Ο αγώνας των νέων υπό το  πρίσμα των αποτελεσμάτων  των εισαγωγικών εξετάσεων

Ο αγώνας των νέων υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης


Στα πλαίσια της γενικότερης επικαιρότητας που απασχολείται κυρίως  με τους διενεργούμενους  Ολυμπιακούς Αγώνες, τις πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν  τις πρόσφατες ευρωεκλογές, τις συνεχιζόμενες πολεμικές συρράξεις  στην ευρύτερη περιοχή, την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών στα τρέχοντα καταναλωτικά προϊόντα  και τις εκδηλούμενες πυρκαγιές που κατακαίουν δασικές περιοχές του τόπου, το  ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στρέφεται και  στην ανακοίνωση  των βάσεων εισαγωγής στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, ενώ οι  απόφοιτοι των Λυκείων, προσμετρούν με αγωνία το αποτέλεσμα των κόπων και των προσπαθειών τους.

Οι νέοι μας κλήθηκαν να συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτω από τις επισφαλείς συνθήκες της εποχής,  που  πλην άλλων υποβάθμισαν γενικώς την παιδεία και ειδικότερα την εκπαιδευτική διαδικασία. 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την γενικά αναμενόμενη πτώση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές, που σχολιάστηκε πολλαπλώς. 

Όλοι όσοι έχουν βιώσει αυτή τη διαδικασία, διατηρούν ανεξίτηλα στη μνήμη τους  τις συνθήκες μέσα από τις οποίες οι μαθητές αγωνίζονται για το μέλλον τους και αναζητούν τον προορισμό τους στην ζωή. 

Στα πλαίσια δε της έντασης και της αγωνίας που κυριαρχούν μπροστά στο δέος των εξετάσεων, είναι απολύτως κατανοητή η πίεση και το άγχος στους διαγωνιζομένους, αφού όσο κι αν κανείς είναι καλά προετοιμασμένος, η πιθανότητα ενός μη επιθυμητού αποτελέσματος αποτελεί πάντα ένα υπαρκτό ενδεχόμενο.

Το διάστημα  που ακολουθεί  μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δίνει την αφορμή σε κάθε οικογένεια να αποτιμήσει την  εξέλιξη του εκπαιδευτικού μας συστήματος, μέσα από το πρίσμα μιας διαρκούς οικονομικής αφαίμαξης και μιας μόνιμης έντασης που αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στον χαρακτήρα των παιδιών. 

Οι μαθητές από την στιγμή που εισάγονται  στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επιδίδονται σε έναν επίπονο αγώνα με φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, έως ότου φτάσουν στην τελευταία τάξη του Λυκείου, όπου καλούνται να επιτύχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. 


Με αυτό τον τρόπο δικαιώνουν πρώτα τους εαυτούς τους για τους κόπους τους, την οικογένεια τους για την ηθική και υλική υποστήριξη που τους παρείχε και όλους όσους πίστεψαν σε αυτούς και τους ενθάρρυναν. 

Ακόμη και στην σημερινή εποχή με την δραματική υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων και τους ατέλειωτους άνεργους πτυχιούχους, η επιτυχία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ένα κυρίαρχο όραμα μέσα από το οποίο ο κάθε νέος σχεδιάζει το μέλλον και την κοινωνικοοικονομική του προοπτική και εξέλιξη.

Είναι όμως γνωστό ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν εισέρχονται όλοι όσοι διαγωνίζονται. 

Για όσους παραμένουν εκτός, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επικρατούν απαισιόδοξες σκέψεις. 

Η μη εισαγωγή σε κάποια ανώτατη η ανώτερη σχολή δε σημαίνει απαραίτητα και την αποτυχία για τον νέο. 

Σε όλους δίνεται η δυνατότητα της νέας προσπάθειας την οποία πρέπει να αξιοποιήσουν. 

Πέραν τούτου καθημερινώς παρουσιάζονται και άλλες εξίσου σημαντικές ευκαιρίες στη ζωή, οι οποίες μπορεί να ανοίξουν μεγάλους δρόμους επαγγελματικής επιτυχίας. 

Προς το παρόν, τα συγχαρητήρια και οι ευχές συνοδεύουν όλους τους νέους που έδωσαν τον αγώνα τον καλό.

Η ίδια η ζωή άλλωστε δεν είναι παρά ένας διαρκής αγώνας τον οποίο κάθε άνθρωπος δίνει συνεχώς, με πίστη στην καλύτερη επόμενη ημέρα .


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ : Δικαίωση για χιλιάδες νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς οι πρώτες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ : Δικαίωση για χιλιάδες...

Από τον Σύλλογο  Εκπαιδευτικών  Π.Ε. Ημαθίας,...

Συνεδριάζει την Δευτέρα 5/8 η Δημοτική Επιτροπή Δ. Βέροιας

Συνεδριάζει την Δευτέρα 5/8 η Δημοτική Επιτροπή Δ....

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Δ. Βέροιας,...

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100:  Καθημερινή  και διαρκής η μάχη της Κυβέρνησης  με την ακρίβεια

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100: Καθημερινή και διαρκής η...

Επί θεμάτων της πολιτικής επικαιρότητας τοποθετήθηκε...

Μήπως οι καιροί οδηγούν  στην ανάγκη νέου πλαισίου ενίσχυσης των ορεινών μας χωριών;

Μήπως οι καιροί οδηγούν στην ανάγκη νέου πλαισίου...

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2023, είχα...

Με πανηγυρικό Εσπερινό και ιερά Λιτανεία τιμήθηκε ο Όσιος Αντώνιος, Πολιούχος Βεροίας

Με πανηγυρικό Εσπερινό και ιερά Λιτανεία τιμήθηκε ο...

Το απόγευμα της Τετάρτης, 31 Ιουλίου, ξεκίνησαν στη...

Στον ΥπΑΑΤ, τα θέματα  των αγροτών της Ημαθίας

Στον ΥπΑΑΤ, τα θέματα των αγροτών της Ημαθίας

Με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης...

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό

Ημαθία: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

Δήμος  Αλεξάνδρειας: Πρόσληψη  75 ατόμων  σε υπηρεσίες καθαρισμού σχολικών μονάδων

Δήμος Αλεξάνδρειας: Πρόσληψη 75 ατόμων σε υπηρεσίες...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει την πρόσληψη, με...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...