Μετά την διακοπή τους λόγω μνημονίων… Ξεκινά και πάλι η χορήγηση δανείων  σε δημοσίους υπαλλήλους

Μετά την διακοπή τους λόγω μνημονίων… Ξεκινά και πάλι η χορήγηση δανείων σε δημοσίους υπαλλήλους

Δάνεια έως 6.672 ευρώ σε δημοσίους υπαλλήλους πρόκειται να χορηγεί από το Σεπτέμβριο το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Τα δάνεια που δίνονταν ανελλιπώς από το 1910 έως το 2010 αλλά διακόπηκαν λόγω μνημονίου αντιστοιχούν σε έως τρεις ακαθάριστους μισθούς (2.224 ο ανώτατος για 36-38 χρόνια προϋπηρεσίας) και δικαιούνται: τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, προαιρετικά μετέχοντες υπάλληλοι ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, μέλη του πυροσβεστικού σώματος και της αστυνομίας κ.λ.π. Σχετική απόφαση ελήφθη το ΔΣ του Ταμείου στις 16/7/2024.

Όροι και προϋποθέσεις:

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν οι μέτοχοι που έχουν τουλάχιστον διετή συμμετοχή στο Μ.Τ.Π.Υ., δεν οφείλουν ποσό από το δικαίωμα εγγραφής στο Ταμείο, οι μηνιαίες κρατήσεις τους διενεργούνται και αποδίδονται στο Μ.Τ.Π.Υ. και δεν είναι άνω των 59 ετών.

Σημειώνεται ότι για τους υπαλλήλους που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης ή για τους νέους μερισματούχους παρέχεται από το Μ.Τ.Π.Υ. η δυνατότητα υποβολής αίτησης προεξόφλησης μερισμάτων (πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ταμείου- www.mtpy.gr -και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες).

Οι αιτήσεις δανείων θα υποβάλλονται από 9/9/2024 αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Ταμείου (www.mtpy.gr).

Αιτήσεις δανείων που θα υποβληθούν στο Ταμείο με οποιοδήποτε τρόπο πριν τις 9/9/2024 δεν θα γίνονται δεκτές. Ομοίως, πριν τις 9/9/2024 δεν θα είναι δυνατή η υποβολή αίτησης ούτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» (Αίτηση δανείου) που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Ταμείου (www.mtpy.gr).

Το ποσό του κάθε δανείου επιλέγεται από τον ίδιο τον μέτοχο και αντιστοιχεί σε έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) βασικούς ακαθάριστους μισθούς.

Κάθε δάνειο εξοφλείται σε 36 ισόποσες συνεχείς μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με παρακράτηση από τη μισθοδοσία του υπάλληλού.

Το επιτόκιο χορήγησης των δανείων, για όσους αιτηθούν το β΄ εξάμηνο του 2024, ανέρχεται στο 7% και παραμένει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια εξόφλησης του δανείου.

Το δάνειο επιβαρύνεται με όλες τις νόμιμες κρατήσεις (χαρτόσημο και ΟΓΑ χαρτοσήμου).

10 εκατ. ευρώ

Το συνολικό ποσό που θα διαθέσει αρχικά το Ταμείο για δάνεια, από 9/9/2024, ανέρχεται σε δέκα εκατομμύρια ευρώ (10.000.000,00€), σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του.

Η ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής αιτημάτων δανείων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την συνολική δέσμευση του διαθεσίμου ποσού των δέκα εκατομμύριων ευρώ (10.000.000,00€).

Για την χορήγηση δανείου απαιτείται η σύναψη Δανειακής Σύμβασης και η σχετική επιβεβαίωση του εκκαθαριστή αποδοχών της υπηρεσίας του υπαλλήλου που θα ζητήσει το Ταμείο μας.

Η καθυστέρηση υπογραφής δανειακής σύμβασης (15 ημέρες) ή της επιβεβαίωσης του εκκαθαριστή μισθοδοσίας (60 ημέρες) θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση της αίτησης.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αίτησης δανείου, ο μέτοχος θα ενημερώνεται αναλυτικά για το ονομαστικό ποσό δανείου που ο ίδιος θα επιλέξει, για το επιτόκιο, τις δόσεις καθώς και τις λοιπές κρατήσεις. Όποτε απαιτείται θα ενημερώνεται και με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) για την πορεία της αίτησής του και την κατάθεση του ποσού. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται κανενός είδους επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Μ.Τ.Π.Υ.

Τυχόν οφειλές του μετόχου προς το Μ.Τ.Π.Υ. θα εξοφλούνται αυτόματα από το δάνειο, εφόσον αυτές δεν υπερβαίνουν το ποσό του δανείου.

Εάν αλλάξει η υπηρεσία από την οποία μισθοδοτείται ο μέτοχος, υποχρεούται αυτός να ενημερώσει πάραυτα τον νέο εκκαθαριστή μισθοδοσίας για να μην υπάρχει οφειλή από ανεξόφλητη μηνιαία δόση δανείου.

Σε περίπτωση που για τεχνικούς λόγους απαιτηθεί η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης υποβολής αιτήσεων, το Μ.Τ.Π.Υ. θα δημοσιεύσει εγκαίρως σχετική ανακοίνωση, η οποία και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του (www.mtpy.gr).

Με μηχανογραφικό τρόπο

Το σύνολο σχεδόν της διοικητικής διαδικασίας υποβολής, έγκρισης αίτησης δανείου, εξέτασης των στοιχείων της αιτήσεως, κατάθεσης του χρηματικού ποσού και παρακολούθησης του δανείου, διενεργείται με μηχανογραφικό τρόπο και δεν θα απαιτείται από τον μέτοχο η επισύναψη στην αίτησή του κανενός είδους δικαιολογητικού. Η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση και η αξιοποίηση των διαλειτουργικοτήτων μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών αποτελεί βασικό εργαλείο της διοικητικής αυτής διαδικασίας, προς όφελος των μετόχων του Ταμείου.

Το σύνολο των αιτήσεων προς το Ταμείο διενεργείται πλέον ηλεκτρονικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην ιστοσελίδα του και με την ελαχιστοποίηση προσκομίσεως δικαιολογητικών,  το μέρισμα απονέμεται και καταβάλλεται ψηφιακά ακόμα και σε ένα μήνα από την αποχώρηση του υπαλλήλου από την υπηρεσία του, και επαναφέρονται μετά από τόσα έτη οι χρηματικές διευκολύνσεις προς τα μέλη του (προεξοφλήσεις μερισμάτων στους μερισματούχους και δανείων στους μετόχους). Το Μ.Τ.Π.Υ. έχει ήδη εξελιχθεί σε ένα πρότυπο δημόσιο οργανισμό, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και αναβαθμίζοντας το σύνολο των υπηρεσιών του προς τα μέλη του (μετόχους και μερισματούχους).

Πηγή: Aftidioikisi.gr


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκρίθηκε η πρόσληψη 780 ιατρών στα ΚΕΠΑ

Εγκρίθηκε η πρόσληψη 780 ιατρών στα ΚΕΠΑ

Την πρόσληψη 780 ιατρών για τη στελέχωση του Ειδικού...

Μετά τον Μαργαρίτη Σχοινά Τον Απόστολο Τζιτζικώστα προτείνει  η Κυβέρνηση για τη θέση του νέου  Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Συνάντηση με Μητσοτάκη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου

Μετά τον Μαργαρίτη Σχοινά Τον Απόστολο Τζιτζικώστα...

Με αναφορά στην πρόταση της Ελλάδας για τη θέση του...

Ο οδικός τουρισμός φορτσάρει στη Βόρεια Ελλάδα  - Ποια εθνικότητα πρωταγωνιστεί

Ο οδικός τουρισμός φορτσάρει στη Βόρεια Ελλάδα - Ποια...

Μεγάλες δόξες φαίνεται να γνωρίζει φέτος ο οδικός...

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός  με δυναμική παρουσία  στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με δυναμική παρουσία ...

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.) θα δώσει δυναμικά...

Έρευνα: Χωρίς διακοπές 1 στους 4 εργαζόμενους

Έρευνα: Χωρίς διακοπές 1 στους 4 εργαζόμενους

Ούτε μία εβδομάδα διακοπές δεν μπορούν να πάνε για...

Μετρό Θεσσαλονίκης: Το Νοέμβριο παραδίδεται  η βασική γραμμή- Συνεχείς έλεγχοι και δοκιμές ασφαλείας

Μετρό Θεσσαλονίκης: Το Νοέμβριο παραδίδεται η βασική...

Δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους στην...

Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων:  Αναλυτικά στοιχεία για την ακίνητη περιουσία 7 εκατ. φορολογουμένων θα «βλέπει» η Εφορία από Σεπτέμβριο

Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων: ...

-Θα διασυνδεθεί και με το Κτηματολόγιο για...

Πάνω από 1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας

Πάνω από 1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνουν κενές θέσεις...

Περισσότερες από μία στις τρεις επιχειρήσεις (37%)...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...