έχει θέσει το σύνολο των νεοδιόριστων.  

- Κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα για τη συλλογική αίτηση προς το ΠΥΣΠΕ Ημαθίας χρειάζεται να επικοινωνεί άμεσα  με το Δ.Σ. του Συλλόγου (ekpeima@gmail.com) και να δώσει τα εξής στοιχεία: όνομα/επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΔΟΥ και φωτοτυπία ταυτότητας το αργότερο μέχρι τις 23/8, ώστε αμέσως μετά να οργανωθεί η διαδικασία της κατάθεσης των αιτήσεων. 

- Η κατάθεση των συλλογικών αιτήσεων προς το ΠΥΣΠΕ θα συνοδευτεί με παράσταση διαμαρτυρίας που θα προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα για όλα τα ζητήματα που βασανίζουν τον κλάδο και τις λαϊκές οικογένειες που πασχίζουν να δώσουν μια άλλη προοπτική ζωής στα παιδιά τους σε μία άλλη δικαιότερη κοινωνία απέναντι σε κυβερνήσεις και πολιτικές που απεργάζονται ακόμα μεγαλύτερους κόφτες στα δικαιώματά μας (συμπτύξεις/συγχωνεύσεις τμημάτων, κουτσουρεμένους διορισμούς, ελαστική εργασία, πετσοκομμένους μισθούς, κ.ά.). Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η οργάνωση του αγώνα, για να μπουν εμπόδια σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο, να φουντώσει η πάλη για την ικανοποίηση των αναγκών μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή! 

Για το Δ.Σ.

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ      ΚΟΚΟΖΙΔΟΥ ΑΝΝΑ


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει την Δευτέρα 5/8 η Δημοτική Επιτροπή Δ. Βέροιας

Συνεδριάζει την Δευτέρα 5/8 η Δημοτική Επιτροπή Δ....

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Δ. Βέροιας,...

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100:  Καθημερινή  και διαρκής η μάχη της Κυβέρνησης  με την ακρίβεια

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100: Καθημερινή και διαρκής η...

Επί θεμάτων της πολιτικής επικαιρότητας τοποθετήθηκε...

Ο αγώνας των νέων υπό το  πρίσμα των αποτελεσμάτων  των εισαγωγικών εξετάσεων

Ο αγώνας των νέων υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων των...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΣτα πλαίσια της...

Μήπως οι καιροί οδηγούν  στην ανάγκη νέου πλαισίου ενίσχυσης των ορεινών μας χωριών;

Μήπως οι καιροί οδηγούν στην ανάγκη νέου πλαισίου...

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2023, είχα...

Με πανηγυρικό Εσπερινό και ιερά Λιτανεία τιμήθηκε ο Όσιος Αντώνιος, Πολιούχος Βεροίας

Με πανηγυρικό Εσπερινό και ιερά Λιτανεία τιμήθηκε ο...

Το απόγευμα της Τετάρτης, 31 Ιουλίου, ξεκίνησαν στη...

Στον ΥπΑΑΤ, τα θέματα  των αγροτών της Ημαθίας

Στον ΥπΑΑΤ, τα θέματα των αγροτών της Ημαθίας

Με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης...

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

Δήμος  Αλεξάνδρειας: Πρόσληψη  75 ατόμων  σε υπηρεσίες καθαρισμού σχολικών μονάδων

Δήμος Αλεξάνδρειας: Πρόσληψη 75 ατόμων σε υπηρεσίες...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει την πρόσληψη, με...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...