Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της διοργάνωσης «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΕΡΜΙΟΥ 2024» που προγραμμάτισε ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου για την θερινή περίοδο, πραγματοποιήθηκε στην συνεδριακή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Υγιεινή διατροφή για μικρούς και μεγάλους» με ομιλητή τον Διατροφολόγο Αθανάσιο Τόπη.
Τον Α. Τόπη καλωσόρισε και παρουσίασε στο κοινό που συμμετείχε στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Π.Ο.Ξ. Βασίλης Χασιώτης, ευχαριστώντας τον για την ανταπόκριση στην πρόσκληση που του απευθύνθηκε.
Για τον Αθανάσιο Τόπη, την μακροχρόνια επιστημονική, επαγγελματική και μεταπτυχιακή του διαδρομή ως υποψήφιου διδάκτορα, αλλά και την στενή σχέση που διατηρεί με το χωριό και την κοινωνία του Ξηρολιβάδου, μίλησε ο Αναστάσιος Βασιάδης ως ιατρός και παλαιότερος Πρόεδρος του ΠΟΞ.
Ειδική αναφορά έγινε από τον Α. Βασιάδη για το παγκόσμιο διατροφικό πρόβλημα όπως εκδηλώνεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής, που επηρεάζεται αρνητικά από τον υπερκαταναλωτισμό, την σπάταλη χρήση των περιορισμένων παγκόσμιων πόρων, την κλιματική αλλαγή, τις απώλειες της βιοποικιλότητας, την εξάντληση των αλιευμάτων, την αποψίλωση των δασών, τη διάβρωση του εδάφους, τη λειψυδρία, καθώς και τη ρύπανση του νερού και της ατμόσφαιρας.
Επισημάνθηκε επίσης ο δραματικός περιορισμός της ντόπιας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγόμενων τροφίμων, αμφιβόλου ποιότητας.
Το καλωσόρισμα του Αθ. Τόπη από τον Α. Βασιάδη ολοκληρώθηκε με την νοσταλγική αναπόληση της παραδοσιακής διατροφής των παλαιότερων εποχών, που χαρακτήριζαν τις μικρότερες κοινωνίες, όπως του Ξηρολιβάδου.
Στη συνέχεια ο Αθανάσιος Τόπης αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση εκ μέρους του ΠΟΞ και την παρουσία του κοινού προχώρησε στην εξόχως ενημερωτική ομιλία του, με την χρήση προβολών.
Σημαντικό μέρος της ομιλίας του Α. Τόπη ήταν αφιερωμένο στην Μεσογειακή Διατροφή και την ανακήρυξη της από την UNESCO ως Άυλη Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, ως μια κοινωνική πρακτική που βασίζεται σε ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων, που κυμαίνονται από το αγροτοπίο μέχρι το τραπέζι, και που στις χώρες του Μεσογειακού Πολιτισμού αφορούν τις καλλιέργειες, την συγκομιδή, την κτηνοτροφία, την αλιεία, την διαφύλαξη, την μεταποίηση, την προετοιμασία και κυρίως, την κατανάλωση φαγητού.
Ειδική επισήμανση έγινε από τον Α. Τόπη για την Μεσογειακή Διατροφή, ότι είναι στην ουσία η Ελληνική Διατροφή, όπως παρέμενε αναλλοίωτη από την αρχαιότητα και υιοθετείται σήμερα από όλο τον κόσμο ως η πλέον υγιεινή.
Στη συνέχεια ο ομιλητής ανέπτυξε τα επί μέρους στοιχεία της Υγιεινής Διατροφής και τους διάφορους συνδυασμούς με τα συστατικά τους, όπως ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία τα διάφορα στάδια της ζωής, τον τρόπο ζωής, τον σωματότυπο και το παθολογικό υπόβαθρο του κάθε ανθρώπου.
Ειδικές αναφορές επιφύλαξε ο Α. Τόπης προς το κοινό, για τις ιδιαίτερες διατροφές που συστήνονται σε άτομα με παθολογικές ιδιαιτερότητες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η υπερουριχαιμία, η υπέρταση, η παχυσαρκία, οι ορμονικές διαταραχές κλπ.
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης ακολούθησε διάλογος με το κοινό, κατά τον οποίο ο ομιλητής απάντησε σε ερωτήσεις και παρέθεσε πρόσθετα ενημερωτικά στοιχεία.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά στον ομιλητή του συλλεκτικού ημερολογίου με θέμα «Ο κύκλος του μαλλιού στο Ξηρολίβαδο» και την ανακοίνωση μιας νέας εκδήλωσης για την διατροφή, που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς, κατά την οποία θα προβληθεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βίντεο από τον Α. Τόπη.