Το βιβλίο της καταξιωμένης δημοσιογράφου Σοφίας Προκοπίδου «Μια Βαλίτσα Μαύρο Χαβιάρι» παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας.
Τους καλεσμένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας Φώτης Φανιάδης, ο οποίος είχε και τον συντονισμό της παρουσίασης.
Η περιφερειακή σύμβουλος Ημαθίας, ποντιακής καταγωγής Δώρα Μπαλτατζίδου μιλώντας για το βιβλίο ανέφερε πως αποτελεί μια περιπλάνηση από μια Ελλάδα ιδεατή, ονειρική από τη μια και από την άλλη την Ελλάδα της παλιννόστησης, η οποία ήταν μια «Μάμα» για αυτούς που λαχτάρισαν να βρεθούν στην αγκαλιά της.
Οι ήρωες της διασποράς κουβάλησαν μαζί τους την αγάπη τους για τον αρχαίο πολιτισμό, τα αρχαία ελληνικά τους ονόματα, την πεποίθηση ότι η γνώση είναι δύναμη για τον άνθρωπο.
Μεγάλο έγκλημα του νομοθετικού αποκλεισμού θεωρεί την κατάργηση της σύνταξης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον ΟΓΑ σε 40.000 πρόσφυγες.
Προέτρεψε τη συγγραφέα να γράψει το βιβλίο στην ποντιακή διάλεκτο για να ζήσουν οι πόντιοι έντονα το συναισθηματικό φορτίο που κουβαλάει. Αποτυπώνοντας τη λαχτάρα και το δράμα των νεοπροσφύγων στο στίχο «…Πατρίδαμ΄ αραεύω σε αμόν καταραμένος, σα ξένα είμαι Έλληνας και σην Ελλάδα ξένος».
Για το ταξίδι αυτό στα βάθη του Ελληνικού Πόντου μίλησε η δικηγόρος και φίλη της συγγραφέα Ιφιγένεια Παραστατίδου. Χαρακτηρίζοντας πως το βιβλίο αποτελεί ένα ελπιδοφόρο και αναπόσπαστο μήνυμα ζωής και αγάπης προς τον άνθρωπο. Είναι μια μυροβόλος άνοιξη ιστορικής μνήμης, είναι η μοίρα των ανθρώπων της νοσταλγίας για την πατρίδα και ο πόνος για την πατρίδα. Οι Έλληνες του Πόντου έχουν βαθιά μέσα τους «συνείδηση της ζωής και του θανάτου». Μέσα από τη βιωματική της γραφή η συγγραφέας δίνει έμφαση στον τρόπο με τον οποίο ακολουθούνταν ευλαβικά οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του Πόντου.
Οι μυρωδιές μάς κάνουν ανθρώπους με μνήμη... έλεγε η γιαγιά
Το άρωμα της Ελλάδας έφερνε ο πατέρας στο σπίτι όταν κατάφερνε και έβρισκε ελιές και ελαιόλαδο…
Η εξουσία είναι σαν το έρωτα. Σε κάποιους δίνει φτερά και άλλους τους αλυσοδένει…
Οι ήρωες του βιβλίου για να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους οφείλουν να προστατεύσουν και να αναδείξουν αξίες όπως ο σεβασμός, η ελευθερία, αγάπη, η ευγένεια και η αυθεντικότητα. Γνήσιοι εκφραστές μιας μεγαλόψυχης ευγένειας όταν επιστρέφουν στην Ελλάδα ως Παλλινοστούντες βρίσκονται σε μια παράξενη χώρα . Τη χώρα που μυθοποίησαν δεν την αναγνωρίζουν ΞΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΞΕΝΟΙ.
Με έντονη συγκίνηση η κ. Παραστατίδου χαρακτήρισε το βιβλίο αληθινό και γενναίο και όπως λέει ο ΜΙΓΚΕΛ ΝΤΕ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ «Οι γενναίοι υποτάσσουν την τύχη στις επιθυμίες». Και πως η ζωή όπως είπε ο μεγάλος φιλόσοφος Σαρτρ Η ΖΩΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ.
Στη συνέχεια η συγγραφέας Σοφία Προκοπίδου εξήγησε πως το βιβλίο αποτελεί μια δυνατή προσευχή σαν ΞΟΡΚΙ γιατί είμαστε ένας λαός φοβισμένος, ο φόβος της μειονότητας. Για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ξανά αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση θα πρέπει να αναπτυχθούμε πολιτιστικά. Η τέχνη και το αρχαίο θέατρο θα αποτρέψουν τον άνθρωπο από το κακό.
Οι βουλευτές μας με το νομοσχέδιο της κατάργησης των συντάξεων παλλινοστούντων διέπραξαν την 3η Γενοκτονία.
Με τους ήχους της γλυκόλαλης Λύρας από τον Λυράρη Κυριάκο Φαντίδη γεμάτη πόνο θλίψη και έντονο συναίσθημα, ολοκληρώθηκε η συγκινητική παρουσίαση του βιβλίου.