ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ  Ανησυχητικός ο αριθμός των δήμων που  παίρνουν προκαταβολές για να ανταπεξέλθουν

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Ανησυχητικός ο αριθμός των δήμων που παίρνουν προκαταβολές για να ανταπεξέλθουν

-Συνάντηση Βοργιαζίδη - Λιβάνιου - Για τις υποχρηματοδοτήσεις ενημέρωσε ο δήμαρχος 

– Ένταση στην αίθουσα για βιολογικό, ΣΜΑ και διαχείριση βιομάζας

Για την συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο, ενημέρωσε ο δήμαρχος Βέροιας το Σώμα, στην αρχική του τοποθέτηση, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας. Πριν δύο εβδομάδες ο κ. Βοργιαζίδης συζήτησε με τον κ. Λιβάνιο για βασικά θέματα που απασχολούν τους δήμους, με κύριο το οικονομικό, κάτι που υπουργός γνώριζε πολύ καλά. Ο δήμαρχος έθιξε το θέμα των υποχρηματοδοτήσεων που δημιουργήθηκαν αφενός από τις αυξήσεις των δημοτικών υπαλλήλων που καλώς δόθηκαν, όπως είπε, αλλά δόθηκαν από χρήματα των δήμων, από το τέλος ταφής που από μόνα τους τα ποσά υπερβαίνουν κατά τι, τα 2 εκατ. ευρώ αλλά και από τον άγνωστο χι των ενεργειακών αυξήσεων «για τις οποίες έχουμε μερική εικόνα, καθώς στις 20 Ιουλίου η Ελλάδα είχε την μεγαλύτερη τιμή στην Ευρώπη και δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει», τόνισε.

Αγωνία των δήμων Κεντρικής Μακεδονίας
Όπως είπε, ο δήμαρχος, την περασμένη εβδομάδα στην ΠΕΔ μεταφέρθηκε η αγωνία των δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και προχθές επαναλήφθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, όπου υπογραμμίστηκε ότι μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των δήμων που παίρνουν προκαταβολές για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.
Γι αυτό, η ΚΕΔΕ ζήτησε καταρχάς να δοθούν τρεις έκτακτες μηνιαίες επιχορηγήσεις ύψους 140 εκατομμυρίων η κάθε μία και διατύπωσε και τα αιτήματα των δήμων, που ζητούν: Να καταργηθεί το τέλος ταφής και να επιστραφούν οι παρακρατήσεις που γίνονται από τους ΚΑΠ. Να καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το υπερβάλλον ενεργειακό κόστος των δήμων, των νομικών τους προσώπων και των ΔΕΥΑ. Να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και παρερμηνείες ο Ν.3852/2010 για τις ετήσιες αποδόσεις από τον προϋπολογισμό στους δήμους που θα έπρεπε να παίρνουν ετήσια το ποσό των 6,5 δισ. και παίρνουν το 1/3.  Ζητούν επίσης να ξεκινήσει ο διάλογος για την αποπληρωμή των παρακρατηθέντων και μη αποδοθέντων πόρων και να επιστραφούν στους δήμους, τέλη που τους αφαιρέθηκαν.
«Έχει ιδιαίτερη σημασία που αυτό προέρχεται από την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ που είναι με την Νέα Δημοκρατία, που σημαίνει ότι υπάρχουν κοινές διεκδικήσεις των δήμων, όποιου χρώματος», σχολίασε ο δήμαρχος.
Ενημέρωσε επίσης οτι συζητήθηκε και ο πρότυπος κανονισμός δημοτικών συμβουλίων, επισημαίνοντας ότι  πολύ πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν κάποιες αλλαγές και στον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, ώστε να ευθυγραμμιστούν σε έναν κοινό πλαίσιο όλοι οι δήμοι.
Με τις διεκδικητικές αποφάσεις της ΚΕΔΕ  συμφώνησε και ο κ. Κώστας  Παλουκίδης, τονίζοντας ότι η ΚΕΔΕ θα πρέπει να διεκδικεί και να αντιτάσσετε ακόμη και στην κυβέρνηση για το καλό των δήμων.
Προ ημερήσιας
Καταρχάς ο κ. Παλουκίδης υπογράμμισε το χρέος της πόλης και του δήμου  να κρατήσει ψηλά το θέμα της παλαιάς Μητρόπολης και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Θόδωρου Πολυχρονιάδη που στάθηκε μπροστάρης στο θέμα αυτό. Συλλυπητήρια εξέφρασε για τον θάνατο του γιατρού και ενεργού πολιτιστικά πολίτη και ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ, Κ. Ρίζος.
Τέθηκε επίσης για μια φορά ακόμα η λειτουργία του Βιολογικού στον απόηχο και δημοσιευμάτων Τύπου πανελλαδικής εμβέλειας (Ζούγκλα) αλλά και περιβαλλοντικά θέματα μετά την επίσκεψη στον ΣΜΑ και στον χώρο του Ταγαροχωρίου όπου συγκεντρώνονται κλαδιά και αδρανή υλικά, από τους Θ. Θεοδωρίδη, Θ. Κορωνά και Ν. Ασλάνογλου. Ρωτήθηκε ο αντιδήμαρχος εάν υπάρχει άδεια για εναπόθεση και ποια είναι η διαχείριση της βιομάζας και εάν απαντηθούν αυτά που γράφτηκαν πανελλαδικά για την λάσπη του βιολογικού με την μέθοδο του εργολάβου. Τα θέματα προκάλεσαν υψηλή ένταση στην αίθουσα, αρκετής χρονικής διάρκειας, με τον αντιδήμαρχο Β. Παπαδόπουλο να απαντάει εν κατακλείδι  οτι «το Ταγαροχώρι ορίστηκε ως χώρος όπου ο δήμος αφήνει τη βιομάζα που συλλέγει, η οποία είναι φέτος σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σε όλους τους δήμους, μετά τον υποχρεωτικό καθαρισμό των οικοπέδων. Γι  αυτό, το υπουργείο με εγκύκλιο του, απαλλάσσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση αυτών των χώρων, ο οποίος χρησιμοποιούνταν και πριν με την λήψη όλων των μέτρων», όπως ανέφερε.
Θέμα διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων και ορθολογικής χρήσης, έθεσε ο κ. Μακρίδης. Όπως επεσήμανε «οι κάδοι έχουν γεμίσει, ακόμα και τα αυλάκια δίπλα στα γεμιστήρια, μολύνοντας το περιβάλλον» και πρότεινε άμεση απομάκρυνση, καθημερινό καθαρισμό κάδων και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών με οδηγίες δίπλα σε κάθε γεμιστήρι».
Η διαχείριση των συσκευασιών με υπολείμματα φυτοφαρμάκων δεν είναι δουλειά και ευθύνη των δήμων, απάντησαν τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Β. Παπαδόπουλος όσο και ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι το δημόσιο είναι αυτό που γνωρίζει τις ποσότητες που διαθέτει και συνταγογραφεί στους αγρότες και αυτό θα έπρεπε να βρει τρόπο να επιστρέφονται στους πωλητές τα κενά. «Εμείς τα μαζεύουμε γιατί γίνονται βουνά και βρισκόμαστε σε διαδικασία νέας σύμβασης με εταιρεία για να απομακρυνθούν», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Βύζας σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Βύζας σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024...

25-26 Ιουλίου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Βέροιας

25-26 Ιουλίου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής...

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 εορτή της Αγίας ενδόξου...

Την Κυριακή 28/7: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Βέροιας τη μνήμη της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

Την Κυριακή 28/7: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίων...

Την Κυριακή 28 Ιουλίου ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων...

Έφυγε από τη ζωή η Μπέϊνα Μπαντιάκα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μπέϊνα Μπαντιάκα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024...

Δήμος Νάουσας: Αγορά Ειδικού Υγρού Απόσμησης  Κάδων και Απορριμματοφόρων

Δήμος Νάουσας: Αγορά Ειδικού Υγρού Απόσμησης Κάδων...

Η Yπηρεσία Kαθαριότητας του Δήμου Ηρωικής Πόλης...

Εορτασμός του Αγίου Αθηναγόρου στη Βέροια

Εορτασμός του Αγίου Αθηναγόρου στη Βέροια

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου εορτάστηκε στην Αποστολική...

Υπογραφή και τοποθέτηση νέων Ενεργειακών Κουφωμάτων στο Δημοτικό Σχολείο Στενημάχου και στο 2ο Νηπιαγωγείο Νάουσας

Υπογραφή και τοποθέτηση νέων Ενεργειακών Κουφωμάτων...

Υπεγράφη την Τετάρτη 24 Ιουλίου, μεταξύ του Δήμου...

ΜΗΝΥΜΑ ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ...

Εορτάζουμε σήμερα τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...