ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ  Η αλήθεια που … «σίγησε» στην τελετή έναρξης των Αγώνων

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ Η αλήθεια που … «σίγησε» στην τελετή έναρξης των Αγώνων

 Του Μάκη Δημητράκη


Πριν από λίγες ημέρες παρακολούθησα κι εγώ όπως και εκατομμύρια συνάνθρωποί μας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Πόλη Του Φωτός! 

Δεν είμαι ειδικός ούτε κριτικός για να σχολιάσω την επιτυχία ή μη του γεγονότος για αυτό και το προσπερνώ. Παρακολούθησα όμως με ιδιαίτερη προσοχή το  δρώμενο και όπως είναι φυσικό ένιωσα εθνική  υπερηφάνεια καθώς είδα την ελληνική σημαία και την εθνική μας αποστολή να πρωτοπαρελαύνει!

Μη έχοντας τη δυνατότητα να ακούω τους Γάλλους σχολιαστές περίμενα να ακούσω – ως είθισται – τις  ομιλίες των επίσημων εκπροσώπων του Ολυμπιακού Κινήματος.

Και τι κρίμα!!

Απογοητεύτηκα όμως καθώς τόσο ο Πρόεδρος  της Οργανωτικής Επιτροπής όσο και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) μονοπωλώντας το γεγονός αναφέρθηκαν στο ότι οι σύγχρονοι Αγώνες είναι επίτευγμα του Βαρόνου Πιέρ  Ντε Κουμπερτέν.

Αυτό  όμως είναι μέρος της πραγματικότητας. Της αλήθειας!

Και εξηγούμαι για την πλήρη αποκατάσταση των γεγονότων αφού είχα την τύχη να ασχοληθώ σε βάθος με το θέμα. Πραγματικός «υπεύθυνος» για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων  υπήρξε ο συμπατριώτης μας ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ το πατρικό σπίτι του οποίου – το γνωστό Μπικελάθκου – βρισκόταν στην οδό Αγίου Δημητρίου όπως μας πληροφορεί και σχετική αναμνηστική πλάκα!  

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΟΡΒΟΝΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

   Το 1894 ο Βεροιώτης στην καταγωγή Δημήτριος Βικέλας ζούσε στο Παρίσι γιατί σοβαροί λόγοι υγείας της συζύγου του το επέβαλαν αυτό  και ζώντας εκεί διορίσθηκε τηλεγραφικά εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου της Αθήνας στο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο που θα γινόταν στη  γαλλική Σορβόνη.

Στο συνέδριο ο Βικέλας γνωρίστηκε – μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων – και με τον Βαρόνο Πιερ Ντε Κουμπερτέν, πιθανότατα γνώστη της ελληνικής ιστορίας και λάτρη της ελληνικής αρχαιότητας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου ο Δημήτριος Βικέλας με τη μόρφωσή του αλλά και τη φήμη ενός ανθρώπου του πνεύματος επιβλήθηκε όσο κανένας άλλος σύνεδρος!


ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

  Στο συνέδριο της Σορβόνης «δια βοής» οι σύνεδροι αποφάσισαν την ανασύσταση-αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων  και οι πρώτοι Αγώνες να διεξαχθούν το 1896 στην Αθήνα. Αποφασίστηκε ακόμη η ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με Πρόεδρο τον Δημήτριο Βικέλα και Γραμματέα τον Κουμπερτέν οι οποίοι και ανέλαβαν την οργάνωση των Αγώνων.  

Το σπίτι του Βικέλα στο Παρίσι «φιλοξένησε» την έδρα της ΔΟΕ!!

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΣΟΡΒΟΝΗΣ

  Ο Πέτρος Λινάρδος, δημοσιογράφος και ιστορικός του αθλητισμού – ο Πρύτανης της Αθλητικής Δημοσιογραφίας όπως τον χαρακτήρισε ο δικός μας Γιώργος Χιονίδης – έγραψε «Ο Βικέλας υπήρξε λαμπρός εισηγητής στο Αθλητικό Συνέδριο της Σορβόνης και τον χαρακτηρίζει ΠΕΤΡΑΔΙ  που αστραποβόλησε και τον αποκαλεί ΕΘΝΙΚΟ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ενώ κάποιοι άλλοι τον αποκάλεσαν δίκαια ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

   Ο ίδιος δημοσιογράφος , ο Πέτρος Λινάρδος , έγραψε για  τον Βικέλα «Δεν είναι λίγοι από άγνοια αν όχι από προκατάληψη, που πιστεύουν ότι η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 οφείλεται στον Κουμπερτέν. Αυτό ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ γιατί στην πραγματικότητα ο Κουμπερτέν αντέδρασε με πείσμα  μάλιστα στην τέλεση των Αγώνων στην Αθήνα γιατί δεν εμπιστευόταν τους Έλληνες.

   Αργότερα όμως τα συναισθήματά του για τους Έλληνες  βελτιώθηκαν.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι ο Βικέλας ΟΧΙ μόνο πέτυχε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά πρωτίστως πέτυχε και τη διεθνή αναγνώριση της Ελλάδας ως ΚΟΙΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ και του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΙΔΕΩΟΥΣ!!

 Ο ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΚΕΛΑΣ

 Μελετώντας όλα τα στοιχεία της προσπάθειας του Βικέλα για την αναβίωση των Αγώνων, αυτά συγκλίνουν στο γεγονός ότι βασικό κίνητρο της πρότασής του ήταν πατριωτικό!! Σαν μεγάλος οραματιστής διέβλεπε ότι με τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας στην Αθήνα, η μικρή μας Πατρίδα θα έβγαινε από την αφάνεια και θα προχωρούσε στην Ευρώπη.

   Ο Δήμαρχος Πατρέων ένα μήνα πριν την έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε σχετικά « 0 Βικέλας υπήρξε ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ»!!!

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστήριο για τη δωρεά φαρμάκων και  αναλώσιμων ειδών στο Κοινωνικό Φαρμακείο Αλεξάνδρειας

Ευχαριστήριο για τη δωρεά φαρμάκων και αναλώσιμων...

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Τμήματος Κοινωνικής...

Συγχαρητήριο του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας

Συγχαρητήριο του 1ου ΓΕΛ Αλεξάνδρειας

Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ...

Επιτυχόντες του ΓΕΛ Μελίκης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Επιτυχόντες του ΓΕΛ Μελίκης στην Τριτοβάθμια...

Η Δ/νση και οι Καθηγητές του Γενικού Λυκείου Μελίκης...

5ο ΓΕΛ Βέροιας: Καλή αρχή στις σπουδές σας  και στην καινούργια σας ζωή!

5ο ΓΕΛ Βέροιας: Καλή αρχή στις σπουδές σας και στην...

Η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος...

Η Πανήγυρις της Αγίας  Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής αθληφόρου, πολιούχου της Μελίκης

Η Πανήγυρις της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής...

Γράφει ο Αντώνης Κ. ΤσιπρόπουλοςΜε κατάνυξη,...

Τάσος Μπαρτζώκας: Στηρίζουμε έμπρακτα τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία

Τάσος Μπαρτζώκας: Στηρίζουμε έμπρακτα τους...

Ως μία διάταξη που μας πηγαίνει μπροστά ως κοινωνία,...

Παραπλανητική διαφήμιση δωρεάν μαθημάτων βοηθού φαρμακοποιού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Παραπλανητική διαφήμιση δωρεάν μαθημάτων βοηθού...

Την προσοχή των πολιτών εφιστά το Περιφερειακό Τμήμα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμή του Οσίου Αντωνίου του Νέου, πολιούχου Βεροίας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις θρησκευτικές...

Η Διεύθυνση Αστυνομίας αποβλέποντας στην ομαλή και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...