Το λαμπρό πανηγυρικό τριήμερο του Προφήτη Ηλία στο Ξηρολίβαδο

Το λαμπρό πανηγυρικό τριήμερο του Προφήτη Ηλία στο Ξηρολίβαδο

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης


Με λαμπρότητα, και ενθουσιώδη συμμετοχή των κατοίκων και των επισκεπτών του Ξηρολιβάδου, ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις στο ορεινό χωριό του Βερμίου, που πραγματοποιήθηκαν για να τιμηθεί η Ιερά Μνήμη  του Προστάτη του, Αγίου Προφήτη Ηλία.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις  πραγματοποιήθηκαν με την συνεργασία του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου, του Ιερέως και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του χωριού, των Φορέων που συμμετείχαν, των επιχειρήσεων που λειτουργούν στο χωριό και εξυπηρέτησαν τους πολλαπλούς επισκέπτες και των εθελοντών που υποστήριξαν τις δραστηριότητες.

Κεντρική εορταστική εκδήλωση στο Ξηρολιβάδο την  ημέρα της Εορτής του Αγίου  Προφήτη Ηλία, υπήρξε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  που τελέστηκε  προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βέροιας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα που κήρυξε και τον Θείο Λόγο, πλαισιούμενου από τους συλλειτουργούντες  ιερείς   π. Σωσίπατρο Πιτούλια,    π. Φιλόθεο Τομτσέφσκι από την Ιερά Μητρόπολη  Νέας Υερσέης ΗΠΑ, τον Ιερέα του Ξηρολιβάδου    π. Ιωάννη Κιουλέ, τον Αρχιδιάκονο π. Παντελεήμονα και τον Ιεροδιάκονο π. Γεώργιο, με την συμμετοχή  πλήθους κόσμου που μαζί με την ευλογία της ημέρας αναζήτησαν  και  τον δροσερό αέρα του Βερμίου δραπετεύοντας από τον καύσωνα των ημερών. 

Μεταξύ των πανηγυριζόντων, στον εορτασμό του Αγίου Προφήτη Ηλία στο Ξηρολίβαδο,  παρευρέθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ημαθίας κ. Συρμούλα Τζίμα και Στέργιος Μουρτζίλας και ο Αντιδήμαρχος  Βέροιας κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος. 

Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε  η αναβίωση της παράδοσης   των Εικόνων  στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Προφήτη Ηλία.

Στην συνέχεια  ο κόσμος κατευθύνθηκε προς το λιβάδι, στη θέση του παραδοσιακού πηγαδιού «Μπούνα» όπου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων  τέλεσε τον Αγιασμό των  πηγαδιών και γενικά των υδάτων.  

Μετά την ολοκλήρωση της Τελετής του Αγιασμού, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου υποδέχθηκε και δεξιώθηκε   τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη και την συνοδεία του στο Πολιτιστικό Κέντρο  του χωριού.

Στα πλαίσια της δεξίωσης, το Δ.Σ. του Π.Ο.Ξ. τίμησε τον Μητροπολίτη για την επέτειο των  30  ετών από την ενθρόνιση του στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, με ενθουσιώδεις προσφωνήσεις, ειδικές αναφορές στην σχέση του με το Ξηρολίβαδο και την επίδοση  από τον Πρόεδρο Βασίλη Χασιώτη, αφιερωματικής τιμητικής πλακέτας. 

Ως  εορταστικό ενθύμιο της ημέρας, προς όλους τους παρευρεθέντες στην δεξίωση, προσφέρθηκαν αντίτυπα του συλλεκτικού ημερολογίου του Π.Ο.Ξ. με θέμα «Ο κύκλος του μαλλιού στο Ξηρολίβαδο»,  την ύλη του οποίου επιμελήθηκε ο Αναστάσιος Βασιάδης.

Με  μεγάλη προσέλευση κόσμου τελέστηκε και ο Πανηγυρικός Εσπερινός  την παραμονή της Εορτής,  από τον Αρχιμανδρίτη                  π. Σωσίπατρο Πιτούλια και συλλειτουργούντες τον π. Κυριάκο Κοκελίδη από την Ιερά Μητρόπολη Κατερίνης, τον π. Ανδρέα Γαλανάκη από την Βέροια, τον π. Φιλόθεο Τομτσέφσκι από την Ιερά Μητρόπολη  Νέας Υερσέης ΗΠΑ και τον Ιερέα του Ξηρολιβάδου π. Ιωάννη Κιουλέ.

Ακολούθησε η έξοδος της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Προφήτη Ηλία, στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού όπου τελέστηκε και η καθιερωμένη Αρτοκλασία.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις της Εορτής του Παππού Ηλία, όπως αποκαλούν τον Προφήτη οι Ξηρολιβαδιώτες,  εξελίχθηκαν σε ένα  πάνδημο γλέντι  στα κέντρα του χωριού, όπου όλοι  είχαν την ευκαιρία  να γευτούν τους εκλεκτούς μεζέδες, να  απολαύσουν τα εξαιρετικά μουσικά ακούσματα από  τα παραδοσιακά συγκροτήματα και να συμμετάσχουν στους ενθουσιώδεις χορούς, που κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες.

Στο εορταστικό τριήμερο του Αγίου Προφήτη Ηλία εντάχθηκε και ο ποδοσφαιρικός αγώνας που πραγματοποιήθηκε στο λιβάδι του Ξηρολιβάδου μεταξύ των νεανικών ομάδων του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς «Η Ντόλιανη» και του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου. 

Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στο λιβάδι του Ξηρολιβάδου αποτελούν καθιερωμένη από πολλών ετών παράδοση και αναβιώνουν κάθε χρόνο σαν φιλικές συναντήσεις μεταξύ των παιδικών ομάδων του ορεινών χωριών της περιοχής. 

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας, είχε πολλές απρόβλεπτες και κρίσιμες φάσεις που κράτησαν σε συνεχές ενδιαφέρον τους φιλάθλους που παραβρέθηκαν και έληξε με νικήτρια την ομάδα του Ξηρολιβάδου με σκορ 4-3.

Μετά την λήξη του αγώνα οι Ξηρολιβαδιώτες και οι Κουμαριώτες  γλέντησαν όλοι μαζί αδελφωμένοι, όπως άλλωστε συνηθίζεται.

Το τριήμερο των Εορταστικών Εκδηλώσεων στο Ξηρολίβαδο ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με την 18η Συνάντηση των Χορευτικών Συγκροτημάτων που αποτελεί ένα επιτυχημένο θεσμό που αναβιώνει κάθε καλοκαίρι 

Με τη συνοδεία παραδοσιακής μπάντας,  τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου, του Τμήματος Λαογραφίας ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φίλιππος» από την Επισκοπή  Νάουσας, χάρισαν μοναδικές στιγμές απόλαυσης στους Ξηρολιβαδιώτες και τους πολυπληθείς φίλους του χωριού, που δραπέτευσαν και πάλι  από τον καύσωνα της πόλης αναζητώντας την δροσιά του πανέμορφου Βερμίου. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την καθιερωμένη πατινάδα των συγκροτημάτων, που ξεκίνησε από το Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο με την υπόκρουση των παραδοσιακών ήχων, για να καταλήξει στην πλατεία του Ξηρολιβάδου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, κατά την οποία αναδείχθηκαν ο πλούτος, η ομορφιά, η μεγαλοπρέπεια, η αρχοντιά και οι πανάρχαιες ρίζες του ελληνισμού, ενώ εντυπωσίασε ο σεβασμός και η πιστότητα στη παράδοση, με το ενδυματολογικό και χορευτικό μέρος των συμμετασχόντων συγκροτημάτων.

Η είσοδος των συγκροτημάτων στον χώρο της εκδήλωσης, έγινε σύμφωνα με την τοπική παράδοση, με ενιαίο χορευτικό κύκλο, υπό τους ήχους του τοπικού παραδοσιακού τραγουδιού «Ξηρολίβαδο Χουάρα Μουσιάτα».

Τη παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο χοροδιδάσκαλος του ΠΟΞ Γιάννης Τσιαμήτρος. 

Χαιρετισμό εκ μέρους του Π.Ο.Ξ, απεύθυνε ο Πρόεδρος Βασίλης Χασιώτης, ενώ χαιρέτισαν και εκπρόσωποι των φιλοξενουμένων συγκροτημάτων, προς τους οποίους προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα.

Μετά την ολοκλήρωση του χορευτικού προγράμματος των συγκροτημάτων, ακολούθησε λαϊκό γλέντι για όλο τον κόσμο στον ίδιο χώρο.

Το ενθουσιώδες τριήμερο πανηγύρι του Παππού Ηλία, έληξε με τις ευχές των κατοίκων και των επισκεπτών του χωριού να ανταμώνουν πάντα τα καλοκαίρια στο πανέμορφο Ξηρολίβαδο.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διδάκτορας της Θεολογικής του Α.Π.Θ.  ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Μπακλαγής

Διδάκτορας της Θεολογικής του Α.Π.Θ. ο Αρχιμανδρίτης...

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου το πρωί στην Αίθουσα Τελετών του...

Το πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 25/7/24 – 31/7/24

Το πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 25/7/24 – 31/7/24

ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΣ 2 (ΜΕΤΑΓΛ)Προβολές στην αίθουσα...

ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι θέσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας για το σχέδιο νόμου «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»

ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι θέσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας...

Η ενταγμένη ως τακτικό μέλος στη δύναμη της ΕΣΑμεΑ...

Την Παρασκευή 26/7 ειδική συνεδρίαση στη Νάουσα

Την Παρασκευή 26/7 ειδική συνεδρίαση στη Νάουσα

Δημόσια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Μαυρουδής σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Μαυρουδής σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου...

Δήμος Βέροιας: Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 15 νέα σημεία μέσω του WiFi4GR

Δήμος Βέροιας: Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 15...

Δωρεάν και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε...

Κωνσταντίνος Τσιάρας σε Τάσο Μπαρτζώκα: Καμία οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών για την εγγραφή και ανανέωση εγγραφής στο ΜΕΝΟ

Κωνσταντίνος Τσιάρας σε Τάσο Μπαρτζώκα: Καμία...

Άμεσα ανταποκρίθηκε ο νέος Υπουργός Αγροτικής...

Παράταση της συμφωνίας ΚΕΕΕ - Αυτοδιαχείρισης Δικαιωμάτων

Παράταση της συμφωνίας ΚΕΕΕ - Αυτοδιαχείρισης...

Παράταση μέχρι 31/12/2024 δόθηκε στη συμφωνία μεταξύ ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...