«Η φύση δεν φυλακίζεται»-Φόρος Τιμής στον εικαστικό, φυσιολάτρη και σύγχρονο φιλόσοφο της Βέροιας Θανάση Λέτσιο

«Η φύση δεν φυλακίζεται»-Φόρος Τιμής στον εικαστικό, φυσιολάτρη και σύγχρονο φιλόσοφο της Βέροιας Θανάση Λέτσιο

Γράφει ο Αλέξανδρος Αθανασίου Λέτσιος


 Τον πρέποντα φόρο τιμής και εκτίμησης στον εικαστικό, φυσιολάτρη και σύγχρονο φιλόσοφο της πόλης μας Θανάση Λετσιο που «έφυγε» από την ζωή πριν από περίπου 40 ημέρες, θέλουμε να αποδώσουμε με αυτές τις λίγες γραμμές.

Αν προσπαθήσει κάποιος που τον γνώριζε, να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του Θανάση Λετσιου, αναπόφευκτα φέρνει στο νου, αρχαία ελληνικά πρόσωπα, όπως ο Σωκράτης, ο Περικλής, ο Φειδίας...  Άνδρες που έμειναν γνωστοί στην ιστορία, για την βαθιά τους πίστη σε ιδέες, για την αφοσίωσή τους στην αρετή, στην τέχνη και στην βαθιά πανανθρώπινη και «ειλικρινώς χριστιανική» ηθική.

Σαν γιος του και σαν πολίτης αυτής της πόλης τον τιμώ και τον ευχαριστώ, όχι μόνο που υπήρξε ο πατέρας μου, αλλά και για όλα όσα πηγαία προσέφερε στην τέχνη, στην κοινωνία και πάνω από όλα στον Άνθρωπο, απροκατάληπτα, ανυστερόβουλα και ανιδιοτελώς.

Έγραψε με την ζωή του και τα έργα του, ένα ξεχωριστό και απολύτως διακριτό κεφάλαιο στην εικαστική ιστορία αυτού του τόπου.

Γεννήθηκε το 1942, μέσα στον μεγάλο πόλεμο σε ένα μικρό χωριό της Πίνδου το Πολυνέρι Γρεβενών. Μέσα στην κατοχή και μόλις λίγων μηνών, με την οικογένεια του μετακόμισε στην Βέροια, στην οποία έζησε ολόκληρη του την ζωή. Παρόλο που ο Θανασης Λετσιος δεν πολέμησε στον μεγάλο αυτό πόλεμο, στην ζωή του πολέμησε σε χίλιους πολέμους. Αγωνίστηκε για τις ιδέες του, για την ηθική, για το δίκαιο, και φυσικά για την επιβίωση, πάντα με σεβασμό, ταπεινότητα και υπομονή.

Φορέας ήθους, εντιμότητας και ανιδιοτέλειας και πάντα πιστός σε αξίες, αρχές και ιδανικά, αντιμετώπιζε πάντοτε τις αντιξοότητες και τις στιγμές προσωπικής δοκιμασίας με ψυχικό σθένος, αισιοδοξία και αξιοπρέπεια.

Ήταν βαθιά ιδεολόγος, φιλόσοφος, καλλιτέχνης και είχε μια απέραντη αγάπη για την τέχνη και για την φύση. 

Ένα αγαπημένο του ρητό ήταν: «Η φύση δεν φυλακίζεται»

Ο Θανάσης Λετσιος, ασχολήθηκε σαν εικαστικός (αυτοδίδακτος) με την γλυπτική και την ζωγραφική και έργα του βρίσκονται σε διάφορες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Βέροια, Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα.  Ο Δήμος Θεσσαλονίκης του απένειμε τιμητική διάκριση.

Η φιλοσοφία του στην τέχνη αντικατοπτρίζεται στα εξής: Τόλμη, Σεβασμός στην Φύση, Ελευθερία και Πρωτοπορία στις φόρμες και στις γραμμές.

Πέρα και πάνω από όλα αυτά, ο Θανάσης Λετσιος, ήταν ένας ελεύθερος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που ζούσε και ανέπνεε ελεύθερα, και που πάντα έδινε μάχες για την ελευθερία του πνεύματος, της τέχνης και των ιδεών. Η ελευθερία ήταν το θεμέλιο της ύπαρξής του και η δύναμη που τον καθοδηγούσε.  Ελευθερία στην ζωή, Ελευθερία στην τέχνη.

Θανάση…, Πατέρα…, είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά που μας άφησες. Κληρονομιά η οποία δεν είναι μόνο εικαστική, αλλά και ηθική, φιλοσοφική πνευματική, μια κληρονομιά που δεν χάνεται, δεν απομειώνεται και δεν εξαφανίζεται. Είναι στολίδι στην ζωή ενός ανθρώπου, σε στιγμές ευτυχίας και καταφύγιο σε στιγμές προκλήσεων.

Θανάση…, Πατέρα…, θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό, και θα κρατάμε σφιχτά μέσα στην καρδιά μας όλα όσα μας δίδαξες.

Θα ήθελα να κλείσω αυτές τις γραμμές με δυο ρήσεις του καλλιτέχνη Νίκου Εγγονόπουλου, οι οποίες πλήρως αντικατοπτρίζουν την φιλοσοφία, την τέχνη και την ζωή του Θανάση Λέτσιου:

«Η τέχνη και η ποίηση δεν μας βοηθούν να ζήσουμε, αλλά μας βοηθάνε να πεθάνουμε»...

«Πρέπει να ζεις όπως σκέφτεσαι γιατί αν ζήσεις με άλλον τρόπο θα καταλήξεις να σκέφτεσαι όπως ζεις»...

Καλό Παράδεισο Θανάση! Καλό Παράδεισο Πατέρα!

Καλό Παράδεισο ελεύθερε άνθρωπε και καλλιτέχνη της ζωής και της φύσης!

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συγχαρητήρια επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας

Συγχαρητήρια επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας

Η Πρόεδρος και τα μέλη της Διοίκησης του Εμπορικού...

ΥΠΠΟ: Εγκρίσεις ύψους 2.009.000 ευρώ για δράσεις κι εκδηλώσεις πολιτιστικών φορέων  -Τρεις επιχορηγήσεις στην Ημαθία

ΥΠΠΟ: Εγκρίσεις ύψους 2.009.000 ευρώ για δράσεις κι...

Εγκρίσεις συνολικού ύψους 2.009.000 ευρώ ανακοινώνονται...

Η κίνηση  του Μητροπολίτη από 31/7 έως 7/8

Η κίνηση του Μητροπολίτη από 31/7 έως 7/8

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Έφυγε από τη ζωή η Φανή Μωυσίδου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Φανή Μωυσίδου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024...

Την Κυριακή 4 Αυγούστου: Πεζοπορία στο Βέρμιο προς τη θέση

Την Κυριακή 4 Αυγούστου: Πεζοπορία στο Βέρμιο προς τη...

Την Κυριακή 4 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η...

Ευχαριστήριο για τη δωρεά φαρμάκων και  αναλώσιμων ειδών στο Κοινωνικό Φαρμακείο Αλεξάνδρειας

Ευχαριστήριο για τη δωρεά φαρμάκων και αναλώσιμων...

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Τμήματος Κοινωνικής...

Συγχαρητήριο του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας

Συγχαρητήριο του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας

Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ...

Επιτυχόντες του ΓΕΛ Μελίκης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Επιτυχόντες του ΓΕΛ Μελίκης στην Τριτοβάθμια...

Η Δ/νση και οι Καθηγητές του Γενικού Λυκείου Μελίκης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...