Έρευνα: Χωρίς διακοπές 1 στους 4 εργαζόμενους

Έρευνα: Χωρίς διακοπές 1 στους 4 εργαζόμενους

Ούτε μία εβδομάδα διακοπές δεν μπορούν να πάνε για οικονομικούς λόγους, σχεδόν 40 εκατ. εργαζόμενοι στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα το 25% των εργαζομένων δεν έχει τα χρήματα να διαθέσει για διακοπές. Ο αριθμός των εργαζομένων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές μιας εβδομάδας έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων της Ε.Ε. για την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC).


Εκτιμάται ότι 39,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι (15%) δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές μιας εβδομάδας μακριά από το σπίτι τους, είτε στη χώρα τους είτε στο εξωτερικό το 2022 – από 37,6 εκατομμύρια (14%) το 2021.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές, μετά τη Ρουμανία (36%) και μαζί με την Κύπρο (25% ).

Τα στοιχεία για το 2023 θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα μετά την αύξηση-ρεκόρ στο κόστος των διακοπών το περασμένο καλοκαίρι σε συνδυασμό με την πτώση των πραγματικών μισθών σε ολόκληρη την Ε.Ε. λόγω του πληθωρισμού που οφείλεται στα κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι σε πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) καταγράφηκε ότι το 55% των καταναλωτών δεν θα κάνει καθόλου διακοπές φέτος λόγω οικονομικής δυσκολίας.

Η μεγαλύτερη αύξηση της φτώχειας στις διακοπές, σύμφωνα με την έρευνα της ETUC, σημειώθηκε στη Γαλλία, όπου σχεδόν ένα εκατομμύριο περισσότεροι μισθωτοί αναγκάστηκαν το 2022 να μείνουν στο σπίτι. Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες αλλαγές σε σχέση με το 2021 σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (+3,8%) και στη Γαλλία (+2,5%). Η Ιταλία εξακολουθεί να έχει τον υψηλότερο αριθμό εργαζομένων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα διάλειμμα (6.074.387) από την εργασία, παρά τη μείωση σε σχέση με το 2021.

«Ύστερα από σκληρή δουλειά όλο τον χρόνο, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές τους. Οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, ο χρόνος μακριά με την οικογένεια είναι το κλειδί για την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των εργαζομένων μαζί με την παροχή πολύτιμων εμπειριών στα παιδιά», είπε σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας η γενική γραμματέας της ETUC Εσθερ Λιντς.

«Τα στοιχεία δείχνουν πώς η κοινωνική πρόοδος αντιστρέφεται ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας. Ενώ οι πλούσιοι διευθύνοντες σύμβουλοι που προκάλεσαν τον πληθωρισμό κερδών λιάζονταν σε πολυτελή θέρετρα στο αποκορύφωμα της κρίσης κόστους ζωής, οι διακοπές μιας μόλις εβδομάδας ξεπερνούσαν τις οικονομικές δυνατότητες σαράντα εκατομμυρίων εργατών και των οικογενειών τους που αγωνίστηκαν όλο τον χρόνο μόνο για να βάλουν φαγητό στο τραπέζι», πρόσθεσε.

«Δεν αποτελεί έκπληξη να βλέπουμε αυξανόμενο θυμό στις κοινωνίες μας σε αυτό το πλαίσιο. Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν βλέπουν πλέον τα οφέλη της ισχυρής οικονομίας της Ευρώπης στην καθημερινή τους ζωή», συμπλήρωσε η κ. Λιντς. «Χρειάζεται επειγόντως να αυξήσουμε τα επίπεδα των εργαζομένων που καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν ένα δίκαιο μερίδιο του πλούτου που δημιουργούν και θα μπορούν να απολαύσουν κάτι τόσο στοιχειώδες, όπως οι διακοπές μιας εβδομάδας, αντί να αγωνίζονται απλώς να επιβιώσουν».

Τα στοιχεία της ETUC καταγράφουν το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 18 έως 64 ετών που εργάζονται και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές μιας εβδομάδας. Περιλαμβάνουν επίσης το στατιστικό σφάλμα (ένδειξη της αβεβαιότητας γύρω από αυτήν την εκτίμηση) και το συνδυάζουν με τις πληροφορίες για τον πραγματικό πληθυσμό την 1η Ιανουαρίου του 2021 και του 2022 ηλικίας 18-64 ετών για να εντοπιστεί ο όσο το δυνατόν πιο ακριβής αριθμός εργαζομένων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μία εβδομάδα διακοπών. Με βάση αυτή την επεξεργασία, υπολογίστηκε ότι κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. το 13,8% των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών το 2021 δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές μιας εβδομάδας. Αυτό αντιστοιχεί σε 37.589.980 εργαζόμενους (με όρια σφαλμάτων μεταξύ 37.273.344 και 37.906.616 ατόμων). Το 2022 ο αριθμός έχει αυξηθεί σε 39.719.112 εργαζομένους (όρια σφάλματος μεταξύ 39.397.468 και 40.040.756), άρα αύξηση κατά περίπου 2.000.000 άτομα.

Τα ευρήματα δείχνουν την ανάγκη για την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι επωφελούνται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι συλλογικές συμβάσεις δεν προσφέρουν μόνο δικαιότερες αμοιβές, αλλά οι εργαζόμενοι που καλύπτονται απολαμβάνουν έως και δύο εβδομάδες περισσότερες διακοπές κάθε χρόνο.

Τουλάχιστον τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι είχαν εξαιρεθεί από τα οφέλη των συλλογικών συμβάσεων από το 2000, ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται σε χώρες που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα φτώχειας στις διακοπές! Ενώ τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία υποδηλώνουν αύξηση της κάλυψης μισθωτών από συλλογικές συμβάσεις, μένει να γίνει πολλή δουλειά, λέει η ETUC.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. υιοθέτησαν έκτοτε την οδηγία για τον κατώτατο μισθό, η οποία απαιτεί από όλα τα κράτη-μέλη να προωθούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις.

Ωστόσο, μια νέα έκθεση του Eurofound ανέφερε ότι «συγκεκριμένες ενέργειες για την προώθηση της κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων εντοπίστηκαν μόνο σε μικρό αριθμό χωρών».

Η ETUC προειδοποιεί τα κράτη-μέλη ότι η προθεσμία για την ένταξη της Οδηγίας για τους κατώτατους μισθούς στο Εθνικό Δίκαιο είναι η 15η Νοεμβρίου 2024.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο οδικός τουρισμός φορτσάρει στη Βόρεια Ελλάδα  - Ποια εθνικότητα πρωταγωνιστεί

Ο οδικός τουρισμός φορτσάρει στη Βόρεια Ελλάδα - Ποια...

Μεγάλες δόξες φαίνεται να γνωρίζει φέτος ο οδικός...

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός  με δυναμική παρουσία  στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με δυναμική παρουσία ...

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ.) θα δώσει δυναμικά...

Μετρό Θεσσαλονίκης: Το Νοέμβριο παραδίδεται  η βασική γραμμή- Συνεχείς έλεγχοι και δοκιμές ασφαλείας

Μετρό Θεσσαλονίκης: Το Νοέμβριο παραδίδεται η βασική...

Δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους στην...

Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων:  Αναλυτικά στοιχεία για την ακίνητη περιουσία 7 εκατ. φορολογουμένων θα «βλέπει» η Εφορία από Σεπτέμβριο

Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων: ...

-Θα διασυνδεθεί και με το Κτηματολόγιο για...

Πάνω από 1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας

Πάνω από 1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνουν κενές θέσεις...

Περισσότερες από μία στις τρεις επιχειρήσεις (37%)...

Παρουσιάστηκε χθες  στο υπουργικό συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο

Παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο το νέο...

Τους βασικούς άξονες του νέου Νομοσχεδίου για το...

Τέμπη: Ποινική δίωξη  στην πρόεδρο  της ΡΑΣ και  σε στελέχη της Πυροσβεστικής

Τέμπη: Ποινική δίωξη στην πρόεδρο της ΡΑΣ και σε...

Ποινική δίωξη ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών...

«Καλλιπάτειρα 2»:  Άσκηση για την ασφαλή  διεξαγωγή αθλητικών  εκδηλώσεων και την αθλητική βία

«Καλλιπάτειρα 2»: Άσκηση για την ασφαλή διεξαγωγή...

Επιχειρησιακή άσκηση επί χάρτου με την κωδική...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...