Συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ με τον ΔΙΔΕ Ημαθίας

Συνάντηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ με τον ΔΙΔΕ Ημαθίας

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας ανακοινώνει τα εξής:

«Ενημερώνουμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους ότι η ΕΛΜΕ Ημαθίας τη Δευτέρα 15/ 7/ 2024 συναντήθηκε μετά από αίτημα της με τον προϊστάμενο της ΔΙΔΕ Ημαθίας για να ενημερωθεί για τα παρακάτω τρέχοντα θέματα:

1.  Τα ολιγομελή τμήματα των λυκείων

2.  Τη νέα εγκύκλιο του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ σχετικά μετακινήσεις μαθητών σε όμορες σχολικές μονάδες σε περιπτώσεις δημιουργίας τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού Γενικού Λυκείου με μικρό αριθμό μαθητών/τριών

3.  Τη μονιμοποίηση των δόκιμων εκπαιδευτικών

4.  Τις εργασίες του ΠΥΣΔΕ

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ζήτησαν να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή και να μην γίνουν μετακινήσεις μαθητικού πληθυσμού σε περιπτώσεις τμημάτων Προσανατολισμού με μικρό αριθμό μαθητών/τριών ή συνδιδασκαλίες ή δημιουργία Τμημάτων στα Λύκεια με 27 και 28 μαθητές. Μια τέτοια αυθαίρετη και αντιπαιδαγωγική ρύθμιση είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα σε όλη τη εκπαιδευτική κοινότητα ( μαθήτριες/ες , γονείς και εκπαιδευτικούς).

Ακόμη δήλωσαν πως πρέπει να μονιμοποιηθούν άμεσα όλες και όλοι οι δόκιμες/οι εκπαιδευτικοί  και να λάβει τέλος το καθεστώς ομηρίας, στο οποίο έχουν περιέλθει από τον νόμο για την ατομική αξιολόγηση. Η νέα εγκύκλιος απλά επιβεβαιώνει τον αυταρχικό κατήφορο της Κυβέρνησης και την αδυναμία της να κατανοήσει και να αποδεχτεί ότι οι εκπαιδευτικοί είναι αποφασισμένοι/ες να συνεχίσουν να ανατρέπουν τα σχέδια της στην προσπάθεια κατηγοριοποίησης σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Το έγγραφό του Γ.Γ. αποτελεί έκφραση ενός άκαμπτου και εξαιρετικά αυστηρού διοικητισμού, ο οποίος λειτουργεί με όρους εργαλειοποίησης του φόβου. Επιπρόσθετα, διαμορφώνεται ένας οδικός χάρτης με νέα νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι για το Σχολείο και την Ειδική Αγωγή, με δεκάδες συγχωνεύσεις τμημάτων, με τμήματα ακόμα και σε κατευθύνσεις με 27-28 μαθητές/τριες .

Το Δ.Σ. τόνισε ότι κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης του δικαιώματος συμμετοχής στις συλλογικές αποφάσεις, κάθε απόπειρα υπονόμευσης του απεργιακού δικαιώματος των εκπαιδευτικών θα βρει απέναντι το σωματείο. Κάλεσε μέσω του ΔΙΔΕ Ημαθίας την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να αποσύρει άμεσα την απειλητική και απαράδεκτη εγκύκλιο.

Ο Προϊστάμενος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ για την απόφαση ισοκατανομής  μαθητών/τριών στα  ΓΕΛ και  ΕΠΑΛ 2024-25, ώστε να υπάρχει μια ισορροπία στη δημιουργία τμημάτων στα σχολεία. Δεσμεύτηκε πως μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών και τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων θα αποστείλει τα δεδομένα για τα ολιγομελή στην ΕΛΜΕ. Δήλωσε πως πρόθεσή του είναι να λειτουργήσουν τα ολιγομελή τμήματα και αυτό θα εισηγηθεί και στην Περιφέρεια, όπως και κάθε χρόνο.

Σχετικά με το 2ο θέμα δήλωσε πως συμφωνεί ότι η μεταφορά μαθητών σε όμορα σχολεία σύμφωνα με την εγκύκλιο Κατσαρού θα δημιουργήσει προβλήματα σε όλη τη εκπαιδευτική κοινότητα ( μαθήτριες/ες , γονείς και εκπαιδευτικούς) και πρέπει να αποφευχθεί. Επίσης επισήμανε ότι για την καινούρια σχολική χρονιά θα υπάρχουν πολλά κενά εκπαιδευτικών που θα είναι δύσκολο να   καλυφθούν, καθώς το Υπουργείο με τη λογική του εξ ορθολογισμού των δαπανών  θα δημιουργήσει πρόβλημα κάλυψης των κενών με τις απαραίτητες προσλήψεις αναπληρωτριών και αναπληρωτών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα μέλη του Δ.Σ. υπογράμμισαν πως αυτό είναι ξεκάθαρα πολιτικό ζήτημα που θίγει εργασιακά και παιδαγωγικά δικαιώματα και δε θα έπρεπε να αφορά τις προσλήψεις αναπληρωτών. Γιατί εξιλαστήρια θύματα να είναι εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες; Επίσης η μεταφορά οργανικών κοινών ειδικοτήτων στην Α΄/θμια θα μεγεθύνει το πρόβλημα της κάλυψης των κενών και της πρόσληψης αναπληρωτριών και αναπληρωτών από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς μεταφέρονται 1.723 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού ειδικοτήτων ( γαλλικών, αγγλικών, γερμανικών, καλλιτεχνικών, πληροφορικής, μουσικής, θεατρικής αγωγής)  από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια. Με την ίδια τροπολογία καταργούνται 1.555 οργανικές θέσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• Σχετικά με το 3ο θέμα ο Προϊστάμενος είπε πως η μονιμοποίηση των 128 δόκιμων εκπαιδευτικών προχωράει απρόσκοπτα και θα ολοκληρωθεί στα επόμενα ΠΥΣΔΕ. Επίσης, ανέφερε πως το Υπουργείο ζητά να του αποσταλούν τα στοιχεία των εκπαιδευτικών που συνεχίζουν την Α-Α από τη ατομική αξιολόγηση, καθώς αυτό στη συνέχεια προτίθεται να αναστείλει με διοικητική πράξη την βαθμολογική τους εξέλιξη και να επιβάλει κυρώσεις.

Σε αυτό το σημείο τονίστηκε από το ΔΣ πως οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι συμμετέχουν ΝΟΜΙΜΑ σε Απεργία Αποχή τόσο της ΟΛΜΕ όσο και της ΕΛΜΕ Ημαθίας και – εφόσον αυτές είναι σε ισχύ και δεν έχουν προσβληθεί από το δικαστήριο - δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ατμόσφαιρα «τρομοκράτησης» με κανέναν τρόπο. 

Εδώ να τονιστεί ότι από τις 15/7/24 έχει σταλεί νέο εξώδικο της ΑΔΕΔΥ, μετά από αίτημα της ΟΛΜΕ, για Απεργία Αποχή από την ατομική αξιολόγηση και το κείμενό της νέας ΑΑ επισυνάπτεται στο παρόν ΔΤ.

• Τέλος, σχετικά με τις εργασίες του ΠΥΣΔΕ ο Προϊστάμενος ανέφερε πως υπάρχει ομάδα στο viber, στην οποία μπορεί να γίνει μέλος όποιος/α εκπαιδευτικός επιθυμεί, ώστε να ενημερώνεται άμεσα για όλες τις εξελίξεις και πως από τις 16-26 θα τρέξει η προθεσμία της υποβολής των αιτήσεων για όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές που θα γίνουν στο επόμενο διάστημα. Κάλεσε το Δ.Σ. να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς για την ύπαρξη αυτής της ομάδας για τη διευκόλυνσής τους στην επικοινωνία με τη ΔΙΔΕ Ημαθίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ

Η Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Αξούριστου Χαρά Σαράντη Βαρβάρα


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι θέσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας για το σχέδιο νόμου «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»

ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: Οι θέσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας...

Η ενταγμένη ως τακτικό μέλος στη δύναμη της ΕΣΑμεΑ...

Την Παρασκευή 26/7 ειδική συνεδρίαση στη Νάουσα

Την Παρασκευή 26/7 ειδική συνεδρίαση στη Νάουσα

Δημόσια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ Ανακοίνωση στήριξης εκπαιδευτικού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ Ανακοίνωση στήριξης...

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας εκφράζει την αλληλεγγύη του...

Καμάλα Χάρις: Υποψήφια πλανητάρχης με ινδικές ρίζες

Καμάλα Χάρις: Υποψήφια πλανητάρχης με ινδικές ρίζες

 -Η ΙΝΔΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ 30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ...

H Διεθνής Κοινότητα  εδώ και 50 χρόνια κλείνει τα μάτια της  στην κατάφωρη  καταπάτηση των  ανθρωπίνων  δικαιωμάτων στην Κύπρο

H Διεθνής Κοινότητα εδώ και 50 χρόνια κλείνει τα μάτια...

50 χρόνια Τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο!Όλα όσα έχουμε...

Βέροια: Σαββατοκύριακο με δύο φωτιές που περιορίστηκαν άμεσα από την ΠΥ, στην περιοχή Νοσοκομείου και Άλσους Παπάγου

Βέροια: Σαββατοκύριακο με δύο φωτιές που...

Λαχτάρισαν οι κάτοικοι γύρω από την περιοχή...

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Χασιούρα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Χασιούρα σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024...

Στον Άγιο Αντώνιο τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου και η χειροτονία του Αρχιδιακόνου

Στον Άγιο Αντώνιο τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου και...

Τήν 27η Ἰουλίου, ἑορτή τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...