Καμάλα Χάρις: Υποψήφια πλανητάρχης με ινδικές ρίζες

Καμάλα Χάρις: Υποψήφια πλανητάρχης με ινδικές ρίζες

 -Η ΙΝΔΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ 30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Γράφει ο Χρήστος Στ. Μπλατσιώτης


Η σημερινή αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις είναι και επίσημα το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αφότου ο Μπάιντεν αποχώρησε προ ημερών από την προεκλογική κούρσα. Η Κάμαλα Χάρις, είναι πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσινγκτον (1986) και Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (1989). Γεννήθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, στις 20 Οκτωβρίου 1964 και είναι κόρη του Τζαμαϊκανού-αμερικάνου καθηγητή οικονομικών του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Ντόναλντ Τζ. Χάρις και της Ινδής βιολόγου και ερευνήτριας του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, Σιαμάλα Γκοπαλάν.

Συνεπώς, εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα προστεθεί κι αυτή στη μεγάλη λίστα των αρχηγών κρατών του κόσμου που έλκουν την καταγωγή τους από την Ινδία και ηγήθηκαν ή ηγούνται σε σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές χώρες του πλανήτη. 

Ίσως ο πιο γνωστός εξ αυτών είναι μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος της χώρας, Ρίσι Σούνακ (ένοικος στη Ντάουνιγκ Στριτ από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2024)


Ινδοί έμποροι το 1906 μέλη της ινδικής κοινότητας του αποικιακού κράτους της Γερμανικής Ανατολικής Αφρικής, σήμερα οι χώρες Ρουάντα, Μπουρούντι και Τανζανία

Δεν είναι όμως μόνο αυτός. Ο μετριοπαθής κεντροαριστερός Πορτογάλος πολιτικός του περασμένου αιώνα, Αλφρέντο Νόμπρε ντα Κόστα (1923-1996) ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της χώρας από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 1978 είχε επίσης και ινδικές ρίζες από την πλευρά του πατέρα του, ενώ ινδικές ρίζες εκ πατρός έχει και ο νεώτερός του και πιο γνωστός, ο σοσιαλιστής πολιτικός Αντόνιο Λουίς Σάντος ντα Κόστα που υπήρξε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από τις 26 Νοεμβρίου 2015 έως τις 2 Απριλίου 2024.

Επίσης, ο μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, με πρωθυπουργική θητεία από τις 17 Δεκεμβρίου 2022  έως τις 9 Απριλίου 2024, έχει κι αυτός ινδική καταγωγή από τον γεννημένο στη Βομβάη, πατέρα του.

ΗΓΕΤΕΣ ΙΝΔΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ  ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Από εκεί και μετά ακολουθεί μια μακρά λίστα με αρχηγούς κρατών (άνδρες και γυναίκες) του σήμερα ή του παρελθόντος, σχεδόν σε όλες τις ηπείρους και σε κάθε γωνιά του κόσμου, κυρίως στην περιοχή της νότιας Ασίας οι οποίοι έχουν επίσης ινδική καταγωγή. Τους βρίσκουμε στη Μαλαισία, στη Σιγκαπούρη, στον Μαυρίκιο, στις Σεϋχέλλες, στο Σουρινάμ και στη Γουιάνα της Λατινικής Αμερικής, στο Τρινιντάτ και Τομπάκο της Καραϊβικής, στα Φίτζι της Ωκεανίας και αλλού.

Εάν μάλιστα προσθέσουμε σε αυτούς και τα ονόματα των ινδικής καταγωγής δημάρχων, βουλευτών, γερουσιαστών, κυβερνητών και υπουργών που έκαναν ή κάνουν πολιτική καριέρα σε  όλο τον κόσμο, τότε η λίστα θα γίνει πολυσέλιδη. Τέτοιας κατηγορίας πολιτικούς ινδικής καταγωγής βρίσκουμε κατά δεκάδες, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Μ. Βρετανία, στην Ελβετία, στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Κένυα, στη Νότιο Αφρική, στην Ταϋλάνδη, στη Τζαμάικα και σε άλλες χώρες. 

Με όλα αυτά, η ινδική διασπορά μοιάζει έτοιμη για να εξουσιάσει τον κόσμο ενώ υπάρχουν και κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις Ινδών μεταναστών που αξίζει να αναφερθούν κι αυτές ιδιαίτερα. Όχι όλες αλλά κάποιες ενδεικτικά όπως:

-Ο Αλεξάντερ Σριντχαράν, ινδογερμανός που εκλέχθηκε δήμαρχος Βόννης την πενταετία 2015 - 2020

-Ο Χάρντιά Μπέινς, ινδοκαναδός γιατρός, ιδρυτής του Μαρξιστικού – Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος του Καναδά (CPC M-L)

-Ο Γιογκεντρά Πιουρανίκ, ινδός που μετοίκησε στην Ιαπωνία ακολουθώντας τους μετανάστες γονείς του και σήμερα θεωρείται ανερχόμενος πολιτικός στην περιοχή του Τόκιο έχοντας ήδη εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος σε περιφερειακό Δήμο της ιαπωνικής πρωτεύουσας.


Ο Ινδοκενυάτης δημοσιογράφος και ακριβιστής Πίο Γκάμα Πίντο με τη γυναίκα του Έμμα

-Ο Πίο Γκάμα Πίντο, ινδοκενυάτης  δημοσιογράφος με δράση στα μέσα του 20 αιώνα, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους θεωρητικούς του αγώνα για την ανεξαρτησία της Κένυα (από το Βρετανικό Στέμμα) και είναι ο πρώτος που δολοφονήθηκε στη διάρκεια εκείνων των γεγονότων και σήμερα τιμάται ως «μάρτυρας» του κενυατικού αγώνα της ανεξαρτησίας. 

ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΜΕΓΕΘΟΥΣ  30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΨΥΧΩΝ

Όλες αυτές και αυτοί, που αναφέρθηκαν ονομαστικά και εκατοντάδες που δεν αναφέρθηκαν, είναι κόρες και γιοί της τεράστιας Ινδικής διασποράς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (Ministry of External  Affairs of India) το 2023 η ινδική διασπορά μετρούσε περί τα 30 εκατομμύρια ψυχές σε όλα τα μέρη του κόσμου ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 εκατομμύριο Ινδοί  κάθε χρόνο εγκαταλείπουν την Ινδία για να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες.  

Σε σχέση με την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ινδικής κοινότητας της Ελλάδας, οι Ινδοί που ζουν σήμερα  νόμιμα στην Ελλάδα αριθμούν  γύρω στις 12 χιλιάδες άτομα και ο πληθυσμός τους περιορίστηκε περίπου στο ήμισυ μετά από την οικονομική κρίση, καθώς πολλοί μη βρίσκοντας δουλειά στη χώρα μας, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες.

Η ιστορία της ινδικής διασποράς έχει ιδιαίτερα βαθιές ιστορικές ρίζες. Ήδη από τον 16ο αιώνα, Ινδοί έμποροι δημιούργησαν τις πρώτες ακμαίες μεταναστευτικές εστίες στις αραβικές χώρες ενώ έφθασαν μέχρι και τη Ρωσία. Η Βρετανική αποικιοκρατία του 190υ αιώνα, τμήμα της οποίας ήταν και η Ινδία, δημιούργησε «ευνοϊκές» συνθήκες για τη μετακίνηση, κυρίως εργατών, στα μέρη της Βρετανικής αυτοκρατορίας ανά τον κόσμο κι αυτός είναι ο λόγους που σήμερα υπάρχουν τέτοιες εστίες σε κράτη που κάποτε αποτελούσαν αποικίες της Μ. Βρετανίας. Κι αν κάποιοι νομίζουν ότι οι Ινδοί της διασποράς είναι μόνο εργάτες κάνουν λάθος. Υπάρχουν «κάστες» Ινδών τα μέλη των οποίων, διαχρονικά διαθέτουν τεράστιο πλούτο που κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Σύγχρονοι απόγονοί τους κυρίως κατά τον 20ο αιώνα, σπούδασαν στα καλύτερα πανεπιστήμια και διακρίθηκαν σε πολλούς τομείς των επιστημών και της οικονομίας.

Κι αυτός είναι ο λόγος που ανάμεσα στα εκατομμύρια των μελών της σημερινής ινδικής διασποράς περιλαμβάνονται όλα τα βαλάντια. Κι αυτοί που εργάζονται στις «γαλέρες»  του κόσμου για να θεμελιώνουν με τα κορμιά τους αθλητικές εγκαταστάσεις ή για να βιώνουν συνθήκες απίστευτης ανέχειας στα τσιφλίκια όπου εργάζονται, υπάρχουν όμως κι αυτοί που διατηρούν ή έχουν δημιουργήσει τεράστιες περιουσίες όπως ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, η περιουσία του οποίου και της συζύγου του (επίσης Ινδή) υπολογίζεται σήμερα στα 651 εκατομμύρια αγγλικές λίρες.  Ίσως μάλιστα και στο άμεσο μέλλον, να περάσουμε και σε ένα next level της ινδικής διασποράς, όπου ακόμη και η πλανητάρχης του κόσμου, θα έχει επίσης ρίζες ινδικές. Κοντός ψαλμός…


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΜΑΣ

ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΜΑΣ

     Του Γιάννη Γεωργουδάκη*   Η βελτίωση της...

Βασιλόπιτα με ευχές και νέους στόχους για τη μεγάλη οικογένεια της Stogiannos Logistics (ΦΩΤΟΣ)

Βασιλόπιτα με ευχές και νέους στόχους για τη μεγάλη...

Πιστή στο ραντεβού της και φέτος, η μεγάλη Οικογένεια...

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΔ ΗΜΑΘΙΑΣ ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΔ ΗΜΑΘΙΑΣ ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ

Εκλέξαμε σήμερα τον κύριο Νικήτα Κακλαμάνη νέο...

Παράταξη Βοργιαζίδη: Με αποχώρηση αποδοκίμασαν την ενέργεια Παλουκίδη να μπει στον Βιολογικό πηδώντας τον «φράχτη» με τον Ν. Ασλάνογλου -Τι είπε ο επικεφαλής του «Ισχυρού Δήμου» απέναντι σε άδεια έδρανα

Παράταξη Βοργιαζίδη: Με αποχώρηση αποδοκίμασαν την...

Μια συμβολική αποχώρηση από τα έδρανα του δημοτικού...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Τζιούρας σε ηλικία 56 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Τζιούρας σε ηλικία 56 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου...

Έφυγε από τη ζωή ο Λάμπρος Βασιλόπουλος σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Λάμπρος Βασιλόπουλος σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου...

«Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας» σε Σέλι και Πιερια

«Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών...

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από τον Οργανισμό Φυσικού...

Erasmus Project: Χτίζοντας Γέφυρες Αυτισμού με τη ΜΑμΑ (ΦΩΤΟΣ)

Erasmus Project: Χτίζοντας Γέφυρες Αυτισμού με τη ΜΑμΑ (ΦΩΤΟΣ)

Η Μ.Α.μ.Α ταξίδεψε στην Μαδέϊρα της Πορτογαλίας στα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...